Afvallen

Laatste Update: 20 juni 2019

Afvallen met kurkuma + handige tips

Eén van de meest voorkomende gezondheidsrisico’s van deze tijd is overgewicht en obesitas. Een groot deel van de wereld heeft hier mee te maken, en beïnvloedt het leven tot in het extreme toe, met alle gevolgen van dien. Dat weten we allemaal. 

Maar wat als ik je vertel dat Kurkuma een belangrijke bijdrage kan leveren in het oplossen van dit probleem? Lees ene verder voor alle informatie!

Overgewicht is een groot probleem

Je hebt last van overgewicht of obesitas als er sprake is van een onbalans in je lichaam. Onbalans in hormonen, energie, of metabolisme. Deze onbalans heeft als gevolg dat je vet op gaat slaan.

Overgewicht kan tal van medische problemen veroorzaken, zoals artrose, galstenen, leverproblemen, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, hoge triglyceriden, hoog cholesterol, diabetes, slaapapneu, etc. etc. De lijst met mogelijke gevolgen is lang, heel erg lang. (1)

Afgezien van te veel eten, kan overgewicht en obesitas veroorzaakt worden door overmatig alcoholgebruik, menopauze, hypothyreoïdie, geen beweging etc. etc.

De eerste stap om overgewicht te bestrijden, is het wijzigen van de levensstijl, in combinatie met matig eten en beweging.

Van alle manieren om je gewicht weer in balans te krijgen, is er steeds een gemene deler. Een product wat in nagenoeg ieder dieet weer naar voren komt: Kurkuma.

Hoewel kurkuma niet de enige specerij is die kan helpen bij het afvallen, onderzoek heeft aangetoond dat het een belangrijke aanvulling kan zijn in jouw pogingen om gewicht te verliezen.

Wat is kurkuma?

Al duizenden jaren wordt Kurkuma in India gebruikt. Niet alleen als specerij in de heerlijke Indiase gerechten, maar vooral ook in de Ayurvedische geneeskunde. Er worden heel veel reinigende en stimulerende effecten toegeschreven aan dit hete kruid. Net zoals gember, staat kurkuma er om bekend dat het kan helpen bij het stimuleren van de spijsvertering: De productie van gal in je maag neemt toe, terwijl het bloedvetgehalte wordt verlaagd.

Een beetje biologie over Kurkuma

Curcuma Longa is een bloeiende plant die behoort tot de gemberfamilie. De meest bekende variant is kurkuma. Deze naam is afgeleid van het woord ‘Kurkum’, wat in het Arabisch ‘saffraan’ betekent. In de Duitse taal wordt kurkuma ook vaak ‘Indiase Saffraan’ genoemd.

Uit de wortels wordt een stof gewonnen met de naam Curcumine. Dit wordt vaak gebruikt als kleurstof in de voedselproductie. Je kunt dit terugvinden op de ingrediëntenlijst onder het E-nummer E100.

Op het eerste gezicht lijkt de Curcuma-wortel op gember. Dat is natuurlijk geen wonder, want het is tenslotte familie. Maar als je de binnenkant bekijkt, is de curcuma-wortel fel oranje, in combinatie met allerlei gele tinten. Deze wortel bevat ongeveer 3-6% van de kleurstof Curcumine en heeft anti-kanker eigenschappen, is antioxiderend, en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. (2)

Je kunt Kurkuma op allerlei manieren gebruiken. Denk maar eens aan thee, sauzen, groentegerechten, soepen, smoothies, en talloze andere toepassingen. 

Hoe kurkuma kan helpen bij het afvallen

Kurkuma kan op verschillende manieren helpen bij het afvallen. Kurkuma helpt bij het vermijden van vetophopingen, en bevordert de transformatie van wit vet naar bruin vet. Het heeft ook een thermogene werking wat duidelijk helpt bij het verbranden van vet.

Van Kurkuma is ook bekend dat het door voedsel geïnitieerd gewichtsverlies ondersteund en versnelt. Indirect helpt kurkuma dus ook om het risico van de gevolgen van overgewicht fors te verlagen. Denk hierbij maar eens aan hartproblemen, diabetes, depressie, etc. etc.

1) Kurkuma voorkomt vetophoping en versnelt verbranding

Kenmerkend voor overgewicht en obesitas is de opslag van vet, dat mag duidelijk zijn. Maar erger nog is de opslag van vet rond je organen zoals de maag en de lever. Dit is het meest gevaarlijke vet waar de meeste problemen door veroorzaakt worden. (3)

Om deze vetophopingen in de vetweefsels te voorkomen, kan Curcumine, het belangrijkste bestanddeel in Kurkuma, helpen.

