Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem

Laatste Update: 21 september 2021

Eczeem behandeling: 16 natuurlijke tips

Een hele vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben en die vaak terugkomt is eczeem. Als je last hebt van eczeem dan weet je wat ik bedoel. Vaak is het met eczeem zo dat het een aandoening is waar je constant bovenop moet zitten wil je het met succes onderdrukken.

En op de momenten dat je een verminderde weerstand hebt, of last hebt van extra stress dan krijg je ook weer extra last van eczeem.

Je blijft zogezegd altijd vatbaar of gevoelig voor eczeem.

Daarom is het belangrijk dat je heel consistent bent in het behandelen en onderdrukken van je eczeem, zie het als een verplicht ritueel, net als je tanden poetsen en je haren wassen.

Consistente behandeling van de eczeemplekken brengt het beste resultaat en op die manier heb je ook de minste kans dat de eczeemplekken tot littekens of een leerachtige huid leiden. Er zijn heel veel verschillende soorten eczeem en je kunt eczeem op heel veel verschillende plekken krijgen.

Als je allergisch bent voor bepaalde producten dan is het zaak om erachter te komen waarvoor je allergisch bent. Sommige mensen zijn allergisch voor metalen of stoffen die in bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten zitten.Weer anderen zijn allergisch voor gluten of zuivel of histamine.

Indien jouw eczeem veroorzaakt wordt door een allergie is het heel belangrijk dat je een arts vast laat stellen om welke allergie het gaat, soms ben je allergisch voor meerdere dingen, laat dit goed onderzoeken!!

Daarnaast zal ik je een aantal tips geven betreffende voeding en leefstijl die eigenlijk voor iedereen van toepassing zijn om je gezondheid te versterken. Bij jou is eczeem je zwakste punt en op het moment dat jij je lichaam tegenwerkt met ongezonde gewoontes zal dat zich bij jou als eerste uiten in de vorm van eczeem.

Dus de eerste stap in eczeem onder controle krijgen is ervoor zorgen dat je onnodige triggers zoveel mogelijk vermijd en de triggers die je niet kunt vermijden zoveel mogelijk compenseert door extra gezond te leven.

Want als stress bij jou de trigger is kun je moeilijk tegen je baas zeggen: “tot ziens en de groeten ik ga in mijn hutje op de heide wonen vanwege mijn eczeemaanvallen! “.

Dit is natuurlijk wel heel erg zwart wit uitgedrukt, maar wat ik je duidelijk wil maken is dat je meestal niet alle triggers kunt vermijden en dat het daarom zo belangrijk is om daar waar je wel kunt ingrijpen dat ook te doen!

Als ik bijvoorbeeld een dag in de stad heb gelopen en in kijk ‘s avonds in de kraag van mijn witte bloesje of shirt dan schrik ik toch elke keer weer. Heb ik de hele dag die zwarte dampen ingeademd?

Daarom moet je al die ongezonde omgevingsfactoren compenseren met voldoende antioxidanten. Deze antioxidanten hebben de belangrijke taak om vrije radicalen, bijvoorbeeld het stikstofmonoxide en dioxide dat je inademt.

Eczeem en voeding

De eerste belangrijke stap die je moet zetten als je last hebt van eczeem is selectiever worden in wat je eet. Natuurlijk weet ik dat voeding lang niet altijd de directe oorzaak is van eczeem en dat bij jou het eczeem wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een allergie voor nikkel om maar iets te noemen.

Maar dan nog is voeding  van hele grote invloed op allerlei processen die in je lichaam plaatsvinden.

Eet je gezond dan krijgt je lichaam alle benodigde nutriënten om deze processen goed uit te voeren, eet je niet gezond dan is de kans groot dat je lichaam niet optimaal functioneert en bijvoorbeeld je immuunsysteem niet de kans krijgt om optimaal te functioneren.

Remember, eczeem is jouw zwakke plek en deze zwakke plek moet je niet in de hand werken maar tegengaan.

Ons dieet bestaat uit gemaksgoederen

In ons normale westerse voedingspatroon krijgen we over het algemeen juist veel binnen van datgene wat je lichaam niet nodig heeft en maar weinig van datgene wat je lichaam wel nodig heeft.

