Opgezette buik

Laatste Update: 5 juni 2023

8 Natuurlijke tips tegen buikkrampen

buikkrampenWe hebben allemaal wel eens last van buikkrampen. Van baby’s is het natuurlijk heel erg bekend, maar ook volwassenen kunnen hier fors last van hebben. In de meeste gevallen lost het probleem zichzelf wel op, maar er zijn gevallen waarin de krampen dusdanig zijn dat je zo snel mogelijk hiervoor een oplossing wilt vinden.

Tip van OptimaleGezondheid:
Verbeter je darmgezondheid vandaag nog met Vitalize Darmbalans en ervaar de vele voordelen van een gezonde darmflora! Ga naar deze pagina (meer dan 1000 reviews!)

In dit artikel vind je een aantal natuurlijke oplossingen tegen buikkrampen. Maar eerst even iets meer over buikkrampen zelf.

Is buikkramp hetzelfde als buikpijn?

Dit is soms heel erg lastig te zeggen. Vaak heeft het ene met het andere te maken, en komen beide ongemakken in combinatie voor. Toch is er een groot verschil tussen buikkrampen en buikpijn: Buikpijn is een constante vorm van pijn of ongemak ergens in je spijsvertering. Dit kan zijn tussen je slokdarm en je anus.

Buikkrampen is een andere vorm van pijn. Deze is niet constant, maar laat alleen op bepaalde momenten van zich horen. Je hebt echt het gevoel dat je buik zich samentrekt van de pijn. Na een paar seconden is het dan ook weer over.

Met andere woorden: Buikpijn heeft een constant verloop, terwijl buikkramp een meer golvend verloop heeft.

Wat zijn buikkrampen?

Buikkrampen kunnen overal voorkomen in de buikstreek. Dit kan vlak onder het middenrif zijn, maar ook heel laag in de buik. In feite kunnen buikkrampen voorkomen in het hele gebied van je lichaam waar het spijsverteringsstelsel aanwezig is. In de meeste gevallen voel je de krampen in je maag, wel of niet gecombineerd met uitstraling naar het omliggende gebied. Hoewel dit buikkrampen zijn, wijst dit uiteraard toch naar een probleem met je maag.

Als je buikkrampen voelt in het lager gelegen gebied, dus echt in je onderbuik, dan is de kans groot dat je een probleem hebt met je dunne- of dikke darm. Natuurlijk is een combinatie van deze twee ook een mogelijkheid. Krampen kun je ook voelen in de endeldarm of zelf rondom de anus.

Hierbij is het wel belangrijk om te voelen of dit uitstraling is van andere buikkrampen, of dat de haard van de krampen op deze plek ligt.

Wat kunnen de oorzaken van buikkrampen zijn?

Buikkrampen zijn er in heel veel vormen. Van licht tot heel erg zwaar, en ze kunnen op allerlei plekken voorkomen. Natuurlijk kun je wel eens last hebben van een buikkramp, maar als het langer aanhoudt, en de pijn is erg heftig, dan is het altijd verstandig om direct contact op te nemen met je huisarts.

Lichte buikkrampen kunnen ook relatief onschuldige oorzaken hebben, zoals te veel eten of iets eten wat qua houdbaarheid op het randje was.

De mogelijke oorzaken van lichte tot middelmatige buikkrampen op een rijtje. Deze zijn vaak van voorbijgaande aard:

 • Gasvorming in de dikke darm als gevolg van het eten van bepaald voedsel. Bekende voeding die dit veroorzaakt is bijvoorbeeld bruine bonen. Deze gasvorming moet ergens heen, en verlaat het lichaam vaak in de vorm van winderigheid. Maar als het gas moeilijk het lichaam kan verlaten, ontstaan er buikkrampen. Dit is gelukkig van voorbijgaande aard.
 • Stress kan hier een hele belangrijke factor in spelen. Stress is een vreemd verschijnsel wat voor veel narigheid in je lichaam kan zorgen. Eén van die gevolgen van stress kan spanning in de buikstreek zijn. Deze spanning kan zorgen voor hele vervelende krampen, hoewel ze geen achterliggende oorzaak hebben, behalve dan de stress. Stress is sowieso heel slecht voor je lichaam. Probeer dus zo veel mogelijk  stress te voorkomen, of in ieder geval momenten van ontspanning te creëren zodat je lichaam weer normaal kan functioneren.
 • Een infectie in de maagstreek en/of in de darmstreek zorgt ook voor buikkrampen. Zodra je hier een vermoeden van hebt is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Zodra de infectie genezen is, verdwijnen ook weer de buikkrampen.
 • Tijdens  de menstruatieperiode kunnen vrouwen heel erg last hebben van buikpijn en buikkrampen, met name in de lagere buikstreek. Als dit iedere maand voorkomt, kun je contact opnemen met je huisarts om de hormoonbalans beter te regelen, zodat de menstruatie minder vervelend is. Dit gebeurt dan vaak door het slikken van de anticonceptiepil.
 • Constipatie kan ook één van de oorzaken van buikkrampen zijn. De darmen willen de ontlasting naar buiten werken, maar dit lukt niet. De darmen gaan hier tegen protesteren, wat voor de vervelende krampen gaat zorgen. Probeer bij constipatie een laxerend middel in te nemen. Hiervoor zijn natuurlijke middelen beschikbaar, of de vrij verkrijgbare middeltjes bij de apotheek. Op het moment dat de obstipatie opgelost is, verdwijnen uiteraard ook de buikkrampen.
 • Buikgriep en diarree zorgen ook voor vervelende buikkrampen. Dit is meestal binnen één of twee dagen weer opgelost. Ik wil hierbij wel even opmerken dat een diarree die te lang duurt vervelende gevolgen kan hebben, onder andere uitdroging. Als het té lang duurt, altijd even contact opnemen met je huisarts!

