Prikkelbare Darm

Laatste Update: 29 november 2016

Maagzuur en het Prikkelbare Darm Syndroom - Wat is het verband?

Een maagzuurremmer nemen kan misschien voor de meeste mensen een oplossing zijn als je eens occasioneel last hebt van brandend maagzuur. Maar mensen die echt chronisch last hebben van een gastro-reflux of het PB-syndroom weten dat dit erg moeilijk structureel te behandelen is.

Een groot aantal mensen hebben zowel symptomen van een gastro-reflux en PDS - een dubbele last en ellende die hun kwaliteit van leven negatief beïnvloedt. Volgens sommige schattingen hebben drie van de vier mensen met ofwel een gastro-reflux of PDS ook ten minste enkele symptomen van de andere aandoening. Maar ze hebben vaak slechts last van enkele symptomen en voldoen niet aan de diagnose-criteria om echt te kunnen spreken van een dubbele aandoening.

Definities en symptomen van gastro-reflux en IBS

Gastro-reflux wordt over het algemeen gedefinieerd als twee of meer episodes van reflux of brandend maagzuur in een week. Reflux is een aandoening waarbij zuur opkomt uit je maag in je slokdarm, vaak veroorzaakt dit een zure smaak in de achterkant van de mond. Het zuur komt op omdat de klep die wordt verondersteld om het zuur  in de maag te houden onverwacht opent. De exacte oorzaak van gastro-reflux is vaak onbekend.

Gastro-reflux kan samengaan met symptomen zoals:

  • Indigestie
  • Keelpijn
  • Chronische hoest
  • Moeilijkheden met slikken
  • Misselijkheid en braken


PDS is een aandoening waarbij buikpijn veranderingen veroorzaakt  in de stoelgang, wat resulteert in constipatie of diarree. Opnieuw is onduidelijk waarom PDS optreedt bij  bepaalde personen. Theorieën zijn onder meer problemen met het immuunsysteem en een overgevoelige grote dikke darm.

PDS is een pijnsyndroom dat ten minste 12 weken per jaar moet voorkomen en wordt geassocieerd met andere symptomen, waaronder:

  • Diarree of constipatie die aan de gang, en soms afgewisseld
  • Opgezwollen buik
  • Veranderingen in de consistentie van de ontlasting

Als gastro-reflux en PBS symptomen overlappen

"Studies hebben aangetoond dat gastro-reflux en PBS zijn beide zeer vaak voorkomen in de westerse wereld dit kan een verklaring zijn voor het feit dat er zoveel mensen blijkbaar met symptomen van deze twee aandoeningen rondlopen,” zegt gastro-enteroloog Lauren B. Gerson, professor in de geneeskunde aan de Stanford University in Palo Alto, Californië. “Ongeveer 40 procent van de patiënten hebben beide aandoeningen."

Er zijn verschillende theorieën over waarom er sprake zou kunnen zijn van een overlap tussen de twee condities.

Pijngevoeligheid

De meest waarschijnlijke reden voor de overlap is dat er een gemeenschappelijke oorzaak is voor deze aandoeningen. "De verklaring hiervoor kan worden gerelateerd aan de dezelfde onderliggende mechanismen zoals viscerale hypersensitiviteit," zegt Dr Gerson.

Met andere woorden, kunnen patiënten met één aandoening een veranderde perceptie van interne pijn hebben in vergelijking met hun collega's waardoor ze gevoeliger zijn voor darmproblemen, of het nu reflux of een prikkelbare darm is.

Symptoom verwarring

"Sommige patiënten met PBS kunnen klagen over gastro-reflux symptomen, maar het kan dat ze eigenlijk PBS hebben van de bovenste darm, dit noemen we functionele dyspepsie," legt Gerson uit. Je kent waarschijnlijk dyspepsie beter onder z'n gewone naam: indigestie.

Om echt het onderscheid te maken tussen het hebben van enkele klachten en voldoen aan al de criteria om te kunnen spreken van gastro-reflux of PBS is het noodzakelijk een aantal testen uit te voeren. "We kunnen speciale testen doen, zoals een ambulante oesofageale pH-meting, om te bepalen of gastro-reflux aanwezig is," zegt Dr Gerson.

Deze gebruikelijke procedure meet de hoeveelheid zuur in de reflux. Het gebeurt met een buisje ingebracht via de neus in de slokdarm, waar het gedurende 24 uur blijft zitten terwijl de patiënt zijn gebruikelijke activiteiten voortzet.

Overlap in de voorwaarden

Het kan zijn dat je symptomen vertoont van beide aandoeningen. Het is dan moeilijk te zeggen waar de symptomen van één aandoening ophouden en vanaf wanneer er mag gesproken worden over een tweede aandoening. Indien dit echter het geval is kan het zijn dat het nemen van maagzuurremmers beide aandoeningen zal verlichten.

De juiste diagnose krijgen

Uiteraard, wil je de juiste behandeling en daarvoor is een basisvoorwaarde dat je eerst een exacte diagnose krijgt.  Je zal waarschijnlijk werken met een gastro-enteroloog om je klachten en wat ze betekenen te ontwarren.

"Artsen moeten patiënten met de nodige testen evalueren, zodat ze de behandeling efficiënter kunnen aanpakken." zegt Gerson. "Bijvoorbeeld, als een patiënt geen gastro-reflux blijkt te hebben op de testen, dan kan de zuur-reducerende behandeling worden gestopt en kunnen andere medicijnen die zowel bovenste als de onderste darmsymptomen aanpakken worden gebruikt."

Dit kan enige tijd duren - dus je zult wat geduld moeten opbrengen. Jij en je arts zullen uiteindelijk samen een stappenplan kunnen opstellen dat je symptomen kan verlichten. Of je nu PBS hebt, een gastro-reflux of beide...

Mensen die aan één van deze aandoeningen lijden en dit artikel zouden lezen: we willen graag van jullie horen of jullie ook symptomen merken van andere maag- darmziektes? Indien ja welke dan? Heb je dit met een arts besproken? En wat was zijn of haar advies? Laat je reactie hier achter!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hoi Jack,

    Ergens ben ik erachter dat het met het weer te maken heeft dat omslaat. En op dat moment begint het. Bovendien kan men best voorzichtig zijn met vezels omdat je het kunt zien als een soort van schaafwonden in de darmen. Iemand heeft er een goed stuk over op internet met de juiste behandeling maar weg gaan doet het nooit. Ik ga voor je zoeken of ik het kan vinden voor je . Maar misschien vindt je het zelf, wel eerder.

    Grtz, Annete

    1. Interessant. Het klopt dat bij PDS het heel belangrijk is om de inname voedingsvezels rustig op te bouwen. Hierdoor kunnen de klachten zelfs erger worden dan voorheen. Zelf haal ik mijn vezels uit speltbrood en een klein beetje lijnzaad.

      Mvg,

      Jack

      1. Alweer een ruime tijd last van maagzuur, ochtend en avond ongeveer een uur na het eten opkomend en na verloop van tijd weer verdwijnen (lijkt ook dat hebt te maken heeft met drinken van veel vocht te minderen).
        Arts gaf pas aan dat ik dan voorlopig aan d'r maagzuurremmers moet en evt maagonderzoek.... Dit heb ik 7jr geleden ook al eens gehad en een darmonderzoek een jaar of 4 terug nog.
        Ook met grote regelmaat last van boeren en winden en opgeblazen buik.

        Herkent iemand het? En nog tips?
        Ik drink geen alcohol en rook niet. Ook koolzuur en wit brood heb ik al jaren niet aangeraakt.

        Soms is het om moedeloos van te worden!

        1. Wellicht heeft u last van een voedselallergie / intolerantie. Dit wordt vaak namelijk onderschat of helemaal niet bekeken. Een test laten uitvoeren voor welke voedingsmiddelen u misschien overgevoelig bent kan een groot verschil maken!

