Supplementen

Laatste Update: 9 januari 2016

Voordelen van visolie

voordelen van visolieZoals je wellicht al wel hebt opgemerkt op het internet, is visolie een supplement dat de hemel in wordt geprezen.

Normaal gesproken is in een goed uitgebalanceerd dieet in principe geen supplementie nodig, maar voor visolie maak ik graag een uitzondering.

Dit komt omdat visolie juist die stoffen bevat die we normaal gesproken in ons voedingspatroon niet zoveel tegenkomen maar die we juist wel nodig hebben omdat we in ons dieet juist weer teveel vetten binnenkrijgen die juist gecombineerd moeten worden met omega 3.

Ik heb het over de grote hoeveelheden omega 6 die we binnenkrijgen. Deze omega 6, linolzuur, is een onverzadigd vetzuur die we veel terugvinden in onze voeding.

Als je een beetje op de hoogte bent van onverzadigde vetzuren dan hoor ik je nu denken: “Maar onverzadigde vetten zijn toch gezond?”

Onverzadigde vetzuren: omega 3 en omega 6

Dat klopt ook helemaal, want onverzadigde vetzuren zorgen ervoor dat je aderen mooi schoon blijven in niet dichtslibben met slecht LDL cholesterol. Onverzadigde vetzuren vormen het HDL cholesterol, de ontvetter in je lichaam.

Ook omega 6 zorgt ervoor dat je cholesterol lager wordt. Echter, er is een grote maar. Teveel omega 6 zorgt ervoor dat je ontstekingswaarden stijgen, en dat is weer heel slecht voor je gezondheid, en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

Dus je moet een manier vinden om meer omega 3 in je voedingspatroon op te nemen. Het vervelende is dat omega 3 alleen in substantiële hoeveelheden voorkomt in vis, noten en zaden. En natuurlijk de oliën die hiervan gemaakt worden.

Nu is elke dag noten eten die veel omega 3 bevatten nog wel te doen, maar het is zeker niet goedkoop. Veel vis in je voedingspatroon opnemen is al een stuk minder makkelijk, en voor veel mensen niet echt de favoriete keuze omdat er veel mensen zijn die vis niet lekker vinden.

En ook meerde keren per week vis eten is zeker geen goedkope optie. Dus als je de “easy way” aan omega 3 wilt komen heb je niet zo heel veel keuze.

Omega 3 visolie

Omega 3 komt dus van nature veel voor in vette vis, alwaar dus de visolie vandaan komt. Het grote voordeel van visolie is dat je wel de onverzadigde vetzuren binnenkrijgt, maar niet de zware metalen die je terugvindt in vis.

Tenminste als je een kwaliteitssupplement hebt.

Neem ten allen tijde een visoliesupplement dat alleen omega 3 bevat, en geen omega 3, 6 en 9 supplement, daar heb je niks aan omdat je juist de verhouding omega 3 en 6 recht wilt trekken, omega 6 krijg je genoeg van, omega 3 te weinig

Of je te maken hebt met een goed visolie supplement hangt ten eerste van de zuiverheid af. Dit kan je afleiden aan de analyseresultaten van de visolie.

Een supplement dat echt goed is, zal natuurlijk met alle plezier deze analyseresultaten beschikbaar stellen, immers dit onderscheidt dit supplement van de concurrent.

Vraag hier dus naar in de winkel voordat je visolie koopt, laat de winkelier maar een beetje extra moeite doen.

Daarnaast is het belangrijk waaruit de visolie bestaat, dit maakt nogal een groot verschil. Sommige supplementen hebben maar een aandeel van 30% omega 3, dat is dus niet genoeg. Nu kan ik je een heel verhaal gaan geven over omega 3 maar je wilt waarschijnlijk vooral weten welke stoffen in omega 3 goed voor je zijn.

Omega 3 is een verzamelnaam van onverzadigde vetzuren die allemaal onverzadigd zijn, ALA komt uit plantaardige bronnen, voor dit artikel dus even niet interessant. De ander twee omega 3 vetzuren zijn EPA en DHA, dit zijn de vetzuren die je uit visolie wilt hebben. Dus kijk op het potje hoeveel EPA en DHA er nu eigenlijk inzit. Hoe meer hoe beter.

Deze vetzuren hebben een grote positieve invloed op heel veel verschillende lichaamsfuncties. Het is goed voor je huid, je hersenen en het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten.

Dat is niet een klein randeffectje ofzo, omega 3 zorgt ervoor dat je triglyceriden waarden dalen, de ontstekingswaarden dalen omdat je de verhouding omega 3 en 6 verbetert.