Potentiële oorzaken van de meer ernstige vormen van buikkrampen. Deze som ik alleen maar even op, want als je last hebt van één van deze oorzaken dan ben je waarschijnlijk allang onder behandeling van een arts:

 • De ziekte van Crohn (Een ontsteking in het spijsverteringsstelsel die chronisch is)
 • Een ontsteking van de dikke darm, ook chronisch. Dit wordt ook wel Colitis Ulcerosa genoemd)
 • Ontsteking van de alvleesklier
 • Prikkelbare Darm Syndroom
 • Obstructie van de darmen
 • Kanker aan de darmen
 • Blindedarmontsteking
 • Nierstenen
 • Kolieken

Tip van OptimaleGezondheid:
Verbeter je darmgezondheid vandaag nog met Vitalize Darmbalans en ervaar de vele voordelen van een gezonde darmflora! Ga naar deze pagina (meer dan 1000 reviews!)

Natuurlijke tips tegen buikkrampen

Buikkrampen zijn heel erg vervelend, en probeer je natuurlijk zo snel mogelijk op te lossen. Bedenk natuurlijk wel altijd dat iedere vorm van pijn, dus ook buikkrampen en buikpijn, een vorm van protest is, en dat er dus een achterliggende oorzaak is.

Onnodig te zeggen dat dit gevonden en opgelost moet worden, zodat de buikkrampen vanzelf gaan verdwijnen.

Je kunt natuurlijk wel proberen om je buikstreek een beetje tot bedaren te brengen en de eventuele pijn zoveel mogelijk te verlichten. Hiervoor heb ik verschillende natuurlijke methodes op een rijtje gezet. Het is natuurlijk niet gezegd dat iedere methode altijd bij iedereen gaat werken. Dit is van persoon tot persoon verschillend. Maar proberen kan natuurlijk nooit geen kwaad!

 1. Lang douchen met heel warm water kan een oplossing zijn. Hou de douchekop gericht op de buikstreek voor maximaal effect. Door de warmte ontspannen de spieren, waardoor de buikkrampen in ieder geval beduidend minder in aantal en in pijn worden.
 2. Een warme kruik tegen je buik leggen heeft hetzelfde effect, maar is minder effectief. Dit is overigens wel een goed idee om de warme kruik tijdens het slapen tegen je buik te leggen.
 3. Rooibosthee werkt ontspannend, wat een direct effect heeft op je spieren. Ontspannen spieren zorgen voor minder krampen.
 4. Een paar glazen lauwwarm water drinken werkt laxerend. Dit is uiteraard vooral van toepassing op buikkrampen naar aanleiding van obstipatie.
 5. Anijsthee heeft dezelfde werking. Het extra voordeel van anijsthee is dat het ook nog eens een ontspannende werking op de spieren heeft.
 6. Ook hete melk met anijsblokje of een pepermuntje werken laxerend en ontspannend.
 7. Aardappelpuree, of een beetje aardappelpureepoeder met wat warm water. Hiervan 2 eetlepels innemen.
 8. Het innemen van een eetlepel lijnzaad werkt tegen buikkrampen. De buikkrampen zakken dan vrij snel weg, plus het feit dat het een laxerende werking heeft.

Medicatie tegen buikkrampen

Er zijn ook verschillende medicijnen tegen buikkrampen in omloop. Meestal kun je deze alleen krijgen op recept van je huisarts. Hierbij is het belangrijk om voor jezelf de ernst van de situatie goed in te schatten. Als je bijvoorbeeld buikkrampen hebt in combinatie met winderigheid als gevolg van het eten van bijvoorbeeld uien, dan weet je dat het van voorbijgaande aard is.