          Verder is het aan te raden om kleinere maaltijden te nuttigen (in plaats van 3 grote 6 kleine maaltijden). Kunt u mij aangeven wat u zo dagelijks eet, dan kan ik beter advies geven.

          Groetjes,

          Jack

          1. Jack,
            Met voeding wissel ik heel erg.
            Meestal eet ik als ontbijt of bruinbrood met zoet beleg of volkomen crackers met appelstroop of jam. Nu ontbijt ik alweer een tijd met brinta en melk of havermout en melk/water.

            In de middag eet ik altijd 4 boterhammen met hartig beleg zoals worst, filet, leverworst etc.
            Tegenwoordig probeer ik dit te verdelen in 2 boterhammen om 11 en 2 rond 2uur.

            Savonds normaal eten met aardappels en groenten of pasta etc.

            Savonds eet ik niets meer hoewel dan vooral het zuurgraden lijkt op te spelen. En de neiging naar eten groot is.

            Koffie drink ik nauwelijks en heb ik vervangen door thee. Sterrenmunt, of zwarte thee.
            Onlangs heb ik de zoetjes weet vervangen door suiker omdat ik dacht dat het daar weleens aan kon liggen.

            Verder drink ik gedurende de dag en avond enkel aanmaaklimonade en appelsap maar geen koolzuur meer sinds jaren.

          2. Ik lees hier van alles over PDS, reflux et cetera. Zelf ben ik coeliakie patiënt. Mijn MDL specialist heeft me verteld ( en trouwens ook de diëtiste en de NCV) dat naar schatting 40 tot 50% van de mensen met diagnose PDS eigenlijk glutenintolerant zijn óf coeliakie hebben.

            Probleem hierbij is overigens wél dat ALS artsen al in die richting denken dat ze dan vaak denken dat een bloedonderzoek genoeg is. Maar helaas..............dat is niet altijd zo. Bij ongeveer 15% van de mensen die deze intolerantie hebben is in het bloed geen stofje te vinden dat hier op duidt.

            Het zou dus best wel eens zo kunnen zijn dat een deel van de mensen er echt baat bij heeft zich dus wat breder te laten onderzoeken, niet alleen voor gluten hoor maar voor voedselintolerantie in het algemeen.

  2. ik heb een zoontje van 7 jaar. om de zoveel maanden heeft hij last van extreme buik en maagpijn.
    al veel onderzoeken gedaan gastrcospie stoelgang onderzocht lactose test gedaan ze vinden niks.
    hij staat echt te springen en wenen van de buikpijn is ook heel gevoelig kind heeft hij pds?

    1. Beste,

      Er is niks ergers dan je kind in pijn zien en niet weten wat je kunt doen.
      Ik raad je daarom aan om een dagboek bij te houden met wat je zoontje allemaal doet op een dag. Eten, drinken, slapen, maar ook of die gestrest is die dag of misschien angstig is. Het kan namelijk zijn dat het komt door een bepaalde stress of angst. Ook is het belangrijk om te weten of het altijd 's morgens, 's middags of 's avonds is, of dat de tijd van de dag heel gevarieerd is.

      Als je het zo een tijdje bij houd, dan kun je misschien over een tijdje een patroon zien, en kijken of je er achter kunt komen waar de oorzaak ligt. Ik raad je ook aan om de dokter wel op de hoogte te blijven houden, en ook onderzoeken te laten doen.

      Succes!

  3. Ik heb last van een barrotslokdarm, veroorzaakt door 20 jaar negeren van refluxproblemen. Nu zit ik aan maagzuurremmers, en krijg daardoor met regelmaat de klachten genoemd bij PDS. Wisseling van medicijn lijkt te helpen, maar nu komt het na een tijdje toch weer terug, ondanks dat ik op een oudere generatie remmers ben overgestapt met een ander hoofdbestandsdeel. Kunnen maagzuurremmers de klachten van een latente PDS verergeren is de vraag? Ik denk dat ik hiervoor binnenkort maar weer eens naar de huisarts ga. Welk invloed kan stress hebben op PDS/deze klachten is ook een vraag, aangezien ik de laatste tijd behoorlijk veel stress heb door mijn werk, maar nog meer door mijn privésituatie.

