• De meest voorkomende oogaandoeningen

De meest voorkomende oogaandoeningen

2014-08-27T08:58:31+01:00augustus 27th, 2014|Gezondheidsklachten|0 Reacties

Laatste update: door

De meest voorkomende oogaandoeningen

slecht zienWe staan er nagenoeg nooit bij stil: Je hebt ogen om te zien wat er in je omgeving gebeurt. Pas als de ogen achteruit gaan, en dus een slechtere kwaliteit beeld geven, besef je pas hoe belangrijk deze lichaamsfunctie is. Voor de gezondheid van je ogen is het belangrijk tijdig te handelen indien je met één of meerdere van de onderstaande oogaandoeningen te kampen hebt.

Maar eerst even een korte introductie over de werking van het oog:

De werking van het oog

Op het moment dat je iets ziet vangen je ogen lichtgolven op uit de omgeving. De lichtgolven komen het oog binnen, en vallen als eerste op de binnenste lens. Deze lens is erg soepel en is in staat om van vorm te veranderen met behulp van hele kleine spiertjes die rondom de lens zitten.

Deze spiertjes kunnen de lens platter maken, of boller maken waardoor je het beeld scherp kunt stellen. Een mooi mechanisme waardoor je zowel van dichtbij, als van veraf, scherp kunt zien. Tenminste als het allemaal nog goed werkt.

Deze golven worden dus samengebracht in je oog via de ooglens waarna de golven op het netvlies worden ‘geprojecteerd’. Deze projectie wordt door het netvlies geïnterpreteerd en verzonden naar de hersenen als zenuwimpulsen. Dit gebeurt op de zogenaamde ‘gele vlek’.

Hier liggen vele miljoenen zogenaamde ‘kegeltjes’ en ‘staafjes’ die deze bewerking voor hun rekening nemen. Op het moment dat je hersenen deze zenuwimpulsen vertaalt hebben, zie je dus het beeld in het echt. De beelden van beide ogen worden over elkaar heen gelegd, net zoals bij 3D-films, waardoor we diepte kunnen zien, we kunnen hierdoor diepte zien om onder andere afstanden in te kunnen schatten.

Natuurlijk gaat dit hele proces hypersnel. Het is een continue stroom aan informatie wat ontzettend belangrijk is voor je lichaam. Op deze manier kun je bijvoorbeeld gevaar zien aankomen, maar natuurlijk ook lezen of een film kijken.

Rondom het oog zitten verschillende