Er wordt veel gesproken over de menstruatiecup: Een milieuvriendelijk alternatief voor maandverband en tampons. Maar wat is een menstruatiecup nu eigenlijk precies?
De menstruatiecup: Hoe werkt dit?
Dit kleine, flexibele cupje is gemaakt van siliconen of latexrubber. In plaats van het bloed te absorberen, zoals een tampon of maandverband, vangt het het bloed op en verzamelt het.
Vlak voordat je menstruatie begint, vouw je het menstruatiecup dicht en breng je het, net als een tampon zonder inbrenghuls, in. Als je het op de juiste manier gebruikt, zou je het niet moeten voelen. Het is vergelijkbaar met het plaatsen van een anticonceptiering.
Dan zal het cupje openspringen (je moet het misschien eerst wat draaien) en zal het tegen de wanden van je vagina rusten. Het vormt zo een afdichting om lekken te voorkomen. Het bloed druppelt dan gewoon in de cup.
Sommige soorten moeten worden weggegooid, maar de meeste zijn herbruikbaar. Om het te verwijderen, trek je aan het uitstekende steeltje aan de onderkant en knijp je in de basis om het cupje los te maken. Dan leeg je het cupje gewoon, was je het schoon met water en zeep en vervang je het. Aan het einde van je cyclus kun je je cupje in wat kokend water steriliseren.
Net als elk ander product voor tijdens de menstruatie, kun je ze online of zonder recept bij drogisterijen of in de supermarkt kopen.
Is de menstruatiecup een nieuw product?
Menstruatiecupjes bestaan al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. Sindsdien zijn er al verschillende soorten geproduceerd en vervaardigd van verschillende stoffen, variërend van rubber tot siliconen. Over het algemeen wordt er bijna geen reclame voor de cupjes gemaakt en de meeste vrouwen die ze gebruiken komen er via het internet mee in aanraking of hebben er van iemand over gehoord.
De voordelen
- Het is vriendelijk voor het milieu en je portemonnee. Een herbruikbaar cupje, dat tussen de 30 en 40 euro kost, kan tot 10 jaar meegaan. Dat betekent na verloop van tijd minder afval op de stortplaatsen en minder geld dat jij uitgeeft. Deze voordelen zijn echter niet van toepassing op de wegwerpmerken.
- Je kunt het 12 uur lang laten zitten. Tampons moeten om de 4 tot 8 uur, afhankelijk van hoeveel bloed je verliest, worden vervangen. Maar cupjes kunnen langer worden gebruikt dus zijn zo ook goed voor bescherming ‘s nachts. En als je eenmaal weet hoe je het goed kunt inbrengen, hoef je geen maandverband meer te dragen.
- Het vangt méér op. Een menstruatiecup kan 30 milliliter vloeistof opvangen, wat ongeveer tweemaal de hoeveelheid van een super absorberende tampon of maandverbandje is. Het verschil kan je op je zware dagen echt van pas komen.
- Seks zonder troep. De meeste siliconen en rubberen menstruatiecups moeten vóór het vrijen worden verwijderd. Maar de zachte, wegwerpbare cupjes zijn ontworpen met het oog op seks. Ze zien eruit als een diafragma, dus ze hebben de vorm van een schijfje. Je partner kan het niet voelen en er is geen bloed om je zorgen over te maken.
- Er is minder geur. Menstruatiebloed kan, als het wordt blootgesteld aan zuurstof, gaan stinken. Maar je cupje vormt een luchtdichte afsluiting.
- Het is veilig. Experts zeggen dat het veiliger is dan een tampon omdat het een lager risico op het ontwikkelen van een bacteriële infectie heeft. En vergeleken met maandverband is er geen kans op schuren of uitslag.
De nadelen
- Het kan irritatie veroorzaken. Uit een onderzoek bleek dat gebruikers van de menstruatiecup vaker irritatie ervaarden dan degenen die tampons droegen. Hoe meer ze het gebruikten, hoe minder problemen het veroorzaakte. Het is belangrijk om voordat je je cupje inbrengt je handen te wassen, om het tussen het gebruik goed schoon te maken en om het twee tot drie keer per dag leeg te maken.
- Het kan lastig zijn om de juiste pasvorm te vinden. Cupjes zijn er in verschillende maten en de maat, die bij je past, is afhankelijk van je leeftijd, de ernst van je bloedingen en of je een kind hebt gehad. Toch kan het vinden van de perfecte pasvorm, vooral als je een gekantelde baarmoeder of een lage baarmoederhals hebt, een uitdaging zijn. Het kan een kwestie van proberen zijn en in de tussentijd kun je dan ook lekken.
