Nachtzweten komt veel voor. Zweten tijdens de slaap verwijst naar elke vorm van overmatig zweten waardoor je klam wordt en bedekt raakt met transpiratie. In veel gevallen komt nachtzweten echter niet door te veel dekens of door een te hoge temperatuur in je slaapkamer.
Wat is nachtzweten?
Nachtzweten verwijst naar overmatig zweten, dat optreedt tijdens de nacht. Als je slaapkamer ongewoon warm is of als je te veel dekens op bed hebt liggen, kun je misschien gaan zweten tijdens dat je slaapt - en dit is normaal. Om nachtzweten, dat het gevolg is van medische oorzaken, te onderscheiden van zweten, dat kan optreden omdat de omgeving te warm is, noemen artsen het in het algemeen nachtzweten en dat wordt weer zo genoemd omdat je 's nachts ernstige opvliegers kunt krijgen, die je pyama en je beddengoed helemaal nat kunnen maken. Het is belangrijk om op te merken dat blozen (warmte en roodheid op het gezicht of op de romp) ook moeilijk te onderscheiden is van echt nachtzweten.
Wat veroorzaakt nachtzweten eigenlijk?
Nachtzweten kan ontstaan uit onschuldige situaties of uit ernstige ziekten. Als je slaapkamer ongewoon warm is of als je te veel dekens op bed hebt liggen kun je misschien gaan zweten tijdens dat je slaapt - en dit is normaal. Om nachtzweten dat het gevolg is van medische oorzaken te onderscheiden van zweten dat kan optreden omdat de omgeving te warm is, noemen artsen het in het algemeen nachtzweten en dat wordt weer zo genoemd omdat je 's nachts ernstige opvliegers kunt krijgen die je pyama en je beddengoed helemaal nat kunnen maken. Het is belangrijk om op te merken dat blozen (warmte en roodheid op het gezicht of op de romp) ook moeilijk te onderscheiden is van echt nachtzweten.
Er zijn veel verschillende oorzaken van nachtzweten. Enkele van de bekende aandoeningen, die nachtzweten kunnen veroorzaken, zijn:
-
De menopauze
Als je een vrouw van middelbare leeftijd bent, kan je nachtzweten worden veroorzaakt door de menopauze of de premenopauze. Nachtzweten is de nachtelijke tegenhanger van opvliegers en komt vaak voor tijdens de menopauze of de overgang als de hormoonspiegels veranderen. Wanneer je als gevolg van de menopauze last hebt van nachtzweten, heb je het misschien afwisselend warm en koud en kunnen je lakens worden doorweekt met zweet. Hiernaast kan ook je hart gaan bonzen. Om te helpen omgaan met deze symptomen, kun je de temperatuur van de verwarming 's nachts lager instellen, kun je ademende kleding en beddengoed gebruiken (hoe dichter de stof hoe minder het zal ademen) en probeer je enkele diepe ademhalingsoefeningen voor het slapengaan en wanneer je wakker wordt van het zweten te doen.
Midden in de nacht wakker worden is zonder het koude zweet al erg genoeg en het kan moeilijk zijn om daarna weer in slaap te vallen. Terwijl vrouwen in de menopauze of in de premenopauze dit vooral kunnen ervaren, kunnen ook mannen, jongere vrouwen en kinderen als gevolg van hormonale onbalans als zij bijvoorbeeld lijden aan feochromocytoom, een bijnieraandoening, last krijgen van nachtzweten.
-
Bepaalde medicatie
Nachtzweten is vaak een bijwerking van voorgeschreven medicijnen. Geneesmiddelen, zoals tricyclische antidepressiva en selectieve serotonineher-opnameremmers (SSRI's) om depressie te behandelen, veroorzaken vaak nachtzweten. Naast antidepressiva zijn het ook hormoontherapie en medicijnen, die je bloedsuikerspiegel verlagen, nachtzweten kunnen veroorzaken.