Een van de grote negatieve effecten van verhoogde ontstekingswaarden is dat je versneld veroudert.

Dat het goed is voor je hersenen komt in steeds meer onderzoeken naar voren. Er worden steeds verbanden gevonden voor bijvoorbeeld depressie, gedragsproblemen, leerproblemen en het hebben van lage omega-3 levels.

Wat zeker vast is komen te staan, is dat we vroeger veel meer omega 3 binnenkregen en dat met de huidige manier van eten, het fabrieksvoer, we simpelweg niet genoeg omega 3 binnenkrijgen.

Ik hoop dat ik je nu een beetje heb overtuigd dat omega 3 belangrijk is. En dat je ofwel twee keer per week vette vis moet eten of een visoliesupplement moet gaan slikken. De vraag is nu welk supplement je moet gaan slikken.

Visolie pillen, visolie tabletten of visolie capsules?

Als je kijkt naar de zuiverheid en de hoeveelheid van de omega 3 vetzuren die je wilt hebben dan zijn de capsules met olie veruit superieur. Hier zit hoog geconcentreerde visolie in met een hoog gehalte EPA en DHA en vitamine E, want anders oxideert de omega 3.

Mijn voorkeur gaat uit naar de visolie capsules. Mocht je last hebben van de geur van visoliecapsules dan kun je ook tabletten nemen, maar dan ruil je een stukje werkzaamheid in.

Visolie kinderen

Niet voor niets worden er onderzoeken gedaan naar kinderen met gedragsproblemen en supplementie van omega 3. De kern van de hypothese is dat bijvoorbeeld transvetten de ontstekingwaarden verhogen, ook in je hersenen.

Ga je na dat de overdaad aan omega 6 ook ontstekingsverhogend werkt en omega 3 die waarden juist weer verlaagt, dan zou je kunnen stellen dat als je de ontstekingswaarden in de hersenen laag houdt, gedragsproblemen als gevolg van de schade aan de hersenen door ontstekingen ook buiten de deur kunt houden.

Natuurlijk zal maar bij een klein gedeelte van de kinderen met gedragsproblemen de oorzaak zijn, maar ik vind het wel heel erg aannemelijk dat er een verband is..

Als je op het internet gaat zoeken dan tref je dan ook verhalen van ouders met kinderen die gedragsstoornissen hadden die bijvoorbeeld behandeld werden met ritalin en die met omega 3 supplementie hele grote verschillen zagen in het gedrag van hun kind, soms zelfs dusdanig dat de behandeling met ritalin kon worden gestaakt!

Dat is niet niks, zeker als je nagaat hoe ongezond ritalin voor een kind is.

Ik zeg niet dat omega 3 een wondermiddel is, maar niet voor niets richten ook steeds meer wetenschappelijke onderzoeken zich op het verband tussen omega 3 en gedrag en de ontwikkeling van de hersenen. Baat het dan schaadt het niet.

Vooral voor kinderen kan omega 3 heel waardevol zijn, zeker als je dit naast het alternatief legt, ritalin.

Heeft je kind gedragsproblemen of moeite met leren dan raadt ik je zeker aan om te beginnen met een hoogwaardig omega 3 supplement. Zelfs als je kind kerngezond is kan omega 3 zeker geen kwaad.

Ik vindt het een beetje lastig om mensen advies te geven wat betreft supplementie en kinderen, behalve bij vitamine-D en omega 3, laat ik het even uitleggen:

Als ik mijn kind elke dag ranja geef, regelmatig eet hij/zij ook snoep en drinkt cola. Vanwege een druk leven een keer in de week pizza bestellen en op zaterdag patat. Dan hoor je daar eigenlijk niemand over, en zonder dat je er erg in hebt, dus onbewust kan zo'n voedingspatroon er zo insluipen.

Daar waar waakzaamheid geboden is reageert men over het algemeen heel laks, ik bedoel zijn alle middelbare scholen al overgestapt op het aanbieden van gezond eten of zijn het nog steeds de snackautomaten die de jeugd voeden?

Maar mensen zijn wel heel kritisch wat betreft je kind extra vitamines geven, dan ben je doktertje aan het spelen. Maar je hoort geen haan kraaien over het feit dat we onze kinderen volstoppen met troep.

Ik kan daar juist helemaal wild van worden, kinderen wel volstoppen met transvetten, kunstmatige suikers, weekmakers, onnodige chemische additieven en een overkill aan suiker. Al dan niet bewust.

