schimmelinfectie supplementen

Laatste Update: 4 november 2022

Kokosolie is gezond

Een schimmelinfectie is één van de meest voorkomende aandoeningen wereldwijd. De symptomen zijn niet altijd duidelijk en ze kunnen erg verschillend zijn per persoon. Toch zijn er talloze natuurlijke middelen om een schimmelinfectie te stoppen.

Een voorbeeld van een enorm sterk natuurlijk middel tegen schimmelinfectie is kokosolie (1). In een vorig artikel heb ik het al even kort gehad over de effecten van kokosolie op candida.

Maar naar aanleiding van een vraag heb ik besloten om er een uitgebreider artikel over te schrijven aangezien er nog wat onduidelijkheden zijn over de werking van kokosolie.

Behandeling met kokosnoten

Wanneer is vastgesteld dat je last hebt van een schimmelinfectie wordt de behandeling gestart met medicijnen om de overmatige candida in het lichaam te doden. Deze manier van behandelen is weliswaar effectief, maar veel mensen ervaren nare bijwerkingen en je hebt niet de garantie dat candida wegblijft.

Het gevolg is dat je regelmatig een kuur moet ondergaan en toch last blijft houden van een schimmelinfecties.

Heel opmerkelijk is dat een schimmelinfectie een aandoening van de Westerse wereld is. In landen waar veel kokos in het dieet aanwezig is, zijn opvallend weinig mensen met schimmelinfecties.
Dit komt omdat kokosnoten vol zitten met anti virale en schimmelwerende middelen.

Echter, afkomen van een schimmelinfectie is niet zo gemakkelijk als het misschien klinkt. Helemaal wanneer er sprake is van candida overgroei, waarbij het evenwicht in je lichaam totaal verstoord is geraakt.

Het belangrijkste is om de balans zo snel mogelijk te herstellen en de goede bacteriën in je lichaam te versterken.

Kokosolie kan je hierbij helpen omdat dit vol zit met anti virale en schimmelwerende middelen. Hierdoor worden de goede bacteriën versterkt en de slechte bacteriën verzwakt.

Dit komt omdat kokosnoten caprylzuur bevatten en dit valt de candida gist op cel niveau aan door het celmembraan te verstoren. Dit is hetzelfde effect wat medicijnen hebben op een schimmelinfectie!

Voordelen op een rijtje

 • Kokosnoot zit vol met caprylzuur en gaat candida op cel niveau tegen
 • Kan het goede HDL cholesterol verhogen
 • Het zit vol met vezels, mineralen en vitamines
 • Gaat virussen tegen zoals het herpes virus
 • Verbeterd de spijsvertering
 • Ideaal voor koken omdat het geen verandering ondergaat bij hoge temperaturen
 • Helpt het lichaam beschermen tegen kanker
 • Beschermt de aderen tegen beschadigingen zoals aderverkalking
 • Beschermt het lichaam tegen vrije radicalen en gifstoffen
 • Helpt bij het afvallen en geeft je energie (2)(3)

Videofragment

Hieronder een interessant videofragment van Dr. Joseph Mercola waarin de voordelen van kokosnoot olie en goede vetten wordt uitgelegd:

Kokosolie en verzadigde vetten

kokosnootolieEen misconceptie wat betreft kokosnoot olie, is dat het vol zit met slechte verzadigde vetten.

Het klopt dat je moet oppassen met het eten van verzadigde vetten, maar dat zijn de verzadigde vetten afkomstig van dieren!

Niet alle verzadigde vetten zijn hetzelfde  en daar ligt ook direct de reden dat kokosolie geen problemen veroorzaakt.
Volgens sommige onderzoekers is kokosnoot olie gezonder dan olijfolie of lijnzaadolie. De reden waarom dit gesteld wordt is omdat de vetten van kokosnoot olie anders in elkaar zitten.