Er zijn ook enkele medicijnen of behandelingen, die nachtzweten kunnen veroorzaken en waarvan je het niet zou verwachten, zoals bijvoorbeeld Cortison. Cortison is een steroïde die ontstekingen vermindert en pijn verlicht en wordt toegediend via een naald. Het wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende ziekten en gezondheidsproblemen, van het Carpaal tunnel syndroom en vormen van artritis tot jicht en Lupus. Vertel het je arts als je kort na het starten van nieuwe medicijnen iets nieuws ervaart zoals nachtzweten omdat het een bijwerking kan zijn. Het is mogelijk dat jij samen met je arts moet experimenteren met een paar verschillende medicijnen om de juiste soort voor jou te vinden
Hier volgt een lijst met medicijnen, die nachtzweten kunnen veroorzaken:
- Antidepressiva zijn een veel gebruikt medicijn dat kan leiden tot nachtzweten. Alle soorten antidepressiva kunnen als bijwerking nachtzweten veroorzaken.
- Andere psychiatrische geneesmiddelen worden ook in verband gebracht met nachtzweten.
- Geneesmiddelen zoals Aspirine en Paracetamol, die worden gebruikt om koorts te verlagen, kunnen soms leiden tot zweten.
Andere soorten medicijnen kunnen blozen veroorzaken, zoals hierboven al is vermeld, wat kan worden verward met nachtzweten. Sommige van de vele medicijnen, die blozen en roodheid kunnen veroorzaken, zijn onder andere:
- niacine (als het wordt genomen in hogere doses, die worden gebruikt voor lipidenstoornissen)
- tamoxifen (Nolvadex)
- hydralazine (Apresoline), nitroglycerine en sildenafil (Viagra).
Veel andere geneesmiddelen, die hierboven niet zijn genoemd zoals Cortisone medicijnen (Prednison en Prednisolon) kunnen ook worden geassocieerd met blozen of nachtzweten.
-
Tuberculose
Hoewel nachtzweten kan worden veroorzaakt door een aantal problemen, die gemakkelijk kunnen worden opgelost of onder controle kunnen worden gehouden, wordt het soms ook veroorzaakt door ernstige ziekten zoals tuberculose. In de voorbije eeuwen was tuberculose de meest voorkomende oorzaak van nachtzweten. Deze mogelijk dodelijke en zeer besmettelijke ziekte infecteerde het vaakst de longen en veroorzaakte ernstige nachtzweten.
Nachtzweten is een mild symptoom van tuberculose, dat meestal wordt veroorzaakt door de begeleidende koorts. Andere symptomen, zoals het ophoesten van bloed, pijn op de borst, moeite met ademhalen en hoge koorts, kunnen veel erger zijn. Bovendien kan tuberculose ook je nieren, je ruggengraat en je hersenen aantasten. De manier waarop de ziekte deze andere delen van je lichaam beïnvloedt varieert. Het aantal tuberculosepatiënten en sterfgevallen is in de loop van de jaren drastisch gedaald, maar er zijn andere gebieden in de wereld waar de ziekte nog steeds enorme schade aanricht en afgelopen jaar waren er naar schatting nog 1,5 miljoen dodelijke gevallen.
-
Abcessen
Bacteriële infecties en ernstige abcessen - waaronder appendix, steenpuisten, amandelen en uitbraken van diverticulitis - zijn allemaal veel voorkomende oorzaken van nachtzweten terwijl het lichaam de infectie probeert te bestrijden. De rillingen en het zweten terwijl je slaapt gaat meestal gepaard met koorts. Deze met pus gevulde infecties kunnen zeer pijnlijk zijn en kunnen opzwellen en erg groot worden.
Er zijn twee soorten abcessen, namelijk op de huid en inwendig. Abcessen op de huid groeien vaak net onder de huid en zijn veel gemakkelijker te identificeren dan inwendige abcessen omdat je de infectie en het gebied, waar het wordt aangetast, kunt zien. Veel huidabcessen verdwijnen vanzelf maar in sommige gevallen kan het innemen van een antibioticum nodig zijn. Of misschien moet je arts de infectie wel verwijderen door in het gezwollen gebied een kleine incisie te maken en dan een drain aan te leggen. Maar inwendige abcessen kunnen wel langer duren om te diagnosticeren. De patiënt zal pijn hebben in het deel van het lichaam waar de infectie zit, kan koorts krijgen en zich over het algemeen misselijk voelen. Deze inwendige abcessen ontwikkelen zich vaak als een complicatie van een reeds bestaande aandoening.