In het kort: Dit betekent dat kurkuma de veeophoping in de vetweefsels en andere organen kan voorkomen. Dit kan heel erg nuttig zijn om verdere gewichtstoename te voorkomen. Kurkuma kan dus heel handig zijn bij het in balans houden van je gewicht.

2) Kurkuma kan je dieet effectiever maken

Een correct voedingspatroon is uiteraard een heel belangrijk onderdeel van het afvallen en op peil houden van je gewicht. De hoeveelheid en de soort calorieën die je via je voeding binnen krijgt, moet in toom gehouden worden om gewichtstoename te voorkomen.

Het mag duidelijk zijn dat vermindering van vetinname en vermindering van voedsel in het algemeen, van groot belang is om af te vallen.

De koolhydraten in de Kurkuma wordt niet door het lichaam opgenomen, wat erg nuttig is bij het verminderen van vet en het voorkomen van gewichtstoename. Ook de voedingsvezels in de kurkuma spelen hierbij een belangrijke rol.

Andere studies hebben aangetoond dat kurkuma je dieet, wat gericht is op gewichtsverlies, effectiever kan maken. Met andere woorden: Het gaat sneller.

In een onderzoek werden mensen met overgewicht behandeld met een dieet en een verandering in levensstijl. Sommige van deze groep kandidaten zag geen verbetering. Juist deze kandidaten werden vervolgens behandeld met Curcumine.

Deze personen, na de Curcumine behandeling, vertoonden een verbeterd gewichtsverlies. Er was een forse toename in vetreductie en de BMI bleek ook aanzienlijk af te nemen.

In het kort: Kurkuma kan helpen door je voedingspatroon, gericht op afvallen, effectiever te maken. De voedingsvezels en de koolhydraten in Kurkuma helpen hierbij.

3) Kurkuma transformeert wit- naar bruin vetweefsel

Bruin vetweefsel is voor de mens een belangrijk onderdeel voor de warmteproductie. Tijdens sporten en bewegen, en zelfs bij stilstand, wordt dit type vet constant verbrand.

Wit vetweefsel is daarentegen het type vet wat nagenoeg blijven is. Heel erg moeilijk om te verbranden.

Inmiddels is bekend geworden dat wit vetweefsel verandert kan worden in bruin vetweefsel. (4) Dat is natuurlijk fantastisch nieuws!

Curcumine, een belangrijk bestanddeel in Kurkuma, is de stof die dit proces kan ondersteunen en zelfs versnellen. Hierdoor wordt het niveau van Norepinephrine verhoogd, waardoor het proces van wit naar bruin vetweefsel wordt bevordert. Hierdoor wordt vet uiteindelijk sneller verbrand, waardoor je ook sneller gewicht verliest.

In het kort: Het eten van Kurkuma kan de vetverbranding bevorderen, omdat het de transformatie van wit- naar bruin vetweefsel bevordert. Dit is zeer effectief bij het afvallen.

4) Kurkuma bevordert de verbranding van vet

De wetenschap noemt het ‘Thermogenese’: Dat is het metabolische proces waarbij calorieën worden verbrand om energie te leveren aan je lichaam. Dit proces zorgt er onder andere voor dat je gewicht verliest. (5)

Het versnellen van dit proces wordt over het algemeen gezien als een haalbare kaart. Een effectieve en praktische manier om een bijdrage te leveren bij het afvallen.

In veel dieetproducten zitten specerijen verwerkt die de thermogenese bevordert, waardoor je af gaat vallen. Gember is hier onder andere erg populair. Gember behoort tot dezelfde familie en bevatten onder andere gingerols en shogaols als hele krachtige thermogene stoffen.

In het kort: Het innemen van Kurkuma helpen bij het afvallen door de Thermogene werking. Een verhoogde stofwisseling verbrand de calorieën en het vet extra snel, waardoor je het afvallen bevordert.

5) Kurkuma werkt ontstekingsremmend

Obesitas wordt vaak in verband gebracht met overgewicht. Bij mensen met overgewicht of obesitas, werden nagenoeg altijd ‘pro-inflammatoire’ stoffen gevonden. Stoffen die ontstekingen veroorzaken. (6)

Vetweefsel produceert namelijk namelijk stoffen die we adipokines noemen. Sommige hiervan, zoals IL-6 en TNF-a kunnen een ontstekingsreactie initiëren.

Als er sprake is van overgewicht, dus te veel vetafzetting in het lichaam, leidt deze ontstekingswerking van de adipokines tot de productie van oxidatieve stress.

Dit proces leidt verder tot andere ziekten en aandoeningen zoals het metabool-syndroom, cardiovasculaire problemen, diabetes, etc. etc.

