Gezondheidsklachten

Laatste Update: 27 augustus 2014

De meest voorkomende oogaandoeningen

5
(2)

slecht zienWe staan er nagenoeg nooit bij stil: Je hebt ogen om te zien wat er in je omgeving gebeurt. Pas als de ogen achteruit gaan, en dus een slechtere kwaliteit beeld geven, besef je pas hoe belangrijk deze lichaamsfunctie is. Voor de gezondheid van je ogen is het belangrijk tijdig te handelen indien je met één of meerdere van de onderstaande oogaandoeningen te kampen hebt.

Maar eerst even een korte introductie over de werking van het oog:

De werking van het oog

Op het moment dat je iets ziet vangen je ogen lichtgolven op uit de omgeving. De lichtgolven komen het oog binnen, en vallen als eerste op de binnenste lens. Deze lens is erg soepel en is in staat om van vorm te veranderen met behulp van hele kleine spiertjes die rondom de lens zitten.

Deze spiertjes kunnen de lens platter maken, of boller maken waardoor je het beeld scherp kunt stellen. Een mooi mechanisme waardoor je zowel van dichtbij, als van veraf, scherp kunt zien. Tenminste als het allemaal nog goed werkt.

Deze golven worden dus samengebracht in je oog via de ooglens waarna de golven op het netvlies worden ‘geprojecteerd’. Deze projectie wordt door het netvlies geïnterpreteerd en verzonden naar de hersenen als zenuwimpulsen. Dit gebeurt op de zogenaamde ‘gele vlek’.

Hier liggen vele miljoenen zogenaamde ‘kegeltjes’ en ‘staafjes’ die deze bewerking voor hun rekening nemen. Op het moment dat je hersenen deze zenuwimpulsen vertaalt hebben, zie je dus het beeld in het echt. De beelden van beide ogen worden over elkaar heen gelegd, net zoals bij 3D-films, waardoor we diepte kunnen zien, we kunnen hierdoor diepte zien om onder andere afstanden in te kunnen schatten.

Natuurlijk gaat dit hele proces hypersnel. Het is een continue stroom aan informatie wat ontzettend belangrijk is voor je lichaam. Op deze manier kun je bijvoorbeeld gevaar zien aankomen, maar natuurlijk ook lezen of een film kijken.

Rondom het oog zitten verschillende delen die het oog moeten beschermen tegen gevaren van buitenaf, of die belangrijke functionaliteiten aan het oog toevoegen:

oogaandoeningen-voorbeeld

De oogrok

Dit is de buitenste laag van de oogbol waaraan de spieren verbonden zijn. Hierdoor kan het oog alle kanten op draaien zodat je een breder gezichtsveld hebt.

De iris

Dit wordt ook wel het regenboogvlies genoemd. Dit vlies is een bescherming tegen bijvoorbeeld een erg sterke zon. Dit vlies bevat een pigment die uiteindelijk de kleur van je ogen bepaalt.

De wimpers

Samen met je oogleden, zorgen je wimpers er voor dat er geen kleine stofjes in je oog kunnen waaien.

De oogleden

Ook de oogleden beschermen je ogen tegen gevaren van buitenaf. Ze kunnen in een fractie van een seconde reageren en zich sluiten om de oogbol enigszins te beschermen. Daarnaast zorgen de oogleden voor het verdelen van het traanvocht zodat je ogen niet uitdrogen. Ook fungeren ze als een soort ruitenwisser, waardoor je ogen schoon blijven.

Ok, in theorie werkt dit allemaal prima, maar wat als één van de eerder genoemde elementen niet goed (meer) werkt? Er kunnen dan verschillende problemen ontstaan die zich met name op latere leeftijd openbaren. Helaas zijn de ogen één van de eerste organen die verouderen. Deze zullen dus als één van de eersten gebreken gaan vertonen naarmate de jaren vorderen. In veel gevallen al vanaf je 45sste levensjaar.

Laten we de meest voorkomende oogafwijkingen even op een rijtje zetten:

Bijziend en Verziend

Dit is één van de meest voorkomende oogafwijkingen, die vaak al op relatief jonge leeftijd voor kunnen komen. Om even het verschil aan te duiden: Er is sprake van verziendheid als je beeld vlakbij erg wazig wordt. Dit merk je het snelst bij het lezen van een boek: Je moet het boek steeds verder van je af houden om scherp te kunnen lezen. En op een bepaald moment zijn je armen te kort…

Bijziendheid is net andersom. Dichtbij kun je prima zien, maar de voorwerpen die ver weg staan zijn wazig. Dit is erg lastig bij bijvoorbeeld autorijden. De oorzaak hiervan is het feit dat de lichtbundel net voor, of net achter, de ooglens valt. Het scherpe beeld wordt dus niet OP de ooglens geprojecteerd. Hierdoor krijg je wazige toestanden die je kunt vergelijken met een niet-scherpe foto. Het principe is hetzelfde.

Gelukkig kunnen beide afwijkingen relatief eenvoudig verholpen worden met behulp van een (lees)bril of eventueel lenzen. Bij verziendheid zal er gebruik gemaakt worden van positieve glazen of lenzen, terwijl bijziendheid gecorrigeerd kan worden met negatieve lenzen of glazen.

