Oculaire hypertensie zegt de meeste mensen waarschijnlijk niet veel. Maar heb je misschien wel eens van glaucoom gehoord? Veel ouderen hebben het; met als gevolg een behoorlijk verlies aan gezichtsvermogen. Glaucoom is vaak het resultaat van een onbehandelde oculaire hypertensie.
Vandaar, dat het zo belangrijk is om dit tijdig op te sporen en te behandelen! Wat het is en welke remedies er bestaan, je komt het allemaal te weten in dit artikel!
Eenvoudig gesteld is oculaire hypertensie een aandoening waarbij er een hogere druk op je ogen is dan normaal. Bij sommige mensen levert dit nooit problemen op terwijl het bij anderen dus kan leiden tot een glaucoom en permanente oogschade.
Die oogschade is te herkennen aan donkere vlekken in je gezichtsveld. Als je hier niets aan doet kun je binnen een aantal jaar blind worden. Het is dus erg belangrijk om de druk in je ogen te blijven controleren.
Onderzoekers berekenden dat oculaire hypertensie 10 tot 15 keer vaker voorkomt dan het meest voorkomende type glaucoom.
Uit een grootschalige Amerikaanse studie bleek verder dat daar tussen de 4.5% en 9.4% van de bevolking ouder dan 40 lijdt aan oculaire hypertensie. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat dit cijfer in Europa anders zou zijn.
Hoe kom je te weten of je oculaire hypertensie hebt?
Er zijn geen uiterlijke symptomen van oculaire hypertensie, geen rode of pijnlijke ogen; dus je kan het zelf niet opmerken. Alleen tijdens een volwaardig onderzoek bij een oogarts kan de oogdruk opgemeten worden.
Een meting van meer dan 21 mmHG (millimeter kwik) betekent over het algemeen dat er sprake is van oculaire hypertensie.
Indien je je ogen voorstelt als een bol die wordt opgeblazen onder druk begrijp je waarschijnlijk beter waarom het zo belangrijk is dat je jezelf laat onderzoeken op oculaire hypertensie. Een te hoge druk oefent een zodanige kracht uit op de binnenkant van je oog dat het gemakkelijk de delicate optische zenuwen kan aantasten en op die manier glaucoom kan veroorzaken.
De mogelijke oorzaken van oculaire hypertensie zijn zo goed als dezelfde als deze van glaucoom.
Het zijn onder andere:
- Overdreven productie van aqueous, een waterige, heldere vloeistof die in het oog die wordt gemaakt door het 'corpus cilaire' een structuur die zich achter de iris bevindt. Aqueous vloeit door de pupil en vult de voorste kamer van het oog, de ruimte tussen de iris en het hoornvlies. De aqueous lekt weg uit het oog door het trabeculaire raamwerk op het punt waar iris en hoornvlies elkaar raken. Indien het corpus cilaire teveel aqueous produceert dan wordt de druk in het oog hoger; met oculaire hypertensie tot gevolg.
- Het kan ook zijn dat het corpus cilaire niet teveel aqueous produceert maar dat de aqueous te traag weglekt uit het oog. Ook dit zorgt voor overdruk in het oog. Dit kan soms ook veroorzaakt worden door medicatie met steroïden. Sommige mensen zijn hier erg gevoelig voor. Indien je dit soort medicijnen slikt of in oogdruppels gebruikt doe je er goed aan met je oogarts te overleggen over hoe vaak je je zou moeten laten controleren op oculaire hypertensie.
- Een studie toonde in 2011 aan dat muzikanten die blaasinstrumenten spelen vaak een oculaire hypertensie vertonen tijdens het spelen. Zij zouden ook een hoger risico lopen op het ontwikkelen van glaucoom op latere leeftijd.
- Een trauma aan het oog kan ook een eventuele oorzaak voor oculaire hypertensie zijn. Soms begint die zelfs pas maanden nadat de verwonding aan het oog opgelopen werd. Het is daarom belangrijk eventueel opgelopen letsel aan de ogen steeds aan je oogarts te vermelden ook al zie je zelf geen direct verband.
- Andere oogziektes kunnen ook oculaire hypertensie veroorzaken: pseudoexfoliatie-syndroom, het pigment-verdwijningssyndroom en corneale arcus.
Indien je één van deze aandoeningen hebt zal je arts je waarschijnlijk aanraden regelmatig een onderzoek te laten doen naar de druk in je ogen.
Verder spelen ook huidskleur, leeftijd en familiegeschiedenis een rol in het risico op het ontwikkelen van oculaire hypertensie en glaucoom. Mensen van Afrikaanse afkomst, mensen ouder dan 40 en mensen waar glaucoom in de familie voorkomt, lopen allemaal meer kans op het krijgen van oculaire hypertensie.
Ook als je diabetes hebt is de kans op oog-glaucoom groter. Het is daarom belangrijk om je ogen regelmatig te laten controleren als je de 40 gepasseerd bent en je diabetes hebt, een familie waarbij het vaak voorkomt, slecht zicht hebt of van Afrikaanse afkomst bent.
Behandeling
Indien je arts vaststelt dat je aan oculaire hypertensie lijdt dan kan hij je oogdruppels voorschrijven om de druk op je ogen te verminderen. Omdat deze medicijnen echter ook negatieve bijwerkingen kunnen hebben kiezen sommige artsen ervoor slechts te starten met een behandeling indien de patiënt ook tekenen van glaucoom begint te vertonen.
Indien de druppels niet effectief genoeg zijn zal je arts een andere behandeling tegen glaucoom voorstellen, eventueel zelfs een operatie.
Voorkomen van oculaire hypertensie
Daarnaast blijkt ook uit onderzoek dat voeding en supplementen een rol kunnen spelen in het stoppen van oculaire hypertensie. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat flavonoïden veelbelovend zijn in het stoppen van de verergering van oculaire hypertensie en glaucoom. Flavonoïden zitten vooral in rode vruchten en chocolade.
Nitraat heeft geen positieven naam en in dit geval is dat zonde. Het eten van groene bladgroenten en het verkrijgen van nitraat kan namelijk een verhoogde druk op je oogbol voorkomen. Dit blijkt uit een onderzoek waarbij mensen jarenlang gevolgd zijn. Vervolgens is er gekeken naar het dieet van mensen met een verhoogde druk op de ogen en mensen zonder de verhoogde druk op de ogen. Mensen die meer groene bladgroenten hadden en daaruit nitraat haalden hadden significant minder last van glaucoom.
[pullquote]Onthoud dus vooral dat het belangrijk is om van tijd tot tijd de druk op je ogen te laten nakijken[/pullquote]. Zeker als je ouder dan 40 bent of om andere redenen een hoger risico loopt op glaucoom dan de meeste mensen. Indien de aandoening op tijd geconstateerd wordt, kan met de juiste behandeling glaucoom waarschijnlijk voorkomen worden.
Heb je vragen of reacties naar aanleiding van dit artikel dan zijn deze zoals altijd van harte welkom, klik op de link hieronder om je reactie te plaatsen!
Bronnen:
http://link.springer.com/article/10.1007/s00417-015-3168-y
http://archopht.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2480455
.