Kurkuma is een ontstekingsremmende stof en kan zeer effectief zijn in het tegenwerken van de ontstekingswerking van die vervelende adipokines.

Het is inmiddels een bekend feit dat kurkuma, met zijn antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, een belangrijk element kan zijn in de strijd tegen de ontstekingen die samen gaan met overgewicht en obesitas.

Hoe dit werkt? Kurkuma reguleert de activiteit van adipokines en reguleert glucose- en vetzuurgehalte. Op deze manier wordt de oxidatieve stress van de inflammatoire adipokines vermindert.

In het kort: Kurkuma kan de ontstekingen en de oxidatieve stress, die samen gaan met overgewicht, drastisch verminderen. Op deze manier voorkom je ziektes en aandoeningen die vaak samen gaan met overgewicht en obesitas.

6) Kurkuma verlaagt de kans op diabetes

Het risico op diabetes is één van de grootste gevaren voor iemand met overgewicht of diabetes. Daarom is preventie voor mensen met overgewicht dubbel zo belangrijk.

Ook hier kan kurkuma helpen! Kurkuma staat bekend om zijn fantastische werkzaamheid bij de behandeling en preventie van diabetes.

De anti-oxiderende- en ontstekingsremmende werking van met name curcumine, een stof in de kurkuma, zijn grote hulpen in de strijd tegen diabetes.

Curcumine is ook erg effectief gebleken tegen diabetes als gevolg van overgewicht.

In het kort: Dit betekent concreet dat het gebruik van Kurkuma het risico op diabetes bij mensen met overgewicht kan verminderen. Een erg nuttig instrument bij de behandeling van diabetes bij mensen met overgewicht.

7) Kurkuma voorkomt het metabool-syndroom

Het metabool-syndroom is een veelvoorkomende risicofactor wat in verband gebracht wordt met overgewicht. Vetophoping rond de buik, het zogenaamde viscerale vet, veroorzaakt veranderingen in je metabolisme wat uiteindelijk kan resulteren in het metabool syndroom, met als gevolg dat je problemen krijgt met je hart en je slagaderen. (7)

De beste manier om het metabool syndroom te voorkomen, is natuurlijk je gewicht in balans brengen. Weg met dat overgewicht!

Kurkuma is een erg effectief middel tegen het metabool syndroom. Het verlaagt je cholesterol, je triglyceriden, en je bloedsuikerspiegel. Dit bijenkaar is een collectieve methode tegen het metabool syndroom.

In het kort: Gewicht verliezen is de beste methode, maar ook het gebruik van Kurkuma kan helpen bij de preventie en behandeling van het metabool syndroom bij mensen met overgewicht.

8) Kurkuma vermindert depressie

Depressie is een andere complicatie die samen gaat met mensen met overgewicht. Deze vorm van depressie heeft een sterk negatief effect, met name op de pogingen om iets aan het overgewicht te doen.

Veel studies hebben de relatie tussen overgewicht en depressie vanuit beide kanten bevestigd. Dat wil zeggen: Obesitas kan leiden tot een depressie, en een depressie kan leiden tot overgewicht. (8)

Afvallen met kurkuma + handige tips

Metabole aandoeningen, veroorzaakt door overgewicht in het lichaam, wordt in verband gebracht met depressief gedrag. Deze aandoeningen zijn onder andere ontstekingen, insulineresistentie, en hormonale stoornissen.

Kurkuma staat bekend als een middel tegen een depressie. De Curcumine verhoogt de serotine- en dopamine-spiegels in je lijf. Dit vermindert, en voorkomt, op zijn beurt weer de depressie.

In het kort: Het eten van kurkuma kan helpen bij het verminderen van een depressie wat gerelateerd is aan overgewicht en obesitas. Andersom is kurkuma ook nuttig: Het kan helpen om het risico op overgewicht te verlagen, als er sprake is van een depressie.

Hoeveel kurkuma heb je nodig om af te vallen?

Er is geen specifieke voorgeschreven dosis kurkuma gedefinieerd voor mensen met overgewicht. Op basis van verschillende studies en gebruikerservaringen heb ik een overzicht gemaakt van verschillende vormen van kurkuma welke je in kunt nemen als je last hebt van overgewicht.

De uiteindelijke dosering is sterk afhankelijk van de samenstelling van het supplement, en de ernst van de gezondheidstoestand.

Verse kurkuma

Verse kurkuma-wortel is een geweldige aanvulling op je dieet, maar het is heel lastig om een effect te verwachten met de beperkte hoeveelheid die we normaal gesproken opeten.

Aanbevolen dosis: 1 tot 3 gram, gesneden van een verse wortel. Je kunt het zo opeten, of verwerken in een smoothie. In combinatie met een beetje zwarte peper is dit erg lekker!

