Adrenaline staat bekend als hét stress-hormoon.
Een hormoon die veel belangrijke processen in het lichaam in werking stelt. In dit artikel ga je alles lezen over de connectie tussen een overmatige suikerconsumptie en de aanmaak van adrenaline. Maar eerst, om alles beter te kunnen begrijpen, gaan we bekijken wat er in je lichaam gebeurt als je veel suiker eet.
Het effect van te veel suiker in je lichaam
Om de relatie tussen de afgifte van adrenaline en het overmatig eten van suikers beter te kunnen begrijpen, ga ik je eerst even uitleggen wat er in je lichaam gebeurt als je té veel suiker eet:
- Stel je voor dat het ergens in de namiddag is, en je hebt tijdens de lunch niet goed gegeten. Om 4 uur begint je maag te knorren en je rent op een drafje naar de snackautomaat. Je haalt er een Snickers uit (of twee…) en begint deze lekker op te eten. Dan komt je lichaam in actie!
- De suikers in de Snickers (1 reep bevat 8 suikerklontjes!) komen in je lichaam terecht, en worden direct opgenomen. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel heel erg snel.
- Omdat de bloedsuikerspiegel snel stijgt, gaat het lichaam insuline aanmaken om de suikers, wanneer nodig, op te nemen en te begeleiden naar de plaatsen waar dit nodig is. Denk hierbij aan spieren, organen, cellen en natuurlijk ook de hersenen.
- Als je op dat moment geen, of heel weinig, energie verbruikt is de glucose niet nodig, en zal dit worden opgeslagen als lichaamsvet voor eventueel later gebruik. De favoriete plaatsen om dit op te slaan zijn de buik, de heupen en de billen. Ook vindt er een opslag plaats in de lever.
- Door de actie van de insuline daalt de bloedsuikerspiegel vrij snel, maar naar een lager niveau dan voordat de Snickers werd genuttigd. Waarom? Omdat door de extreme suikerinname extreme hoeveelheden insuline zijn aangemaakt. Dit zorgt voor een extreem lage bloedsuikerspiegel.
- Op het moment van een lage bloedsuikerspiegel wordt adrenaline aangemaakt, die heel veel functies heeft. Maar de belangrijkste reden op dat moment is om opgeslagen glucose uit de lever vrij te maken, om zodoende de bloedsuikerspiegel weer op een normaal niveau te krijgen. (Later in dit artikel komen we hier op terug)
- Tevens wordt op datzelfde moment een seintje aan de hersenen gegeven dat de bloedsuikerspiegel te laag is en dat de je naar de snackautomaat moet gaan voor een volgende zoete hap.
- Deze volgende zoete hap zal er voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel weer gaat stijgen. In combinatie met de adrenaline, die al druk bezig is om glucose vrij te maken uit de lever, zorgt dit er voor dat de bloedsuikerspiegel weer véél te hoog wordt.
- Er wordt wéér insuline aangemaakt om dit ‘probleem’ te bestrijden.
- De bloedsuikerspiegel daalt weer heel sterk.
- Er wordt wéér adrenaline aangemaakt om glucose vrij te maken uit de lever.
- etc. etc. etc.
Je merkt het al: Een overmatige suikerconsumptie dwingt je lichaam tot acties die allemaal stuk voor stuk extreem zijn voor het lichaam. Je zit in een vicieuze cirkel waar je alleen maar uit kunt komen door je te verzetten tegen de drang van het lichaam om meer suiker te eten.
Je lichaam zal protesteren als je dat niet doet, maar uiteindelijk zal dit allemaal weer naar normale niveaus terugkeren. Je gaat de volgende keer wel even anders naar die verleidelijke Snickers kijken, op het moment dat je deze op wilt eten!
Adrenaline, hét stresshormoon!
In het voorgaande lijstje met effecten van suiker op je lichaam, zijn we de aanmaak van adrenaline al tegengekomen. Op dat moment is de adrenaline nodig om opgeslagen glucose uit de lever vrij te maken, waardoor de bloedsuikerspiegel weer naar een ‘normaal’ niveau kan stijgen.
[pullquote]Maar adrenaline doet nog veel meer. Een goede zaak, maar op dat moment heel erg ongewenst![/pullquote]
Normaal is adrenaline één van de hormonen die vrijkomt op het moment dat je lichaam in de ‘stress-modus’ is. Met name in een ‘vecht of vlucht’ situatie is adrenaline heel erg nuttig. Samen met nog een paar andere stoffen, zorgt een stressvolle situatie voor de volgende lichaamsreacties:
- Je luchtpijpen verwijden zich, zodat je sneller en efficiënter meer zuurstof in je longen kunt zuigen.
- Je pupillen worden groter, zodat je beter kunt reageren op visuele beelden.
- Je hartslag gaat fors omhoog, zodat het bloed sneller rondgepompt wordt.
- Je bloeddruk stijgt, doordat met name de kleinere bloedvaten nauwer worden.