-
HIV en AIDS
Degenen die besmet zijn met HIV of AIDS kunnen last hebben van nachtzweten en dit kan zo hevig en overvloedig zijn dat beddengoed, lakens en dekens volledig verzadigd en doorweekt kunnen raken met transpiratie. Hoewel nachtzweten niet altijd een teken van infectie is, lopen degenen die met HIV leven een hoger risico op het krijgen van een infectie en die infecties kunnen ook vrij ernstig zijn. Nachtzweten is ongemakkelijk, maar als er ook koorts aanwezig is, is dit waarschijnlijk een teken van infectie.
In de eerste paar weken na de besmetting met HIV, zullen veel mensen griepachtige symptomen, waaronder nachtzweten, ervaren. Naarmate het virus zich in het lichaam nestelt, is de natuurlijke reactie van het lichaam om terug te vechten, wat resulteert in verschillende vormen van ziekte. Rillingen en het krijgen van uitslag kunnen tijdens deze fase ook optreden. Het is belangrijk om je arts te raadplegen als je een risico hierop loopt of als nachtzweten of griepachtige symptomen nieuw voor je zijn.
-
Slechte medicatie tegen migraine
Iets simpels zoals Aspirine of acetaminophen, die vaak worden ingenomen om een ernstige hoofdpijn of een lichte koorts te behandelen, zullen vaak resulteren in nachtzweten, evenals in blozen of in het rood worden van de huid in de nek, de hals en het gezicht. Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking volgt over hoeveel je kunt innemen en hoe vaak. Verhoog nooit je dosering boven deze aanbevelingen, tenzij je arts je anders heeft voorgeschreven.
Je kunt de ernst van nachtzweten, die het gevolg is van het gebruik van pijnstillers van een slechte kwaliteit voorkomen of verminderen door het soort medicijn dat je neemt af te wisselen. In plaats van de aanbevolen dosis om de 4-6 uur in te nemen (of wat het etiket ook aangeeft), neem je een ander type pijnstiller wanneer het tijd is voor een volgende dosis en wissel je dat voor de duur van het gebruik af. Dit kan je nachtzweten helpen verminderen. Natuurlijk moet je dit wel vooraf met je arts bespreken en als je regelmatig medicijnen tegen hoofdpijn of koorts nodig hebt, is er misschien wel een medische aandoening die dit veroorzaakt. Andere medicijnen die je gebruikt, kunnen een slechte interactie met de pijnmedicatie veroorzaken, wat ook leidt tot nachtzweten.
-
Kanker
Nachtzweten is ook een vroeg waarschuwingssignaal voor bepaalde soorten van kanker en de meest voorkomende is lymfoom, een vorm van kanker die de cellen van het lymfestelsel aanvalt. Het overvloedige nachtzweten gaat vaak gepaard met koorts en ernstig en drastisch gewichtsverlies. Overdag kan er, afhankelijk van de oorzaak en de situatie, ook zweten optreden.
Hoewel nachtzweten een waarschuwend teken van kanker kan zijn, kan het ook worden veroorzaakt door kankerbehandelingen. Verschillende soorten kankerbehandelingen, waaronder hormoontherapie, chemotherapie, bestraling en medicijnen om kanker te voorkomen of te bestrijden, kunnen resulteren in nachtzweten en het ervaren van opvliegers. Veel voorkomende medicijnen die zweten veroorzaken zijn Tamoxifen, aromataseremmers, opioïden, tricyclische antidepressiva en steroïden. Het kan ongemakkelijk en beschamend zijn als je veel zweet, maar deze bijwerking wordt vaak niet als ernstig of als een significant gezondheidsrisico beschouwd. Het is altijd het beste om je arts te laten weten welke bijwerkingen je van je behandeling tegen kanker ondervindt.