Tegelijkertijd komen dokters wel op tv met het verhaal dat de schijf van vijf, met brood en het daarbij behorende bewerkte broodbeleg en veel aardappelen nog steeds de gezonde maatstaaf is -en dat supplementen geven totale onzin is. Van die dinosaurussen die nog steeds geloven dat margarine goed voor je is.

Let wel, datzelfde journaal brengt ook het nieuws dat steeds meer kinderen overgewicht hebben, steeds meer tekorten hebben aan bijvoorbeeld vitamine D. Dus eigenlijk weerleggen de feiten al wat zo'n arts verkondigt. In toenemende mate lijdt onze kroost aan allergieën en andere stoornissen van het immuunsysteem, dus ergens gaat er iets mis, toch?

Elk logisch redenerend mens kan toch nagaan dat al dat fabrieksvoer het grote issue is, en dat de kans op tekorten van vitamines en omega 3 een veel groter probleem is dan het supplementeren daarvan.

Nogmaals onderzoeken tonen aan dat transvetten een negatieve invloed hebben op je gedrag en de ontwikkeling van je hersenen. Onderzoeken tonen aan dat transvetten de ontstekingswaarden verhogen.

Verhoogde ontstekingswaarden zorgen weer voor diabetes, hoog cholesterol, hart- en vaatziekten en die problemen in de ontwikkeling van de hersenen.

Dus laten we vanaf nu vooral kinderen meer omega 3 geven en geen transvetten meer.

Nu moet je natuurlijk niet zonder pardon je kind volstoppen met vitaminepilletjes, vooral de in vet-oplosbare vitamines kunnen bij overdosering schade toebrengen. Gebruik altijd je gezonde verstand!

Maar de uitzondering die ik wil maken naast gezond eten is de supplementie van vitamine D en omega 3 bij kinderen.

Visolie Hema, visolie Kruidvat of visolie visolieplein?

Mijn mening is dat deze eigen merken visolie een stuk mindere kwaliteit hebben dan de duurdere merken. Alles is natuurlijk relatief, ongezonde omega 3 bestaat niet.

Maar je wilt natuurlijk wel capsules hebben waarvan je 100% zeker weet dat er geen zware metalen inzitten en dat ze veel omega 3 bevatten, niet maar 25% ofzo.

Mijn advies is dus een duurder merk te nemen dat je beter af bent.

Hoeveel visolie moetik nemen?

Even er vanuit gaande dat je een hoogwaardig visoliesupplement koopt die voor meer dan 80% uit omega 3 bestaat. Dan kun je als volwassene af met 1 keer per dag een visoliecapsule. Bij kinderen ligt dat natuurlijk ander, die wegen een stuk minder. Bij een lichaamsgewicht van 30 kilo volstaat 1 capsule per twee dagen, bij 20 kilo een per drie dagen etc.

Succes!

Bronnen:

http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/neu.2004.21.1457

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2002.10719248

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=194812&resultclick=1

http://ebm.sagepub.com/content/233/6/674.short

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0031938495022074

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Robert Jan,
  ik volg je al lang, goede informatie maar heb net je verhaal gelezen over visolie. Hierin staat:
  "Als je kijkt naar de zuiverheid en de hoeveelheid van de omega 3 vetzuren die je wilt hebben dan zijn de capsules met olie veruit superieur. Hier zit hoog geconcentreerde visolie in met een hoog gehalte EPA en DHA en vitamine E, want anders oxideert de omega 3."
  Mijn vraag hierover is, zit er in de capsules met visolie altijd vitamine E, in de EPA en de DHA zelf, of is deze apart toegevoegd?
  Mijn man krijgt nu 2 gram omega 3 met hoog EPA per dag van Bonusan i.v.m bipolaire stoornis waar alleen EPA en DHA als ingrediënt staat. Zit daar dus al vitamine E in, zoals jij hierboven schrijft op moet ik die toch apart erbij kopen?
  Dank je voor je aandacht.
  Groet, Carla

  1. Hiervoor moet je echt even de ingrediëntenlijst bekijken, Carla.
   Ik ken het product niet persoonlijk. Misschien een idee om even contact op te nemen met de importeur/fabrikant?

   Ik zou het op prijs stellen als je me op de hoogte houdt van het antwoord.

 2. Mijn dochtertje van bijna 6 gebruikt nog vit D. Voornamelijk omdat het goed voor haar ogen en lichtbruine huidskleur zou zijn. Nu las ik over omega 3 van Davitamon dat het ook goed zou zijn voor de ogen en leerprestaties. Kan ik haar beiden geven ?
  Ze neigt naar myopie.

  1. Er zijn zoveel verschillende merken, Dirk.
   Het beste is om even te informeren bij de apotheek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share