Tinnitus Oorsuizen

Laatste Update: 9 februari 2021

Tinnitus bij kinderen/jeugd?

Die vervelende piep in de oren staat bekend als een aandoening die men pas ervaart op ene wat ouderen leeftijd. Toch komt het steeds vaker voor dat kinderen/jeugd last krijgen van tinnitus. Het komt bij kinderen zelfs even vaak voor als bij volwassenen(1)!

Dit komt vooral omdat het aantal risicofactoren de laatste 20 jaar ernstig is toegenomen. Deze stijging gaat gepaard met veel klachten, speciaal voor kinderen. De volgende vragen zal ik hieronder beantwoorden:

 • Heeft het hebben van tinnitus op jonge leeftijd invloed op je gehele gezondheid?
 • Betekend dat het kind de rest van z'n leven last blijft hebben van oorsuizen?
 • Gaat het vanzelf voorbij?
 • Kan ik de risicofactoren voor tinnitus weghalen?

Oorzaken tinnitus bij kinderen

Voorkom dat je kind in zijn oren peutert en check regelmatig of er geen voorwerpen in het oor zitten. Wees alert bij oorontstekingen en reinig de oren alleen oppervlakkig. Veel mensen peuteren te diep in hun oren, waardoor schade kan ontstaan.

De laatste jaren is er een sterke toename aan het aantal tinnitus patiënten van jonger dan 30 jaar te zien. Aangenomen wordt dat die toename te wijten is aan de groeiende hoeveelheid geluid waaraan jongeren blootgesteld worden. Denk aan mp3-spelers, concerten, discotheken, etc. Een concert van een half uur kan al aanzienlijke schade teweeg brengen. Deze vorm van tinnitus wordt ook wel piepstress genoemd.

Daarbij wordt stress ook genoemd als oorzaak voor tinnitus bij kinderen. Met name het gevoel dat ze doof worden en zorgen over overgewicht dragen bij aan de ontwikkeling van tinnitus bij kinderen(2).

Wil je het risico op tinnitus bij je kind(eren) beperken, is het dus zaak om te voorkomen dat ze herhaaldelijk blootgesteld worden aan teveel lawaai. Leer ze daarom bij het uitgaan nooit dichter dan 2 meter bij een luidspreker te gaan staan, regelmatig even een rustige plek op te zoeken zodat het oor even relatieve rust krijgt en laat voor  het bezoeken van concerten otoplastieken aanmeten bij de audicien. Dit zijn oordoppen met een muziekfilter.

In het slakkenhuis bevinden zich de trilharen. Deze registeren de trillingen in de lucht, die de hersenen kunnen omzetten tot "geluid". Door de groei van de MP3-speler en andere geluidsbronnen, raken de trilharen in het slakkenhuis beschadigd. Beschadigde trilharen kunnen hun "werk" niet meer goed doen, waardoor gehoor problemen ontstaan en oorsuizen kan hier ook een gevolg van zijn. De beschadigde trilharen kunnen nooit meer hersteld worden!

Kinderen hebben niet door dat ze tinnitus hebben.

Tinnitus komt ook bij kinderen voor. Vaak kunnen ze het echter (nog) niet vertellen of zijn ze zo gewend geraakt aan het geluid dat ze het als een natuurlijk gegeven accepteren. Ze zullen dus niet klagen over het fenomeen; ook omdat ze niet kunnen inschatten hoe belangrijk het is om het te vertellen. Dit maakt het moeilijk het probleem te signaleren, identificeren en vroeg te behandelen. Uit Pools onderzoek blijkt zelfs dat maar 1,4% van de ouders van kinderen met tinnitus weet dat hun kind hier last van heeft(3).

Vermoed je tinnitus bij je kind, ga dan naar de huisarts en laat je eventueel doorverwijzen naar een KNO-arts. Kinderen met tinnitus ontgroeien dit vaak weer, maar er zijn ook kinderen die het probleem meenemen naar de volgende levensfase(n).

