Misselijkheid deel 2: Oorzaken en oplossingen

Misselijkheid kan, zoals we in het eerste deel van deze special hebben kunnen lezen, verschillende oorzaken hebben. Soms kan het verwacht zijn, maar in de meeste gevallen komt de misselijkheid plotseling opzetten.

Maar we hebben ook gelezen dat misselijkheid een waarschuwingssignaal is om je te melden dat er iets anders aan de hand is. In dit tweede deel gaan we misselijkheid in combinatie met reisziekte, zwangerschap, overmatig eten, sporten, stress, migraine, alcohol, chemotherapie en allergie nader bekijken.

Wat is de oorzaak en wat zijn eventuele oplossingen?

Reisziekte en misselijkheid

We noemen het reisziekte, wagenziekte of zeeziekte, maar we bedoelen hierbij een vorm van misselijkheid tijdens een kunstmatige beweging waar je eigen lichaam geen invloed op kan uitoefenen. In bijvoorbeeld een auto gebeurt dit als de bestuurder heel snel optrekt, veel bochten maakt (bergweggetjes in de vakantie) en vaak remt.

De hersenen krijgen continue informatie door van de ogen, de spieren, de gewrichten en het evenwichtsorgaan over hoe het lichaam staat ten opzichte van de horizon. De hersenen ‘voorspellen’ hierna het volgende moment en kan zich hier dus op voorbereiden. Als er dan een beweging volgt die niet voorzien is, bijvoorbeeld plotseling remmen en een korte bocht doorrijden, ontstaat er een conflict. Als je lichaam, of eigenlijk je hersenen, niet goed om kunnen gaan met zo’n conflictsituatie, volgt een paniekreactie: misselijkheid, en later braken.

[pullquote]De eerste signalen, voor de misselijkheid, zijn wit wegtrekken, zweten, gapen en lusteloosheid.[/pullquote]

Mogelijke oplossingen

Reisziekte komt het meeste voor bij kinderen en jongvolwassenen tussen de 2 en de 20 jaar. Er bestaan pilletjes die je helpen om reisziekte te voorkomen. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogisterij en apotheek. Maar bij de één werkt dit wat beter dan bij de ander. Werkt dit niet bij jou, of ben je geen voorstander van dit soort medicijnen die je een beetje suf maken, kun je de volgende tips ook proberen:

 • Als je het rijbewijs hebt: Ga zelf achter het stuur zitten.
 • Als je op een schip bent, kan het helpen om te gaan staan en te lopen. Houd je hersenen actief bij het opnieuw bepalen van de horizon. Dit betekent natuurlijk wel dat je dit aan dek moet doen, waar je de horizon kunt zien.
 • Probeer te slapen, zodat je hersenen niet steeds bezig zijn om de interne conflicten op te lossen.
 • Ga op een plek zitten waar het voertuig het minste beweegt, dus in een bus ga je voorin zitten waar je ook nog zicht hebt op de horizon.
 • En even een praktische tip: Neem plastic zakjes mee voor het geval dit allemaal niet lukt en je toch over moet geven.

Zwangerschap en misselijkheid

Eén van de meest bekende vormen van misselijkheid, is die zich tijdens de zwangerschap kan manifesteren. Maar liefst 60% - 80% van de zwangere vrouwen heeft hier in meer of mindere mate last van. De symptomen beginnen vanaf de 5de of 6de week na de bevruchting en duurt meestal tot de 13de of 20de week van de zwangerschap. In extreme gevallen duurt het de gehele periode van de zwangerschap.

Deze misselijkheid varieert van lichte misselijkheid tot constante misselijkheid met regelmatig overgeven. Een ernstige beperking in de dagelijkse werkzaamheden.

Mogelijke oplossingen

Er is een keur aan medicijnen beschikbaar om dit misselijke probleem op te lossen. Maar steeds meer wordt de vraag gesteld of al deze chemische oplossingen wel goed zijn voor het ongeboren kind. Natuurlijk moet je altijd een afweging maken tussen een comfortabele zwangerschap en de mogelijke gevolgen voor de ongeboren baby.

Er zijn ook alternatieven. Kijk maar eens naar de volgende suggesties:

 • Gember is een hele populaire vorm om misselijkheid in het algemeen, en zwangerschapsmisselijkheid in het speciaal, te bestrijden.
 • De seaband is een armbandje met een soort kraal aan de binnenzijde. Het principe komt uit de acupunctuur en het bandje moet op een specifieke plaats gedragen worden. Van oorsprong was dit een oplossing tegen reisziekte, maar schijnt ook prima te werken tegen zwangerschapsmisselijkheid.
 • De reliefband is een soort horloge die hele milde schokjes afgeeft aan een zenuw in de arm. Het zijn deze schokjes die de misselijkheidsignalen naar de hersenen verstoren, waardoor het probleem zou wijn opgelost. Ook dit komt uit de acupunctuur. Deze schokjes zijn veilig voor het ongeboren kind.

