Oorsuizen Behandeling

Laatste Update: 13 juli 2023

Magnetische Stimulatie Experimentele Tinnitus Behandeling

Ik was onderzoek aan het doen over het effect van kalium en tinnitus. Tijdens het inlezen van onderzoeken stuitte ik op een behandeling waar ik nog eerder van gehoord had. Het heet ‘’repetitive transcranial magnetic stimulation ((rTMS))’’ oftewel een behandeling met een magnetisch veld om de zenuwcellen van de hersenen te stimuleren (1).

Het idee achter de behandeling is om de hersenactiviteit te verminderen op specifieke gebieden. Onderzoek heeft  aangetoond dat wanneer iemand last heeft van tinnitus, dit effect gemeten kan worden in de hersenen.

Pilot onderzoek

Oorspronkelijk werd de behandeling gebruikt bij mentale afwijkingen in de hersenen of bij de behandeling van zware depressies. Echter, in 2007 zijn 14 mensen met tinnitus behandeld met de methode en de resultaten zijn veel belovend (2).

Tijdens de behandeling is er gebruikgemaakt van een zogenaamde lage frequentie magnetische stimulatie specifiek gericht op het gebied in de hersenen verantwoordelijk voor het gehoor. Want de theorie is dat daar tinnitus veroorzaakt wordt.

Ongeveer na 1 week behandelen was bij 8 mensen de tinnitus aanzienlijk verminderd. 2 mensen stopte met de behandeling vanwege een verergering van tinnitus klachten.

Vervolgstudie

In een vergelijkbare vervolg studie werd er niet alleen gekeken naar het gedeelte van de hersenen verantwoordelijk voor het gehoor getest. Maar ook het gedeelte van de hersenen verantwoordelijk voor emoties. In de studie werd er gebruik gemaakt van een hoge frequentie magnetische stimulatie voor het emotionele gedeelte. En een lage frequentie magnetische stimulatie voor het gehoor gedeelte.

In totaal werden 32 mensen getest met de alternatieve behandeling. Heel opmerkelijk zijn de resultaten. Na het ondergaan van de behandeling was vrijwel bij iedereen sprake van een directe vermindering van tinnitus tijdens de behandeling. En na de behandeling ook een vermindering van tinnitus. In een evaluatie na 3 maanden kwam naar voren dat de combinatie het meest veelbelovend was (3).

Bijwerkingen

Dit is altijd moeilijk te zeggen bij experimentele behandelingen. Echter, op dit moment zijn er  geen lange termijn bijwerkingen bekend. Wel moet gezegd worden dat veel mensen de behandeling niet prettig ervaren.

Conclusie

Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation (rTMS) is zeker een interessante manier om tinnitus te behandelen. Het doet mij denken aan een onderzoek waarmee met magnetische stimulatie de hersenen worden gestimuleerd om het IQ tijdelijk te verhogen. Het werkt voor een korte tijd, maar het effect is niet blijvend.

Vergeet niet dat het een behandeling nog in de beta fase zit en verder doorontwikkeld moet worden.  Meer onderzoek is zeker nodig, maar zeker een veelbelovende behandeling tegen tinnitus op lange termijn. Wel moeten de bijwerkingen goed in de gaten gehouden worden voor mogelijke implicaties.Referentie:

  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17334317
  2. https://jnnp.bmj.com/content/78/8/857.short
  3. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1016/j.otohns.2007.12.022

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share