-
Neurologische problemen
Zweten is een normale, natuurlijke functie om de temperatuur van je lichaam te beheersen en af te koelen als het warm is. Het kan ook een reactie zijn als je nerveus of angstig bent. Maar soms kan zweten 's nachts veroorzaakt worden door een medische aandoening. Algemene neurologische aandoeningen - zoals een beroerte en autonome neuropathie en de ziekte van Parkinson - kunnen patiënten gevoelig maken voor nachtzweten. Omdat zweten gerelateerd is aan je zenuwen en hoe ze werken, zullen de beschadigde zenuwen wat wordt veroorzaakt door veel van deze neurologische aandoeningen resulteren in defecte signalen die naar de zweetklieren worden gestuurd, waardoor ze overmatig werken en overvloedig nachtzweten veroorzaken.
Het is eigenlijk niet heel gebruikelijk dat nachtzweten een gevolg is van neurologische problemen, maar het is voor sommige mensen en in bepaalde situaties wel mogelijk. Als je bijhoudt hoe vaak je doordrenkt met zweet wakker wordt en wat de andere symptomen zijn die je onlangs bent gaan ervaren, kan je arts de oorzaak proberen te achterhalen. Hoewel het niet gebruikelijk is dat het door neurologische aandoeningen ontstaat, kunnen deze aandoeningen vrij ernstig zijn en moet het toch worden onderzocht. Ga naar je dokter zodat die de onderliggende oorzaak kan proberen te vinden.
-
Chronische hyperhidrosis
Idiopathische hyperhidrosis of overmatig zweten, is in feite een medische aandoening die wordt gekenmerkt door de productie van overtollig zweet door het lichaam. Dit wordt, hoewel er geen concrete medische oorzaak aan is gekoppeld, behalve genetica of familiegeschiedenis toch als een chronische aandoening beschouwd. Mensen met deze aandoening zweten gemakkelijk en vaak. Wat een normale persoon zonder de aandoening een koele temperatuur vindt, kunnen mensen met idiopathische hyperhidrose ervaren als warm en kunnen dan, ongeacht de temperatuur, hevig gaan zweten.
Hyperhidrosis is geen ernstige bedreiging voor je gezondheid, maar het kan wel ongemakkelijk en beschamend zijn als de persoon zichzelf niet kan beheersen of voorkomen dat hij zweet. Dat gezegd hebbende, zweten sommige mensen ook veel omdat ze een onderliggende oorzaak hebben die wel ernstig kan zijn. Dokters verwijzen hier vaak naar als secundaire hyperhidrosis. Als er geen medische aandoening of medicatie is waardoor je gaat zweten, zijn er een paar dingen, waaronder voorgeschreven anti-transpiranten en veranderingen in je levensstijl die kunnen helpen om overmatig zweten te verminderen.
-
Hypoglykemie
Degenen die aan hypoglykemie lijden, een aandoening die lage bloedglucosewaarden veroorzaakt, kunnen zowel in de pre-gediagnostiseerde fase als in de latere stadia nachtzweten ervaren. De daling van de bloedsuikerspiegels terwijl je slaapt, kan je doen laten zweten en kan soms tot nachtmerries en hoofdpijn leiden. Naast de lage bloedsuikerspiegel, die het nachtzweten veroorzaakt, kunnen veel van de insuline-medicijnen, die zijn voorgeschreven om hypoglykemie te behandelen, ook als bijwerking nachtzweten veroorzaken.
Hypoglykemie kan interfereren met de werking van je zenuwen, de zogenaamde autonome neuropathie (al eerder uitgelegd in dit artikel). De beschadigde zenuwen sturen dan niet de juiste signalen naar je zweetklieren wat zal resulteren in nachtzweten. Mensen met een aandoening zoals autonome neuropathie en hypoglykemie zweten waarschijnlijk gemakkelijker door het eten van bepaald voedsel en tijdens het doen van lichte oefeningen. Voor mensen met diabetes die worstelen met een hoge bloedsuikerspiegel, kan het medicijn om de bloedsuikerspiegel te verlagen je ook nachts hypoglykemisch maken, wat resulteert in nachtzweten en een gevoel van angst. Als dit gebeurt, overleg dan met je arts wat de mogelijkheden zijn om de hoeveelheid zweet te verminderen of zelf te voorkomen.