De verzadigde vetten van zuivel en dierlijke producten zijn velen malen slechter voor het lichaam omdat ze direct invloed hebben op je cholesterolwaarden.
Maar kokosnoot olie heeft geen enkele invloed op je cholesterol waardoor het een gezond soort vet is!

Sterker nog, het beschermt je hart en verlaagt je cholesterol!

Hoeveelheid kokosolie

Het is niet de bedoeling dat je te veel kokosnoot olie neemt. Aangeraden wordt om maximaal 3 eetlepels per dag te nemen en te beginnen met 1 theelepel zodat je lichaam er eerst aan kan wennen.

Als je last hebt van een schimmelinfectie is het belangrijk om niet direct de volle hoeveelheid te nemen omdat je dan een vergroot risico loopt op de zogenaamde candida die off symptomen. Dit betekent dat je te snel de candida in je lichaam verminderd waardoor de symptomen zelfs erger kunnen worden candida is in kleine hoeveelheden nodig in ons lichaam!

De beste manier is om geleidelijk de hoeveelheid candida gist in je lichaam te verminderen totdat de balans volledig hersteld is.

Een goede tip is om kokosnoot olie te gebruiken bijvoorbeeld door je salade, op een broodje of tijdens het koken. Op deze manier is het niet moeilijk om voldoende van de gezonde vetten binnen te krijgen.

Kokosolie voor op de huid

Het kan ook zijn dat je een schimmelinfectie op de huid hebt. Deze vorm van schimmelinfectie komt niet vaak voor en kan heel goed duiden op een candida overgroei.

Dan is het beste om je te laten controleren door een arts, omdat candida overgroei erg gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. Een goede tip is om een beetje kokosnoot olie op de huid te smeren waar je last hebt.

De bestandsdelen van kokosnoot olie doden per direct de candida en je zult een verbetering ervaren. Natuurlijk wel rustig beginnen en de hoeveelheid langzaam opvoeren.

Kokosolie kopen

Wanneer je kokosnoot olie koopt moet je goed letten op de kwaliteit. Niet elke kokosnootolie is even goed en daarom is waakzaamheid vereist.
Het beste is om te kijken naar virgin of extra virgen kokosnoot olie (biologische kokosolie) die niet gehydrogeneerd is.

Dat betekent dat de kokosnootolie op dezelfde manier gemaakt wordt als de bekende en goede olijfolie merken. Je moet voor een product kiezen wat koud geperst is van VERSE kokosnoten!

De goedkope oliën zijn gemaakt van gedroogde kokosnoten in plaats van verse en moet je gewoon niet hebben omdat hier veel slechte en ongezonde vetten in zitten. Dus als je kokosnoot olie koopt moet je hier kritisch naar kijken omdat het anders meer kwaad doet dan goed!

Bronnen:

 1. https://www.researchgate.net/profile/Simone_Ah/publication/264157941_Coconut_oil_A_review/links/53cffc4e0cf25dc05cfc32b9/Coconut-oil-A-review.pdf
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.10870
 3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2018.1497562

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Interessant stukje echter ik begrijp iets niet! Ik wil het graag geloven maar Candida is een gist en gisten voeden zich met vetten heb ik me ingelezen, ja toch? Is het dan niet gevaarlijk om juist kokosolie wat vet is op een huidschimmelinfectie te smeren?

  bvd.

  1. Dit komt door het ingredient ''caprylic acid'' wat als een anti schimmel kan worden beschouwd. Het klopt natuurlijk dat te veel verzadigde vetten niet bevordelijk zijn, echter bij kokosolie is het een ander verhaal doordat het zelfs de HDL cholesterol kan verhogen.

   Daarbij heeft kokosolie ook een positief effect op de bloedsuikerspiegel, wat belangrijk is bij candida. Met name overconsumptie suikers is één van de verborgen oorzaken van een candida infectie. Naast de natuurlijke remedies zoals kokosolie, oregano olie, appel cider azijn, knoflook is een gezond dieet / of anti candida dieet het meest effectief.

