• Lijd jij aan een emotionele eetverslaving

Lijd jij aan een emotionele eetverslaving?

2015-12-01T22:32:59+01:00december 1st, 2015|Eetbuiten Tegengaan|0 Reacties

Laatste update: door

Lijd jij aan een emotionele eetverslaving? eetverslaving

Fysieke honger is een soort van langzaam vormende sensatie die we voelen in onze maag, en hierdoor lijkt gelijk alles wat te eten is aantrekkelijk. Na gegeten te hebben voelen we ons over het algemeen direct weer beter.

Veel mensen hebben echter last van emotionele honger.

Emotionele honger komt plots en dan hebben we trek in specifieke soorten voeding. Met emotionele honger kunnen we snack na snack eten en toch helpt het niet. We voelen ons dan ook vaak schuldig na dit emotioneel eten.

Waarom?

De reden is dat we geen echte honger hebben, maar honger hebben voor iets anders.

Het kan met stress te maken hebben bijvoorbeeld. Het kan voor afleiding zorgen. Of misschien een snelle uitweg. Of gewoon als toetje. Of gewoon het gevoel hebben in controle te zijn (op een contra-intuïtieve manier).

Je zou kunnen zeggen dat emotioneel eten niets te maken heeft met de daadwerkelijke voedingsmiddelen, maar eerder met eten als een vorm van  afleiding.

Maar hoe weet je nou of ook jij last hebt van emotioneel eten?

Daar gaan we in dit artikel dieper op in.

Een eetverslaving en de broccoli-test

Eigenlijk is het niet zo moeilijk om erachter te komen of je inderdaad lijdt aan een emotionele eetverslaving.

Het punt is namelijk dat je meestal geen zin hebt in gezonde voedingskeuzes, maar eerder in junk food, omdat dit je een directe boost geeft in je mood.

Probeer jij al lang tegen eetbuien aan te vechten maar is dit een gevecht dat je maar nooit lijkt te kunnen winnen? Dan moet je eerst bepalen of je inderdaad last hebt van een emotionele eetverslaving.

En dat doe je door de volgende vraag te stellen.

Zou ik nu broccoli willen eten? Als het antwoord 'ja' is dan heb je fysiek honger. Op dat moment is het dus juist goed om je lichaam te voeden!

Als je antwoord 'nee' is dan heb je emotioneel honger. Je hebt eigenlijk niet echt trek in eten. Je hebt honger vanwege een andere reden (stress, afleiding, verdriet, enz.).

Het idee hierachter is dat wanneer je fysiek honger hebt