Fibromyalgie

Laatste Update: 5 mei 2017

Wat is secundaire fibromyalgie?

Is je fibromyalgie primair of secundair? Dit is een feit dat vaak over het hoofd wordt gezien of waar makkelijk overheen wordt gepraat. Fibromyalgie kent namelijk twee vormen, en kan primair zijn, wat ook wel bekend staat als idiopathische fibromyalgie, of secundair.

Bij primaire fibromyalgie zijn de oorzaken onbekend, terwijl we van secundaire fibromyalgie wel weten (of in ieder geval een idee hebben) waarom zich dit ontwikkeld. Primaire fibromyalgie is overigens de meest voorkomende vorm.

Eerst even een paar feiten over Fibromyalgie

 • Er wordt geschat dat 2-4% van de bevolking last heeft van fibromyalgie.
 • Van dit percentage zijn 80-90% van de gevallen vrouwen.
 • De meeste symptomen ontstaan tussen de leeftijd van 20 en 55 jaar, maar kunnen ook nog zo laat als rond je 65ste jaar optreden.
 • De eerste symptomen van fibromyalgie komen vaak voor rond de menopauze.
 • Volwassenen ervaren fibromyalgie vaker dan kinderen, maar het kan op beide leeftijden zowel mannen als vrouwen beïnvloeden.
 • Als andere mensen in je familie deze aandoening hebben, loop je een groter risico om het zelf ook te ontwikkelen.
 • De symptomen van fibromyalgie zijn stijfheid en gevoeligheid van de gewrichten.
 • Er kan ook chronische pijn worden ervaren in de spieren en in de pezen, die geassocieerd zijn met de aangetaste gewrichten.
 • De ernst van de symptomen van fibromyalgie kunnen door andere ziekten verergeren of door veranderingen in het weer.

Twee soorten: primaire en secundaire fibromyalgie

Er zijn twee soorten fibromyalgie: Primaire en secundaire fibromylagie. De oorzaken van primaire fibromyalgie zijn nog onbekend. Veel oorzaken van secundaire fibromyalgie zijn al wel geïdentificeerd.

Primaire fibromyalgie is geen ziekte, maar meer een syndroom of aandoening van chronische pijn. Je zenuwstelsel reageert normaal gesproken op verschillende vormen van druk en stress en zorgt ervoor dat je hier goed op reageert. Je zenuwen zorgen ervoor dat je pijn voelt. Bij deze aandoening wordt een pijnssignaal van je hersenen naar je zenuwen vermenigvuldigd. Deze abnormale sterkere respons trekt dan naar alle delen van het lichaam. Een traumatische persoonlijke geschiedenis en/of genetische factoren kunnen je vatbaarder maken voor spanning en stress. Fysieke verwondingen, een emotioneel trauma of virale infecties zijn mogelijk triggers voor de ontwikkeling van deze aandoening.

Wat veroorzaakt fibromyalgie?

Fibromyalgie ontstaat vaak na stressvolle gebeurtenissen. Deze stressvolle gebeurtenissen kunnen emotioneel zijn (zoals een traumatische gebeurtenis in je leven), fysiek (zoals bijvoorbeeld een ongeluk met de motor of de auto) of medisch (zoals bepaalde infecties). De chronische pijn van reumatoïde artritis, systemische lupus, erythematische en andere auto-immuunziekten kunnen ook de ontwikkeling van fibromyalgie veroorzaken.

De manier waarop de hersenen en het ruggenmerg deze pijngevoelens ervaren, is bij mensen met fibromyalgie abnormaal. Mensen met fibromyalgie hebben ook een hele lage pijngrens. De pijn is gevoeliger omdat de pijn wordt versterkt door afwijkingen in het centrale zenuwstelsel en tijdens de pijnverwerking. Hierdoor kunnen dingen, die normaal niet pijnlijk zijn, voor iemand met fibromyalgie als zeer pijnlijk worden ervaren.

Bovendien veroorzaakt fibromyalgie dat pijn door een andere oorzaak wordt versterkt. Een patiënt met fibromyalgie kan bijvoorbeeld een massage, in plaats van aangenaam, als zeer pijnlijk ervaren. Bovendien kan rugpijn, die door iemand zonder fibromyalgie als matig kan worden ervaren, door iemand met fibromyalgie als zeer ernstig worden ervaren, omdat de pijn wordt versterkt door abnormaliteiten tijdens de pijnverwerking in het centrale zenuwstelsel.

Oorzaken van secundaire fibromyalgie

Fibromyalgie wordt meestal geclassificeerd als primair of secundair. Bij primaire fibromyalgie, dat ook wel bekend staat als idiopathische fibromyalgie, worden de symptomen niet herkend, terwijl bij secundaire fibromyalgie de symptomen wel kunnen worden geïdentificeerd. Primaire fibromyalgie komt overigens veel vaker voor.

