Om meteen maar met de deur in huis te vallen: Krentenbaard is een zeer besmettelijke bacteriƫle huidinfectie, die het meest bij baby's en jonge kinderen voorkomt. Adolescenten en volwassenen met een verzwakt immuunsysteem zijn hier ook erg gevoelig voor. Het kenmerk van en waardoor de diagnose van een krentenbaard kan worden gesteld, zijn de blaasjes met een honingkleurige korst en dit begint meestal rond de mond en de neus. Het breidt zich uiteindelijk uit naar de armen, de benen en naar de romp. Er zijn behandelingen voor krentenbaard beschikbaar om de jeuk en het ongemak, dat door deze acute huidinfectie veroorzaakt wordt, te verlichten.
Krentenbaard in de categorie āniet-invasieve groep van A-streptokokkenziekteā geclassificeerd, zoals bijvoorbeeld ook een keelontsteking. Het is een veel voorkomende huidaandoening, die je kunt herkennen aan de blaasjes die zijn gevuld met vocht. In Europa worden er elk jaar 2 op elke 100 kinderen voor behandeld. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat 111 miljoen kinderen, die in ontwikkelingslanden wonen, krentenbaard hebben.
Wat is krentenbaard?
Er zijn drie hoofdsoorten krentenbaard: de niet-bulleuze krentenbaard, de bulleuze krentenbaard en Ecthyma, de ernstigste aandoening.
- Niet-bulleuze krentenbaard is de meest voorkomende soort. Het wordt ook wel aangeduid als de ākorstige krentenbaardā. Het begint meestal in clusters van kleine rode blaasjes op het gezicht. Als ze beginnen te barsten, druppelt er een vloeistof uit het blaasje, die zich ontwikkelt tot een goudkleurige korst.
- Bulleuze krentenbaard komt minder vaak voor. De eerste huidlaesies verschijnen meestal in de nek, op de romp of in het luiergebied. In tegenstelling tot de kleine blaasjes van de niet-bulleuze krentenbaard zijn de blaasjes van deze krentenbaard veel groter. Ook zijn de blaasjes gevuld met een heldere vloeistof, die voordat het blaasje opbarst, troebel wordt.
- Ecthyma is een significant ernstiger aandoening. De blaasjes zijn pijnlijk en gevuld met pus, wat kan leiden tot de ontwikkeling van diepe zweren. Net als de niet-bulleuze soort vormt er zich een korst over het blaasje en de zweer, met een risico op littekens.
De symptomen van krentenbaard
Het eerste teken van een niet-bulleuze krentenbaard bij kinderen is vaak kleine rode clusters van blaasjes, die rond de neus en de mond verschijnen. Bij het ontstaan hebben de blaasjes ongeveer de grootte van een klein pukkeltje. Aangezien krentenbaard zich blijft verspreiden, kunnen de blaasjes groter worden dan de grootte van een stuiver. Hoewel het meestal niet pijnlijk is, is een veelvoorkomend symptoom van een krentenbaard wel de jeuk. Jeuk is ook de voornaamste reden voor zijn snelle verspreiding. Bij niet-bulleuze krentenbaard en Ecthyma kunnen mensen naarmate de infectie vordert ook gezwollen lymfeklieren ervaren.
Ecthyma begint als niet-bulleuze krentenbaard. Het evolueert naar necrotische zweren, die langzaam genezen. Dit komt het meest voor bij personen met een gecompromitteerd immuunsysteem. Deze personen zijn onder andere diegenen met diabetes Type 1 of Type 2, bepaalde soorten kanker, HIV en anderen, van wie het lichaam moeite heeft om bacteriƫn te bestrijden.
De grotere blaasjes van krentenbaard zijn vaak het eerste teken van deze huidinfectie. De blaasjes druipen meestal niet en de blaasjes kunnen zonder littekens achter te laten genezen. Bij een bulleuze krentenbaard is een uitbraak ernstig wanneer er meerdere delen van het lichaam laesies hebben en aanvullende symptomen van zwakte, koorts en diarree aanwezig zijn.