Dit komt omdat ons eetpatroon min of meer gedicteerd wordt door het aanbod van de supermarkt.

Ik ben zelf net oud genoeg dat ik de tijd nog meegemaakt heb dat in mijn ouderlijk dorp er maar een supermarkt was, maar wel twee slagers, twee bakkers en een groentewinkel waar je je verse groenten, vlees en brood kon halen. Kaas, eieren, nootjes en vis haalde je een keer in de week op donderdag op de markt.

Die supermarkt daar kwam je alleen voor de frisdrank en het snoep.

Tegenwoordig zijn er twee supermarkten en een bakker bestaat nog,  geen slagerijen en geen groenteboer meer. Iedereen haalt dus het gros van zijn voedingsmiddelen bij die supermarkt.

Waarom  zijn deze gemaksgoederen is ons dieet eigenlijk ongezond?

Ik weet niet of jij nog veel van je economielessen onthouden hebt, maar waar het op neer komt is dat je drie soorten goederen hebt:

 • Convenience goods
 • Shopping goods
 • Specialty goods

Het verschil tussen deze drie soorten goederen is hoeveel tijd, geld en moeite jij wilt steken in de aanschaf ervan. Voorbeelden van convenience goods zijn batterijen, gloeilampen, een reep mars, fles drinken, een sandwich bij de benzinepomp. Allemaal zaken die je koopt en waar je het liefst zo weinig mogelijk energie en moeite in steekt.

Voorbeelden van shopping goods zijn een koffiezetapparaat, mp3 speler, smartphone etc. Allemaal zaken die je niet elke dag koopt en waar je wel even voor op prijsvergelijk kijkt waar ze het goedkoopst zijn, deze producten gaan een paar jaar mee.

Dan heb je nog de specialty goods, dat zijn exclusieve producten waar je eerst uitgebreid onderzoek na doet, deze producten schaf je niet vaak aan, voorbeelden: huwelijksreis, auto, huis, antiek etc.

Nu vraag jij je inmiddels af wat dit in godsnaam te maken heeft met eczeem. Nou, ik wil je iets duidelijk maken zodat je begrijpt waarom ons voedingspatroon zo ongezond is.

Wij als consument geven dus aan dat we weinig tijd, geld en moeite willen besteden aan voeding. Immers, anders waren die slagers en die groenteboer in mijn ouderlijk dorp er nog wel geweest.

Ons collectief signaal aan de markt is dat we weinig tijd, geld en moeite willen steken in de aanschaf van voeding.

De klant is koning, dus wat gebeurt er, die supermarkten die toen ik kind was alleen goed waren voor frisdrank en snoep, die breiden hun assortiment uit.  Allerlei producten worden aangeboden door de supermarkt die de slager en de groenteboer eerst aanboden. Echter, met een grote maar…

Maar de supermarkt levert van huis uit alleen convenience goods, dat is het winstmodel van de supermarkt en daarom moeten de producten zo goedkoop en gemakkelijk mogelijk, niet duurzaam, niet gezond, ecologisch of biologisch.

Wij als klanten hebben gekozen voor gemak en goedkoop en dat is precies wat we van de supermarktproducten verwachten, het moet vooral voordelig en gemakkelijk (te bereiden) zijn.

1 Ga anders naar voeding kijken

Zolang wij met zijn allen naar die supermarkt blijven rennen zal er niets aan onze voeding veranderen, die supermarkt levert alleen maar producten die gefabriceerd zijn met een aantal ingrediënten die vooral goedkoop zijn.

Daarom zit er suiker in kipfiletjes en transvetten in de pindakaas. Al deze ongezonde ingrediënten zijn tevens de goedkoopste ingrediënten.

Maar vind je dat eigenlijk niet heel raar? Ik wel, want wat is nu je grootste goed, die auto, je smartphone of je gezondheid. Ik vind een goede gezondheid boven alles staan, jij waarschijnlijk ook.

Maar toch als het gaat om voeding dan lopen we ons collectief de benen uit het lijf naar die supermarkt. Immers, als we echt het geld ervoor overhadden dan was er wel weer een groenteboer en een slager.

Je zult dus echt een omschakeling in denken moeten maken en je bewust worden van het feit dat convenience goods per definitie zo goedkoop mogelijk en dus niet zo gezond mogelijk zullen zijn.