-
Genetisch
Experts hebben zweet al vele malen onderzocht. In feite verklaart de website dat er twee vormen van zweten zijn: primaire focale hyperhidrosis en secundaire gegeneraliseerde hyperhidrosis. Het laatste is indicatief voor een patiënt met een onderliggende gezondheidstoestand (dat wil zeggen hyperthyreoïdie) die overmatig zweten veroorzaakt.
De eerste, primaire gerichte hyperhidrosis, is een genetische aandoening die overmatig zweten op zeer specifieke en ‘symmetrische’ delen van het lichaam (d.w.z. voeten, handpalmen, oksels, hoofd) zonder identificeerbare oorzaak veroorzaakt.
-
Slaapapneu
Volgens de wetenschap komt nachtzweten ook vaak voor bij patiënten met slaapapneu, omdat het lichaam elke keer dat je stopt met ademen overgaat op de hyperaandrijving. Tijdens apneu, wanneer het lichaam te maken heeft met zuurstofgebrek en in wezen in de paniekmodus schiet, begint de vecht- of vluchtreactie te ontstaan en word je doordrenkt met zweet wakker.
-
Angst
De herhaling van nachtzweten bij angstpatiënten kan een niet-aflatende cyclus zijn. De bron legt uit dat patiënten met chronische angst vaak overvallen worden door negatieve gedachten en paniekaanvallen.
Daarom is het normaal dat je angst nachtzweten veroorzaakt, wat op zijn beurt weer tot meer angst leidt.
Wanneer moet je medische hulp zoeken voor nachtzweten?
Neem als je aanhoudend nachtzweten ervaart dat niet verdwijnt of als je nachtzweten in verband met koorts of andere verontrustende symptomen ervaart altijd even contact op met je arts.
Welke medicijnen worden er gebruikt voor de behandeling van nachtzweten?
Nachtzweten is over het algemeen een symptoom van een onderliggend probleem dat mogelijk medische behandeling vereist. Meestal is de behandeling echter niet gericht op het nachtzweten zelf, maar eerder op de onderliggende oorzaak. Hormonale stoornissen, sommige vormen van kankers en infecties zijn enkele van de oorzaken van nachtzweten waarbij de behandeling is gericht op de onderliggende aandoening.
Nachtzweten dat ontstaat als een symptoom van de perimenopauze kan, indien van toepassing worden behandeld met een hormoontherapie. Zowel de oestrogeentherapie (ET) als de gecombineerde oestrogeen- en progestagetherapie (hormoontherapie of HT) zijn met succes gebruikt om de symptomen van de perimenopauze, wanneer deze ernstig of verontrustend worden, te behandelen.
Nachtzweten als gevolg van medicijnen kan verbeteren als de medicatie wordt stopgezet of indien nodig wordt gewijzigd. Je arts kan als je ernstige bijwerkingen ondervindt van het innemen van een medicijn mogelijk een alternatieve vorm van therapie voorstellen.
Huismiddeltjes tegen nachtzweten
Probeer voor wat verlichting deze huismiddeltjes tegen nachtzweten en opvliegers eens uit:
Zwarte Cohosh
Dit populaire natuurlijke kruid wordt al sinds mensenheugenis als een populaire remedie tegen nachtzweten gebruikt. Het kruid is nauw verwant aan de boterbloem en het helpt opvliegers en nachtzweten te verlichten. Je moet echter wel voorzichtig zijn bij het gebruik van zwarte Cohosh als je hormoongevoelige aandoeningen zoals borstkanker hebt of als je zwanger bent. Dit komt omdat zwarte Cohosh hoofdpijn en een snelle groei van het borstweefsel induceert.
