Jicht oorzaken

Laatste Update: 9 februari 2023

Jicht en Alcohol gaan niet goed samen

Mensen die de aandoening jicht hebben weten als geen ander dat het consumeren van alcoholische dranken kan zorgen voor jichtaanvallen (1).Het zou dus beter zijn om helemaal geen alcohol te drinken, zodat je alle voortvloeiende klachten ontloopt! In de praktijk is dit niet altijd het geval, iedereen vindt het lekker om af en toe eens een drankje te drinken.

Het rare is, is dat de statistieken “krom” zijn. Statistisch gezien drinken mensen met de aandoening jicht meer alcohol dan mensen die deze aandoening niet hebben. Ondanks dat ze weten dat dit de intense pijn kan prikkelen.

Waarom drinken ze meer?

Het antwoord op deze vraag ben ik je verschuldigd. Zelfs wanneer ik een antwoord probeer te verzinnen lukt het niet.

Alcohol verhoogd het urinezuur

Het reguleer drinken van alcohol zorgt voor een hogere concentratie urinezuur in het bloed! Dit heeft als gevolg dat de kans op jicht pijn wordt vergroot.  Er zijn vele factoren die het urinezuur in het bloed doen vergroten, wat is dus de invloed van alcohol?

Alcohol is een enorme factor kan ik je vertellen. Op het moment dat je alcohol drinkt zal er misschien niet veel veranderen, maar 3 uur later is de concentratie urinezuur enorm gestegen en zit het op z’n top! Veel mensen ervaren dus ook een jichtaanval een aantal uren nadat je alcohol hebben genuttigd. Meestal krijgen mensen dan binnen 24 uur na het drinken van iets met alcohol een jichtaanval (2). Dit hoeft echter niet de regel te zijn…

3 uur na de laatste nuttiging van alcohol zal de concentratie urinezuur afnemen. Dit betekend echter niet dat het gevaar geweken is. Het feit is, is dat het urinezuur gestegen is en dit verhoogt de kans op een aanval. Zelfs een kleine “increase” aan urinezuur kan een aanval doen prikkelen.

Hieronder een afbeelding voor een duidelijk overzicht:

Alcohol en jicht

Waarom prikkelt urinezuur jicht?

Urinezuur is het afbraakproduct van purines, de eigenlijke bouwstenen van het DNA. Normaal gesproken wordt het urinezuur afgevoerd via de urine.

Je zou denken dat er dan toch niets aan de hand is?

Echter wanneer er voor een te lange tijd een te grote hoeveelheid urinezuur in het bloed zit worden er urinezuurkristallen gevormd! Dit zijn nu juist de boosdoeners! Deze urinezuurkristallen zullen gaan neerslaan in de nieren, pezen en gewrichten. Normaal gesproken zullen witte bloedcellen dit gaan opruimen. Dit zal mislukken…

Door de mislukte poging van de witte bloedcellen zal er een ontstekingsreacties plaatsvinden wat de pijn veroorzaakt. Hoelang dit zal aanhouding hangt van de persoon af. Soms zal de jichtaanval een aantal uur aanhouden maar in andere gevallen zal dit een aantal dagen duren.

Bier bevat purines

Niet alleen de alcohol in bijvoorbeeld bier is een boosdoener, beer bevat namelijk ook nog purines. Hierboven heb je kunnen lezen wat de correlatie is met urinezuur en de uiteindelijk jichtaanval.

Het is vrij simpel

Jichtaanvallen worden veroorzaakt door hoge concentratie urinezuur. Alcohol zal het urine zuur doen verhogen. Men kan dus concluderen dat waneer je jicht hebt, dat je eigenlijk geen alcohol zou moeten drinken! Helaas is dit vaak niet mogelijk…

Met een combinatie van gezonde voeding, geen alcohol en een goede pijnbestrijding kunnen jichtaanvallen goed gecontroleerd worden (3).

.

Bronnen:

  1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2021.1911928
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002934306001641
  3. https://www.mdpi.com/2072-6643/14/17/3525

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hoi

    Mijn opa heeft jicht. Hij vroeg mij om op internet eens te kijken naar het purinegehalte in drank.
    Ik vind hele lijsten over voedsel met het aantal mg purine per 100gr op internet . Is er ook een lijst waar in staat welke dranken (zowel alcoholisch als non-alcoholisch) je eventueel nog zou kunnen nuttigen en welke niet? Dit kan ik namelijk nergens vinden. Wel vind ik veel sites waar over alcohol gesproken word, echter zijn deze allemaal verschillend en wordt je er niet veel wijzer uit.

    Dankje 🙂

    gr Sanne

    1. Het klopt dat er vrijwel geen lijst gaat over alcohol en purine. Ik heb even onderzoek gedaan en in standaard bier zit 8 mg purine op basis van 100 ml. Bier met minder alcohol bevat tot wel 2.5x zoveel purine. Witte wijn is het laagste in purine. Het beste zou zijn zo min mogelijk alcohol te drinken of alleen af en toe witte wijn. Een grote lijst ga ik zelf samenstellen wat betreft alcohol en purine, deze komt op de blog.

      Interessant onderzoek:

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19353717

      Groetjes,

      Jack

  2. Beste Jack!
    Dank je wel voor de uitvoerige en van alle kanten bekeken aspecten om jichtaanvallen te helpen voorkomen. Wij gaan ermee aan de slag.
    Hoewel wij dus inhoudelijk blij zijn met deze website en artikelen, is het een aandachtspuntje om de 'd's en de 't's bij de werkwoorden nog eens te checken.
    Dat leidt minder af van waar het ECHT om gaat.
    Ik hoop dat je dit als positieve feedback beschouwt.
    Met vriendelijke, dankbare (!) groetjes,
    Chiquita Nieuwenhoven

    1. Dankjewel voor je positieve feedback, Chiquita!
      Ik ga de artikelen allemaal nog eens langs om te kijken welke foutjes er in de loop van de tijd in geslopen zijn.

      Groetjes,
      Jack

  3. Hoi Jack,
    Mijn grootste jichtaanval wat ik heb meegemaakt is na een avondje alleen maar vis eten dat doe ik nooit meer.
    Die jichtaanval wat ik toen heb gehad kan ik omschrijven als zeer pijnlijk. Hoe zit het met sterke dranken wat voor een reactie kun je daar van krijgen.

    Gr. Johan

  4. Beste Jack
    Ik weet als geen ander hoe het is om een jichtaanval te krijgen en te hebben. Heb vanaf mijn 20ste jaar er al mee te maken en ben nu 65 jaar. Moet zeggen dat ik een levensgenieter ben en regelmatig bier drinkt (triple) en soms wit bier. Verder drinkt ik rode en witte wijn. Ik heb Allopurinol gehad van de arts en deze 20 jaar geslikt. Op aanraden van de osteopaat gestopt, omdat hij zei dat mijn lichaam wordt vergiftigd. Heb daarna nog wel aanvallen gehad, maar niet zo heftig dat ik een week niets kon doen. Nu ben ik, op advies van de arts, aan het afvallen. Dus geen drank en afvallen op calorieën.
    Ben nu 6 weken bezig, 5 kilo afgevallen en gisteren een jichtaanval. Hoe kan dit? Heb geen rood vlees gegeten, geen mosselen of andere schelpdieren. Drink per dag 1½ltr water, dus de afvoer werkt optimaal. Zelf ben ik nu een oorzaak aan het zoeken en vraag mij af of het van melkproducten kan komen? Moet regelmatig magere yoghurt, vla of magere melk nemen. Verneem het graag. Mvg. Roger

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share