2 Biologisch en ambachtelijk

Wil jij zo gezond mogelijk eten dan kun je je voeding maar beter bij die biologische groenteboer en die ambachtelijke bakker en slager halen. Het hele winstmodel van deze bedrijven is dat ze kwaliteit leveren aan de klanten die wel bereid zijn om die paar euro extra uit te geven en wel die extra moeite willen doen.

Dat is het grote verschil tussen een groenteboer en een supermarkt, iets wat we tegenwoordig vaak zijn vergeten omdat we denken dat alle voeding uit een supermarkt moet komen, maar dat is niet zo!

Genoeg gepraat over economie, je weet nu waarom je zo weinig gezonde producten tegenkomt in de supermarkt en waarom je van gezond voedsel je prioriteit moet maken. Je dagelijkse portie eten wordt nu een shopping good, wat betekent dat je er ook wat extra moeite voor moet doen zodat jij meer kwaliteit in je voedingspatroon krijgt.

3 Meer groente

De beste manier om triggers te vermijden is ten eerste door veel meer groente te gaan eten. Verse groente is de grootste leverancier van al die antioxidanten die je lichaam nodig heeft om schade aan cellen tegen te gaan.

Zelfs diepvriesgroente bevat meer voedingsstoffen dan je zou denken, dus ook diepvriesgroente is een goede tweede optie. Let er wel op dat er niet allerlei sausjes en smaken zijn toegevoegd.

Iedereen zal het wel met me eens zijn dat voldoende groente essentieel is voor een optimaal functionerend lichaam. Maar hoeveel groente is genoeg?

Mijn regel is altijd dat groente minimaal de helft van je maaltijd uit moet maken, het liefst twee derde.

Ik heb zelf de omschakeling gemaakt door de Nederlandse gewoonte van aardappelen, vlees, groente of pasta, vlees en groente, simpelweg te vervangen door vlees, groente en groente. Oftewel ik heb de aardappelen en de pasta’s die je normaal eet gewoon helemaal weggelaten en vervangen door een extra portie groente.

Dit is de meest simpele manier om je dieet aan te passen en zo hoef je ook niet bang te zijn dat je minder gaat eten of teveel, je eet precies dezelfde hoeveelheid alleen de verhouding is veranderd!

4 Meer onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten vind je vooral in nootjes en vette vis. Zie de onverzadigde vetten maar als zo’n exclusieve voedingsstof waar je graag wat extra geld en moeite voor wilt doen.

En het is de moeite waard!

Deze onverzadigde vetzuren, vooral de omega 3, zijn supergezond voor je huid, je immuunsysteem en het zit vol met antioxidanten die veroudering en beschadiging van cellen tegengaat. En dat is precies wat eczeem is, het zijn eigenlijk beschadigde huidcellen waarbij het lichaam maar niet in staat is om die beschadiging te repareren. Door je inname van omega 3 te vergroten geef je je lichaam meer bouwstoffen waarmee het de schade kan repareren.

5 Voldoende fruit

Tenzij je een allergie voor fruit hebt is het ook verstandig om zeker twee stuks fruit per dag te eten. Voor mensen met een fruitallergie zou ik adviseren om over te stappen op biologisch fruit dat zonder gebruik te maken van pesticiden is verbouwd.

Want in de meeste gevallen ben je niet allergisch voor het fruit zelf, maar voor de pesticiden die er inzitten.

Fruit is erg belangrijk vanwege de vitaminen en de voedingsvezels, deze vezels versterken je spijsvertering. De spijsvertering is weer de basis voor een goed functionerend immuunsysteem.

Vaak is eczeem een gevolg van een allergische reactie, oftewel een fout in je immuunsysteem.

Eet minder bewerkte voeding

Om minder last te krijgen van eczeem is het op twee fronten belangrijk dat je stopt met het eten van bewerkte voeding. Deze bewerkte voeding bevat nauwelijks tot geen voedingsstoffen die je lichaam helpen om de processen zoals je immuunsysteem of het herstellen van beschadigde cellen te bevorderen.

Sterker nog in bewerkte voeding vindt je vooral grondstoffen, want ingrediënten kun je het eigenlijk niet noemen, die ervoor zorgen dat je ontstekingswaarden juist verhogen.

