Spijsverteringsklachten

Laatste Update: 14 september 2018

De symptomen een lintworm + oplossingen!

Jaarlijks vinden er wereldwijd meer dan 100 miljoen gevallen van infecties door lintwormen plaats. Deze lintworm infecties beïnvloeden de darmen van mensen en komen voor wanneer mensen rauw of onvoldoende verhit dierlijk voedsel, zoals vlees of vis eten. Verrassend genoeg veroorzaken lintwormen vaak helemaal geen merkbare symptomen. Als ze dat wel doen, kunnen de symptomen van lintwormen en die veroorzaakt worden door andere soortgelijke parasitaire infecties soms heel ernstig en zelfs levensbedreigend zijn. Wanneer er wel symptomen zijn omvatten deze misselijkheid, diarree, krampen, slaapproblemen en nog veel meer.

De feitelijke infecties, die lintwormen veroorzaken, treffen meestal de darmwand maar kunnen gecompliceerder worden wanneer de larven/eitjes van de lintworm door de bloedbaan gaan stromen en zich hechten aan de spieren of weefsels van het skelet waar ze in staat zijn om cysten te vormen. Deze cysten kunnen mensen dus ook krijgen als ze besmet vlees (vooral varkensvlees) of vis eten. De eitjes, die zijn opgeslagen in de cysten, komen uiteindelijk uit en de pasgeboren wormen vervolgen de cyclus door zich aan de darmwand van de gastheer te hechten en deze als energievoorziening te gaan gebruiken.

Wat kun je doen om een lintworm te overwinnen en de symptomen te verlichten? Natuurlijke behandelingen omvatten onder andere het uitvoeren van een parasitaire reiniging, het gebruik van supplementen om de ontgifting te verbeteren en klysma's of darmspoelingen.

Wat is een lintworm?

Lintwormen zijn platte, soms zeer lange, wormen die kunnen overleven in het spijsverteringsstelsel van zowel de mens als dieren. Een parasiet is een organisme dat op of in een gastheer leeft en zijn voedsel krijgt van zijn gastheer. De eitjes van een parasiet kunnen zelfs in rauw vlees, inclusief rundvlees, varkensvlees en vis leven. Er zijn nu inmiddels zes verschillende soorten lintwormen geïdentificeerd, die jaarlijks miljoenen menselijke infecties over de hele wereld veroorzaken en die dan voor de bijbehorende symptomen zorgen.

Enkele van de meest voorkomende soorten lintworminfecties worden veroorzaakt door parasieten, waaronder lintwormen in rundvlees, varkensvlees en vis, dwerglintwormen (de Hymenolepis nana) en de lintwormen van de Echinococcus soort. De Taenia saginata is de soort die voorkomt in rundvlees, Taenia solium in varkensvlees en Diphyllobothrium latum in vis. De lintwormen in varkensvlees en vis kunnen soms wel meer dan een meter lang worden.

En omdat de wormen eitjes in het spijsverteringskanaal van een mens of van dieren kunnen leggen, kunnen de eitjes zich soms verspreiden naar andere mensen door contact met uitwerpselen of door afval (ook wel een ‘tussengastheer' genoemd).

De symptomen van een lintworm

Er wordt aangenomen dat de meerderheid van de mensen, die geïnfecteerd raken met lintwormen, dit nooit zullen weten of merkbare symptomen van de lintworm of complicaties zullen ervaren. De lintworm wordt uiteindelijk in de darmen gedood en via een stoelgang uit het lichaam verdreven. Sommige mensen hebben helaas minder geluk en de pech om maandenlang of zelfs jarenlang geïnfecteerd te blijven met een lintworm waardoor ze ook vaak symptomen ervaren.