   Wat betreft kokosolie op de huid smeren is het belangrijk om de extra virgen kokosolie te gebruiken, en niet te veel want je moet eerst kijken of je huid er niet overgevoelig voor is. Schijnbaar is het vrij effectief tegen een schimmelinfectie op de huid vanwege de anti schimmel bestanddelen.

   Meer informatie:

   https://www.optimalegezondheid.com/kokosolie-is-gezond/

   https://www.optimalegezondheid.com/het-candida-dieet-uitgelegt/

   Succes!

 2. Hallo Jack,
  Kan ik elke oregano olie soort verdunnen met water? Of is dit alleen bij wilde oregano? Dus twee maal per dag drie druppels verdunnen met een glas water? En is het toegestaan om oregano olie de rest van mijn leven te gebruiken om schimmelinfecties te voorkomen? Ik heb namelijk pityriasis versicolor. Met vriendelijke groet, Jacqueline.

  1. Er zijn berichten dat oregano olie voor problemen met de maag kan zorgen, of een aantal allergische reacties. Het is beter om alleen
   oregano olie te gebruiken totdat de candida infectie is verdwenen, daarna tijdelijke pauze inlassen voordat je weer oregano olie gaat gebruiken.

   Daarbij moet je altijd wilde oregano goed verdunnen met een groot glas water voor een beter absorptie. De exacte dosering is afhankelijk van de klachten enhet is beter om langzaam op te bouwen.

   Succes!

 3. Hallo Jack,

  Nu heb ik begrepen, dat je bij vaginale schimmel een stukje kokosolie vaginaal kan inbrengen. Hoeveel is dan voldoende?

  vriendelijke groet,
  Franciska

  1. Hallo Franciska,

   Hier is vrij weinig informatie over, maar het is inderdaad een feit dat dat kokosolie de kracht heeft om de schimmels te doden. Je zou bijvoorbeeld een tampon in kokosolie kunnen dopen, en deze inbrengen. Wat voor effect dit heeft op de fragiele balans in je vagina is mij niet bekend.

   Laat je me weten of het effect heeft gehad?
   Jack

    1. De kokosolie wordt in de tampon opgenomen, en zal beetje bij beetje de kokosolie afgeven in de vagina.

  2. Gedaan! Het was zomaar een ingeving om dat te doen. Zonder een blijvende onderhoudsdosis caprylzuur komt de schimmel (en de onrust in de darmen) dus toch weer terug helaas.... Toen er jeuk begon te komen een theelepel vol kokosolie in mn vagina gedaan en diezelfde dag nergens meer last van.... de meest zachte behandeling van de vaginale schimmel ever.

   1. Door jou reactie heb ik het gewoon geprobeerd en ja hoor de jeuk is binnen een paar uur weg!! Bedankt!!

 4. Hoi Jack, bedankt voor de heldere uitleg. Ik heb biologische kokosolie in huis, maar na dit artikel weet ik niet of het goede is, er staat geen extra vierge of iets dergelijks op.. Het is van Bio fan. Kan ik nu het beste andere halen?
  En als ik begin met dagelijks een theelepel om in te bakken, kan ik het dan binnen een week opbouwen?

  1. Probeer een bio versie te vinden die extra vierge is, Claudia. Dat is het allerbeste. Ga bij voorkeur naar een biowinkel of een natuurwinkel. Daar krijg je betrouwbaar advies. Ik zeg dit, omdat de term 'bio' heel vaak wordt misbruikt door de grote fabrikanten.

   Inderdaad langzaam opbouwen, en luisteren naar je lichaam. Iedereen reageert weer anders.

 5. Interessant artikel, toevallig heb ik kokosolie staan wat ik al eeuwen niet heb gebruikt, maar ik heb wel last van candida, dus alleen daarom al ga ik het nu opmaken.
  Mijn vraag is, er staat aangegeven niet meer dan drie eetlepels per dag, maar begin ook niet met teveel. Ik ga nu starten met 1 tl per dag, maar hoe is de effectiviteit? Hoeveel moet ik uiteindelijk innemen wil het effect hebben op mijn lichaam? Ik ben 175 cm lang en weeg helaas rond de 75 kilo ☺️ .. Moet ik dan opbouwen naar 3 tl per dag?

