Candida Dieet, Schimmelinfectie

Laatste Update: 26 augustus 2020

Candida Infecties en Overgewicht

ongezonde-snacks slecht voor candida

Schimmelinfecties komen steeds meer voor met dank aan de westerse manier van leven en de levensstijl van veel mensen. Veel artsen hebben bevestigd dat er een correlatie is tussen candida-infecties en overgewicht. Er is inmiddels gerapporteerd dat 2/3e van de mensen met overgewicht ook last hebben van candida. Dit is 66,7%! Dat zijn al 6 tot 7 van de 10 mensen met overgewicht!

Maar hoe weet je dat je candida-infectie hebt?

Enkele typische schimmelinfectie symptomen zijn vaginale afscheiding en huidinfecties. Ook komt het vaak voor dat er een ongemak of pijn is tijdens het urineren.

Prikkelbare darm met winderigheid zijn ook veel voorkomende schimmelinfectie symptomen, de schimmelinfectie kan zelfs een trigger zijn voor het ontstaan van het prikkelbare darm syndroom(1).

Zodra je met het bekende ’candida dieet’’ begint lijkt het alsof de symptomen erger worden, maar dit is tijdelijk omdat er een heleboel toxines eerst het lichaam moeten verlaten.

Candida of gist is normaal aanwezig in het lichaam en dit is gezond. Maar wanneer er sprake is van overgroei, dan ontstaan er juist problemen. In extreme gevallen kan de candida zelfs door je lichaam verspreiden en verschillende organen in je lichaam aantasten.

Wanneer je hebt vastgesteld dat je echt candida hebt, dan is het belangrijk om direct te beginnen met de ‘’schimmelinfectie te behandelen’’ en niet de symptomen blijven onderdrukken. Een zeer effectieve behandelmethode is een zogenaamd ‘’anti candida’’ dieet waarbij de inname van de hoeveelheid suikers erg beperkt wordt. Kokosolie kan ook goed helpen tegen candida (2).

Dit komt omdat de candida albicans (de gist) niet goed verder kan groeien zonder deze suikers, het is alsof je de brandstof wegneemt. Trek in suiker kan zelfs door de candida gestimuleerd worden. Supplementen en biologische voeding is ook zeer nuttig om candida tegen te gaan.

De volgende diëten zijn effectief:

Gebalanceerde voedingEen dieet met weinig suikers: Alle voedingsmiddelen veel suiker bevatten moeten in zeer beperkte hoeveelheden gegeten worden of helemaal niet. Denk aan:

 • koekjes
 • snoep
 • ijs
 • vruchtensapjes
 • frisdrank
 • witte pasta
 • witte rijst
 • brood
 • en gebak is ook niet bevorderlijk!

Wellicht vind je het raar dat brood, pasta en rijst op het lijstje staan omdat dit niet direct suiker is. Deze ingrediënten zijn snelle koolhydraten, mits ze wit zijn. Koolhydraten worden in het lichaam omgezet in suiker en als het snelle koolhydraten zijn hebben ze daardoor dezelfde functie als suiker.

Verminder ook je inname van voedsel met kunstmatig en gekristalliseerde suikers. De inname van suiker kan helpen bij de groei van candida die je juist probeert te verminderen. Ongeveer drie dagen een dieet gebruiken met weinig suikers kan je candida sterk verminderen!

Hoe moeilijk is het om 3 dagen van ongezonde suikers af te blijven?

Je moet ook kijken naar de verhoging van de hoeveelheid essentiële oliën die je binnenkrijgt. Deze oliën bevatten: omega-3 oliën, visolie, lijnzaadolie, bernagie-olie, olijfolie,  en avocado-olie. Probeer deze met vette vis aan te vullen of als supplement bij de natuurwinkel of betere supermarkten.

Overleg eerst met je arts als je antibiotica wilt gebruiken. Antibiotica kunnen schadelijk zijn voor je spijsverteringssysteem en de groei van candida verhogen. Het is dus niet aan te raden tenzij je het als laatste redmiddel gebruikt.

Yoghurt is ook zeer gezond. Twee tot drie porties per dag is aanbevolen. Yoghurt bevat acidophilus die zeer krachtig is in de strijd tegen candida-infecties.

Al deze dingen zijn zeer nuttig om candida aan te vechten of om de schimmelinfectie volledig te elimineren. Zoals altijd, eerst overleggen met je arts voordat je aan de slag gaat. Heb je last van andere aandoeningen, dan kunnen er andere problemen ontstaan. Daarom veilig en bewust bezig met je gezondheid te verhogen en candida-infecties uit je lijf te verbannen!

Stop overgewicht, verlaag kans op candida!

