Schimmelinfectie

Laatste Update: 21 september 2020

Schimmelinfectie Vicieuze Cirkel Doorbreken

Net zo als elke schimmel kan de Candida Albicans het beste overleven in een warme en vochtige omgeving. Onder normale omstandigheden is er een natuurlijke balans in ons lichaam zodat de schimmel voor verder geen problemen kan zorgen.

Maar wanneer deze balans niet meer aanwezig is kan een schimmelinfectie optreden en je gezondheid op de hobbel brengen door een verzwakt immuunsysteem en vice versa.

Ik noem dit ook wel de "Schimmelinfectie Vicieuze Cirkel" en wordt onderverdeeld in 5 factoren.

schimmelinfectie vicieuze cirkel
schimmelinfectie vicieuze cirkel
 • Zwak immuunsysteem – kan komen door bepaalde leefstijl gewoontes zoals veel suikers eten, vetten, en snelle koolhydraten. Maar ook teveel stress heeft invloed op je immuunsysteem(1).
 • Infecties - wanneer je een zwak immuunsysteem hebt is je lichaam niet goed in staat infecties en bacteriën af te weren. Het doel van je immuunsysteem is om ervoor te zorgen dat je gezond en vitaal blijft, maar daarvoor heeft je lichaam wel de benodigde voedingstoffen nodig om juist dat doel te bereiken(2).
 • Behandeling met medicijnen – zodra je lichaam niet zelf in staat is om een infectie op te lossen worden er medicijnen zoals antibiotica ingeschakeld om de infectie tegen te gaan. Vanzelfsprekend is antibiotica zeer effectief tegen infecties en dit medicijn alleen al heeft de levensverwachting van de mensen dramatisch verhoogd. (altijd overleggen met je arts of professional bij gebruik van medicijnen). Helaas is candida steeds vaker resistent tegen anti-schimmel-medicatie (3).
 • Balans "goede en slechte" bacteriën – een bijwerking van bepaalde medicijnen is dat het ook de ‘’goede’’ bacteriën in je lichaam aanpakt. Hierdoor is het mogelijk dat de balans verstoord wordt en de Candida Albicans zich kan vermenigvuldigen totdat een schimmelinfectie het gevolg is.
 • Schimmelinfectie – doordat het immuunsysteem verzwakt is kan het de schimmel niet onder controle krijgen. Ook heeft het immuunsysteem niet de benodigde middelen om andere infecties en problemen goed aan te pakken. Het gevolg is weinig energie, vermoeidheid, slecht slapen, huidproblemen en een schimmelinfectie met alle gevolgen van dien.

factoren schimmelinfectie
oorzaken & factoren schimmelinfectie

Oorzaken en Factoren Schimmelinfecties

 • Voedsel allergieën / verkeerde voeding
 • Slechte spijsvertering
 • Toxiciteit maag en lever toxiciteit
 • Zwak immuunsysteem

Werking immuunsysteem uitgelegd

Binnen in je lichaam heb je een ongelooflijk mechanisme om je te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Dit ongelooflijke systeem noemen we ook wel je immuunsysteem en is gemaakt om je te beschermen tegen miljoenen aanvallers zoals virussen, infecties, parasieten bacteriën en nog veel meer. Je immuunsysteem zorgt ervoor dat je op de been blijft en het effect en de kracht kun je het beste zien in bijvoorbeeld de natuur.

werking immuunsysteem
werking immuunsysteem

Wanneer een plant of dier overlijdt is het slechts een kwestie van tijd totdat grote hoeveelheden parasieten en bacteriën indringen en binnen de kortste tijd is er niks meer over.  Met andere woorden, je immuunsysteem zorgt ervoor dat al deze indringers niet in je lichaam kan komen.

Vandaar dat mensen met een extreem zwak immuunsysteem of een niet werkend immuunsysteem in een afgeschermde ruimte leven om niet overspoelt te raken door infecties en bacteriën.