De meest voorkomende symptomen van een lintworm zijn onder meer:

 • Maagklachten of misselijkheid
 • Diarree of dunne ontlasting
 • Spierzwakte en vermoeidheid
 • Krampen en buikpijn
 • Veranderingen in de eetlust, waaronder het gevoel ondanks voldoende eten erg hongerig te zijn of juist verlies van eetlust
 • Gewichtsverlies (zelfs ondanks eten)
 • Tekenen van tekorten aan voedingsstoffen en cognitieve problemen zoals een slechte concentratie en vermoeidheid
 • Moeite met slapen
 • Veranderingen in de ontlasting en soms dat er stukjes van de worm verschijnen in de ontlasting. Sommige mensen kunnen zelfs een klein stukje van de lintworm de anus zien verlaten of een bewegende worm in de darmen voelen.
 • Dieren, waaronder huisdieren zoals honden of katten, kunnen ook worden geïnfecteerd met lintwormen. De symptomen bij honden of katten kunnen braken, verlies van eetlust, weinig energie of diarree omvatten.

De symptomen een lintworm + oplossingen!

Natuurlijke behandelingen tegen de lintworm

 1. Bak vlees en vis goed door

Omdat het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees en vis de meest voorkomende oorzaak is van lintworminfecties, is de beste manier om jezelf te beschermen om dit voedsel, voordat je het consumeert, grondig te koken of te bakken. De meeste deskundigen raden aan om dierlijk voedsel tot ten minste 60°C te verhitten. Cysten en eitjes in vlees of vis sterven ook vaak bij deze temperatuur of als ze gedurende langere perioden (meer dan enkele dagen) worden ingevroren. Helaas is het drogen of het roken van vlees en vis meestal niet voldoende om alle eitjes te doden.

Omdat zoetwatervissen in staat zijn om lintwormen door te geven aan hun eitjes, wordt het aangeraden om deze vis nooit rauw te serveren (bijvoorbeeld sushi-stijl). Wanneer je zoetwatervis eet, zorg er dan voor dat deze gaar is, idealiter nadat hij is gevangen wordt ingevroren of op de juiste manier is uitgehard/gepekeld. De beste manier om lintworminfecties door besmet dierlijk voedsel te voorkomen, is ook dat een getraind gezondheidscodeadviseur het vlees of de vis controleert voordat het op de markt komt, aangezien cysten in vlees/vis vaak met het blote oog zichtbaar zijn.

 1. Parasitaire reiniging

Een parasitair reinigingsdieet kan je helpen om symptomen van een darminfectiete te overwinnen en de complicaties te voorkomen. Het eten van een gezond dieet kan ook de kans om besmet te raken met een parasiet verminderen omdat het de immuniteit verhoogt en bepaalde risicovolle voedingsmiddelen (zoals varkensvlees) uitsluit.

Ik raad je aan om de onderstaande stappen voor het reinigen van de parasiet ongeveer een week te volgen, terwijl je tegelijkertijd de hieronder vermelde anti-parasitaire supplementen gebruikt. Na een week blijf je een gezond dieet consumeren, maar stop je een week met de reiniging en de supplementen om je lichaam te helpen bij het herstellen. Voltooi dan nog eens twee weken van de reiniging plus het gebruik van de supplementen.

Hier zijn de stappen, die moeten worden genomen, om een parasitaire reiniging te voltooien:

 • Vermijd het eten van varkensvleesproducten. Varkensvlees kan parasieten en wormen dragen, dus als je consequent varkensvlees eet, is de kans groot dat je een parasiet opeet. Ik raad zelfs aan dat je alle varkensvleesproducten voorgoed uit je dieet elimineert.
 • Verhoog je inname van biologische groenten. Focus je op het consumeren van grote salades, verse groentensappen, soepen of smoothies gemaakt met groenten. Vooral knoflook, uien en verse kruiden zijn nuttig. Deze hebben immuniteitsverhogende en anti-parasitaire effecten. Richt je op het opnemen van kruiden zoals oregano en gember in je recepten.
 • Verwijder toegevoegde suiker. Alle suiker en alle granen kunnen bijdragen aan een onbalans in de darmen en de ontsteking verergeren. Tijdens een parasitaire reiniging raad ik je aan om een Paleo-achtig dieet na te bootsen om zo deze voedingsmiddelen gemakkelijk te kunnne opnemen.
 • Vermijd geraffineerde koolhydraten en granen. Veel granen, vooral die met tarwe/gluten, kunnen snel in suiker worden omgezet en dan een darmontsteking veroorzaken.
 • Verminder of elimineer fruit. Neem dagelijks ongeveer één portie of minder. Papaja en papajasap vormen echter een uitzondering omdat papaja natuurlijke anti-parasitaire eigenschappen heeft.
 • Consumeer kokosolie, vlees en melk. Dit kan door het maken van kokossmoothies met kokosmelk of het gebruik van pure kokosolie. Kokosolie heeft antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen.
 • Consumeer chiazaad, pompoenpitten, lijnzaad en bouillon getrokken van botten om zo voldoende vezels en eiwitten binnen te krijgen. Pompoenzaden (samen met pompoenpittenboter of pompoenolie) zijn vanwege bepaalde voedingsstoffen en anti-parasitaire verbindingen die ze bevatten vooral heel erg nuttig.
 • Gebruik alleen biologisch vlees dat is gevoed met gras. Vermijd bewerkte vleesproducten of conventioneel vlees van de boerderij.
 • Gebruik alleen in het wild gevangen vis. Ik raad ook aan om schaaldieren, die hoge niveaus van zware metalen kunnen bevatten, te vermijden.
 • Eet probiotische voedingsmiddelen. Deze omvatten kefir, zuurkool en yoghurt, die de gezondheid van het darmkanaal helpen verbeteren.
 • Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en alcohol. Deze voedingsmiddelen zijn slecht voor het immuunsysteem en maken ontgifting moeilijker.
 1. Anti-parasitaire supplementen

