Acne tips

Laatste Update: 14 september 2023

Wat is goede zonnebrandcrème bij acne?

Vorige week heb ik een artikel geschreven over de voor- en nadelen van zonnebrandcrème. Er zijn tientallen verschillende producten beschikbaar, maar welke is de beste. Ik kreeg veel goede reacties en een aantal vragen. Er zat een vraag tussen die ik zelf interessant vond om het antwoord uit te zoeken.

“Welke zonnebrandcrème kan ik gebruiken wanneer ik acne heb?”

Er zijn er inderdaad een hele hoop verschillende crème die ons beschermen tegen de zon, echter welke kan je gebruiken wanneer je acne hebt? Acne kan namelijk voor sommige mensen in de zomer erger worden, in plaats van minder erg (1).

Doel van de zonnebrandcrème?

Het doel van elke zonnebrandcrème is om je huid te beschermen tegen de verschillende uv-stralingen afkomstig van de zon.

Mensen met acne hebben een erg gevoelige huid en zullen de gezichtshuid dus extra goed moeten beschermen. Normale zonnebrandcrème kan bestandsdelen bevatten waardoor de acne klachten alleen nog maar erger worden.

Wel of geen zonnebrandcrème?

Het is zo dat zonnebrandcrème acne kan doen verergeren. Is het verstandig om helemaal geen zonnebrandcrème te gebruiken? Nee, pas hier zeker mee op!

Veel mensen hebben baad bij wat extra zonlicht op de huid, het kan zelfs de klachten doen verminderen. Vitamine D productie (door de zon) kan de huid gezonder maken en acne klachten zullen hierdoor minder erg worden. Echter een te lange blootstelling aan zonlicht zal dit effect doen omdraaien en de klachten erger maken.

Het is dus zeker noodzakelijk dat je zonnebrandcrème gebruikt wanneer je voor een langere tijd in de zon zit.

Antibiotica

Veel mensen met acne gebruiken zware medicijnen met antibiotica om de klachten tegen te gaan. Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent, zorg dan dat je dit overlegt met je arts aangezien sommige antibiotica kunnen reageren met veel UV-straling. Acne klachten zullen erger worden.

Wat is goed zonbescherming bij acne?

Eucerin gezichtscreme spf 30Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten wanneer je zonnebrandcrème gaat kiezen. Sommige producten kunnen de poriën in de huid doen blokkeren waardoor kleine ontstekingen (acne)  bevorderd worden, helemaal wanneer je reeds acne hebt. Zonnebrandcrèmes met “waterfilter” filter bijvoorbeeld zullen je poriën blokkeren.

Kies altijd het product die zo goed mogelijk bij je huid aansluit! Diegene die goed uitsluit op je huidtype en de goede beschermende factor (2).

La Roche-Posay Anthelios spf 30 ACHieronder 2 producten die voor veel mensen met acne wordt aangeraden.

Eucerin gezichtscreme spf 30

La Roche-Posay Anthelios spf 30 AC.

Conclusie

Er bestaat geen perfecte zonnebrandcrème wanneer je acne hebt. De standaard gezichtsbeschermers kunnen je acne klachten doen verergeren, dus pas hier mee op! De standaard crème kunnen ook nog eens alcohol bevatten, niet echt een aanrader wanneer je acne hebt.

Ook het niet smeren van crème is afgeraden aangezien een te grote hoeveelheid Uv-straling de klachten ook kan verergeren.

De zon vermijden is natuurlijk ook geen optie, helemaal in Nederland niet omdat we al niet zo veel zon hebben willen we er zo veel mogelijk gebruik van maken.

De enige “oplossing” is dus een speciale crème. De 2 voorbeeldproduct zijn hiervan voorbeelden. Maar ook hierbij zit geen garantie dat het de klachten niet erger zal maken.

Wat wel helpt, is dat je aan het einde van de dag je gezicht weer goed reinigt om acne kansen te verlagen. Hoe hoger de spf, hoe verstandiger het is om je gezicht 2 keer te reinigen. Dit hoeft niet bij een spf van 15, maar wel bij een spf van 30 of hoger (3).

Extra tips:

 • Hoef je niet in de zon te zitten, vermijd deze dan
 • Draag een hoedje/petje
 • Na een dag in de zon, verzorg je huid dan extra goed

Bronnen:

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1346-8138.2002.tb00313.x
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/dth.14436
 3. https://e-ajbc.org/journal/view.php?number=663

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Wist je dat je van gangbare zonnebrand meer kanker kan krijgen dan van de zon omdat het vol zit met on natuurlijke rotzooi.

 2. Beste

  U heeft het over zonnebrandcrème maar alleen voor acné.

  Welke is goede zonnebrandcrème voor gewone huid? (huid die geen acné heeft)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share