Hoewel het heel erg zeldzaam is, kunnen personen met ƩƩn van de drie soorten krentenbaard ook koorts, misselijkheid en algemene malaise ervaren terwijl het lichaam de bacteriƫn bestrijdt.
De oorzaken en risicofactoren van krentenbaard
Ofwel streptococcus ofwel staphylococcus aureus veroorzaakt krentenbaard. Deze bacteriën komen via een open wond, een brandwond, een insectenbeet of zelfs een ruwe, geïrriteerde huid het lichaam binnen. Dit is de reden waarom krentenbaard zo vaak na een verkoudheid of tijdens het allergieseizoen rond de neus en de mond van jonge kinderen wordt gezien.
Zoals hierboven al is vermeld, lopen personen met een verzwakt of een aangetast immuunsysteem een groter risico om krentenbaard te ontwikkelen dan mensen met een sterk immuunsysteem. Om effectief een krentenbaard uitbraak te kunnen voorkomen, is het van vitaal belang om wonden schoon en bedekt te houden. Het is ook belangrijk om je handen regelmatig te wassen om zo te voorkomen dat ongezonde bacteriƫn het lichaam kunnen binnendringen.
Krentenbaard komt het vaakst voor bij kinderen van 2 tot 5 jaar oud. Omdat krentenbaard zeer besmettelijk is, verspreidt het zich snel op crĆØches en op scholen. Een risicofactor voor oudere kinderen en tieners is een contactsport zoals worstelen, voetbal of cheerleading. Ongeacht de leeftijd moet het kind, als er een uitbraak wordt vermoed, thuis blijven totdat de blaasjes niet langer druipen.
Volwassenen met diabetes of een slechte functie van het immuunsysteem hebben meer kans op het ontwikkelen van de ernstigere infectie Ecthyma. Ecthyma kan leiden tot potentieel gevaarlijke complicaties zoals cellulitis, meningitis en een nierontsteking. Het is absoluut noodzakelijk dat alle open wonden en geĆÆrriteerde plekken op de huid schoon worden gehouden en worden afgedekt.
Bovendien lopen zowel kinderen als volwassenen met koortsblaasjes, waterpokken of eczeem een groter risico om krentenbaard te ontwikkelen. Gebruik goede hygiƫnische methoden om de bacteriƫn, die krentenbaard veroorzaken, op een afstand te houden.
Conventionele behandeling
Nadat een arts krentenbaard heeft vastgesteld, kan hij/zij een topische antibiotische zalf of crĆØme voorschrijven. Er wordt meestal afgeraden om antibioticumcrĆØmes, die je zo zonder recept kunt kopen, te gebruiken. Afhankelijk van de ernst kan, met name in gevallen van Ecthyma of grootschalige uitbraken, ook een oraal antibioticum worden voorgeschreven.
Negen natuurlijke behandelingen tegen krentenbaard
Grapefruitzaad-extract
Grapefruitzaad-extract staat bekend om het bestrijden van candida en schimmelinfecties. Een bijkomend voordeel van het grapefruitzaad-extract is het vermogen om Staphylococcus aureus of MRSA, ƩƩn van de bacteriĆ«n die krentenbaard veroorzaakt, te kunnen bestrijden. Een onderzoek uit 2004 ontdekte dat een combinatie van grapefruitzaad-extract en geraniumolie de āgrootste anti-bacteriĆ«le effecten tegen MRSAā toonde.
Gember
Al lang gebruikt in de Ayurvedische praktijk om bacteriƫn te bestrijden, de functie van het immuunsysteem te versterken en om ontstekingen te verminderen, kan gember ook helpen om de genezing tijdens een krentenbaardinfectie te versnellen. Voeg wat gember aan je dieet toe door het aan smoothies en saladedressings toe te voegen of drink een kindvriendelijk sapje gemaakt van sinaasappel, wortel en gember.
Appelciderazijn
Bekend om zijn vermogen om het lichaam te ontgiften, om de bloedsuikerspiegel in balans te houden en als een behandeling voor zure reflux, kan appelciderazijn ook effectief worden gebruikt voor de huidverzorging. Tijdens een krentenbaard uitbraak kun je pure appelciderazijn op de blaasjes en op de laesies deppen om zo de bacteriƫn te bestrijden en de ontsteking te verlichten.
