Alternatieve Geneeskunde

Laatste Update: 8 september 2012

Natuurlijke alternatieven deel 1: Introductie

Natuurgeneeskunde

Sinds mensenheugenis worden natuurlijke alternatieven al gebruikt om mensen te helpen genezen. Zelfs wanneer de vormen van geneeskunde door de eeuwen heen langzaam maar zeker veranderden, bleven planten en kruiden steunpilaren van geneeskunde. De methoden en ideeën over natuurlijke geneeskunde werden doorgegeven van generatie op generatie. Zo is het mogelijk dat stammen, dorpen, steden, en zelfs hele landen een soortgelijke manier van genezen hadden. De meeste methoden die werden gebruikt bij natuurlijke geneeskunde waren op basis van lokale vondsten, men gebruikte wat voorhanden was. Daardoor kan het dat bijvoorbeeld kamille, dat over de hele wereld groeit, overal ter wereld wordt gebruikt voor de spijsvertering.

Een rijke historie

Planten en kruiden werden al gebruikt voor medicinale doeleinden lang voor onze geschreven geschiedenis. Oude Chinese en Egyptische papyrus geschriften beschrijven de medicinale toepassingen voor planten al in 3000 voor Christus. Inheemse culturen (voornamelijk Indiaanse en Afrikaanse) gebruiken verschillende kruiden in hun helende rituelen, terwijl anderen traditionele medische systemen gebruikten (bijvoorbeeld Ayurveda en de traditionele Chinese geneeskunde) waarin kruidentherapieën ook vaak werden gebruikt.

Introductie van farmaceutische middelen

Farmaceutische geneesmiddelen

In het begin van de 19e eeuw, toen chemische analyse voor het eerst beschikbaar was, begonnen wetenschappers met het wijzigen van actieve ingrediënten van planten voor het maken van geneesmiddelen. Later begonnen chemici met het maken van hun eigen versie van plantaardige stoffen. Na verloop van tijd was het gebruik van kruidengeneesmiddelen afgenomen ten gunste van medicijnen zoals we die nu kennen. Bijna een vierde van alle farmaceutische geneesmiddelen zijn afgeleid van plantaardige geneesmiddelen.

Bijwerkingen

Zelfs wanneer de kranten vol staan met nieuwe vooruitgangen in conventionele geneeskunde, is het zo dat dit steeds ingewikkelder en duurder wordt. In onze samenleving staan we er niet meer bij stil dat veel medicijnen die gemakkelijk worden voorgeschreven ook veel bijwerkingen kennen.Lees bijvoorbeeld de bijsluiter van een gewone pijnstiller maar eens na, om van de bijsluiter van een slaaptablet maar niet te spreken.

Terugkeer naar natuurlijke alternatieven

Onlangs heeft de Wereldgezondheidsorganisatie bevonden dat ongeveer 80% van de mensen in de wereld vertrouwen op kruidengeneesmiddelen voor een deel van hun primaire gezondheidszorg. De ontevredenheid van hoge kosten en bijwerkingen van voorgeschreven medicijnen, in combinatie met een interesse in de terugkeer naar natuurlijke of biologische remedies, hebben geleid tot een toename in de natuurlijke alternatieven.

Natuurlijke geneeswijzen valt niet onder slechts een categorie. Deze omvatten aspecten zoals kruiden en kruidengeneesmiddelen, extra lichaamsbeweging en fitness, alternatieve gezondheidszorg, stressreductie, betere voeding, een lagere cholesterol en bloeddruk, dit zijn slechts een paar voorbeelden.

Waarom natuurlijke alternatieven?

Voor sommigen klinkt te term "alternatieve geneeskunde” al zorgelijk. Maar als je erover nadenkt is de “alternatieve" manier helemaal niet zo alternatief. De reden voor veel mensen om toch weer te kiezen voor natuurlijke alternatieven is omdat de manier waarop we gezondheid zien aan het veranderen is. Alternatieve geneeskunde is gericht op de behandeling van de oorzaak van het probleem, niet enkel de symptomen die erbij horen. Dit betekend natuurlijk niet dat je de moderne medische vooruitgang hoeft te negeren, maar het is wel belangrijk te weten dat er goede alternatieven bestaan.

Klik hieronder om het volgende deel te lezen.
Natuurlijke alternatieven deel 1: Chronische aandoeningen

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share