Jicht

Laatste Update: 21 november 2016

Jicht en spierverzuring, wat kan ik doen?

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag voorgelegd of er een oplossing is tegen spierverzuring wanneer je last hebt van jicht. Via social media werd er op de vraag gereageerd, fijn dat er meer mensen zijn die kennis wilden delen. Ik heb het een en ander verzameld (informatie) en hieronder mijn eigen kijk en de mogelijk oplossingen.

Belangrijk om te weten is, is dat iedere hieronder genoemde oplossing niet voor iedereen hoeft te werken. Ieder mens is verschillend, om die reden zijn er ook veel verschillende (mogelijke) oplossing beschikbaar.

Wat is spierverzuring?

Allereerst is hebt belangrijk om te weten wat nu eigenlijk spierverzuring is. Er zijn verschillende oorzaken van spierverzuring.

Melkzuur
De eerste kennen we vanuit de sport. Wanneer je sport verbrand je koolhydraten en als restproduct ontstaat melkzuur. Een overbelasting aan melkzuur kan zorgen voor spierverzuring. Normaal gesproken kunnen we melkzuur verbanden, echter is hier wel voldoende zuurstof voor nodig. Wanneer te toevoer van zuurstof en de hoeveelheid melkzuur in evenwicht zijn, zullen er geen problemen ontstaan.

Wat kan ik er tegen doen?

 1. Geen overbelasting van de spieren
 2. Zorg voor goede/voldoende zuurstof toevoer
 3. Houdt je hartslag op 80%
 4. Rust
 5. Verzuring tegen gaan met “basen” uit voedingsmiddelen.


Urinezuur
De klachten die voortvloeien uit jicht hebben te maken met de hoeveelheid urinezuur dat het lichaam niet kan uitscheiden. Teveel urinezuur zal gaan “slaan” op de gewrichten waardoor er klachten opstaan.  Voedingsmiddelen die purine bevatten worden door het lichaam omgezet in urinezuur. Het meeste simpele is om gewoon geen voedingsmiddelen te eten met purines toch?

Maar je lichaam kan ook uit andere stoffen urinezuur produceren, hier kunnen we niets aan doen. Wat kunnen we dan wel doen?

We kunnen dus niet volledig voorkomen dat we urinezuur in ons bloed hebben. Wat we wel kunnen doen is het neutraliseren van de zuurbase. Dit kunnen we doen met eiwit-arme voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen met veel eiwitten hebben een zuuroverschot. Door veel eiwitten te eten zal het huidige zuurgehalte in het bloed niet doen dalen. Door voedingsmiddelen te eten die “basen” zijn, zal de zuurgraad worden geneutraliseerd.

In elke voedingsmiddelen zitten eigenlijk wel eiwitten, dus voor een tekort hieraan hoeven we niet bang te zijn.

Stofwisseling verbeteren
Nog een belangrijk deel is, is om de stofwisseling te optimaliseren. Er is namelijk een koppeling ontdekt tussen jicht klachten en een slechte stofwisseling.

Natriumbicarbonaat
Veel sporters nemen natriumbicarbonaat om het overtollige zuur (wat spierverzuring veroorzaakt) tegen te gaan.  Dit kan op verschillende manieren.

 • Water drinken met basisch water
 • Tabletten met natriumbicarboot slikken
 • Voedingsmiddelen nemen die een hoge zuurgraag hebben (basen)


De komende tijd zal dit artikel worden aangevuld!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb een hoop medicijnen zoals voor hart (Pacemaker) diabeticus, + plaspillen. Nu vraag ik mij af of ik dit wat u aanraadt mag doen

  Bij voorbaat dank
  Maria Geers

  1. Daar kan ik op deze manier niets over zeggen, want ik ken jouw historie niet. Deze vraag kun je beter aan je behandelend arts stellen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share