Make-up: 99% van alle vrouwen gebruik het. Sterker nog, de meeste vrouwen kunnen er niet eens zonder mee en historisch gezien gebruikt de mens als make-up sinds het bestaan van de mens(1). De afgelopen 10 jaar is het assortiment enorm gestegen en de consument is elk jaar bereid om er meer geld eraan uit te geven.
Ik, als man heb er misschien niet echt veel verstand van, maar we komen er allemaal mee in aanraking. Het primaire doel van make-up is om je uiterlijk een boost te geven. Maar wat veel mensen niet weten is dat make-up ook erg gevaarlijk kan zijn. Het kan er zelfs voor zorgen dat je uiterlijk negatief door wordt beïnvloed. Weet jij dit al?
Wanneer je acne hebt, kunnen de klachten zelfs verergeren als je bepaalde make-up gebruikt(2). Ook mensen die allergisch zijn voor bepaalde stoffen in make-up kunnen dit beter niet gebruiken!
Maar wat veel mensen niet weten, is dat ook het herpes virus (de klachten dan) verergert kan worden. Sterker nog, het virus kan zelfs verspreid worden door make-up...(3)
Make-up heeft een houdbaarheidsdatum
Toen ik dit voor het eerst las was ik een klein beetje verbaasd. Ik had geen idee van make-up een houdbaarheidsdatum heeft. Ik ben eens rond gaan vragen en "gelukkig" was ik niet de enige die dit niets wist. Het overgrote deel van de vrouwen weet dit niet en worden hierdoor onnodig en onwetend blootgesteld aan verschillende gezondheidsrisico's.
Huidirritaties, allergische reacties en zelfs blootstelling aan het herpes virus gaar hiermee gepaard.
Niet alleen de technologische vooruitgang gaat erg snel, ook het make-up. Wanneer men toe is aan nieuw make-up, blijkt het in de praktijk dat deze moeilijk te vervangen is. Nieuwe producten etc. komen te snel op de markt. Hierdoor blijft men sterk verouderde producten te lang gebruiken.
Op make-up moet dan wel een houdbaarheidsdatum vermeld staan, in de praktijk is deze zo goed "verstopt" dat deze amper te zien is. Sponsjes bijvoorbeeld moeten eens in de 2 maanden vervangen worden, mits je deze wast. 72% van de vrouwen wast de sponsjes niet, of blijft deze te lang gebruiken.
Net als met voedingsmiddelen, hoe langer je de producten gebruikt, hoe groter de kans is dat virussen en bacteriën zich kunnen nestelen. De grootste risico's lopen vrouwen met lippenstift en mascaraborsteltjes. Schimmelinfecties, herpes en allergische reacties zijn de grootste risico's die men loopt zonder dit te weten.
Eigenlijk best raar. Wanneer voedingsmiddelen over de datum zijn weten we niet hoe snel we deze weggooien, maar wanneer het over make-up gaat weet men de prullenbak niet te vinden.
Make-up tester vol met herpes
Een week geleden was het kerst en daar horen natuurlijk kleine kerstcadeautjes bij. Ik liep een schoonheidswinkel binnen en verbaasde me opnieuw over het feit dat er 80% vrouwen rondlopen en het verschrikkelijke grote aanbod van verschillende producten waar ik als man nog nooit van heb gehoord.
Bij de make-up afdeling lagen er ook allerlei testers klaar om getest te worden. Ik dacht bij mezelf, is dit hygiënisch? Iedereen die dezelfde lippenstift gebruikt? Ik heb het een en ander opgezocht op het internet en wat blijkt nu....
Herpes overleeft op make-up!
Op deze tester (door overmatig gebruik) bevinden zich talloze bacteriën, virussen en andere ziektekiemen. Zonder het te weten gebruiken tientallen mensen per dag dezelfde lippenstift en reken de kans maar uit dat iemand van deze mensen het herpes virus met zich mee brengt. Herpes kan lang overleven dus zal deze ook lange tijd op de lippenstift blijven zitten.
Oppassen geblazen dus...
Bronnen: