Jicht supplementen

Laatste Update: 25 december 2020

Natuurlijke supplementen tegen jicht

Natuurlijke supplementen voor jichtIn de loop der jaren zijn er veel natuurlijke supplementen op de markt gekomen om zodoende de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen binnen te krijgen. Wanneer je bijvoorbeeld niet genoeg omega 3 binnenkrijgt omdat je niet van vis houdt, kan een lepel visolie, of een omega 3 supplement je helpen om de tekorten aan te vullen.

Naast de functie “ondersteuning” kunnen supplementen ook verschillende gezondheidsklachten verminderen en de klachten van bijvoorbeeld jicht verminderen. In dit artikel zal ik een aantal supplementen behandelen die de jicht klachten kunnen verminderen waardoor het leven met jicht een stukje dragelijker wordt.

Supplementen die jichtklachten kunnen verminderen

Voordat ik hieronder de afzonderlijke supplementen ga behandelen die de klachten van jicht kunnen verminderen, is het belangrijk om te weten dat een teveel aan supplementen gevaarlijk voor je kan zijn. Het is niet de bedoeling dat je direct naar de winkel gaat en massaal de supplementen gaat inslaan. Supplementen moeten gezien worden als “aanvulling” en niet als “vervanging”.

Niets kan verse voedingsmiddelen vervangen en dit is nog steeds de beste manier om de nodige vitamine en mineralen binnen te krijgen.

Vitamine C

De chemische naam van vitamine C is L-Ascorbinezuur. Veel mensen hebben baat bij het innemen van extra vitamine C wanneer er jicht symptomen komen opzetten. De aanbevolen hoeveelheid vitamine C is 60 mg per dag. Uit onderzoek (onderzocht bij meer dan 50.000 mensen) is gebleken dat het innemen van 500mg EXTRA vitamine C het urinezuurgehalte in je lichaam verlaagd(1).

Een hoge doseringen urinezuur kan uitkristalliseren en jichtklachten veroorzaken. Belangrijk is om te weten dat vitamine C de klachten van jicht kan verminderen, maar het risico op jicht onveranderd blijft.

De theorie hierachter is, is dat vitamine C het voor je nieren een stuk makkelijker maakt om het urinezuur te filteren en deze af te scheiden doordat de doorbloeding beter is.

Het is bekend dat een teveel aan vitamine C de nieren kan beschadigen en daarom is het belangrijk dat je nooit meer dan 1000mg L-Ascorbinezuur binnenkrijgt.  Naast de vermindering van jichtklachten, hieronder een tabel met de extra voordelen van vitamine C:

Vitamine C kan jicht klachten verminderen

Visolie

Voldoende omega 3 vetzuren binnenkrijgen staat bekend als een goede “behandeling” tegen jicht. Wetenschappers kunnen echter dit nog niet bevestigen met bewijsmateriaal. Veel mensen gebruiken omega 3 vetzuren als extra supplementen en merken een groot verschil in klachten wanneer ze dit niet doen. Verschillende studies geven aan dat omega 3 vetzuren ontstekingsreacties onder controle kunnen houden waarop de kans op een jicht aanval enorm verkleint wordt.

Er is vooral een correlatie in het voorkomen van oplevingen wanneer je de omega 3 binnenkrijgt door vette vis te eten(2).

Omega 3 vetzuren zorgen ervoor dat de celmembranen goed doorlaatbaar zijn. Hierdoor zal het transport van eiwitten en enzymen beter verlopen. Je huid zal hierdoor versterkt worden en huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis zullen minder klachten vertonen.

Omega 3 is een essentieel aminozuur en dit kan het lichaam niet zelf aanmaken. Vette vis is een goede bron voor visolie. Veel mensen eten niet genoeg vis en daarom zijn omega 3 supplementen een goede aanvulling hierop. In 2001 werd aanbevolen om minimaal 200 milligram visolie binnen te krijgen. Echter dit is een aantal jaren later veranderd in 450 milligram.