- De verwijdering kan rommelig of gênant worden. Zelfs als je het gemakkelijk vindt om het cupje in te brengen, kan het verwijderen ervan lastig zijn. In een zittende of hurkende houding moet je je bekkenbodemspieren gebruiken om het cupje naar beneden te duwen, dan reik je omhoog en pak je het steeltje. Knijp dan vervolgens in de basis om het cupje los te laten komen en om het cupje iets terug te kantelen om te voorkomen dat je morst.
- En als je buitenshuis bent, moet je er rekening mee houden dat je het cupje in de wastafel moet uitspoelen. (Als een alternatief stelt een fabrikant voor om een fles water mee te nemen naar het toilet en het uit te spoelen en daarna schoon te vegen met toiletpapier.)
- Het kan interfereren met een spiraaltje. Sommige fabrikanten raden het gebruik van een menstruatiecup niet aan als je een spiraaltje (IUD) hebt ingebracht, omdat dan de kans bestaat dat het cupje aan de draad kan trekken waardoor het spiraal kan losraken. Maar een onderzoek uit 2012 vond hiervoor geen bewijs. Toch is het een goed idee om, voordat je deze twee combineert, je arts te raadplegen.
Hoe kun je in vijf eenvoudige stappen een menstruatiecup gebruiken?
Deze stapsgewijze handleiding voor het gebruik van een menstruatiecup zal je soepel door elke fase leiden. Hier kun je lezen hoe je tijdens je menstruatie het cupje het beste kunt gebruiken:
-
Vouw en houd het vast
Begin altijd met het wassen van je handen. Vouw dan de menstruatiecup met een vouw, die het beste bij je past. Velen beginnen met de C-vouw. Als dat niet werkt, probeer dan een aantal andere vouwen om het inbrengen gemakkelijker te maken. Iedere vrouw is anders dus ga op zoek naar de vouw die voor jou werkt.
-
Menstruatiecup plaatsen
Net als bij tampons, steek je het opgevouwen cupje voorzichtig in je vagina en kantel je deze terug naar de basis van je wervelkolom. Het cupje moet zo laag zitten dat het comfortabel in je vagina zit, wat normaal lager is dan een tampon, maar wel met de steel helemaal naar binnen.
Als het cupje erin zit, springt deze open, waardoor er een lichte zuiging ontstaat. De zuigkracht zorgt ervoor dat het lekken voorkomt, dus gebruik je vinger om te controleren of deze volledig is uitgevouwen. Draai als dat nodig is het cupje op zijn plaats.
Haast je niet, neem je tijd - het is alsof je contactlenzen leert te gebruiken.
-
Gebruik het tot twaalf uur lang
Eén van de grote voordelen van het gebruik van een menstruatiecup is dat deze maximaal twaalf uur kan worden gebruikt. Hoe vaak je je cupje leeg moet maken, hangt af van je cyclus en de hoeveelheid bloed die je verliest, hoewel de meeste gebruikers van het menstruatiecup wel melden dat ze het alleen 's morgens en 's avonds hoeven te legen.
-
Verwijderen en leegmaken
Trek met schone handen de steel van het cupje voorzichtig naar beneden totdat je de basis van het cupje kunt bereiken. Knijp in de basis om het cupje los te laten komen en haal het er dan voorzichtig uit.
Mogelijk moet je je bekkenspieren gebruiken om je cupje lager in de vagina te duwen om je zo te helpen de basis met je vingers te kunnen bereiken.
Wanneer je je cupje hebt verwijderd, leeg je deze in het toilet en spoel je het met water af.
Als er geen water in de buurt is, kun je het met een tissue afvegen of het eenvoudig, nadat je het hebt leeggemaakt, opnieuw plaatsen. Maar zorg ervoor dat, als je de mogelijkheid wel hebt, je het cupje afspoelt.
-
Plaats het terug
Wanneer je cupje is afgespoeld, kun je het opnieuw inbrengen en ben je klaar om er weer tegen te kunnen! Bekijk voor het einde van de cyclus hoe je de menstruatiecup moet verzorgen, moet reinigen en moet bewaren.
Hoe kun je een menstruatiecup schoonmaken en bewaren?
We weten dat het moderne leven druk is en als het om je menstruatie gaat, is eenvoudig en stressvrij altijd het beste. Je kunt al tampons gebruiken, maar misschien wist je gewoon nog niet hoe eenvoudig menstruatiecups zijn.
In drie gemakkelijk te volgen stadia leggen we uit hoe je voor een gezonde en duurzame menstruatie je cupje tijdens en na je menstruatie kunt schoonmaken en kunt bewaren.
Hoe zorg je tijdens je menstruatie voor je menstruatiecup?
