Leren leven met astma

2017-01-18T01:57:54+01:00september 30th, 2013|Gezondheidsklachten|1 Reactie

Laatste update: door

Leren leven met astma

Astma is al tientallen jaren aan een opmars bezig in onze Westerse wereld. Bijna 300 miljoen mensen wereldwijd zijn met deze aandoening gediagnosticeerd. Hoewel er veel verschillen zijn tussen astmapatiënten  wat betreft de ernst van hun ziekte moeten ze toch allemaal aanpassingen doen in hun levensstijl om te vermijden dat hun gezondheidstoestand erop achteruitgaat of dat een astma aanval hen fataal zou worden.

Echt genezen van astma kan je niet. Je kan enkel preventieve maatregelen nemen en de ziekte beter beheersbaar te maken. Hoe juist? Dat kan je hieronder lezen.

Eén ding is zeker, je leven zal nooit meer helemaal hetzelfde zijn eens je van je arts te horen hebt gekregen dat je astma hebt. Welke maatregelen en eventuele medicijnen je zal moeten nemen zal wel voor een groot stuk afhangen van de ernst van de aandoening bij jou persoonlijk.

Maar veel van de maatregelen die de arts je zal aanraden moeten ook juist voorkomen dat de astma nog erger wordt. Verder is het doel van het onder controle krijgen van astma natuurlijk wel dat je er zo weinig mogelijk door gehinderd wordt in je dagelijkse leven en je werk of studies.

Samen met je arts

Je arts zou samen met jouw een goed uitgewerkt plan moeten opstellen. De eerste stap naar het beheersen van astma is dan ook dit plan te bespreken met hem of haar. Indien je arts niet spontaan zo een plan ter sprake brengt doe je er goed aan hem hier zelf om te vragen of eventueel te vragen of hij je naar een specialist kan doorverwijzen.

Je arts is alvast de perfecte persoon om de medicatie die je misschien moet nemen grondig te evalueren. Niet alleen welke medicatie je moet nemen bij welke symptomen maar ook het correct gebruik ervan, zeker als je een inhalator voorgeschreven krijgt hoor je hier ook de nodige instructies over het gebruik ervan bij te krijgen.