Cataract (Staar)

Een andere, zeer veel voorkomende, oogafwijking is staar. Het is een vertroebeling van de ooglens wat vaak pas op oudere leeftijd voorkomt. Maar ook op jongere leeftijd kan staar voorkomen. Dit is dan in 99% het gevolg van een erfelijke afwijking.

Als je last hebt van staar, dan zie je alles wazig en/of dubbel. In hoeverre dit hinderlijk is, is afhankelijk van de ernst van de aandoening.

In sommige gevallen kunnen bepaalde kleuren niet meer worden waargenomen en/of kunnen je ogen erg gevoelig zijn voor licht. Onnodig te zeggen dat autorijden dan niet meer tot de mogelijkheden behoort, tenminste als je er niks aan doet.
Staar is prima te behandelen. Bij de een zal een ingreep niet noodzakelijk zijn, omdat de negatieve effecten erg miniem zijn. Maar als het een onwerkbare situatie wordt, zal er snel worden besloten om te opereren.

De troebele ooglens wordt dan verwijdert en vervangen door een nieuwe. Een routine ingreep die geen complicaties hoeft op te leveren. Wel zal je na de operatie nog een leesbril nodig hebben omdat de nieuwe lens nooit optimaal afgestemd kan worden op jouw ogen.

Glaucoom

De aandoening glaucoom heeft te maken met de druk in je oogbol. Normaal moet de druk in je oogbol in evenwicht zijn met de externe druk. Het lichaam regelt dit in principe zelf door het aanmaken of afvoeren van vocht. Maar als bijvoorbeeld de afvoer van vocht uit je oogbol niet goed werkt, zal de druk in je oogbol hoger worden. De hoge druk heeft een direct effect op de zenuwen die in je netvlies zitten. Op termijn zullen deze zenuwen afsterven. Je gaat dit merken doordat er delen van je beeld uit gaan vallen, en andere delen wazig worden.

Op het moment dat je dit ontdekt, is het eigenlijk al te laat. Je oog zal zich daarna niet meer kunnen herstellen. Het is daarom erg belangrijk om bijvoorbeeld vanaf je 50ste ook je oogdruk te laten controleren, om erger te voorkomen. De behandeling hiervoor kan er g eenvoudig zijn met behulp van oogdruppels. Mocht dit niet helpen, dan is er een mogelijkheid voor een operatieve oplossing of een laserbehandeling.

Scheelzien

Als we het hebben over scheelzien, dan liggen de assen van de ogen niet evenwijdig aan elkaar. Niet alleen een vreemd gezicht van buitenaf, maar ook erg vervelend voor de patiënt. Het ruimtelijke beeld wordt niet goed weergegeven waardoor diepte zien een groot probleem wordt.

Scheelzien zien we veel bij kinderen. Baby’s tot ongeveer 6 maanden, kunnen dit hebben, maar dat is vrij normaal en zal zichzelf op gaan lossen als de ogen meer getraind en volgroeid zijn. Maar als het scheelzien na 6 maanden nog steeds aanwezig is, moeten er maatregelen genomen worden.

Vaak wordt er een aangepaste bril voorgeschreven, of het gezonde oog afgeplakt. Hierdoor wordt het kind gedwongen om met het slechte oog te kijken, waardoor deze meer getraind wordt. Als deze eerste maatregelen niet werken, dan is er nog de mogelijkheid voor een medische ingreep.

Maar hoe eerder het scheelzien wordt geconstateerd, hoe gemakkelijker het is om dit te corrigeren.

Droge ogen

We hebben allemaal wel eens last van droge ogen. Dit kan een gevolg zijn van de airco op kantoor of in de auto, maar kan ook een gevolg zijn van bepaalde medicijnen, het dragen van contactlenzen, ouderdom of een verandering in je hormonen. Vaak lijkt het onschuldig, maar op termijn kunnen er grote gevolgen optreden. Je ogen hebben het vocht namelijk nodig om de vervuiling en het stof, wat onvermijdelijk op je oogbal terecht komt, weer te kunnen verwijderen. Bij droge ogen ga je dan ook snel last krijgen van irritaties en jeuk.

Verzakking van de oogleden

In de loop van de jaren kunnen de oogleden gaan verzakken. Deze hebben een belangrijke functie om de oogbal te ondersteunen. Bij een verzakking kan het betreffende ooglid naar binnen of naar buiten draaien. In beide gevallen is er dan een kans op hoornvliesontsteking of een slijmvliesontsteking. Als dit soort aandoeningen niet tijdig behandeld worden, kan er schade optreden aan de ogen.

De behandeling is vrij eenvoudig: Het ooglid wordt opnieuw opgespannen (een soort facelift) waardoor de oogbal weer de ondersteuning heeft die het nodig heeft.

Tot slot

Zoals eerder gezegd, zijn het de ogen die als eerste ouderdomsverschijnselen gaan vertonen. En als ik het over ouderdom heb, dan spreek ik over een leeftijd vanaf 45 jaar. Nee, dit is beslist niet oud voor je lichaam, maar voor je ogen beginnen de jaren dan wel te tellen. Het is verstandig om vanaf die leeftijd je ogen regelmatig te laten controleren, zodat eventuele afwijkingen snel hersteld kunnen worden.

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 

Pagina  [tcb_pagination_current_page]  van  [tcb_pagination_total_pages]


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang tijdelijk gratis mijn boek Bye Bye Buikvet direct in je inbox!

0 Shares
Tweet
Pin
Share