Kurkuma
Uit een recent onderzoek bleek dat curcumine een krachtige antibacteriƫle activiteit tegen Staphylococcus aureus vertoont. Onderzoekers zijn het erover eens dat er nog verder onderzoek nodig is om de werking van curcumine en hoe deze het best kan worden gebruikt volledig te kunnen begrijpen.
Terwijl onderzoekers de reikwijdte van de voordelen van kurkuma en zijn antibacteriƫle krachten blijven onderzoeken, is het al wel zeker dat het kan worden gebruikt om de ontsteking van de laesies, de bijbehorende jeuk en algemeen ongemak te verminderen.
Meng 1 theelepel kurkuma met 1 eetlepel kokosolie en dep het mengsel op de aangetaste plekken. Dek het dan af met een niet-klevend verband omdat kurkuma vlekken in de kleding kan achterlaten. Spoel het na een paar uur af en breng het opnieuw aan totdat het genezen is.
Kokosolie
Wanneer het topisch wordt aangebracht, maakt het laurinezuur in kokosolie de huid onaantrekkelijk voor bepaalde pathogenen, inclusief bacteriën. In wezen vormt het, wanneer het als een lotion wordt gebruikt, een onzichtbare barrière die bacteriën, virussen en schimmels kan afweren. Kokosolie helpt ook bij het ontgiften van het lichaam. Een lotion op basis van kokosolie creëert een beschermende barrière op de huid om te beschermen tegen antibacteriële verbindingen en antivirale verbindingen. Combineer het met Tea Tree Olie voor een effectieve topische behandeling.
Intern stimuleert kokosolie de reactie van het immuunsysteem, bestrijdt het ontstekingen, brengt het hormonen in balans en doet het nog veel meer. Tijdens een infectie zoals een besmettelijke krentenbaard moet je op zoek gaan naar manieren om meer kokosolie in je dieet op te nemen. Voeg het toe aan smoothies, of gebruik het in plaats van boter op toast en popcorn
Manuka-honing
Al lang geprijsd om zijn krachtige werking tegen schimmels, heeft de antibacteriƫle Manuka-honing ook een krachtige antimicrobiƫle werking. De vele gezondheidsvoordelen van Manuka-honing kunnen helpen tijdens een uitbraak van krentenbaard en het kan genezing bij kinderen of volwassenen versnellen.
Onderzoekers ontdekten dat wanneer cellen met MRSA aan Manuka-honing werden blootgesteld, de celdeling werd onderbroken. Dit leidde ertoe dat de onderzoekers geloofden dat de algehele groei van MRSA was vertraagd. Dit ondersteunt het gebruik van Manuka-honing bij snijwonden en infecties en het kan een breed scala aan virussen, schimmels en bacteriƫn bestrijden.
Canadese geelwortel
Onderzoekers hebben ontdekt dat het gebruik van Canadese geelwortel om huidinfecties te behandelen echt nuttig kan zijn. Uit het onderzoek blijkt dat de H. Canadensis in geelwortel werkt tegen MRSA, wat ƩƩn van de bacteriƫn is die krentenbaard veroorzaakt.
Tijdens het bestrijden van een infectie zoals krentenbaard kunnen de gezondheidsvoordelen van geelwortel zorgen voor een genezing van binnenuit, wat ook helpt om het immuunsysteem te versterken. Als het op de huid wordt aangebracht, kan het bacteriƫn die infecties veroorzaken bestrijden. Als je een mengsel wilt maken, dat je op de huid kunt gebruiken, kun je een sterke thee-oplossing maken en dit, als het is afgekoeld, op de laesies deppen of je kunt het als een reiniger gebruiken om de korst, die wordt veroorzaakt door het druppen van de blaasjes, van het gezicht te verwijderen.
