Supplementen

Laatste Update: 29 juli 2020

Natuurlijke supplementen

Natuurlijke supplementen bestaan is allerlei vormen, maten en kleuren. Natuurlijke supplementen zijn pillen die je kunt innemen om je dagelijkse benodigde hoeveelheid voedingsstoffen, vitaminen en mineralen aan te vullen. Zo zijn er natuurlijke supplementen die je vitamine C gehalte op pijl houden en ook visolie supplementen om genoeg omega 3 binnen te krijgen.

Natuurlijke supplementen worden vaak alleen maar oraal ingenomen. Maar ook hier onderscheiden de pillen zich. De meeste natuurlijke supplementen zul je tegenkomen in de vorm van een tablet. Er zijn tabletten waarop je moet zuigen, er zijn tabletten waar je op moet kauwen maar er zijn ook tabletten die je in z´n geheel door moeten slikken. Verder zijn er tabletten die een vloeibaar "goedje" bevatten. Er zijn zijn tabletten die je eerst in water moet oplossen, de zogenaamde "bruis tablet"

Zoals je ziet zijn er erg veel verschillende soorten...

Een vorm van natuurlijke supplementen die nog niet zo bekend zijn, zijn de vloeibare supplementen. Misschien ken je het nog wel van vroeger, maar levertraan was de meeste bekende (en het meeste smerige) vloeibare natuurlijke supplement. Het grootste verschil tussen een vloeibare en een vaste vorm supplement is het feit dat de vloeibare vorm sneller in je bloed wordt opgenomen.

Zijn natuurlijke supplementen belangrijk?

In de huidige samenleving kunnen we eigenlijk niet meer zonder natuurlijke supplementen. Tegenwoordig hebben we het allemaal druk en te veel verplichtingen, dat onze levensstijl niet helemaal meer optimaal is voor je lichaam. Veel mensen ontbijten niet eens meer, en de jeugd van tegenwoordig (niet dat ik iedereen over 1 kam scheer, maargoed) drinkt steeds meer alcohol en over voeding hoef ik het niet eens te hebben.

Ouderen hebben te veel stress en te veel aan hun hoef om daadwerkelijk een goed en gebalanceerde maaltijd te bereiden. Ook de supermarkten werken niet helemaal mee. Loop maar eens de supermarkt in en of je nu links of recht kijkt, je zult merken dat op de meeste verpakkingen vermeld staan hoe goed ze wel niet voor je zijn. Dat schept de illusie dat we niet meer na hoeven te denken over de nodige voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben.

Toch hebben we tegenwoordig meer natuurlijke supplementen nodig dan bijvoorbeeld 100 jaar geleden. Hiermee bedoel is dat er tegenwoordig teveel kunstmatige voedingsmiddelen zijn die niet de juiste voedingsstoffen bevatten.

Kunstmatige voedingsmiddelen vind je overal en echte natuurproducten nemen alleen maar af. Toch hebben wij in deze drukke tijd voldoende voedingstoffen nodig en deze kunnen we halen uit natuurlijke supplementen.

Welke natuurlijke supplementen zijn er?

Er zijn wel honderden verschillende soorten natuurlijke supplementen verkrijgbaar. Je kunt het je ook niet gek genoeg voorstellen maar ze zijn anno 2011 ook overal verkrijgbaar. Of je nu in de supermarkt loopt, in de drogist of in de natuur winkel: Natuurlijke supplementen zijn overal verkrijgbaar. Omdat er zo veel verschillende soorten supplementen beschikbaar zijn zal ik deze opdelen in een aantal groepen.

  1. Natuurlijke supplementen voor algemeen dagelijks gebruik
  2. Natuurlijke supplementen te gebruiken bij het sporten
  3. Natuurlijke supplementen voor "niet" allerdaags gebruik.


1. Natuurlijke supplementen voor algemeen dagelijks gebruik
Dit zijn natuurlijke supplementen die je elke dag kunt gebruiken om de dagelijkse hoeveelheid vitamine en mineralen mee aan te vullen. Vaak worden deze supplementen bij het ontbijt genomen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld vitamine C. Omdat er erg veel verschillende soorten natuurlijke supplementen zijn voor algemeen gebruik heb ik hieronder een rijtje gemaakt met de meest voorkomende:

1. Vitamine C
2. Magnesium
3. Zink
4. Vitamine B
5. Multi Vitamine
7. Omega 3 vis olie
8. Calcium
9. Antioxidanten
10. GLucosamine complex

2. Natuurlijke supplementen te gebruiken bij het sporten
Als je veel sport moet je lichaam voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgen om zich te herstellen. De meeste bodybuilders of mensen die vaak naar de sportschool gaan, gebruiken aanvullende supplementen om zodoende genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook hier zijn er verschrikkelijk veel van te krijgen. Wel merk is goed, welke hoeveelheid? Deze vragen kan ik je niet beantwoorden omdat dit persoonsgebonden is(1). Wel heb ik hieronder een top 10 gemaakt van de meeste gebruikte natuurlijke supplementen voor het sporten.

1. Creatine monohydraat
2. Eiwit
3. Visolie
4. Vitamine D
5. Magnesium
6. Glucosamine
7. Weigthgainer
8. B Complex
9. Vitamine C
10. Multi vitamine

3. Natuurlijke supplementen voor "niet" alledaags gebruik.
Natuurlijke supplementen voor alledaags gebruik zijn bedoeld voor mensen die niet uit het voedsel die voedingstoffen kunnen halen, en die dus deze uit natuurlijke supplementen halen. Hierbij kan het gaan om supplementen speciaal voor het optimaliseren van de overgang of menstruatie. Daarnaast zijn er ook natuurlijke supplementen die er voor zorgen dat je net even dat beetje extra energie krijgt. Dit zijn slecht een aantal voorbeelden. Hieronder ook een rijtje met een aantal natuurlijke supplementen die niet voor alledaagse gebruik zijn.

1. Detox
2. Weight gainer(2)
3. Vezeltabletten
4. Natuurlijke supplementen om je slaap patroon te verbeteren(3)
5. Overgang
6. Menstruatie

Zorg altijd wel dat je de supplementen met voldoende water drinkt. Anders ontstaat er de mogelijkheid dat de supplementen halverwege je keel blijft hangen, en hier zitten we natuurlijk niet op te wachten:)

De conclusie die je hier uit kan trekken is dat natuurlijke supplementen zeker wel ons kunnen ondersteunen zodat wij ondanks de drukke periodes toch nog de benodigde hoeveelheid goede voedingsstoffen binnen krijgen!

Lees meer: Natuurlijke vs synthetische supplementen


[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02640410701607395
  2. https://academic.oup.com/jn/article/133/11/3957S/4818055
  3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1028415X.2017.1317395

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share