• orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire Geneeskunde deel 1: Oei, een moeilijk woord!

2016-11-29T10:51:47+01:00april 15th, 2013|Alternatieve Geneeskunde|0 Reacties

Laatste update: door

Orthomoleculaire Geneeskunde deel 1: Oei, een moeilijk woord!

Inderdaad, een heel lastig woord. Opzoeken in de Dikke van Dale helpt wel enigszins, maar verklaard lang nog niet alles. Daarom deze driedelige special met een duidelijke uitleg over de Orthomoleculaire Geneeskunde, wat de mogelijkheden zijn voor verschillende aandoeningen en welke voedingsstoffen je kunnen helpen in een genezingsproces.

Wat is Orthomoleculaire Geneeskunde?

De Orthomoleculaire Geneeskunde is een alternatieve behandelmethode die gebruik maakt van het toedienen van optimale hoeveelheden voedingsstoffen zoals mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren en vitamines, als aanvullende therapie naast een reguliere behandeling.

De term Orthomoleculair bestaat onder andere uit het woord ‘ortho’, wat Grieks is voor het woord ‘goed’, ‘recht’ of ‘gezond’. Het Griekse woord ‘moleculair’ staat voor het Nederlandse woord ‘molecuul’. De term Orthomoleculair wil dus zeggen dat er gebruik gemaakt wordt van geoptimaliseerde, gezonde hoeveelheden voedingsstoffen, om het genezingsproces te ondersteunen.

De Nobelprijswinnaar en prominent scheikundige Linus Pauling omschreef het in 1968 als volgt:

Orthomoleculaire therapie heeft als doel het behouden van een goede gezondheid en het behandelen van ziektes door het veranderen van de concentraties van substanties die normaal in het menselijk lichaam aanwezig zijn.

Om de optimale concentraties van bepaalde stoffen in het lichaam te bereiken, worden vaak doseringen toegediend die vele malen hoger liggen dan de aanbevolen dagelijkse inname.

De basisgedachte is dat ons moderne, dagelijkse voedingspatroon niet genoeg zou zijn om de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen met als doel om het lichaam optimaal te laten functioneren.