Ginseng
Ginseng is een populaire remedie tegen hoofdpijn, stress en een zwak immuunsysteem. Het wordt ook al geruime tijd gebruikt om menopauzeklachten zoals nachtzweten te verlichten. Zorg er echter wel voor dat je niet te veel Ginseng gebruikt want het kan het niveau van oestrogeen dat je lichaam produceert verminderen. Ginseng kan ook bijwerkingen zoals misselijkheid, slapeloosheid en zelfs diarree veroorzaken.
Lijnzaad
Dit is een andere populaire remedie tegen nachtzweten en opvliegers. Lijnzaad zit boordevol omega-3 vetzuren en voedingsvezels. Voeg wat lijnzaad toe aan je dieet om opvliegers en nachtzweten te verlichten. Lijnzaad is ongelooflijk veelzijdig en je kunt het toevoegen aan drankjes, eten en zelfs je bakje met ontbijtgranen.
Vitamine E
Een andere effectieve remedie tegen nachtzweten, vitamine E helpt het lichaam vele functies uit te voeren. Vitamine E kun je gemakkelijk binnenkrijgen via oliën en noten. Regelmatig gebruik van deze vitamine kan de frequentie en de ernst van het nachtzweten helpen verminderen. Vergeet niet om voordat je Vitamine E aan je dieet toevoegt om nachtzweten tegen te gaan je arts te raadplegen, omdat het bijwerkingen kan hebben als het wordt ingenomen met andere medicijnen. Vitamine E stimuleert een 35-40% vermindering van opvliegers en nachtzweten.
Vermindering van cafeïne
Net als nicotine stimuleert ook cafeïne opvliegers en veroorzaakt het nachtzweten. Meestal is het prima om één of twee kopjes koffie per dag te drinken. Maar meer dan dat is niet aan te raden.
Teunisbloemolie
Een extreem rijke bron van omega-3-vetzuren, supplementen op basis van Teunisbloemolie helpen om nachtzweten en opvliegers te behandelen; en veel vrouwen consumeren deze capsules ook hun klachten te verlichten. Teunisbloem is een bron van belangrijke omega-3-vetzuren. Hoewel Teunisbloemolie niet voor iedereen effectief is, moet je overwegen dit te gebruiken als andere methoden niet werken.
Het dragen van lichte kleding
Dit is een van de meest voor de hand liggende en natuurlijke remedies tegen nachtzweten. Het dragen van strakke en beperkende kleding die ook nog eens dik is, kan opvliegers en nachtzweten veroorzaken. Het wordt als je last hebt van deze klachten dus belangrijk om lichte kleding te dragen.
Bad met warm water
Dit is een andere effectieve manier om nachtzweten te verlichten. Het beste wat je kunt doen is een bad met lauw water nemen en gedurende ongeveer 20 minuten blijven zitten om zo nachtzweten te voorkomen.
Het doen van oefeningen
Hoewel de rol van het doen van oefeningen in de menopauze omstreden lijkt, zijn aerobe- en yoga-oefeningen in het bijzonder goed voor het lichaam. Veel onderzoeken concluderen dat het doen van oefeningen nachtzweten en opvliegers kan beheersen en zelfs kan voorkomen.
Stop met roken
Het is aangetoond dat nicotine een belangrijke reden is voor opvliegers en nachtzweten. Als je een roker bent, is de kans groot dat je meer intense opvliegers zult ervaren dan vrouwen die nog nooit een sigaret hebben gerookt.
Tot slot...
Dit zijn enkele van de beste huismiddeltjes tegen nachtzweten en opvliegers. Nu je weet wat je allemaal kan helpen om nachtzweten te genezen, zul je nooit meer last hebben van nachtzweten en in plaats daarvan een goede nachtrust ervaren!
En vertel me of deze oplossingen voor jou hebben gewerkt. Laat hieronder een reactie achter!
Bronnen
www.medicinenet.com/night_sweats/article.htm
www.healthline.com/health/night-sweats-cancer
www.womenshealthmag.com/health/why-sweat-in-sleep