    1. Stress kan een grote invloed hebben. Wanneer je veel stress hebt komen de stress hormonen vrij in je lichaam wat op den duur voor klachten zorgen. Chronische stress kan bij de één uiten in maagpijn, bij de andere een zere keel en op lange termijn serieuze klachten, goed oppassen dus en probeer de prive omstandigheden op te lossen (gemakkelijker gezegd dan gedaan). Verder raad ik u aan om even het artikel over maagzuurremmers te lezen:

      https://www.optimalegezondheid.com/brandend-maagzuur-waarom-maagzuurremmers-de-klachten-erger-maken/

      Jaren lang maagzuurremmers nemen is niet verstandig, ga zeker even langs uw arts!

      Groet,

      Jack

      1. Bedankt voor de reacties.

        De stress is helaas niet te voorkomen, want deze worden veroorzaakt door acute problematiek vanwege een mentale handicap bij mijn zoon.

        Vanwege mijn Barretslokdarm, maagslijmvlies groeiende in de slokdarm door jarenlang maagzuur in de slokdarm gehad te hebben vanwege reflux, moet ik wel maagzuurremmers slikken, voorgeschreven door de huisarts. Slik ik ze niet dan zal mijn leven snel verkort worden ben ik bang, of door slokdarmkanker, of door gebrek aan slaap, aangezien ik 's-nachts dan rechtop moet slapen vanwege de pijn veroorzaakt door maagzuur in mijn slokdarm en luchtpijp..

        Het vervelende is nu de buikpijn en wisselingen in consistiteit van de ontlasting, Wordt dit veroorzaakt door de medicatie, of wordt dit veroorzaakt door de stress? Ik weet het niet meer, aangezien de buikklachten ook al aanwezig waren zonder noemenswaardige stress. Ik zal binnenkort weer eens met de huisarts gaan praten.

  4. Hallo, ik heb wanneer ik naar school ga bijna altijd pijn in mijn buik en moet dan ook een paar keer braken. Maar het rare is dat ik dit niet thuis heb. Door wat kan dit zijn? Wat kan je er tegen doen?

    1. Dat is erg moeilijk om dat hiervandaan te bepalen, Emma.
      Maar mijn gevoel zegt dat er iets aan de hand is op school. Gaat het allemaal goed op school? Zie je er tegenop om naar school te gaan?
      Misschien moet je hierover praten met je ouders. Zij kunnen je vast helpen.

      Heel veel succes, Emma!

  5. ik weet dat ik een reflux heb ik heb ook een darmonderzoek gehad met slang van onderen door dikke darm heen maar dat was gelukkig goed nu 26januari word gekeken wat het precies is die buikpijn klachten ikzelf denk spatische darm maar weet niet zeker wil gewoon een juiste diagnose erop hebben heb erg veel last van misselijkheid vermoeidheid buikpijn rugpijn gewoon niet lekker goed in mijn vel zitten zeg zijn er hopelijk misschien mensen die mij met raad en daad kunnen bijstaan ik heb nu ook nog denk een schimmel infectie op penis erbij morgen naar dokter gaan ervoor heb wel alvast schimmel infectie zalf erop gedaan microitraat ofzoiets heet het kwou dat ik van die misselijkheid en slapheid vermoeidheids enz klachten af was zeg verschrikkelijk vervelend tliefst slaap ik maar 24uur per dasg dan heb ik geen last ook maar dat kan helaas niet dus hopelijk wil iemand mij mailen op [email protected] om mij wat te helpen of goede antwoorden te geven wat evt te doen er tegen