Op dat moment kun je het beste je spijsverteringsstelsel even tot rust laten komen.

Maar als je naar een arts gaat, kan het zijn dat je medicijnen voorgeschreven krijgt. Een paar voorbeelden daarvan:

 • Dafalgan Codeïne of Buscopan: Dit zijn allebei medicijnen tegen de pijn van buikkrampen.
 • Protonpompremmers: Dit zijn medicijnen die de productie van maagzuur afremmen.
 • Imodium: Dit is een medicijn die de dikke darm doet ontspannen.

Tot slot…

Zoals eerder gezegd, zijn buikkrampen en buikpijn signalen van het lichaam dat er iets aan de hand is. Er moet dus altijd gezocht worden naar een onderliggende oorzaak om de buikkrampen of buikpijn op te lossen. In de meeste gevallen gaat het vanzelf weer over, zonder dat verder onderzoek noodzakelijk is. Maar als het té lang duurt, raad ik je toch aan om even contact op te nemen met de huisarts. Deze kan dan onderzoeken wat de achterliggende oorzaak is, en hier de juiste medicatie voor uitschrijven.

Tip van OptimaleGezondheid:
Verbeter je darmgezondheid vandaag nog met Vitalize Darmbalans en ervaar de vele voordelen van een gezonde darmflora! Ga naar deze pagina (meer dan 1000 reviews!)

Heb jij nog middeltjes om op een natuurlijke wijze buikkrampen tegen te gaan? Een middeltje uit grootmoeders tijd misschien?

Bronnen

http://www.emedicinehealth.com/abdominal_pain_in_adults/article_em.htm

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb al sinds negen jarige leeftijd last van obstipatie en buikpijn. Zonder laxeermiddel kan ik niet naar de wc zegmaar. Ik ga al sinds die tijd naar de dokter en ziekenhuizen maar ze kunnen niks vinden. Alleen dat ik een prikkelbare darm heb, maar daar heb je nog niks aan gezien ik alleen laxeermiddel krijg en niks wat de oorzaak weg haald. Ik ben nu bijna 18 jaar...

  1. Prikkelbaar darmsyndroom kan voorkomen in twee vormen. Kan zowel meer de richting van diarree gaan als die van obstipatie. Het enige wat je aan prikkelbaar darmsyndroom kan doen (buiten medicatie die de symptomen behandelen) is een aangepaste voedingspatroon nemen. Je start het best met een fodmap dieet. Hier zal je zien op welke voeding je slecht reageert. Daarna probeer je alles te vermijden waarop je gevoelig reageert. Prikkelbaar darmsyndroom is niet geneesbaar. (Heel veel mensen denken dat gluten altijd de boosdoener is maar dat is niet zo, zolang je geen coeliakie hebt toch.)

   1. Diaree is een gevolg van obstipatie. Bij obstipatie kan vaak alleen nog dunne ontlasting langs de verstopping. Een huisarts schrijft in veel gevallen eerst movicol voor in hoge dagelijkse dosering advies

  2. Ik ken dit ook en vanaf dat ik bij een arts ben geweest die zich had toegelegd op orthomoleculaire aanpak ben ik op zijn advies aan de magnesium gegaan. Ik was toen 35 jaar en intussen 51. Ik had dit veel eerder willen weten en dat had mij een hoop gedonder bespaard.

 2. Kamille thee helpt ook goed. Het verzacht en reinigt. Om de paar uur een kopje kamille thee.

 3. Ik heb zelf al vanaf dat ik geboren ben buikpijn maar bij veel mensen drinkt het niet door dat ook brinta en kellogs goed voor je darmen is ik heb het zelf al 16 maar ik ben er mee gaan leven . Ik kan zelfs weer paardrijden voor een tijdje lekker lol ik vindt het fijn om weer bij de paarden te zijn

  1. Pepermuntolie is één van die wondermiddeltjes.

   Zijn er meer mensen die ervaring hebben met pepermuntolie?

   1. Ik heb ze ook paar jaar geleden werd ik super ziek en ben toen met een ambulance opgehaalt had 41 graden koorts kreeg eerst forlax en heb zoveel dingen gekregen wat niet hielp maar heb dus ook niet pepermunt capsules gekregen en die werkte bij dus ook niet en het blijkt dus dat ik al obstipstie heb vanaf mn geboorte en ben nu 15.