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165587619301685
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/lary.23482
 3. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14992027.2020.1849829

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Maar ik heb een hoge piep als een rem van een trein als ik er aan denk of als ik me er op concentreer anders niet en mijn rechteroor doet ook pijn en mijn ouders en oma en zussen zeggen dat het wel over gaat maar ik ben bang dat ik het voor altijd heb ik ben 14 jaar en ik luister nooit harde muziek of hard geluid

  1. Dan zelf maar even naar je huisarts, Sam. Hoe eerder je de diagnose hebt en behandeling kunt starten, hoe meer kans op succes.

   Hou je me op de hoogte?

  2. Dit is precies wat ik ook heb. Ik ben ook 14 jaar en ben bij een openluchtconcert geweest. Het concert was in een bostheater en ik zat best verweg van boxen. Toen ik 's avonds in mijn bed lag viel mij op dat ik ineens een soort piep in mijn oor had. Mijn moeder zei dat het vanzelf wel weer over zou gaan. Er zijn nu 2 weken voorbij en ik heb het nog steeds. Ik ben ontzettend bang dat ik echt gehoorbeschadiging heb en de rest van mijn leven hiermee moet doen. Dat kan ik niet overleven :(. Ik hoop dat het voor die 3 maanden over is anders raak ik nog depressiever door die ### piep.

 2. Ik ben Marlies en ik ben 13 jaar sinds 2 jaar heb ik last van piepen dus ik heb contact op genomen met mijn huisarts en die heeft me door gestuurd naar de KNO nu heeft de dokter al wel gezegd dat ik er last van blijf houden en dat ik ook nog slechthorend ben aan mijn linker oor. Nou weten ze in het ziekenhuis niet wat ik heb ja soort van tinnitus zeggen ze. Alleen ben ik zo benieuwd waarom ik het heb en wat ik er misschien tegen kan doen. Ik heb 2 jaar geleden een zware hersenschudding gehad en veder wel paar keer in lichte hersenschudding ik had gelezen dat dit ook de oorzaak kan zijn. Maar mijn dokter zegt dat het aan mijn buis aan Eustachius ligt. Wellicht weet u het misschien en wat ik het best kan doen misschien afleiding of iets anders

 3. Ik ben annika (14) en ik heb in mijn linker oor een hele hoge piep. Ik heb nooit harde muziek en sterker nog ik luister bijna nooit muziek . Ik lees meestal boeken.. dus zie het probleem niet... ik heb wel veel keelpijn . Ik weet dat de keelholte en trommelholte met elkaar verbonden zitten door de buis van Eustatius ofzo? Maar nog steeds.. ik heb verder geen problemen ofzo...

  1. Ben je, vlak voor het oorsuizen, wellicht bij de tandarts geweest, Annika? Soms staat een vulling aan de basis van het oorsuizen.

 4. ik ben 11 en heb last van een piep in me oren als het stil word hoor ik hem me ouders zeggen de hele tijd dat het wel overgaat maar ik heb er echt last van plus slaapproblemen

  1. Dan moet je je ouders overtuigen dat je even naar de huisarts moet. Hoe sneller je een behandeling krijgt, hoe sneller je er weer vanaf bent.

 5. Ik werd vanochtend wakker een me oor was dicht het voelde net alsof ik doof was aan een oor. Later op de dag kreeg ik een piep in me oor en het duurt nu al 2 uur wat kan ik er tegen doen. Ik heb nooit kast van me oor

  1. Waarschijnlijk zal het vanzelf weer over gaan, maar als je er een paar dagen last van houdt, dan moet je even naar de huisarts.

 6. Hi, ik ben nu 16 jaar en ik heb al een paar jaar (volgens mij) een piep in mijn rechter oor. Overdag hoor ik het niet, maar als het stil is (zoals ‘s nachts) dan hoor ik het erg goed. Het enige wat voor mij helpt is dan op dat oor te gaan liggen. Het geluid lijkt dat ietsje meer gedempt. Maar helaas heb ik ook sinds een tijdje een piep in mijn linker oor. Ik wordt nu helemaal gek ‘s nachts. Gaat dit ooit nog weg? Kan het ooit afnemen? Ik heb geen hoop meer en ik ben bang dat het alleen maar erger gaat worden.
  (Mijn ouders zeiden wel dat ik vroeger al niet tegen hard geluid kon en dat mijn oren misschien wek gevoeliger zijn dan die van anderen)

  1. Dat is duidelijk een geval van oorsuizen.
   Maak even een afspraak bij je huisarts voor een correcte diagnose en behandeling.
   Hoe sneller hoe beter te behandelen.