  Bvd, anneli

  1. Ik neem het trouwens in door letterlijk één tl in te nemen en dan weg te drinken met lauwwarm water of thee, das geen probleem neem ik aan?

  2. Inderdaad rustig opbouwen. Beginnen met één theelepeltje per dag.
   Maar blijf wel naar je lichaam luisteren! Zodra je iets ongewoons voelt, dan direct de dosis naar beneden bijstellen of tijdelijk stoppen. Daarna kun je weer langzaam gaan opbouwen naar de 3 theelepels per dag.

 6. Bedankt voor dit artikel, ik heb een schimmel op mijn genitaliën en wil daar kokosolie voor gebruiken. Iemand heeft mij al eerder vertelt dat vitamine E capsules opensnijden en die uitsmeren over het gebied met de schimmel helpt. Ik heb dit 1 of 2 keer geprobeerd, het werkt heel goed. Ik vroeg mij af, kan ik dit samen met de kokosolie gebruiken om er snel vanaf te zijn? Of is het slimmer alleen de kokosolie of de vitamine E te gebruiken en het langzaam weg te halen? Aangezien er in dit artikel staat dat het beter is rustig de schimmel weg te werken. Dankuwel

 7. Interessant artikel, ik heb een huidschimmel op mijn lichaam, en iemand vertelde mij dat vitamine E capsules opensnijden en uitsmeren over de plek werkte, ik heb dit 2 keer gedaan, en dit werkte goed. Mijn vraag is, kan het kwaad dit samen met kokosolie te gebruiken? Stel van niet en het is beter alleen kokosolie te gebruiken, hoelang zou het dan duren voor ik van die huidschimmel af ben? Dankuwel

 8. mijn dochter van 6 heeft ook uitslag inhaar schaamstreek lijkt op luieruitslag. hoe kan ik haar het beste kokos olie gaan geven want ik denk dat een tl voor een 6 jarige best veel is? heb wel al op de huid gesmeerd en verzacht gelukkig wel.

  1. In dit geval kun je het inderdaad het beste gewoon op de huis smeren, Roos. Natuurlijk niet overdrijven, maar gewoon smeren is prima.

 9. interessant artikel, dank je wel Robert. mijn man heeft last van een schimmel infectie /gehoorgang ontsteking.'De druppels van de huisarts helpen niet afdoende en uitspuiten ook niet.
  Ik heb toevallig nog wel biologische kokosolie staan, is het gevaarlijk om een druppel tea tree olie door de kokosolie te mengen? of appelazijn?

  Ik ga hier mee aan de slag!

  1. Is niet gevaarlijk, maar doe dit wel voorzichtig aan. Bij twijfel even overleggen met je huisarts.

 10. Ik heb net een antibioticakuur gehad. Hoogstwaarschijnlijk is mijn darmflora dus niet in balans. Hoe zit het als je een hele kokosnoot zou eten? Dan komt er zeker een 'teveel' aan caprylzuur binnen? En hoe weet je wanneer je geen last meer hebt van schimmels, buiten de dat de klachten afnemen? Ik lees namelijk dat er veel mensen zijn die er ongemerkt last van hebben. Ik ben na de kuur overigens meteen met een probiotica begonnen (10miljard vriendelijke bacteriën).

 11. Ik heb goede kokosolie in huis. Mijn dochtertje van 10 weken heeft schimmel in haar liesjes, kan ik het voor haar ook voorzichtig gebruiken denk je?

  1. Er is weinig bekend over het effect van kokosolie op hele kleine kinderen.
   Maar de mensen die het toepassen, zijn erg positief.
   Als je het probeert, bouw het dan héél langzaam op. En als je iets 'vreemds' ziet bij de kleine, dan onmiddellijk stoppen of de dosis terugbrengen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share