 4. Toevallig vandaag begonnen met pepermuntolie capsules. Kan nog niet zeggen of het werkt natuurlijk. Maar kan wel een update geven over een tijdje. Ik ben ook al meerdere keren bij de huisarts en het ziekenhuis binnen gelopen. Zelfs een keer de huisartsenpost moeten bellen, omdat ik de pijn niet meer trok. Helaas nog niks wijzer over de oorzaak. Allergie testen en diverse onderzoeken gehad zonder succes

 5. Harstikke bedankt voor deze tips! Liep al een week te kampen met de krampen maar na deze tips waren ze binnen 2 dagen weg!

 6. Een van de dingen die mij goed heeft geholpen bij obstipatie is een andere houding op de wc. Zet eens twee kleine krukjes onder je voeten waardoor je knieën hoger komen dan je billen - dit is een veel natuurlijkere houding.

 7. Ik ben 13 jaar en ik heb soms echt verschrikkelijk veel buikpijn dat ik er begin van te beven, om de kleinste beweging dat ik dan maak doet het echt super veel pijn.

  1. Probeer dit niet zelf op te lossen, Manon. Maak even een afspraak bij de huisarts voor een correcte diagnose en behandeling.

 8. Ik heb de laatste tijd steeds meer buikkrampen, dit steeds gepaard met diarree , zelfs al mijn darmen "leeg" zijn blijven de krampen. Vroeger was dit 1 keer per maand, nu bijna wekelijks. De krampen zijn echt pijnlijk, ik begin ervan te draaien en te trillen. Mijn krampen komen meestal 's avonds voor, Ik denk niet dat ik een allergie heb want ze komen voor na verschillende soorten voeding. Ik vraag me af wat ik heb en hoe ik de krampen kan voorkomen.

 9. Ik heb in de pubertijd enorm veel buikkrampen gehad nu heb ik daar een goed medicijn er voor en heb er geen last meer van ook drink ik rooibos thee helpt goed

 10. Ik heb zoooo veel pijn in mijn onder buik en weet niet wat het is. Ongesteld moet ik nog niet worden maar het is al 3/4 weken.soms kan ik nii lopen van de pijn en zitten doet ook pijn en liggen ook.ik denk dan ik moet wat eten maar dan wordt het erger en heb ik het gevoel dat ik moet overgeven.en drinken doe ik ook maar dat helpt ook niet zelfs ibrupifen helpt niet meer ik wordt gek van de pijn maar ik ga me daar door ook ongemakkelijk voelen en vind ik dat vervelend ik kan niet eens met vrienden of vriendinnen aff en moet ik alltijd maar een smoes bedenken waarom ik wel naar school kan maar nii kan aff
  HOOP DAT JULLiE ME KUNNEN HELPEN

  1. Ik kan je niet op een directe manier helpen, Lotte.
   Het enige wat jij nu kunt doen, is contact opnemen met je huisarts, en je laten onderzoeken.
   Hoe eerder de oorzaak bekend is, hoe sneller ze er iets aan kunnen doen.

   Heel veel succes, Lotte! Hou je me op de hoogte?

 11. Mijn moeder heeft last van buikkrampen en het is ook pijnlijk voor mij om te zien dat ze telkens uit

 12. Ga de Drogisterie DM in Duitsland . Koop daar een pak Milchzucker voor € 3,- . Neem het in volgens de verpakking . Een flinke obstipatie is tussen de 6 a 8 uur opgelost . En je buikkrampen zijn verdwenen .

 13. Ik heb sinds 3 maanden op-boer klachten gepaard met darm/maag klachten het is na Ibuprofen gebruik begonnen die ik maar 1 maand heb gebruikt .Maar wat ik drink,eet krijg ik op- boer klachten soms eten mee naar slokdarm komt geen zuur mee maar zelden.Heb ook af en toe misselijk gevoel bij maagstreek.Soms lijkt alsof ik vol buik heb opgeblazen buik niet altijd soms niet en de pijn klachten in buik/darm wisselt rondom is niet specifiek een plaats.En heb drang toilet -ontlasting soms niet altijd.Maar geen diarree of verstopte ontlasting.Wat is er mis met mijn ingewanden ?Ik rook niet geen alcohol gebruik.Eet niet te vet en toch heb ik deze klachten.Nu gebruik ik EsOmeprazol maar helpt de klacht niet weg en eerder Pantoprazol en Omeprazol die ook niet verhielp.

 14. ik heb al jaren last van buikpijn en alleen in de nachtelijke uren. slecht slapen. Na het opstaan gaat de buikpijn over. Slaap slecht. De huisarts geeft als oorzaak stress.Wie kan mij helpen aan een 'wondermiddel'. ?.

  1. ik laat een schijfje gember 10 min trekken in heet water , dat nadat het afgekoeld maar nog warm is , drink .
   ook eet ik dan een schijfje appel .
   dat helpt mij altijd heel goed .

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share