T en B Cellen

De meeste immuunsysteem cellen zijn witte bloedcellen en deze zijn weer onder te verdelen in 2 belangrijke lymfocyten groepen. De T-lymfocyten en B lymfocyten. T-cellen zijn erg belangrijk voor je immuunsysteem en coördineren een gezonde immuunsysteem werking om infecties tegen te gaan.

Een T-cel kan verdachte cellen die niet thuis horen in het lichaam herkennen en stoppen. De B-cellen zorgen voor antistoffen die gebruikt worden als  ammunitie tegen infecties, bacteriën en andere indringers.

Wanneer je een zwak immuunsysteem hebt dan ben je een stuk vatbaarder voor een schimmelinfectie op de huid en andere plaatsen. Daarnaast kun je ook sneller last krijgen van bacteriële infecties en virussen met zelfs voedsel allergieën als gevolg.

Tekort aan voedingsstoffen
Een tekort aan belangrijke voedingsstoffen vaak vanwege een ongezonde leefstijl verzwakt het immuunsysteem. Het vervelende van een schimmelinfectie is dat het niet alleen je immuunsysteem verzwakt, maar ook je zenuwstelsel endocriene systeem die bestaat uit klieren en een goede hormoon afscheiding in het lichaam.

Hierdoor kun je je verzwakt en oververmoeid voelen en snel ziek (immuunsysteem). Emotionele problemen en voel je niet lekker in je vel (zenuwstelsel) maar ook een verminderde libido en problemen met de menstruatie (endocriene systeem). Al deze systemen zijn onderling met elkaar verbonden en kunnen drastisch negatief beïnvloed worden door een schimmelinfectie en zwak immuunsysteem.

Schimmelinfectie Cyclus Doorbreken

Hieronder een aantal tips om de schimmelinfectie cyclus te doorbreken en voorkomen. Het belangrijkste is om je immuunsysteem te versterken en goed overleggen met je huisarts indien je medicijnen neemt (zoals antibiotica).

Verander je dieet: Ik heb een complete checklist gemaakt, korte samenvatting is om zoveel mogelijk suikers, en snelle koolhydraten te laten staan. Ook bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen maken schimmelinfectie erger en ondersteunen je immuunsysteem niet.

Indien je niet genoeg weerstand verhogende vitamines binnenkrijgt. Overweeg dan supplementen zoals vitamine C (let op de dosis), zink, lactobacillus of eventueel een multi vitamine.

Balans herstellen tussen "goede" en "slechte" bacteriën door probioticum. Hierin zitten levende ‘’bacteriën’’ om de evenwicht in de darm te verbeteren door de bevolking ‘’goede’’ bacteriën in de darmflora te vergroten.

Hierdoor wordt de overmatige schimmel gist terug gedrongen en is extreem belangrijk bij een schimmelinfectie. De bacteriën soorten waar je juist op moet letten zijn de lactobacillus, streptococcus en bifidobacterium en tref je aan in zure zuivelproducten.

Waar je wel op moet letten is dat er veel zuivelproducten op de markt zijn waar niet of weinig levende bacteriën in zitten. Producten die wel voldoen zijn Yakult, Danone en Vifit*.

*Bron onderzoek over soorten probioticum:

Conclusie

Een schimmelinfectie kan zich uiten in verschillende symptomen en klachten zonder dat je misschien doorhebt dat het door een schimmelinfectie komt.

Veel mensen komen dan terecht in een ‘’schimmelinfectie vicieuze cirkel’’ en blijven lange perioden last houden van terugkerende schimmelinfecties.

Door je immuunsysteem te versterken en je lichaam de juiste bouwstenen te geven om de schimmel af te weten heb je de eerste en belangrijkste stap gezet om candida de baas te worden.

Bronnen:

 1. http://www.orthomolecular.org/library/jom/1981/pdf/1981-v10n04-p228.pdf
 2. https://cmr.asm.org/content/23/2/253.short
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6973342/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share