Bepaalde supplementen kunnen helpen bij het doden van parasieten, evenals bij het afvoeren van andere toxines en de eitjes uit het lichaam. Dit zijn supplementen zoals:

 • Paracomplete: een reinigingspreparaat tegen parasieten met tijmblad, berberinesulfaat, oregano, grapefruitzaad-extract en het uva ursi-blad. Deze kruiden hebben natuurlijke anti-parasitaire, schimmeldodende en antibacteriële eigenschappen, die al vele jaren in traditionele geneeskundige systemen worden gebruikt.
 • Grapefruitzaad-extract(lees de aanwijzingen voor de doseringsaanbevelingen, die namelijk afhankelijk van de sterkte variëren).
 • Zwarte walnoot(3 x 250 milligram per dag): een kruid dat in het verleden werd gebruikt voor de behandeling van parasieten.
 • Knoflook: gebruik zowel rauwe knoflook in recepten als ook essentiële knoflookolie.
 • Alsem(3 x 200 milligram per dag).
 • Oregano-olie(vier keer per dag 500 milligram): heeft antibacteriële en anti-parasitaire effecten. Je kunt ook essentiële oregano-olie gebruiken om de ontgifting te verbeteren.
 • Olijfblad: als je toegang hebt tot een olijfboom, dan kun je de bladeren gebruiken om thee van te zetten. Bak ze op ongeveer 150 graden totdat ze droog zijn, week ze dan 10 minuten in heet water en drink dagelijks meerdere kopjes met eventueel wat rauwe honing of citroen.
 • Kruidnagel-olie(vier keer per dag 500 milligram of vier koppen thee met kruidnagelolie)
 1. Verbeter door middel van een darmspoeling de ontgifting

Het uitvoeren van twee tot drie dubbelpunt reinigingen per week in de loop van enkele weken kan helpen om de effectiviteit van een parasitaire reiniging te verbeteren. Overweeg een koffie-klysma te gebruiken of een spoelbeurt met zout water uit te voeren.

Risicofactoren en oorzaken van de lintworm

De meest voorkomende reden dat mensen besmet raken met lintwormen is door het eten van onvoldoende verhit vlees van een besmet dier of van een vervuilde zoetwatervis. Hoewel er blootstelling aan een lintworm moet plaatsvinden om een infectie te laten plaatsvinden, kunnen bepaalde risicofactoren bijdragen aan verergerde symptomen van de lintworm. Deze risicofactoren omvatten:

 • Vervuild water drinken. Als je ooit in een ander land bent geweest, zoals China, India, Afrika of Mexico, het water hebt gedronken en daarna ziek bent geweest, is er een kans dat je een parasiet hebt opgepikt.
 • Een onevenwichtige darmflora
 • Het lekkende darm syndroom
 • Een verzwakt immuunsysteem

Hoe ontstaat een infectie door een lintworm?:

 • Lintwormen leggen eitjes, die veranderen in kleine larven en deze larven kunnen in het vlees van dieren, die mensen dan consumeren voor voedsel leven. Na het eten van besmet vlees, zijn larven soms in staat om zich een weg te banen door het spijsverteringskanaal van de persoon naar de darmen, waar ze kunnen overleven door ander voedsel dat wordt geconsumeerd.
 • Anders dan het eten van besmet vlees, is minder gebruikelijk, maar het is nog steeds mogelijk is wanneer je in aanraking komt met de ontlasting van een andere geïnfecteerde persoon. Er wordt aangenomen dat dit gebeurt met lintwormen in varkensvlees, maar niet met andere wormen, die worden aangetroffen in vis of rundvlees. Zoals hierboven al is beschreven kunnen de cysten en eitjes van varkensvlees door ontlasting worden doorgegeven (proglottiden genaamd). Wanneer bijvoorbeeld voedsel wordt bereid door een geïnfecteerde persoon en die persoon zijn handen niet goed wast nadat hij naar het toilet is geweest, kunnen kleine eitjes van de lintworm hun weg vinden naar het voedsel en het besmetten. De eitjes kunnen dan in de ingewanden van de volgende persoon terechtkomen en overleven.
 • Dieren (met name paarden, runderen en varkens) krijgen gewoonlijk lintwormen na het grazen in weiden waar vervuild afvoerwater is terechtgekomen of door het drinken van besmet water.
 • Vissen kunnen ook worden besmet met lintwormen door kleine schaaldieren te eten die eitjes/cysten van de lintworm dragen.

De statistieken en feiten over een lintworminfectie

 • Elk jaar raken tienduizenden mensen in Europa besmet met parasieten, hoewel ze hier meestal geen idee van hebben.
 • Reizen naar delen van Latijns-Amerika, Oost-Europa, Afrika, India en Azië kan ons blootstellen aan lintwormen en andere parasitaire infecties, die vervolgens naar huis worden meegenomen.
 • solium ( een soort lintworm) is de oorzaak van 30% van de gevallen van epilepsie in veel endemische gebieden waar mensen en zwervende varkens dicht bij elkaar wonen. Meer dan 80% van de 50 miljoen mensen in de wereld die getroffen zijn door epilepsie leven in landen met een laag of een lager dan gemiddeld inkomen.
 • Taenia saginata en T. solium lintwormen zijn twee gewone lintwormen die wereldwijd, met name in Oost-Europa, Rusland, Oost-Afrika en Latijns-Amerika voorkomen.
 • Het aantal nieuwe gevallen van lintworminfectie in de VS is waarschijnlijk minder dan 1.000, maar een exact aantal is vanwege het feit dat veel mensen nooit gediagnosticeerd worden niet bekend.
 • De nummer 1-plaats in Europa waar lintwormen worden aangetroffen, zijn die waar vee en mensen geconcentreerd zijn, inclusief in fabrieksboerderijen waar vlees wordt geproduceerd of stedelijke gebieden waar slechte sanitaire voorzieningen bestaan.
 • Amerikaanse werknemers die met vee werken lopen het grootste risico op lintworminfecties omdat ze kunnen worden blootgesteld aan de ontlasting. Restaurantmedewerkers die hun handen niet goed wassen, lopen ook risico.
 • Over de hele wereld hebben onderontwikkelde gemeenschappen met slechte sanitaire voorzieningen en landen waar mensen rauw of niet gaar varkensvlees eten de hoogste percentages ziekten door lintwormen.
 • Lintwormen beïnvloeden het spijsverteringsstelsel meer dan enig ander deel van het lichaam, hoewel ze ook vermoeidheid, spierpijn en cognitieve veranderingen kunnen veroorzaken.
 • Sommige lintwormen kunnen afhankelijk van de soort tot 25 meter lang worden.