Terwijl je je menstruatiecup gebruikt, spoel je deze eenvoudig telkens als je het leegmaakt en voordat je het opnieuw plaatst met water af. Tijdens je menstruatie hoef je je cupje niet tussen de gebruiken door te desinfecteren.
Na het legen, was je het cupje schoon met water. Vermijd geparfumeerde zepen, die de pH van je vagina kunnen veranderen. Als dit niet mogelijk is of als je op een openbaar toilet zit, spoel je gewoon met water uit een flesje het cupje schoon of gebruik je hiervoor een tissue.
Desinfecteer aan het einde van je menstruatie je menstruatiecup
De menstruatiecup moet aan het einde van je menstruatie, voordat je het een maand opbergt, worden gedesinfecteerd. Spoel je cupje schoon en dompel het onder in een pan met kokend water. Kook het dan gedurende drie minuten uit.
Het bewaren van je menstruatiecup nadat je het hebt gebruikt
Na het desinfecteren, droog je het af en bewaar je je cupje zodat het klaar is voor de volgende maand. Je menstruatiecup wordt vaak met een katoenen zakje, gemaakt van hygiënisch, ademend materiaal, geleverd. Bewaar je cupje niet in een luchtdichte verpakking omdat het moet worden geventileerd. Natuurlijke materialen zoals katoen zijn het beste.
Tien tips voor het eerste gebruik van een menstruatiecup
Oké, dus je dus hebt besloten om een menstruatiecup te gaan gebruiken. Je hebt de lovende recensies gelezen of het is je door een bevriende liefhebster aanbevolen om het eens uit te proberen. Het kan ontmoedigend lijken als je naar je nieuwe aankoop kijkt en je afvraagt hoe goed het zal werken. Om je tijdens je avontuur met het menstruatiecup te helpen, hebben we een paar tips samengesteld om je te helpen de beste resultaten te krijgen bij het eerste gebruik van je cupje.
Het is belangrijk om te onthouden dat elke vrouw anders is qua lengte van de cyclus en de mate van het bloedverlies, in de cervixpositie, in bekkenbodemsterkte en ga zo maar door. Als je echter de onderstaande suggesties opvolgt, zou je eventuele problemen, die je ondervindt, moeten kunnen helpen voorkomen of kunnen oplossen.
Verwacht niet dat je de eerste keer het cupje perfect kunt inbrengen en vervolgens kunt verwijderen en dat het allemaal vlekkeloos verloopt. In sommige gevallen is dit misschien wel hoe het gaat, maar de ervaring leert dat het een beetje oefening kost om te wennen aan het gebruik van een menstruatiecup - maar de resultaten zijn het meer dan waard! Misschien wil je wel overwegen om de eerste paar cycli een inlegkruisje te dragen totdat je zeker bent van het gebruik van je menstruatiecup.
Als je cupje de juiste grootte heeft en is geplaatst:
- zou je het niet moeten voelen
- mag het niet gaan lekken
- mag het steeltje aan het cupje niet uit het vaginale kanaal steken
-
Lees de instructies
Zorg ervoor dat je, VOORDAT je het gebruikt, de instructies die bij je menstruatiecup horen grondig leest. Dit lijkt misschien voor de hand liggend maar we weten dat velen van ons zo enthousiast zijn over onze nieuwe aankoop dat we er gewoon meteen mee aan de slag gaan zonder volledig te weten hoe we het echt moeten gebruiken. Krijg inzicht in de verschillende vouwtechnieken, zodat je ze kunt uitproberen en de vouw kunt vinden, die het beste bij je past. Gebruik menstruatiecups alleen zoals aangegeven en lees altijd het etiket. Raadpleeg je arts/zorgverlener als er na het gebruik van een cupje problemen optreden.
-
Ontspan je
Het inbrengen van een menstruatiecup zal gemakkelijker gaan als je ontspannen bent. Probeer je menstruatiecup voor de eerste keer uit als je GEEN menstruatie hebt. Als je problemen ondervindt bij het inbrengen of het verwijderen, heb je in elk geval niet te maken met ongecontroleerde hormonen, bloed en stress. Laat het cupje op zijn plaats vallen, loop wat rond en probeer het vervolgens te verwijderen.
-
Bevochtig het cupje
Het is gemakkelijker om een cupje in te brengen als het vochtig is. Om deze reden wil je misschien de ingang van je vagina met wat water of een glijmiddel op basis van water en de rand van het cupje bevochtigen. Veel vrouwen vinden het handig om te leren hoe ze hun cupje kunnen plaatsen als ze onder de douche staan.
