Gezondheidsklachten

Laatste Update: 18 januari 2017

Leren leven met astma

Astma is al tientallen jaren aan een opmars bezig in onze Westerse wereld. Bijna 300 miljoen mensen wereldwijd zijn met deze aandoening gediagnosticeerd. Hoewel er veel verschillen zijn tussen astmapatiënten  wat betreft de ernst van hun ziekte moeten ze toch allemaal aanpassingen doen in hun levensstijl om te vermijden dat hun gezondheidstoestand erop achteruitgaat of dat een astma aanval hen fataal zou worden.

Echt genezen van astma kan je niet. Je kan enkel preventieve maatregelen nemen en de ziekte beter beheersbaar te maken. Hoe juist? Dat kan je hieronder lezen.

Eén ding is zeker, je leven zal nooit meer helemaal hetzelfde zijn eens je van je arts te horen hebt gekregen dat je astma hebt. Welke maatregelen en eventuele medicijnen je zal moeten nemen zal wel voor een groot stuk afhangen van de ernst van de aandoening bij jou persoonlijk.

Maar veel van de maatregelen die de arts je zal aanraden moeten ook juist voorkomen dat de astma nog erger wordt. Verder is het doel van het onder controle krijgen van astma natuurlijk wel dat je er zo weinig mogelijk door gehinderd wordt in je dagelijkse leven en je werk of studies.

Samen met je arts

Je arts zou samen met jouw een goed uitgewerkt plan moeten opstellen. De eerste stap naar het beheersen van astma is dan ook dit plan te bespreken met hem of haar. Indien je arts niet spontaan zo een plan ter sprake brengt doe je er goed aan hem hier zelf om te vragen of eventueel te vragen of hij je naar een specialist kan doorverwijzen.

Je arts is alvast de perfecte persoon om de medicatie die je misschien moet nemen grondig te evalueren. Niet alleen welke medicatie je moet nemen bij welke symptomen maar ook het correct gebruik ervan, zeker als je een inhalator voorgeschreven krijgt hoor je hier ook de nodige instructies over het gebruik ervan bij te krijgen.

inhalerJe zal ook voor een stuk zelf je astma moeten analyseren. Voor een arts is het niet altijd gemakkelijk vast te stellen wat bij jou de concrete aanleiding of oorzaak is van je astma. Hij of zij zal je ongetwijfeld een aantal vragen stellen naar je levensstijl en je daar advies over geven.

Ben je een roker of leef je in een huis waar gerookt wordt dan zal je uiteraard aangeraden worden hier verandering in te brengen. Maar soms is het niet meteen duidelijk hoe het komt dat iemand astma aanvallen krijgt. In dat geval doe je er goed aan een klein dagboek bij te houden waarin je bij elke aanval noteert wat je op dat moment aan het doen was en in de uren eraan voorafgaand.

Zo wordt er misschien een patroon duidelijk waaruit je dan lessen voor de toekomst kan trekken.

Je leefomgeving

Deze aanpassingen zijn niet altijd even eenvoudig. In je eigen huis kan je alvast proberen alle zaken die een oorzaak van astma aanvallen kunnen zijn te verwijderen: rook, synthetische parfums, chemische stoffen... Maar het kan zijn dat je bijvoorbeeld op je werkplek ook vaak in contact komt met zogenaamde 'triggers' voor astma. Denk hierbij aan het fijne stof dat door kopieerapparaten en laserprinters wordt verspreid, schoonmaakproducten, slecht onderhouden airconditioningstoestellen...

Bespreek in dat geval met je werkgever een andere werkplek of zelfs een andere functie. In het slechtste geval zal je echt op zoek moeten naar een andere job. Voor sommige mensen is het zelfs beter dat ze hun hele leven verhuizen. Stedelijke omgevingen of een woonplaats dicht bij een drukke verkeersader zijn verre van ideaal als je luchtwegenproblemen hebt.

Misschien zal je moeten overwegen naar zee of naar het platteland te verhuizen.

Dat deze maatregelen niet altijd even eenvoudig te nemen zijn lijdt geen twijfel. Maar je gezondheid zou altijd op de eerste plaats moeten komen. Als je niet wilt dat astma je hele leven gaat vergallen en elke fysieke inspanning bijna onmogelijk gaat maken is het echt van het grootste belang dat je jezelf beschermt tegen alles wat ervoor kan zorgen dat de aandoening erger zou worden.

Gelukkig volstaan meestal een paar kleine aanpassingen in je levensstijl, eventueel in combinatie met medicatie, om astma draaglijk en beheersbaar te maken.

Heb jij astma? Of zijn er mensen in je omgeving die hier last van hebben? Wat zijn bij jou of hen de 'triggers'? Laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share