 7. Ik ben 15 jaar en heb sinds gister avond last van een constante suis. Het stopt niet... ik ga niet vaak naar concerten maar ik zit wel dagelijks met een koptelefoon te gamen. Ik ben bang dat het niet weg gaat dus hoop snel op een antwoord.

  1. Hoe eerder je bij een arts bent, hoe beter het op te lossen is, Fran.
   In veel gevallen gaat het na een paar dagen wel weer over, maar als je zeker wilt zijn: Even naar je huisarts.

 8. Ik ben 15 jaar en heb twee weken geleden een festival gehad van twee dagen nu heb ik al een week aan allebei de kanten een suiz geluid in mijn oren.Als het stil is hoor ik het goed en ik ben gevoeliger voor geluiden. Het suiz geluid is niet heel hard alleen ik hoor het wel .Ik stond niet dicht bij de muziekboksen.Maar sinds toen heb ik er dus last van

 9. (14 jaar)

  Laatst was ik bij een openlucht concert geweest in een bostheater. Het geluid was niet heel hard (Tenminste, zeggen mijn ouders en mijn zus.) en ik zat ook totaal niet dichtbij boxen. Ik had zelfs halverwege een keer mijn oren dicht gedaan omdat ik even rust wilde. Maar toen ik s' avonds in mijn bed lag viel me op dat ik ineens een piep in mijn oor hoorde. Ik kan niet helemaal bepalen in welk oor maar ik vermoed in mijn rechter oor omdat hij nu ineens ook een beetje zeer doet.
  Nu 2 weken later heb ik die piep dus nog steeds en of t nou erger of minder is geworden weet ik niet. Ik ben ook ineens overgevoelig voor geluid in mijn rechter oor, dit is zeer lastig op school in de pauze of in een drukke klas.
  Ik doe ook eigenlijk nooit harde muziek op. Ik zit ook nooit met wattenstaafjes in mijn oor te pulken. En sinds dat ik de piep heb, heb ik verder ook geen oordopjes in gedaan met muziek. Hierdoor kan het denk ik niet komen. Maar ik ben dus ontzettend bang dat ik tinnitus heb, voor altijd. Ik raak er zo gestresst door en depressief dat ik snachts niet kan slapen... Ik ga dan vaak maar youtube kijken ofzo want wat moet ik anders doen. Lezen helpt ook redelijk maar ik word alsnog helemaal gek door die piep. Ik heb ook ineens erge hoofdpijn gekregen vandaag, heeft dit er mee te maken?

  Hopelijk heeft u/jullie andwoorden want ik word helemaal gek.

 10. Hoi ik ben Fybie ik ben 14 jaar heb sinds ik bij een concert ben geweest bijna twee jaar geleden een ruis/piep in mijn oor. Daarbij zijn er verloop van tijd soms ook andere soorten geluiden bij gekomen en ook weer soms weg gegaan. Ik merkte wel dat ik een heel raar geluid (ik kan het niet uitleggen hoe het klinkt) al voor het concert had. Ik zal zeggen een dat het klinkt als een soort wind ofzo iets. Ik merkte dat het wanneer ik moe ben of zo iets dat het erger word dat zie je ook veel staan over tinnitus. Alleen heb ik ook sinds het concert ongeveer last dat harde geluiden pijn doen aan mijn oren. Zoals klappen of borden die tegen elkaar aan gaan doet het pijn. Ik heb ook last dat ik als ik opsta dat alles zwart wordt ik enorme hoofdpijn krijg plus mijn piep word erger en ik val dit duurt maar een korte tijd en gebeurt vrij vaak. Is dit erg en wat moet ik doen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share