Groene thee
Al lang bekend vanwege de helende eigenschappen en zijn gezondheidsvoordelen, hebben onderzoekers nu ook ontdekt dat groene thee een breed scala aan bacteriën kan remmen en doden. In theorie zou het topische gebruik van groene thee kunnen helpen om de verspreiding over het lichaam te voorkomen en het kan ook andere niet-geïnfecteerde personen beschermen. Naast het extern gebruik, is het stimuleren van het immuunsysteem door het gewoon te drinken, een geweldige manier om tijdens een bacteriële infectie het meeste uit deze helende thee te halen.
Tea Tree Olie
Al honderden jaren gebruikt in de traditionele geneeskunde, zijn de voordelen en toepassingen van Tea Tree Olie nu algemeen aanvaard. Het is bewezen dat het effectief is als behandeling van acnƩ, eczeem, psoriasis, ringworm en voor andere huidinfecties.
Uit een klein onderzoek is gebleken dat onderzoekers hebben ontdekt dat 5% Tea Tree Olie extract bij de behandeling van MRSA en streptokokken net zo effectief was als voorgeschreven antibioticumbehandelingen. De deelnemers aan het onderzoek werden gedurende deze proef 3 tot 4 keer per dag behandeld.
3 tips om krentenbaard te voorkomen
Hoewel krentenbaard ongelooflijk besmettelijk is, en vaker voorkomt dan je in eerste instantie zou denken, zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om een infectie te voorkomen.
Zorg voor een goede hygiƫne
Door jonge kinderen te leren hoe ze hun handen goed moeten wassen, kan de verspreiding van een breed scala aan ziekten, van verkoudheid tot krentenbaard, worden voorkomen.
Gebruik meerdere keren per dag een natuurlijke antibacteriële handzeep. Meng een ½ kopje Castilla zeep met een ½ kopje gedistilleerd water, 1 theelepel vitamine E olie, 1 eetlepel kokosolie, 10 druppels pepermuntolie en 30 druppels teatree-olie en doe de zeep in een dispenser. Schud het even goed door elkaar en gebruik het als een normale zeep.
Houd de vingernagels kort
Bacteriƫn, vuil, virussen en zelfs schimmels gedijen goed onder vingernagels. Hoewel handen wassen vaak helpt, is het om verspreiding tijdens een uitbraak van krentenbaard of andere besmettelijke huidaandoeningen te voorkomen belangrijk voor kleine kinderen om hun nagels kort te houden.
Eet voedsel dat het immuunsysteem kan stimuleren
Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met veel verse groenten, fruit en magere eiwitten. Sommige dieten zijn speciaal ontworpen om ontstekingen te verminderen, toxines te verwijderen en de opname van voedingsstoffen te optimaliseren en het is een geweldige manier om ziekte en infectie, al voordat het begint, te bestrijden.
Voorzorgsmaatregelen
Nadat de behandeling tegen krentenbaard is begonnen, is het nog steeds noodzakelijk dat het geïnfecteerde gebied met de laesies en de blaasjes niet wordt aangeraakt en goed wordt schoongehouden. De bacteriën die krentenbaard veroorzaken, verspreiden zich gemakkelijk door het delen van beddengoed, handdoeken en kleding.
Tot slotā¦
Houd krentenbaard bij volwassenen en bij kinderen nauwlettend in de gaten. Velen vinden dat het dagelijks nemen van foto's van de getroffen gebieden kan helpen om de verspreiding en de genezing goed te kunnen volgen. Als de geĆÆnfecteerde persoon diabetes Type 1 of Type 2 heeft of anderszins een gecompromitteerd immuunsysteem heeft, onderzoek dan dagelijks alle getroffen gebieden op eventuele veranderingen, die kunnen aangeven dat de behandeling niet werkt.
Bronnen
www.medecindirect.fr/un-impetigo-cest-quoi-docteur-medecindirect/
www.soinsdenosenfants.cps.ca/handouts/impetigo
www.doctissimo.fr/html/sante/bebe/sa_1615_impetigo.htm
beste,
een tijdje volg ik jou pagina s nu heb ik echter een vraagje hoe kan ik of wat kan ik doen voor de kleintjes die al een paar keer impetigo gehad hebben
4 en 6 jaar oud anti bacteriele zeep thea thee olie enz. maar wat zou er toe helpen op voedings vlak. met dank