Misselijkheid deel 2: Oorzaken en oplossingen

2017-04-04T10:17:42+01:00juni 17th, 2013|Spijsverteringsklachten|23 Reacties

Laatste update: door

Misselijkheid deel 2: Oorzaken en oplossingen

Misselijkheid kan, zoals we in het eerste deel van deze special hebben kunnen lezen, verschillende oorzaken hebben. Soms kan het verwacht zijn, maar in de meeste gevallen komt de misselijkheid plotseling opzetten.

Maar we hebben ook gelezen dat misselijkheid een waarschuwingssignaal is om je te melden dat er iets anders aan de hand is. In dit tweede deel gaan we misselijkheid in combinatie met reisziekte, zwangerschap, overmatig eten, sporten, stress, migraine, alcohol, chemotherapie en allergie nader bekijken.

Wat is de oorzaak en wat zijn eventuele oplossingen?

Reisziekte en misselijkheid

We noemen het reisziekte, wagenziekte of zeeziekte, maar we bedoelen hierbij een vorm van misselijkheid tijdens een kunstmatige beweging waar je eigen lichaam geen invloed op kan uitoefenen. In bijvoorbeeld een auto gebeurt dit als de bestuurder heel snel optrekt, veel bochten maakt (bergweggetjes in de vakantie) en vaak remt.

De hersenen krijgen continue informatie door van de ogen, de spieren, de gewrichten en het evenwichtsorgaan over hoe het lichaam staat ten opzichte van de horizon. De hersenen ‘voorspellen’ hierna het volgende moment en kan zich hier dus op voorbereiden. Als er dan een beweging volgt die niet voorzien is, bijvoorbeeld plotseling remmen en een korte bocht doorrijden, ontstaat er een conflict. Als je lichaam, of eigenlijk je hersenen, niet goed om kunnen gaan met zo’n conflictsituatie, volgt een paniekreactie: misselijkheid, en later braken.

[pullquote]De eerste signalen, voor de misselijkheid, zijn wit wegtrekken, zweten, gapen en lusteloosheid.[/pullquote]

Mogelijke oplossingen

Reisziekte komt het meeste voor bij kinderen en jongvolwassenen tussen de 2 en de 20 jaar. Er bestaan pilletjes die je helpen om reisziekte te voorkomen. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogisterij en apotheek. Maar bij de één werkt dit wat beter dan bij de ander. Werkt dit niet bij jou, of ben je geen voorstander van dit soort medicijnen die je een beetje suf maken, kun je de volgende tips ook proberen:

  • Als je het rijbewijs hebt: Ga zelf achter het stuur zitten.
  • Als je op een schip bent, kan het helpen om te gaan staan en te lopen. Houd je hersenen actief bij het opnieuw bepalen van de horizon. Dit betekent natuurlijk wel dat je dit aan dek moet doen, waar je de horizon kunt zien.
  • Probeer te slapen, zodat je hersenen niet steeds bezig zijn om de interne conflicten op te lossen.
  • Ga op een plek zitten waar het voertuig het mi