Het feit is, is dat 2/3 van de mensen met overgewicht ook last hebben van een candida infectie. Door de overtollige kilo's te verliezen zal je de kans verlagen op een infectie.

Anti-candida recepten

Overgewicht wordt ook vaak veroorzaakt door het eten van ongezonde voeding. Daarom heb ik drie anticandida recepten bedacht die je helpen om van de suiker af te blijven en die helpen om overgewicht te verminderen.

Ontbijt met yoghurt

Yoghurt met stukjes peer zijn een goed ontbijt tegen candida. Dit komt doordat de yoghurt boordevol probiotica zit wat de candida kan verminderen. Daarbij zorgen de vezels ervoor dat voeding traag door de darmen gaan waardoor je darmen de voeding goed in zich kunnen opnemen zodat het zo goed mogelijk je lichaam kan ondersteunen tegen de candida.

Salade voor de lunch

Om het eten van koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden kun je lunchen met een heerlijke salade, zoals met eikenbladsla met tonijn, ui, tomaat en nootjes. Deze lunch zorgt door de tonijn voor een vol gevoel en voor goede omega 3 vetten. De noten zorgen er ook voor dat je voldoende vetten en mineralen binnenkrijgt. De ui en tomaat zorgen samen met het eikenbladsla voor extra vezels zodat je darmen hun werk optimaal kunnen uitvoeren.

Diner met bonen

Aardappels zijn in de Nederlandse erg populair, maar die kun je tijdens een candida infectie beter laten staan. In plaats daarvan kun je bonen naast je standaard groente nemen. Bonen zijn daarbij ook nog eens een hele goede bron van vezels en die zorgen ook voor een vol gevoel. Hierdoor eet je ook minder calorieën dan bij de aardappel.

Tot slot...

Uit onderzoek blijkt dat er een grote correlatie is tussen het hebben van overgewicht en het hebben van een candida infectie(3). Bijna 7 van de 10 mensen met overgewicht heeft last van candida overgroei. Als het overgewicht veroorzaakt wordt door een ongezond dieet vol suikers en snelle koolhydraten is dat waarschijnlijk de oorzaak van de candida overgroei.

Om je darmen te helpen om de candida weg te werken is het van belang om geen of veel minder suiker en snelle koolhydraten te eten. Dit kan door vervangende voeding te vinden voor snoep en rijst en dergelijke. Dit kan bijvoorbeeld met fruit, noten en bonen.

Daarnaast ondersteun je jouw darmen ook door probiotica te nemen, zoals in de vorm van (biologische) yoghurt.

Als al deze levensstijl veranderingen niet helpen kan je altijd bij je arts vragen of er antibiotica is die sterk genoeg is om de candida-infectie te stoppen, maar dit is echt een laatste redmiddel doordat candida vaak al resistent is tegen antibiotica.

Bronnen:

 1. https://journals.lww.com/eurojgh/Abstract/2005/01000/Yeast_metabolic_products,_yeast_antigens_and.5.aspx
 2. https://msphere.asm.org/content/1/1/e00020-15.short
 3. https://bmcresnotes.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13104-017-2656-z

.Bewaren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Een antibioticum dus ook niet ok, he. dan gaan zeker alle goede bacterien dood. Je moet schimmeldodende medicatie nemen en dit
  net zo lang slikken tot de gehele candida populatie weer normaal is. Bij een overbelaste lever(door gifstoffen van candida) moet je wel
  uitkijken en veel drinken om toch overtollige gif uit te lichaam te verwijderen. Een infuus is ook een nog beter optie, maar helaas werken
  de artsen(regulier0 nog steeds niet mee. hoe blind kun je/wil je zijn. maar dan wel ten koste van de patient die vaak al langere periode
  teveel klachten heeft die als somatisch gezien worden. Gewoon schandalig en niet langer te negeren. ik heb gelukkig na 2 jaar hulp van een
  mesologe, want ik had inmiddels al tekorten van belangrijke vitaminen en mineralen. Zover moet het komen....Maar ik stap nu naar mijn huisarts,
  want ik wil nu serieus genomen worden. het is tegenwoordig gewoon een strijd om een doorverwijzing te krijgen. Gewoonweg onacceptabel als meerder
  testen candida overschot laten zien(alternatief en ontlastingtesten0. Van candida krijgt men intoleranties en allergien en is ook de oorzaak
  van een te doorlaatbare darm waardoor het immuunsysteem onder druk komt te staan. Ik durf zelfs te stellen gezien vele mensen tegenwoordig
  soortgelijke klachten hebben dat kanker ook een langertermijn gevolg is van candida overschot die niet is opgemerkt en is behandeld.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin
Share2