Veel artsen zijn van mening dat primaire fibromyalgie eigenlijk geen conditie is maar meer een chronische pijnlijke aandoening, die door een disfunctionele biologische reactie op spanning en stress wordt geïntroduceerd. Mensen met traumatische privégeschiedenissen, genetische aspecten of allebei hebben meer kans op het ontwikkelen van deze aandoening. Lichamelijke verwondingen, een psychologisch trauma of virale bacteriële infecties zoals bijvoorbeeld Epstein-Barr, kunnen wellicht ook fungeren als triggers voor het begin van de disfunctie.

Bij secundaire fibromyalgie kan een nauwkeurig resultaat worden geïdentificeerd. Oorzaken voor secundaire fibromyalgie kunnen zijn:

 • Lichamelijke verwondingen. Meer dan 20% van de patiënten met nekklachten ontwikkelen secundaire fibromyalgie. De symptomen zijn identiek aan die, die mensen met primaire fibromyalgie ervaren, maar zijn nog veel lastiger om mee om te gaan. Een verdere analyse heeft een grote incidentie van fibromyalgie bij personeel met herhalende spanningsverwondingen gedocumenteerd, ondanks het feit dat het niet duidelijk is welke verwondingen dit op een andere plaats heeft veroorzaakt.
 • Ankyloserende spondylitis. Ankyloserende spondylitis is een chronische ontsteking van de wervelkolom en de sacroiliale gewrichten in de lage rug, precies waar het heiligbeen de iliacale botten raakt.
 • Chirurgische behandeling. Trauma, vooral in het bovenste deel van de ruggengraat, kan wellicht de ontwikkeling van fibromyalgie veroorzaken.
 • Ziekte van Lyme. Volgens een analyse creëerde 25% van de patiënten met de ziekte van Lyme die niet reageerden op de reguliere Lyme-behandeling, die bestaat uit het gebruiken van antibiotica, vervolgens fibromyalgie.
 • Hepatitis C. Hepatitis C kan een indicatie zijn voor een vorm van fibromyalgie.
 • Ongeveer 30% van de vrouwen, die lijden aan een pijnlijke aandoening die bekend staat als endometriose, ontwikkelen fibromyalgie of het chronische uitputtingssyndroom wat een soortgelijke ziekte is.

De behandeling van fibromyalgie

Over het algemeen worden medicijnen voorgeschreven, die vrij te verkrijgen zijn, om beide soorten van fibromyalgie te behandelen. De nadruk ligt dan vooral op het minimaliseren van de symptomen en het verbeteren van de algemene gezondheid.

Geen enkele behandeling werkt voor ALLE symptomen.

Geneesmiddelen kunnen helpen om de pijn van fibromyalgie te verminderen en om de slaap te verbeteren. Veel gebruikte medicijnen zijn:

 • Pijnstillers. Vrij te verkrijgen pijnstillers kunnen nuttig zijn.
 • Antidepressiva. Duloxetine (Cymbalta) en Milnacipran (Savella) kunnen helpen bij het verminderen van pijn en vermoeidheid.
 • Anti-epilepsie medicijnen. Geneesmiddelen die zijn ontworpen om epilepsie te behandelen, zijn vaak bruikbaar bij het verminderen van bepaalde soorten pijn. Gabapentine (Neurontin, Ralise) is soms nuttig, terwijl pregabalin (Lyrica) het eerste geneesmiddel was dat is goedgekeurd om fibromyalgie te behandelen.

Wat is secundaire fibromyalgie?

Primaire fibromyalgie versus secundaire fibromyalgie en de behandelingen

Het is belangrijk wanneer we over behandelingen spreken om onderscheid te maken tussen primaire en secundaire fibromyalgie. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld wat aan acupunctuur voor het behandelen van hun fibromyalgie. Dit komt waarschijnlijk omdat acupunctuur één van de beste behandelingen is voor aandoeningen zoals het myofasciale pijnsyndroom (MPS of CMP voor chronische myofasciale pijn). Het blijft echter onmogelijk om zeker te zeggen of acupunctuur de symptomen van fibromyalgie direct kan verminderen (sommige onderzoeken tonen aan dat het kan) of dat de symptomen van MPS een secundair effect op het kalmeren van de symptomen van fibromyalgie hebben.

Tot slot…

Fibromyalgie staat bekend in twee vormen: Primaire Fibromyalgie, waarvan de oorzaken onbekend zijn, en secondaire fibromyalgie. Van deze laatste zijn de oorzaken vrijwel bekend.

Bij secundaire fibromyalgie kun je heel gericht behandelen, juist omdat de oorzaak bekend is. Maar helaas heeft het overgrote deel van de mensen de primaire vorm. Geen oorzaken, dus geen gerichte behandeling. Maar de pijn blijft!