Overmatig eten en misselijkheid

Misselijkheid na een zeer overmatige maaltijd is erg lastig, en bovendien zonde van al dat heerlijke eten. Sommige mensen kennen geen grenzen en, meestal in combinatie met alcohol, voelen al snel de misselijkheid opkomen met alle gevolgen van dien. Overgeven, ziek, zwak en misselijk, en een bedorven etentje voor iedereen.

Deze vorm van misselijkheid gaat heel vaak gepaard met een hoge stress, wellicht een voedselintolerantie, zenuwen en spanning. Misselijkheid na veel eten kan ook wijzen op een afwijking in het centrale zenuwstelsel.

Mogelijke oplossingen

Als jij de neiging hebt om snel misselijk te worden na overmatig eten, dan zijn er maar een paar voor de hand liggende oplossingen mogelijk:

 • Beperk je hoeveelheid eten, zeker in combinatie met alcohol.
 • Mocht je toch een vorm van misselijkheid op voelen komen, ga dan gewoon naar het toilet en probeer over te geven. De misselijkheid is dan direct verdwenen.
 • Maak een afspraak met de huisarts als je het gevoel hebt dat er een dieperliggend probleem is.

Sporten en misselijkheid

Als jij misselijk wordt na intensief sporten, kan dit twee oorzaken hebben: De meest voorkomende reden, vooral bij beginnende sporters, is uitdroging. Tijdens het sporten verbruik je energie en ga je zweten. Niet alleen via de huid maar ook via de longen. Als je té veel vocht verliest zal uitdroging het gevolg zijn, waarna je hoofdpijn krijgt en mogelijk misselijk wordt met alle gevolgen van dien.

De andere optie om misselijk te worden tijdens en na het sporten is als je té ver over je grenzen gaat. Je lichaam gaat dan protesteren met misselijkheid als gevolg. Ook speelt oververhitting, in combinatie met de eerder genoemde uitdroging, een rol hierin.

Mogelijke oplossingen

Ken je grenzen, ook als je gaat sporten. Oververhitting en uitdroging tijdens bijvoorbeeld hardlopen en joggen zijn hele serieuze gevaren die in ieder geval misselijkheid opleveren, en in extreme gevallen nog veel ernstiger kunnen worden.

Als je ver over je grenzen heen gaat, en tot uitputting door gaat, loop je ook de gerede kans op minimaal hoofdpijn, maar ook misselijkheid en eventueel braken. Ken je grenzen, en stop tijdig of pas je je schema aan. Luister ten allen tijde naar je lichaam!

Stress en misselijkheid

Als je alles al geprobeerd hebt om je misselijkheid een halt toe te roepen, maar niets helpt, dan kan er sprake zijn van stress. Stress doet vreemde dingen met je lichaam. Stress blokkeert bepaalde functies van het lichaam als een soort ‘overlevingsmechanisme’. Als je je op een bepaald moment zo druk maakt over problemen en andere zaken die op dat moment spelen, dan kun je er op een bepaald moment letterlijk misselijk van worden.

Zelfs zo erg, dat je ook nog over moet geven. Het leven wordt steeds minder leuk, en waarschijnlijk heb je, naast de misselijkheid, inmiddels ook andere lichamelijke en geestelijke klachten. Al met al geen pretje dus!

Mogelijke oplossingen

Een voor de hand liggende oplossing is natuurlijk om de stress-factoren weg te nemen. Natuurlijk zou dat fantastisch zijn, maar dat is natuurlijk niet zomaar gerealiseerd. Natuurlijk moet dit wel het streven zijn, maar intussen kun je proberen om de misselijkheid een halt toe te roepen door bijvoorbeeld medicijnen hiervoor te nemen.

Als je hier een hekel aan hebt, kun je ook terugvallen op homeopathische medicijnen, volledig op natuurlijke basis met nagenoeg geen bijwerkingen. Ook kan het, als aanvulling, verstandig zijn om een afspraak met de huisarts te maken om uit te sluiten dat er geen lichamelijke oorzaken zijn van de misselijkheid. Misschien wordt er wel wat anders gevonden, waarmee het probleem misselijkheid opgelost kan worden.

Migraine en misselijkheid

Misselijkheid bij migraine ontstaat doordat niet alleen de zenuwen en de bloedvaten naar het oog beïnvloed worden door prikkels, maar ook die van het oor. In het oor zitten de evenwichtsorganen die hierdoor van slag raken. De informatie die de evenwichtsorganen doorgeven aan de hersenen, klopt niet met die van de ogen.

