Nagel psoriasis

Laatste Update: 22 januari 2021

Een nare bijkomstigheid: Nagelpsoriasis

Alsof psoriasis niet vervelend genoeg is, is de kans groot dat psoriasis patiënten ook nagelpsoriasis ontwikkelen.  Ongeveer 50% van alle psoriasis patiënten ontwikkeld vroeg of late een milde of erge vorm van nagelpsoriasis(1). Het verzorgen van de nagels is vaak niet genoeg, en een gerichte behandeling zorgt nooit voor een directe vermindering van de symptomen. Het is een erg hinderlijke aandoening waar veel mensen last van hebben. Verzorgde nagels ziet men met over het algemeen als een teken dat diegene zich goed verzorgt. Mensen die nagelpsoriasis hebben het moeilijk aangezien de verzorging van de nagels een heel stuk meer energie kost.

Hoe ziet nagelpsoriasis eruit?

Als je aan een infectie denk aan de nagels, denk je vast en zeker direct aan gele nagels. Nagelpsoriasis heeft veel meer symptomen dan slechts gele nagels. Hele kleine inkepingen kunnen voorkomen samen met verdikkingen over de hele vinger(2). Het buitenste van de nagels, de nagelplaat, is datgene wat beschadigd raakt.

Gerichte behandeling

Nagelpsoriasis is erg lastig te behandelen, dit komt omdat de nagels erg langzaam groeien. Je huid groeit vele malen sneller dan je nagels en daarom is een gerichte behandeling vaak lastig(3). De meeste gebuikte behandelingen zijn tijdelijk en werken niet op lange termijn. Je huid is om de 4 dagen compleet vernieuwd, terwijl je nagels er soms wel maanden over doen om compleet terug te groeien. Helemaal bij de symptomen van nagelpsoriasis zal je merken dat je veel geduld moet hebben, en snelle oplossing is er helaas niet. Tabletten als Daivonex worden soms gebruikt echter, komt het voor dat de nagelpsoriasis hierdoor niet verminderd.

Lees meer: "Verschillende medicijnen tegen psoriasis"

Zorg goed voor de nagels
Nagelverzorging kan je helpen om de kans op nagelpsoriasis en de symptomen hiervan te verminderen. Zorg altijd dat je nagels kort geknipt zijn, desnoods kan je gebruik maken van een vijl. Ook het terugdrukken van de nagelriem is een belangrijk onderdeel van de verzorging.

Veel mensen plakken nepnagels bovenop de “zieke” nagels en op zich kan dit geen kwaad. Maar bij een erge vorm van nagelpsoriasis kunnen de nagels hierdoor loslaten! Vitamine B 8 zorgt voor sterke en gezonde nagels. Sojabonen zijn gezond en zitten vol met vitamine B 8!

Bronnen:

 1. https://link.springer.com/article/10.2165/11597000-000000000-00000
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1468-3083.2009.03364.x
 3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ddg.12054

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb nagelpsoriasis gehad, ook op bepaalde plekkenop mijn lichaam waar ik absoluut geen psoriasis wilde is het ineens opgedoken. Ik geloof in Mind over body, dat je met je geest je lichaam kan beïnvloeden en toen ik overtuigd was dat ik geen psoriasis op mijn hartstreek wilde, schaamstreek en nagels, is het daar ineens weggegaan en niet op de andere plekken.
  waarom ik zo overtuigd dat niet wilde weet ik niet maar het hielp voor de genezing.
  Het was innerlijk dat ik het niet meer wilde. Nu zoek ik een manier om over de rest van mijn lichaam het niet meer te hebben, misschien ben ik nog niet overtuigd genoeg dat ik het niet meer wil voor de rest; misschien heeft het een functie, in ieder geval kan ik vaststellen hoe psychisch psoriasis is en dat het een functie heeft.
  zomaar onderdrukken lijkt me geen goed idee. het vraagt een verandering in je persoonlijkheid, je levensstijl, je overstijging van angsten en beperkingen. Psoriasis heeft nu bekeken mijn leven positief verandert. Ik vecht nog elke dag met de ziekte en toch zet het me aan om behandelingen te doen en echt aan mezelf te werken. Het zette me aan te stoppen met roken, en drinken.
  Ook om meer uitstapjes in de natuur te maken en mijn vrienden beter te kiezen.
  En al heel zeker om helemaal voor mezelf te kiezen en de relatie met mezelf te verbeteren.
  Eigenliefde en de juiste projectie van jezelf in de wereld is zeer belangrijk bij psoriasispatienten.
  Ik drink elke dag zuiverende dranken, thees , geen frisdrant, minder koffie, geen bewaarmiddelen en kleurstoffen, vers eten en de juiste kruidencombinaties.
  Het verplicht me om creatief en intuitief met voedsel om te gaan.
  Ik haat de plekken , ben kwaad op mezelf dat ik me in een stresssituatie geduwd heb, moet nu de brokken lijmen van de fouten die ik maakte door in de verkeerde relatie te blijven maar tegelijkertijd heeft het me op mezelf geworpen en word ik me bewust van de kansen die ik heb.
  Elke ziekte draagt heel veel informatie in zich en daar moeten we zeker mee aan de slag, je kan je niet zomaar bij medicatie neerleggen en de verdere betekenissen niet onderzoeken.
  Zelfs al ga ik er dus diep op in voel ik me ook licht de periode dat ik het heb. Het bepaalt mijn geluk niet en ik heb niet het gevoel er helemaal aan onder door te gaan zoals sommigen zeiden.
  Ik luister gewoon meer naar mezelf en naar mijn lichaam en hopelijk levert dat vruchten op maar toch besef ik dat dat nog even kan duren.
  meditatie, ademhalingsoefeningen, natuurwandelingen, bomen, kruiden...massage, stressafbouw, veel te zeggen over wat je allemaal zelf kan doen.... mijn telefoonnummer 0497259089
  Ik woon in België en sta graag ter beschikking voor verder advies voor mensen die minder medicatie willen nemen en met geduld deze aandoening meer willen bestrijden of overwinnen.
  acceptatie is ook zeer belangrijk.dat is de eerste stap , dan pas kan je er echt aan werken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share