  6. Hallo,

    Ik heb na veel maagonderzoeken voor mijn reflux een 40 mg 2x per dag gekregen. Het helpt om de misselijkheid weg te halen. Echter voel ik me sinds deze klachten, dus sinds 1,5 jaar terug elke dag enorm moe. Ik heb ook een inconsistente ontlasting. Ik weiger om laxeermiddelen te gebruiken. Gelukkig heb ik een nieuw alternatief die ik hier en daar neem: kauwgom! Dat werkt laxerend. Als ik constipatie heb krijg ik ook enorne pijn bij mijn 'anus'. Ik heb ook gigantische last van een 'brok in de keel'. Ik ben ook een emetofoob (fobie voor braken), dus ik span me extra in bij m'n keel. School kan ik niet meer. Ik ben 2 HBO opleidingen gestopt. Ik ben gewoon kapot. Geen energie. Ze hadden wel lactose intolerantie ontdekt bij mij en lactose werkte dus mijn hele levenlang laxerend (diarree). Ik probeer gewoon te pushen pushen pushen. Maar moeheid blijft. Mensen vinden me natuurlijk bizar, maar ik weet gewoon van mijn zelf hoe moe en hoe kapot en hoe dood ik ben. Ongelooflijk gewoon. Alsof ik mestase heb en nu aan de chemotherapie ben ofso. Helemaal moe.

    1. Knap van je dat je dit wilde delen, Adam.
      Zijn er andere lezers die dit herkennen? Die praktische ervaring hebben met deze aandoeningen en symptomen?

      1. klopt ik ben ook vaak moe rugpijn pijn op de borst ze heb mij pentapazol gegeven ipv omeprazol hoogste dosering voor reflux maagzuur en heb ook nog spatische darm dus kan mijn lol op word er echt af en toe misselijk van denk moet ik zo mijn leven lang nog doormaken geen leven zeg altyd moe slape armen benen rugpijn of die in brand staat warm pijn op de borst het lijk mij nog wel is fijn om bv lotgenoten te mogen leren kennen ik word er ook spigisch van mijn email is [email protected] en khoop eens wat lotgenoten te mogen leren kennen heel misschien kunnen we elkaar van raad en daad voor zien alvast mijn hartelijke dank

  7. Heb je bij refluxklachten ook altijd een zure smaak in de mond? Ik loop nu al enkele maanden met darmklachten (verstopping) en afwisselend pijn in de linker en rechter bovenbuik. Sinds enkele weken heb ik er nu pijn op het middenrif bij en deels in de rechter borstkas. Ook elke dag voor minstens de helft van de dag een ontzettend vervelende brok in de keel. Bij grof voedsel ook wat passageklachten; ik moet het eten dan wegspoelen met een beetje water. Ik heb echter geen zure smaak in de keel of mond. Opboeren heb ik ook helemaal niet. Zijn dit dan wel maagzuurklachten?

    1. Dit lijkt me wel, Vincent. Het is verstandig om even contact op te nemen met je huisarts voor een definitieve diagnose!

  8. Na weer heel veel pijn ontstekingen (maag darm crohn) te hebben gehad, dacht ik opeens; zou te veel maagzuur(bij stressmensen zoals ik) de darm kunnen aantasten?? Maagzuurremmers heb ik vroeger met de kilo's geslikt , de darmklachten werden nog erger ! Maagzuur heb je nodig, maar als er nou teveel wordt aangemaakt? Is de voedselbrij die door de darm moet, dan ook niet veel te zuur het zuur is vergelijkbaar met zoutzuur, maagzuur is een even bijtende stof, dat is wetenschappelijk aangetoond. Dan krijg je buikpijn, van die stress maak je continu te veel maagzuur aan. Zou dit kunnen vraag ik me af. Appelazijn, zuur cranberry sap en citroen zijn goed tegen maagzuur , zuur tegen zuur. Dat merk je meteen, pak bij maagzuur maar iets zuurs, en de pijn verdwijnt. ok ik zoek verder. Robert Jan , groeten, en fijn dit soort sites, kim.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1