• Is krentenbaard besmettelijk? + 9 natuurlijke behandelingen!

Is krentenbaard besmettelijk? + 9 natuurlijke behandelingen!

2018-08-16T11:56:35+01:00augustus 19th, 2018|Huidverzorging|1 Reactie

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: Krentenbaard is een zeer besmettelijke bacteriële huidinfectie, die het meest bij baby's en jonge kinderen voorkomt. Adolescenten en volwassenen met een verzwakt immuunsysteem zijn hier ook erg gevoelig voor. Het kenmerk van en waardoor de diagnose van een krentenbaard kan worden gesteld, zijn de blaasjes met een honingkleurige korst en dit begint meestal rond de mond en de neus. Het breidt zich uiteindelijk uit naar de armen, de benen en naar de romp. Er zijn behandelingen voor krentenbaard beschikbaar om de jeuk en het ongemak, dat door deze acute huidinfectie veroorzaakt wordt, te verlichten.

Krentenbaard in de categorie ‘niet-invasieve groep van A-streptokokkenziekte’ geclassificeerd, zoals bijvoorbeeld ook een keelontsteking. Het is een veel voorkomende huidaandoening, die je kunt herkennen aan de blaasjes die zijn gevuld met vocht. In Europa worden er elk jaar 2 op elke 100 kinderen voor behandeld. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat 111 miljoen kinderen, die in ontwikkelingslanden wonen, krentenbaard hebben.

Wat is krentenbaard?

Er zijn drie hoofdsoorten krentenbaard: de niet-bulleuze krentenbaard, de bulleuze krentenbaard en Ecthyma, de ernstigste aandoening.

  • Niet-bulleuze krentenbaard is de meest voorkomende soort. Het wordt ook wel aangeduid als de ‘korstige krentenbaard’. Het begint meestal in clusters van kleine rode blaasjes op het gezicht. Als ze beginnen te barsten, druppelt er een vloeistof uit het blaasje, die zich ontwikkelt tot een goudkleurige korst.
  • Bulleuze krentenbaard komt minder vaak voor. De eerste huidlaesies verschijnen meestal in de nek, op de romp of in het luiergebied. In tegenstelling tot de kleine blaasjes van de niet-bulleuze krentenbaard zijn de blaasjes van deze krentenbaard veel groter. Ook zijn de blaasjes gevuld met een heldere vloeistof, die voordat het blaasje opbarst, troebel wordt.
  • Ecthyma is een significant ernstiger aandoening. De blaasjes zijn pijnlijk en gevuld met pus, wat kan leiden tot de ontwikkeling van diepe zweren. Net als de niet-bulleuze soort vormt er zich een korst over het blaasje en de zweer, met een risico op littekens.

De symptomen van krentenbaard

Het eerste teken van een niet-bulleuze krentenbaard bij kinderen is vaak kleine rode clusters van blaasjes, die rond de neus en de mond verschijnen. Bij het ontstaan hebben de blaasjes ongeveer de grootte van een klein pukkeltje. Aangezien krentenbaard zich blijft verspreiden, kunnen de blaasjes groter worden dan de grootte van een stuiver. Hoewel het meestal niet pijnlijk is, is een veelvoorkomend symptoom van een krentenbaard wel de jeuk. Jeuk is ook de voornaamste reden voor zijn snelle verspreiding. Bij niet-bulleuze krentenbaard en Ecthyma kunnen mensen naarmate de infectie vordert ook gezwollen lymfeklieren ervaren.

Ecthyma begint als niet-bulleuze krentenbaard. Het evolueert naar necrotische zweren, die langzaam genezen. Dit komt het meest voor bij personen met een gecompromitteerd immuunsysteem. Deze personen zijn onder andere diegenen met diabetes Type 1 of Type 2, bepaalde soorten kanker, HIV en anderen, van wie het lichaam moeite heeft om bacteriën te bestrijden.

De grotere blaasjes van krentenbaard zijn vaak het eerste teken van deze huidinfectie. De blaasjes druipen meestal niet en de blaasjes kunnen zonder littekens achter te laten genezen. Bij een bulleuze krentenbaard is een uitbraak ernstig wanneer er meerdere delen van het lichaam laesies hebben en aanvullende symptomen van zwakte,