Extra voordelen van omega 3 vetzuur:

Lees verder: "Triglyceriden"

Kersen

Het eten van kersen heeft het effect dat je urinezuur niveau in je lichaam verminderd wordt(3). Veel urinezuur, kan jicht klachten prikkelen waardoor de helse pijn ontstaan. Kersen bevatten anthocyanen waardoor de scheiding van het urinezuur makkelijker kan verlopen. Het gevolg hiervan is, is dat de kans op een jicht aanval aanzienlijk verkleint wordt. Niet alleen verse kersen worden hiervoor gebruikt, ook kersensap bijvoorbeeld.

Tevens zijn kersen een bom van antioxidanten die je lichaam beschermen tegen infecties en vrij radicalen, ze houden het lichaam “schoner”. Het eten van kersen heeft dus niet alleen voordelen voor mensen met jicht klachten.

Anthocyanen komen in meer dan 250 verschillende soorten voor. Het is een kleurstof wat vooral in bloemen voorkomt en zorgt voor de verkleuring van de bladeren in de herfst. Kersen zijn overigens niet de enige bron van anthocyanen. Hieronder een overzicht welke voedingsmiddelen nog meer anthocyanen bevatten.

Anthocyaan tegen jicht

.
Lees verder: "Jicht"

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S221343441630072X
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/art.40896
 3. https://academic.oup.com/rheumatology/article/59/9/2374/5692268?login=true

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Heb sinds een aantal jaren jicht, waarbij de aanvallen blijven terugkomen. Vind het erg fijn deze informatie te hebben gevonden en wil graag op de hoogte blijven

 2. had duidelijk jicht aan grote teen. kon niet mer lopen zo'n pijn. gestart met medicijn Arthrotec 50 was ee wonderpil want na een slaapje was de pijn bijna weg. na drie weken weer aanval. andere voet. nu colchicinekuur. duurde lang vooordat weg was. Na drie weken weer en zo 6 x vervolgens. Blijkt dat urinezuur tegen de grenswaarde zit. huisarts zegt dat wanneer je jicht hebt je niet perse in gevarenwaarde hoeft te zitten. dus allemaal vaag. Schrijft u hier eens wat meer over om duidelijk hierin te verschaffen. Na nu een jaar kreeg ik medicijn en slik ik al een 4 maanden, dit om mijn "te hoge urinezuurwaarde" naar beneden te halen. inmiddels twee aanvalen, lijkend op jicht. onder aan voeten. komen te gelijker tijd opzetten. Blijkt ontsteking o.i.d. aan de achillespees aanhechting onder voet en naar boven zijkant hiel. Fysiotherapeut vriemeld 6 weken maar blijft. weet geen raad. Nu blijkt dat dit geen jicht volgens de dokter. (maar ik slik nog steeds die urinzuurremmer. Nu opnieuw weer aanvallen beide voeten. Of er met een scherp mes onder mijn hielen wordt gestoken. Na rust kan ik niet lopen van de pijn. huisarts blijft mij weigeren naar de specialist te sturen. weet u raad.

  1. ik heb dezelfde klachten wordt er gek van weet niet meer wat je moet doen het stoort je dag ritme
   en je kan niets doen dan alleen tergend van de pijn je zelf er maar door heen te sleuren is er een middel die deze pijn kan verminderen want ik heb het idee dat mijn voet verbrijzeld is

  2. Ik heb ook hetzelfde als hier. Zijn jullie inmiddels al wat wijzer. Ik zie hier geen concrete antwoorden?

   Groet frans

   1. Hallo Frans,

    Als er nieuwe ontwikkelingen zijn, zal je dat niet in ditzelfde artikel vinden. De gemakkelijkste manier is om de blog, die helemaal gewijd is aan jicht, bij te houden. Zodra er nieuws is, zal het daar verschijnen.
    De link: Jicht Blog

    Fijne avond!
    Jack

  3. Dag Jer. Een pijnlijke achillespees kan voorkomen bij het slikken van bepaalde antibiotica en ontstekingsremmers. Het gevaar dat de pees kan scheuren moet beslist niet worden onderschat. Klachten van de achillespees gaan vaak samen met hielspoor. De stekende pijn die je omschrijft wijst nadrukkelijk in die richting. Er kan wel wat aan de orthopedische klachten worden gedaan. Zoek een goede kliniek die is gespecialiseerd op dit terrein. Voorbeelden: Sint Maartenskliniek in Ubbergen (Nijmegen) en Woerden, of de Bergmankliniek in o.a. Naarden. Succes en sterkte! Frans

  1. Hallo Bernard,

   Als je constant last hebt van dode vingers en weinig gevoel in je hand, kan er sprake zijn van een Carpaal Tunnel Syndroom. Dit is een aandoening die vaker voorkomt bij mensen die last hebben van onder andere Jicht.
   Ik raad je aan om hier zo snel mogelijk mee naar een arts te gaan en je te laten onderzoeken. Hoe eerder dit geconstateerd wordt, hoe beter het te behandelen is.