- Omdat het bloed sneller rondgepompt wordt, krijgen de vitale organen sneller en meer energie in de vorm van Glucose.
- De organen die op dat moment belangrijk zijn krijgen extra energie. Denk hierbij aan ogen (reactie), hersenen (beslissen) en spieren (wegrennen).
- De, voor dat moment, onbelangrijke organen, zoals de spijsvertering, de huid en het immuunsysteem, worden in de ‘stand-by’ stand gezet. Op dat moment niet belangrijk, dat zien we later wel weer. Eerste zorg is om te overleven.
Deze status van stress zorgt er voor dat we op dat moment meer kunnen, sterker zijn en sneller kunnen denken, dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Een lichaamsproces wat stamt uit de tijd dat mensen nog in holen woonden, en er van buitenaf regelmatig gevaren dreigden.
Tegenwoordig raken we in de stress-stand bij te hoge werkdruk, als we bijna een auto-ongeluk hebben, als we een sollicitatiegesprek hebben of als de baas langs je bureau loopt.
Natuurlijk geeft dat stress, maar voor dat soort situaties is het mechanisme niet bedoeld. Ook met name door de werkdruk die we de hele dag door hebben, zowel op het werk als thuis, leven we nagenoeg continue in de stress-stand. Gevolg is dat je ‘onbelangrijke’ organen niet de kans krijgen om zich te herstellen om daarna weer op een normale manier te functioneren.
Deze organen gaan op den duur mankementen vertonen. Denk maar eens aan je immuunsysteem die mankementen gaat vertonen: De gevolgen zijn enorm, want je kunt je eigen lichaam niet meer verdedigen tegen bacterie-aanvallen van buitenaf. Je bent ‘ziek van de stress’, hoor je vaak zeggen. En dat klopt precies.
[pullquote]Stress maakt je lichaam ziek, of het nu door échte stress komt, of door overmatig suikergebruik. Het sloopt je lichaam![/pullquote]
Je kunt je dus voorstellen dat je lichaam iedere keer in de stress-stand gaat als jij teveel suikers eet. En iedere keer je lichaam in de stress-stand sloopt je lichaam letterlijk.
De adrenaline wordt in principe aangemaakt om ‘alleen maar’ glucose vrij te maken uit de lever, maar door de vele op dat moment ongewenste effecten reageert je hele lichaam. En het is niet alleen de aanmaak van adrenaline wat je lichaam sloopt, maar ook de overmatige aanmaak van de insuline.
Een combinatie die er voor zorgt dat suiker ook wel ‘het witte gif’ wordt genoemd.
Wat kun je zelf doen?
Tussen de middag neem je de tijd voor een lunch, en in de namiddag neem je nog een gezond tussendoortje.
Daarnaast kun je sowieso vermijden dat je te veel suiker binnenkrijgt. Dit is een lastige opgave, want in de meeste industriële producten zitten geraffineerde suikers verwerkt. Probeer eens zelf koekjes te bakken, in plaats van een pak koekjes te kopen. Leuk om te doen en heerlijk om op te eten!
Probeer daarnaast ook om je stressniveau te verlagen. Ga je werkzaamheden tijdens de dag eens kritisch onder de loep nemen, ga eventueel een gesprek aan met je chef of met iemand van de arbodienst. Neem de tijd voor rustmomenten, zowel in je werk als privé. Tijdens deze rustmomenten kan je lichaam zich weer herstellen van al die stress, en alle normale functionaliteiten weer hervatten.
Conclusies en aanbevelingen
Suiker is een erg gemeen goedje wat veel gevolgen kan hebben voor het functioneren van je lichaam. In dit artikel heb ik geprobeerd duidelijk te maken wat de gevolgen kunnen zijn van een overmatige suikerconsumptie. Zoals je gelezen hebt reageert je lichaam hier erg sterk op. Niet alleen in de productie van insuline, maar ook door adrenaline aan te maken.
Kijk eens heel kritisch naar je levensstijl en naar je voedingspatroon, en probeer dit aan te passen. Je zult versteld staan van de effecten na een paar weken minder suiker eten. Niet alleen in je algemene gezondheid, maar ook in je gewicht. Gewoon proberen!
Heb je nog goede aanvullende tips om basis van dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!Â
Delen via social media wordt altijd erg gewaardeerd!Â
Goed en duidelijk artikel. Ik lees regelmatig op deze site doordat het duidelijk en betrouwbaar is en dat is op internet helaas niet vanzelfsprekend. Er zijn ongelofelijk veel sites die geen goede informatie geven, als of ze het zelf niet snappen en het van internet hebben geplukt!
Ga zo door!
Hallo.
20 jaar geleden heb ik door een slechte levensstijl problem gehad met mijn hypofyse, hypothalamus en bij nieren. Ik kreeg enorme adrenaline aanvallen die niet geremd werden. Door gezonder te leven ben ik hier met veel moeite van af gekomen.
