• De symptomen een lintworm + oplossingen!

De symptomen een lintworm + oplossingen!

2018-09-14T10:06:27+01:00september 23rd, 2018|Spijsverteringsklachten|1 Reactie

Jaarlijks vinden er wereldwijd meer dan 100 miljoen gevallen van infecties door lintwormen plaats. Deze lintworm infecties beïnvloeden de darmen van mensen en komen voor wanneer mensen rauw of onvoldoende verhit dierlijk voedsel, zoals vlees of vis eten. Verrassend genoeg veroorzaken lintwormen vaak helemaal geen merkbare symptomen. Als ze dat wel doen, kunnen de symptomen van lintwormen en die veroorzaakt worden door andere soortgelijke parasitaire infecties soms heel ernstig en zelfs levensbedreigend zijn. Wanneer er wel symptomen zijn omvatten deze misselijkheid, diarree, krampen, slaapproblemen en nog veel meer.

De feitelijke infecties, die lintwormen veroorzaken, treffen meestal de darmwand maar kunnen gecompliceerder worden wanneer de larven/eitjes van de lintworm door de bloedbaan gaan stromen en zich hechten aan de spieren of weefsels van het skelet waar ze in staat zijn om cysten te vormen. Deze cysten kunnen mensen dus ook krijgen als ze besmet vlees (vooral varkensvlees) of vis eten. De eitjes, die zijn opgeslagen in de cysten, komen uiteindelijk uit en de pasgeboren wormen vervolgen de cyclus door zich aan de darmwand van de gastheer te hechten en deze als energievoorziening te gaan gebruiken.

Wat kun je doen om een lintworm te overwinnen en de symptomen te verlichten? Natuurlijke behandelingen omvatten onder andere het uitvoeren van een parasitaire reiniging, het gebruik van supplementen om de ontgifting te verbeteren en klysma's of darmspoelingen.

Wat is een lintworm?

Lintwormen zijn platte, soms zeer lange, wormen die kunnen overleven in het spijsverteringsstelsel van zowel de mens als dieren. Een parasiet is een organisme dat op of in een gastheer leeft en zijn voedsel krijgt van zijn gastheer. De eitjes van een parasiet kunnen zelfs in rauw vlees, inclusief rundvlees, varkensvlees en vis leven. Er zijn nu inmiddels zes verschillende soorten lintwormen geïdentificeerd, die jaarlijks miljoenen menselijke infecties over de hele wereld veroorzaken en die dan voor de bijbehorende symptomen zorgen.

Enkele van de meest voorkomende soorten lintworminfecties worden veroorzaakt door parasieten, waaronder lintwormen in rundvlees, varkensvlees en vis, dwerglintwormen (de Hymenolepis nana) en de lintwormen van de Echinococcus soort. De Taenia saginata is de soort die voorkomt in rundvlees, Taenia solium in varkensvlees en Diphyllobothrium latum in vis. De lintwormen in varkensvlees en vis kunnen soms wel meer dan een meter lang worden.

En omdat de wormen eitjes in het spijsverteringskanaal van een mens of van dieren kunnen leggen, kunnen de eitjes zich soms verspreiden naar andere mensen door contact met uitwerpselen of door afval (ook wel een ‘tussengastheer' genoemd).

De symptomen van een lintworm

Er wordt aangenomen dat de meerderheid van de mensen, die geïnfecteerd raken met lintwormen, dit nooit zullen weten of merkbare symptomen van de lintworm of complicaties zullen ervaren. De lintworm wordt uiteindelijk in de darmen gedood en via een stoelgang uit het lichaam verdreven. Sommige mensen hebben helaas minder geluk en de pech om maandenlang of zelfs jarenlang geïnfecteerd te blijven met een lintworm waardoor ze ook vaak symptomen ervaren.

De meest voorkomende symptomen van een lintworm zijn onder meer:

  • Maagklachten of misselijkheid
  • Diarree of dunne ontlasting
  • Spierzwakte en vermoeidheid
  • Krampen en buikpijn
  • Veranderingen in de eetlust, waaronder het gevoel ondanks voldoende eten erg hongerig