Conventionele behandeling tegen een lintworm

Als de hierboven beschreven symptomen van de lintworm je bekend voorkomen, bezoek dan je arts om je ontlasting te laten onderzoeken en een bloedtest af te laten nemen. Kweekjes van je ontlasting kunnen helpen bij het identificeren van het type lintworm dat mogelijk aanwezig is, terwijl een bloedonderzoek door te zoeken naar tekenen van verhoogde ontsteking en hoge niveaus van antilichaampjes aangeeft of een infectie complicaties veroorzaakt. Als het vermoeden bestaat dat de larven uit de darmen zijn geëmigreerd en naar een ander lichaamsdeel zijn overgebracht, kan je arts door een CT-scan te maken of een MRI uit te voeren onderzoeken of cysten aanwezig zijn.

Nadat een diagnose van de lintworm is gesteld, gebruiken artsen vaak medicijnen om de infectie te behandelen. Deze kunnen omvatten:

 • Antiparasitaire geneesmiddelen, waaronder praziquantel.
 • Geneesmiddelen om ontstekingen en complicaties te verminderen, waaronder NSAID-pijnstillers of corticosteroïden, zoals prednisone.
 • Als zich andere symptomen of complicaties, zoals zenuwbeschadiging of spijsverteringsstoornissen hebben ontwikkeld, kunnen ook andere geneesmiddelen en behandelingen, waaronder medicijnen tegen diarree of vitamine B12 en ijzersupplementen worden gebruikt.

Voorzorgsmaatregelen voor de complicaties van een lintworm

Hoewel het niet erg gebruikelijk is, is het toch mogelijk dat de symptomen zeer ernstig worden als een worm bijvoorbeeld iemands ingewanden blokkeert, tekortkomingen in belangrijke vitaminen of mineralen veroorzaakt of larven uit de darmen naar andere delen van het lichaam migreren waar ze cysten vormen.

Complicaties veroorzaakt door lintwormen:

 • Soms kunnen larven, met name afkomstig van lintwormen die afkomstig zijn van varkensvlees, zich naar de naar de lever, de ogen, het hart en de hersenen verplaatsen, waar ze schade kunnen veroorzaken. Wanneer cysten van lintwormen zich in andere delen van het lichaam buiten het GI-kanaal vormen, wordt dit cysticercose genoemd.
 • Sommige soorten lintwormen kunnen kleine cysten veroorzaken die complicaties zoals hoofdpijn, verwardheid, duizeligheid, neurologische symptomen, spinale problemen en zelfs aanvallen kunnen veroorzaken.
 • Hoewel het ongebruikelijk is, ontwikkelen zich soms lintwormcysten in de ogen en kunnen deze als ze niet worden behandeld leiden tot visuele problemen of zelfs blindheid.
 • Lintworminfecties, die worden veroorzaakt door het eten van besmette vis, worden ook in verband gebracht met het veroorzaken van bloedarmoede omdat de wormen de consumptie van vitamine B12 opslorpen en hun gastheer hiervan beroven. Vitamine B12 is noodzakelijk voor de rijping van rode bloedcellen en de productie van energie en daarom zijn vermoeidheid en zwakte heel gebruikelijk.
 • Raadpleeg, als je vermoedt dat je misschien een lintworm hebt, altijd een arts zodat eventuele complicaties kunnen worden voorkomen.

Tot slot…

Een lintworm komt dus vrij vaak voor, maar je hoort er nooit wat over. Dat is eigenlijk ook wel logisch, want op het hebben van een lintworm rust nog steeds een taboe. Je gaat niet op een verjaardagsfeestje zitten vertellen dat je op dat moment een lintworm hebt.

Maar als je je herkent in de symptomen, neem dan maatregelen. Want een lintworm kan verregaande consequenties hebben voor je gezondheid!


Bronnen

www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/cestoda

www.britannica.com/animal/tapeworm

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Bedankt voor dit informatieve artikel. Ik weet dat ik een vislintworm heb... Door middel van een dieet en een darmspoeling die ik zelf doe kwamen ze er uit. Ook heb ik een B12 te kort waar ik nu voor injecteer .. heeft u nog specifiek tips in verband met de vislintworm. Ik ben er nog steeds niet van af. Ik heb oregano olie, zwarte walnoot olie in huis. Grape seed pilletjes... Als ik hele bittere shakes drink komen ze eruit. Aloë Vera is heel effectief. In z'n geheel met water blenden en drinken. Kefir heb ik.. heeft u een website waar ik medicatie kan bestellen of iets. Met vriendelijke groet sanne

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share