Kurkuma poeder

Als je kurkuma gebruikt bij het koken, dan is 1 theelepel per dag voldoende voor het gewenste effect. Kies natuurlijk altijd voor biologische kurkuma van goede kwaliteit.

Als je kurkuma poeder echter puur neemt, dus niet verwerkt in het eten, dan kun je dit nemen in combinatie met zwarte peper. 1-2 gram, aangevuld met een snufje peper, is voldoende.

Om even wat concreter te zijn: 1 theelepel kurkumapoeder, vermengd met een kwart theelepel gemalen zwarte peper, is een goede dosis. Neem dit één of twee keer per dag.

De maximale dosis is drie theelepels per dag!

Het is altijd verstandig om te beginnen met een kleine dosis, en dit langzamerhand te verhogen. Luister altijd goed naar je lichaam!

Neem de kurkumapoeder niet op de lege maag.

Ook kun je golden paste van kurkumapoeder maken. Meer over golden paste vind je hierna.

Golden Paste

Golden Paste is de combinatie van hete, zwarte peper, gezonde vetten, en natuurlijk kurkuma. Dit alles om de opname van de kurkuma te verbeteren.

Hier is het recept:

Wat je nodig hebt:

  • 125 ml. biologische kurkuma poeder
  • 250 ml. Water
  • 1,5 theelepel gemalen zwarte peper.
  • 70 ml. Koudgeperste olijfolie of kokosolie.

Hoe je golden paste maakt:

  • Doe het water, samen met de kurkumapoeder, in een pan.
  • Verwarm heel langzaam, terwijl je constant roert. Dit kan 6-10 minuten duren.
  • Als je denkt dat de pasta te dun is, voeg je wat kurkuma toe. Als het te dik is, dan voeg je wat water toe.
  • Als het de juiste dikheid heeft, voeg je de peper en de olie toe.
  • Blijf roeren tot het moment dat het een homogene massa geworden is.
  • Laat het afkoelen en doe het in een schone pot die je goed af kunt sluiten, bijvoorbeeld een oude jampot. Op deze manier is het ongeveer 1-2 weken houdbaar.

Begin met het innemen van een kwart tot een halve theelepel per dag. Als je verder geen bijwerkingen voelt, kun je dit geleidelijk aan opvoeren totdat je 1-2 theelepels per dag inneemt, en dat 2-3 keer per dag.

Dit is de ‘ideale’ dosis Golden Paste, waarmee je maximaal kunt profiteren van de voordelen van Kurkuma. Maar bedenk wel dat de ‘ideale’ dosis voor iedereen verschillend is. Sommigen kunnen wat meer hebben, sommigen wat minder.

Maar let op!

Het gebruik van kurkuma in een dieet wordt over het algemeen als zeer veilig beschouwd. In veel landen wordt veel kurkuma in de keuken gebruikt, en er zijn geen nadelige effecten hiervan bekend.

Maar toch zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

Als je kurkuma inneemt op een lege maag, kun je last krijgen van zure reflux. Kurkuma leidt tot verzuring in je maag, en daarom moet je het innemen altijd combineren met wat eten.

De curcumine in kurkuma kan de opname van geneesmiddelen beïnvloeden. Hoewel kurkuma in je eten normaal gesproken geen enkel risico vormt, moet je grote hoeveelheden vermijden op de momenten dat je medicijnen inneemt. 3-4 uur tussen de medicijnen en de kurkuma is een verstandige keuze. (9)

Als je last hebt van nierstenen en/of jicht, of daar gevoelig voor bent, is het verstandig om voorzichtig te zijn kurkuma. In grote hoeveelheden wordt het risico op het ontwikkelen van nierstenen verhoogd.

Als je ingepland staat voor een operatie, moet je minimaal 2 weken voorafgaand aan de operatie stoppen met het innemen van extra kurkuma. Kurkuma is namelijk ook een bloedverdunner, en kan daardoor de operatie verstoren.

Ook als je al bloedverdunners slikt, moet je voorzichtig zijn met Kurkuma. Overleg in dit geval met je behandelend arts.

Kurkuma moet je volledig vermijden als je zwanger bent of als je borstvoeding geeft.

Tot slot…

Het potentieel van kurkuma bij het afvallen is enorm. Vanuit verschillende hoeken helpt kurkuma bij het afvallen en het voorkomen van vetophopingen, en dan met name het gevaarlijke viscerale vet.

Ook is kurkuma een welkome hulp bij het bestrijden van een depressie, zeker als dit verbonden is aan overgewicht.

Gebruik jij kurkuma? Golden Paste? Kun jij je verhaal met ons delen in de comments hieronder?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

9 Shares
Tweet
Pin9
Share