Hierdoor ontstaan de eerder genoemde conflicten waardoor misselijkheid kan ontstaan. Deze misselijkheid is, in combinatie met migraine, vaak zo ernstig dat overgeven een vast onderdeel hiervan is.

Mogelijke oplossingen

Misschien slik je al reguliere medicatie voor de migraine. Vaak wordt in combinatie daarvan een braak-remmend middel geslikt, om de eventuele ongemakken zo veel mogelijk te beperken. Er zijn veel medicijnen beschikbaar om misselijkheid en braken tegen te gaan. Tegen de misselijkheid en braken kun je de merken Motilium (domperidon), Primperan (metoclopramide) nemen.

Deze middelen worden in de meeste gevallen in combinatie met een pijnstiller ingenomen. Het is de pijnstiller die dan beter door het lichaam wordt opgenomen.

Mocht je geen liefhebber zijn van al deze medicijnen, en eventuele bijwerkingen, kun je ook nog homeopathische medicijnen nemen. Homeopathische medicijnen zijn gemaakt van natuurlijke stoffen die extreem verdund worden. Voordeel is het feit dat er nagenoeg geen bijwerkingen zijn bij het innemen hiervan.

Een goed homeopathisch medicijn voor misselijkheid in combinatie met hoofdpijn, is gember. Overigens is niet alleen de homeopathie die dit ontdekt heeft. Ook vind je gember steevast terug in alle grootmoeders lijstjes met aloude en beproefde huismiddeltjes.

Alcohol en misselijkheid

Alcohol heeft veel invloed op je lichaam, dat mag duidelijk zijn. Maar als we ons even concentreren op de misselijkheid na overmatig alcoholgebruik hebben we met het volgende te maken: Bij het overmatig innemen van alcohol, raakt het maagslijmvlies in eerste instantie geprikkeld en gaat de zuurproductie omhoog.. In de loop van de volgende uren veranderd dit in een dusdanige irritatie van het slijmvlies dat je je misselijk gaat voelen. Door deze misselijkheid gaat de maagwand samentrekken en ga je overgeven.

Mogelijke oplossingen

Tsja, weinig oplossingen hiervoor voorhanden, dat mag duidelijk zijn. Op het moment dat je je misselijk voelt, is het zaak om de oorzaak zo snel mogelijk te verwijderen. Dat is de irritatie in je maag. Met andere woorden: Vinger in je keel en overgeven!

Chemotherapie en misselijkheid

Na een chemotherapie wordt je onherroepelijk geconfronteerd met een zeer vervelende bijwerking hiervan: Misselijkheid en braken. Dit heeft een hele grote invloed op de kwaliteit van leven in een toch al erg spannende periode in je leven.

Mogelijke oplossingen

Het is belangrijk om dit aan te kaarten bij je behandelend arts, om samen hiervoor een oplossing te zoeken. Deze oplossing moet namelijk gevonden worden in medicijnen of andere middelen die de werking van de andere medicijnen en de chemotherapie zelf niet in de weg gaan staan. Hoewel vreselijk lastig en gênant; er zijn belangrijker dingen op dat moment.

De arts kan besluiten om antibraakmiddelen te geven, maar ook zijn er mogelijkheden om door middel van medicijnen en injecties die de chemische signalen vanuit de maag blokkeren, of zelfs de braakneigingen in de hersenen blokkeren.

Allergie en misselijkheid

Allergie is een reactie van je immuunsysteem op stoffen die lichaamsvreemd zijn. Dit hoeven niet per definitie schadelijke stoffen te zijn. Het hangt sterk af van de lichaamsvreemde stof hoe het lichaam gaat reageren. In sommige gevallen kan misselijkheid en braken de natuurlijke reactie van het lichaam zijn, om de stoffen uit het lichaam te verwijderen.

Tarwe-allergie is bijvoorbeeld een allergievorm die misselijkheid en braken als één van de symptomen heeft. Ook koemelk-allergie heeft misselijkheid en braken als één van de symptomen.

Mogelijke oplossingen

Het is natuurlijk allereerst zaak om de uiteindelijke oorzaak te vinden. Voor welke stof ben je allergisch? Een specialist kan hier onderzoek naar doen, en jou precies vertellen welke stoffen een vreemde reactie van je lichaam opleveren.

Conclusie

Misselijkheid en het bijbehorende braken, is bekend bij iedereen. Maar minder bekend is het feit dat misselijkheid niet een aandoening op zich is, maar een symptoom van iets anders. De misselijkheid en het braken is een noodkreet van het lichaam. Het is dus belangrijk om uit te zoeken waar de exacte oorzaak ligt.

Soms ligt dit voor de hand, zoals na een chemotherapie, maar in andere gevallen is het minder duidelijk. Heb je last van misselijkheid en braken? Ga op zoek naar de oorzaak!