   Hou je me op de hoogte?
   Jack

 3. Dag Jack!
  Ik heb ook al jarenlang last van Jicht; steeds intenser en steeds frequenter.
  Inmiddels heb ik mijn buik vol van alle medicatie die artsen voorschrijven ter behandeling van de jicht. Ik heb het inmiddels over een andere boeg gegooid en wil mijn 'way of life' veranderen.
  Dwz: gezonde voeding (veel 'juiste' groente, 'juist' fruit, geen vlees en vis, geen E621, geen ve-tsin wat vaak in chinees eten zit), stress elimineren, alcohol bijna naar 0 (soms een glas witte wijn) en aanvullende supplementen zoals visoliecapsules, vitamine B5, duivelsklauwcapsules en brandnetelthee.
  'Basische' voetenbaden (natriumbicarbonaat), niet meer naar de sauna.
  Mijn vraag is of je ook onderzoek hebt gedaan naar de aanvullende werking van duivelsklauw, vitamine B5 en brandnetelthee.
  Wellicht heb je nog alternatieve supplementen om de natuurlijke behandeling van jicht te bevorderen.
  Gr. Hans

  1. Hallo Hans,

   Wat goed dat je het roer helemaal omgegooid hebt. Het blijkt niet uit je bericht, maar ik neem aan dat je hier goede resultaten mee boekt.
   Voor wat betreft de Duivelsklauw, Brandnetelthee en B5: Ik heb het in een aantal artikelen steeds zijdelings aangehaald, maar wellicht een goed idee om daar eens wat verder op in te gaan. Het staat genoteerd!

   Bedankt voor de tip!
   Jack

 4. Goede Plaspillen zou dat wat zijn om alleen het zuur uit je urine te halen, ik ben zo bang dat dit zich verder gaat uitbreiden dat er een moment komt van niet meer kunnen lopen of het Hart de grote lichaam spier wordt aangetast .
  Kan er wel pindakaas worden gegeten ??
  Slik nu dagelijks Allopurinol 100mg, wil in overleg met H.A naar 200 m.g p/dag, 1 tablet, omdat ik zelf ben aan het experimenteren ben geweest met 2 tabletten van 100m.g en de pijn is s'nachts weg , eet geen pindakaas in grote hoeveelheden meer (toch 6 bruine boterhammen p/dag en s'avonds nog is 2 uiteraard met pindakaas dik besmeurd, wel jammy jammy, Groet Ron Willems ook F.B

  1. Wees voorzichtig met zelf experimenteren met medicijnen, Ron.
   Je huisarts schrijft niet voor niets een bepaalde hoeveelheid voor.

 5. vitamine C. U schrijft dat "een teveel aan vitamine c" nierproblemen kan veroorzaken. Maar ik lees ergens anders dat dit reeds achterhaald is... Ik ben al sinds mijn 18de jichtlijder (nu 57) en neem adenuric (flexobustat). Dit veroorzaakt echter hartritmestoornissen ... ik neem per dag gemiddeld 2 GRAM vitamine C, reeds enkele jaren. Daarnaast ook Bisoprolol voor de bloeddruk. Ik neem ook Policosanol voor cholesterol. ik ben 57 jaar. Hebt u andere tips om het urinezuur laag te houden? Van voeding ben ik natuurlijk op de hoogte.

 6. Interessant stukje bedankt ik heb nu een paar jaar jicht en probeer uit te vinden wat het beste dieet is voor iemand met jicht. En dat is best lastig. Er wordt vaak gezegd dat kersen eten helpt het urinezuur te verlagen maar wat ik nergens vindt is welke soort kersen het beste zijn ?
  Vriendelijk bedankt voor uw moeite.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share