-
De juiste hoek
Plaats een menstruatiecup nooit in een rechtopstaande (verticale) hoek. Om het juist te kunnen inbrengen, moet het in een horizontale hoek van 45° in de vagina worden geplaatst. Richt het op de basis van je wervelkolom. Hurken met opengesperde knieën is vaak een goede manier om voor het eerst je menstruatiecup in te brengen. Je moet stoppen met het inbrengen van het cupje zodra het cupje en het uiteinde van het steeltje niet meer te zien zijn.
-
Wacht op de 'plop'
Om ervoor te zorgen dat het cupje niet lekt, moet er een goede afzuigafdichting rond de vaginawand worden bereikt. Nadat je de menstruatiecup hebt geplaatst, moet deze worden geopend om zo de verzegeling te vormen. Sommige mensen voelen een soort plop, anderen niet. Laat je vinger voorzichtig rond de onderkant van het cupje gaan. Als het op een willekeurige plek plat of niet egaal aanvoelt, is het waarschijnlijk niet goed opengegaan. Pak dan de basis van het cupje vast en draai het 360°. Als dat niet werkt, verwijder je de menstruatiecup en probeer je het opnieuw. Je kunt ook een paar bekkenbodemoefeningen (kegel-oefeningen) proberen uit te voeren, omdat dit kan helpen om een goede afdichting tot stand te brengen.
-
Houd het laag
Veel vrouwen maken de fout om de menstruatiecup te hoog in de vagina te plaatsen. Het moet juist laag in de vagina zitten (lager dan een tampon) en idealiter niet boven de opening van je baarmoederhals uitkomen. Het uiteinde van de steel mag niet meer dan 1 cm van de vaginale opening verwijderd zijn. Niets zou uit moeten steken, maar je moet er later nog wel bij kunnen.
In sommige gevallen kan het menstruatiecup omhoog schuiven en dan in zijn eigen positie gaan zitten. Schrik hier niet van, het betekent alleen dat je een beetje verder moet reiken om het weer te verwijderen. Als het cupje recht tegen de baarmoederhals zit, kun je hierbij wat ongemak ervaren. Probeer het cupje dan opnieuw te plaatsen.
-
Gedeeltelijk invoegen en vervolgens openen
Een andere tip is om alleen het eerste deel van het cupje in te brengen en dan te proberen het net binnen het vaginale kanaal te laten openen. Als het dan is geopend, kun je het voorzichtig in de juiste positie duwen.
-
Knip het steeltje af
Het steeltje van het menstruatiecup mag niet buiten je vagina uitsteken of je schaamlippen irriteren. Sommige vrouwen met een lage baarmoederhals kunnen merken dat dit gebeurt. Om dit te voorkomen, kun je het einde eenvoudig afknippen tot een lengte waar het geen probleem meer zal zijn.
Let op: knip het uiteinde NIET zo kort dan je niet meer gemakkelijk je cupje kunt verwijderen. Knip niet meer dan een halve centimeter per keer en probeer je cupje steeds opnieuw uit om te zien of het comfortabeler is.
-
Correct verwijderen
Trek niet te hard aan het steeltje! Gebruik het steeltje gewoon als een hulpmiddel om de basis van het cupje te kunnen vinden.
Als de menstruatiecup moeilijk te bereiken is, probeer dan lager te gaan om zo het cupje in je vaginale kanaal te duwen.
Als het cupje, wanneer je het probeert te verwijderen, glad en moeilijk te pakken is, kun je een tissue gebruiken om de onderkant schoon te vegen voordat je het eruit trekt.
-
Ga op zoek naar de juiste maat
Vaak ontstaan er problemen zoals lekken of ongemak als een cupje niet de juiste maat heeft voor jouw behoeften en levensfase. Zorg ervoor dat je de richtlijnen voor het kopen van een cupje van het specifieke merk, dat je wilt gaan kopen, nauwkeurig leest om er zo zeker van te zijn dat je een cupje hebt dat zorgt voor een goede afdichting rond de vaginale wand.
Tot slot…
Een menstruatiecup is een prima alternatief voor de gebruikelijke maandverband en tampons. Niet alleen is de menstruatiecup altijd beschikbaar, is ook veel milieuvriendelijker. Heb je er wel eens bij stil gestaan hoeveel maandverband en tampons je in je leven weggooit? Ik heb het even nagekeken, maar volgens statistieken gooi je tijdens je vruchtbare leven ongeveer 150 kilo aan tampons en maandverband weg.
Toch iets om over na te denken…
Bronnen
www.wikihow.com/Use-a-Menstrual-Cup
www.lunette.com/blogs/news/teens-menstrual-cups-tips-for-first-time-use
www.buzzfeed.com/annaborges/menstrual-cup-tips?utm_term=.mcmBvB6Na#.qcGK1Kjmq