In de afgelopen jaren heb ik veel onderzoek gedaan naar fibromyalgie in het algemeen. Hierbij heb ik bijzondere ontdekkingen gedaan waar al heel veel mensen gebruik van hebben gemaakt.

Wil jij weten hoe jij hier gebruik van kunt maken? Wil jij ontdekken hoe je met 20 gouden tips de spierpijn en pijn in je gewrichten drastisch kunt verminderen en de complete oververmoeidheid door fibromyalgie tegen te gaan? En dat allemaal zonder een strikt dieet?

Aarzel dan niet, en download mijn GRATIS eBook: 20 gouden tips tegen fibromyalgie.

Nogmaals: Je hebt niets te verliezen!

>>> Download hier het GRATIS eBook wat je leven voorgoed zal veranderen!

Bronnen

apmspineandsports.com/diagnosis/fibromyalgia-syndrome/

www.cdc.gov/arthritis/basics/fibromyalgia.htm

ard.bmj.com/content/early/2012/07/10/annrheumdis-2012-201506

www.researchgate.net/publication/15498558_Prevalence_and_Treatment_Outcome_of_Primary_and_Secondary_Fibromyalgia_in_Patients_With_Spinal_Pain

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo ik heb al jaren fibromyalgie maar dat kwam door de depressies zei de huisarts is wel door reumatoloog vastgesteld dmv de tenderpoints maar stond binnen een kwartier buiten omdat de huisarts erin gezet had dat ik al jaren bij een psychiater liep.
  Ook zei een huisarts als het met de geest beter ging werd dat ook beter toen kon ik hem wel wat doen maar toen ik een aantal jaren later 3 x per week naar de sportschool ging en 26 kg afviel voelde ik mij primaten de pijn was ook weg.
  Nu heb ik 2 jaar stress gehad gaat het geestelijk en lichamelijk weer slecht ik merk goed dat het bij mij met elkaar in verband staat.

 2. Veel patienten hebben gewoon een vitamine B12 en/of D tekort, artsen willn niet op B12 laten testen waarom niet ontgaat mij, en vit d tekort vindt men maar onzin, in art 4 van ed ESME lijst staat dat de tender point test NIET uitgevoerd worden als een aantal ziektes niet is uitgesloten zoals oa, vit D, vit B12, coeliake, gluten/lactose intolerantie, PDS. Helicobacter, parkinson/dementie/ enz enz. Patiënten hebben vaak veel baat bij b12 injecties zelfs als baat het niet schaad het niet therapie, deze vorm is zeer goedkoop uit te proberen, juist die stress die ik hier meer lees is typisch Helicobacter probleem, waardoor men maarzuurremmers gaat gebruiken en je de aanmaak van intrinsik factor nog verder remt en je B12 probleem steeds groter wordt.

 3. Gaba is de natuurlijke lichaamseigen stof die hetzelfde doet als Lyrica, maar zonder bijwerkingen is, dit is verkrijgbaar als supplement onder de naam GABA PLUS. en zorgt ervoor dat je zenuwstelsel tot rust komt. https://www.sohf.nl/nutrient/gaba
  Omdat je bij fibromyalgie meer zenuwvezels in je bloedvaten heb is dit ook de oorzaak van zoveel pijn, je krijgt veel meer pijnprikkels. Dit hebben ze ontdekt door onderzoek naar de ziekte waarbij mensen geen pijn voelen, die mensen hebben geen of weinig zenuwvezels.
  Ook Pea is belangrijk en verkrijgbaar als supplement, belangrijk is wel dat het 100% pure Pea is. Bij fibromyalgie word de aanmaak afgeremd, en door het innemen van Pea worden ontstekingen minder, dat heb ik zelf ondervonden. .https://www.sohf.nl/nieuws/fibromyalgie
  Hier in dit artikel staan alle supplementen die belangrijk zijn bij fibromyalgie. Ik heb zelf fibromyalgie sinds ik ben aangereden als kind. daarnaast hernia met slijtage in onderrug door de gevolgen van het ongeluk. Ik moest er maar mee leren leven omdat ze in 1990 niet wisten wat er mis was, Ik gebruik ook Acetyl -L Carnitine, https://www.sohf.nl/nutrient/acetyl-l-carnitine Voor mensen die medicijnen gebruiken moeten wel alle informatie lezen want je mag dit niet altijd gebruiken. Er staat in het artikel wanneer het niet mag.
  Je heb ook een platform voor patienten, hier zit ik ook. https://www.myfibroteam.com dit is een internationaal forum. Misschien dat er mensen zijn die hier interesse in hebben. Groetjes Miranda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

114 Shares
Tweet
Pin114
Share