Een maand geleden ben ik begonnen met een intensief trainings programma waarna de klachten weer terug kwamen. Ik kon er niet de vinger op leggen wat het gevoel in gang zette. De eerste avond dat ik last kreeg had mijn vriendin een gast in huis en die had een zak snoep bij zich. Toen het bedtijd was dacht ik serieus dat ik gek werd. Hartkloppingen, onrust, ziek gevoel. Exact de klachten die ik eerder had. Toen legde ik nog niet de link. 4 weken lang heb ik me echt slecht gevoeld. En ik vroeg me af of ik erg gestrest ben door mijn werk waar op het moment enorme veranderingen worden door gevoerd.
Afgelopen week werd ik na het eten van taart echt helemaal niet goed. En toen begon ik nog eens na te denken hoe of wat. Na elke training neem ik proteïne en amino zuren samen met een flinke dosis druiven suiker. Ik zocht op internet voor artikels die iets schreven over misselijkheid en algehele misère na het nuttigen van suiker. Een van die stukken was de hierboven gepubliceerde. Ik trainde gisteren zonder de druivensuiker en heb totaal geen suiker gegeten of gedronken en heb voor het eerst in een maand geweldig geslapen. Werd fit wakker en voel me beter dan de hele maand bij elkaar. Ik merk dat ik wel wat gevoelig ben en alert maar voel me veel beter. Alles wat in het stuk staat klinkt logisch.
De laatste 4 maanden van vorig jaar qt ik bijna gehaald koolhydraat vrij en toen voelde ik me fantastisch. Toen kwam helaas de periode rond kerst met de gewoonlijke chocolade en likeur periode.
Ik heb echt sterk het gevoel dat ik hiermee de problemen onder controle kan krijgen.
Geweldig informatief stuk, duidelijk en gedetailleerd.
Hartelijk dank!!
Dank voor het delen van jouw ervaringen, Guido!
Goed artikel, prettig leesbaar; ik had echter gehoopt iets te kunnen vinden over het effect van suiker (adrenaline) op slapen want dat is een probleem voor mij; ik snoep heel erg veel, dus in die zin is het artikel een eye-opener voor mij. hartelijk dank
Dank voor je suggestie, Cornelia. Ik zal het in mijn achterhoofd houden!
In 1947 ! bij een zilverenbruiloft eens gebak tegengegeten en er nooit meer behoefte aan gehad. Gisteren boodschappen in huis ontvangen waarbij voor een keer toch eens tompoezen laten toevoegen, jeugdherinnering. Toen waren ze heerlijk, nu afschuwelijk zoet. 's Middags ellendig gevoel, ziekig. Kon het eerst niet thuisbrengen, maar vóelde ineens dat het van die suiker moest komen. Dat kwam na paar uur weer bij, toch groente en 2 aardappels klaargemaakt (en gegeten) waarna alles weer goed was. Kon niet duidelijker, mee dankzij dit artikel.......
Hi dat is heel duidelijk.
De hartslagen waren angstwekkend, een gevoel van paniek door het hele lichaam.
Prima, leerzaam artikel (voor mij dan toch)! 😉
Ik had ff een vraag hoe komt het eigenlijk dat als je ff veel snoept je hart slag omhoog gaat en je bloed druk kijk ik ben gezond en me gewicht ook alleen merk ik de laatste tijd dat een beetje zin heb een soort vreet kik dan neem ik een paar snoepjes of chocolade moet ik nu beter op letten snel of is het nog niet zo erg? Ik zit nog lang in groen met me BMI maar het gaat wel langzaam omhoog en tin tweede kan je wel in groen zitten maar je moet wel ip zuiker letten
Suiker verhoogt je bloedsuikergehalte. Je lijf reageert hierop op verschillende manieren, waaronder een hogere hartslag.
Heel leerrijk artikel betreffende mijn gelijkaardig probleem.
Teveel snoepen en dan ook nog sportdranken tijdens fietsen.
Ik kreeg/krijg ook regelmatig hartkloppingen, problemen met hogere bloeddruk, soms kortademig...
Aanvankelijk dacht ik dat het een probleem van overtraining was. Recent dacht ik dat mijn schildklier soms in overdrive ging...
Maar uiteindelijk zal aan de basis van dit alles wel mijn suikerverslaving zijn.
Tijdens mijn bijscholingen in Applied Kinesiology kwam vaak een probleem voor met Milt/Pancreas. Laatst ook mijn schildklier.
Nu begrijp ik waarom.
Werk aan de winkel!
Bedankt.
Na mijn mans overlijden ben ik veel gaan snoepen. Een soort van troost.
Maar ik kreeg i.p.v. troost een stress gevoel. Vooral erge hartkloppingen, onrustig, zenuwachtig.
Ik dacht dat het kwam door het verlies, maar nu ik dit gelezen heb, ga ik gelijk proberen minder suiker te gebruiken.
Ik hoop dat het gaat helpen .