Met andere woorden, als jij last hebt van eczeem dan zullen deze voedingsstoffen je zwakste plek verergeren. De eerste plek op je lichaam waar de klachten zullen verschijnen is je huid. Daarnaast zet je je immuunsysteem hard aan het werk om de effecten van die ongezonde voeding weer teniet te doen, deze tijd had je lichaam ook nuttig kunnen besteden in de strijd tegen eczeem.

6 Minder kunstmatige suikers

Een hele grote boosdoener als het gaat om gezondheidsklachten is de kunstmatig gefabriceerde suiker, het zogenoemde fructose glucose siroop, of varianten daarvan. (1) Het veroorzaakt niet alleen diabetes type 2 maar ook overgewicht, hart- en vaatziekten en huidklachten. Deze kunstmatige suikers kunnen door het menselijk lichaam niet goed worden verwerkt, immers dit kunstmatige goedje bestaat nog maar een jaar of dertig en komt van nature in geen enkele voedingsbron voor.

Ons lichaam is simpelweg niet uitgerust met de juiste middelen om deze kunstmatig gefabriceerde suikers om te gaan.

Het resultaat van deze kunstmatig toegevoegde stoffen is dat je niet de juiste signalen krijgt van je lichaam, zoals bijvoorbeeld het signaal dat je vol zit, dat je genoeg energie hebt binnengekregen. Daarnaast zorgen deze kunstmatige suikers ervoor dat er genotshormonen worden aangemaakt, dat is ook gelijk de reden waarom mensen zo moeilijk van de zoetigheid af kunnen blijven.

Het vreemde aan deze kunstmatige suikers is dat bij grote hoeveelheden juist de stressmarkers weer omhoog schieten en je weer inflammatie  aan bijvoorbeeld de lever krijgt. (2) Als je meer wilt weten over wat High-Fructose-Corn-Sirup (HFCS) met je doet kijk dan naar dit interessante hoorcollege over de schadelijke gevolgen van kunstmatige suikers:

https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

7 Minder transvetten

Transvetten zijn ook weer zo’n onnatuurlijk gefabriceerd goedje. Dit zijn vetten die door middel van hydrogeneren ontstaan. Dat houdt in dat je een willekeurige goedkope plantaardige olie neemt en de onverzadigde vetzuren in die olie omzet naar verzadigde vetzuren.

Want verzadigde vetzuren blijven veel langer houdbaar dan onverzadigde vetzuren.

Een nadelige bijkomstigheid is dat tijdens dit proces een nieuw soort vetten ontstaat, de zogenaamde transvetten. Deze transvetten zijn zo schadelijk voor je gezondheid dat de maximale aanvaardbare dosis rond de twee gram per dag zit. Moet je nagaan de aanvaardbare dosis in grammen, dan moet het wel zeer ongezond zijn.

En dat is het ook! (3) Uit onderzoeken blijkt dat er een sterke correlatie is tussen het krijgen van astma en allergieën als kind en de hoeveelheid transvetten er in het voedingspatroon zitten.

Al deze bovengenoemde gifstoffen kunnen maar op een paar manieren je lichaam verlaten, normaal gesproken plas en poep je de gifstoffen uit, maar als je maar genoeg gifstoffen binnenkrijgt dan heeft het lichaam nog een extra optie, de gifstoffen via de huid uit het lichaam lozen.

Zoals je weet is de huid het grootste orgaan van het menselijk lichaam, wist jij dat je huid in totaal wel vijftien kilo kan wegen. Dus al die gifstoffen worden via je poriën uit het lichaam verwijderd. Hoe meer gifstoffen hoe meer kans op ontstekingen, pukkels en eczeem.

Daarom hamer ik er zo uitgebreid op om op de eerste plaats zorgvuldig te zijn in wat je eet, pas als je een gezonde basis hebt kun je die extra stappen zetten om helemaal van eczeem af te komen. Als de basis daarentegen niet goed is, dan kun je nog zo je best doen wat betreft huidverzorging, maar de gifstoffen blijven van binnenuit in je huid gepompt worden omdat je niet goed eet.

Dit is dweilen met de kraan open.

8 Minder verzadigde vetten

De gedachte dat verzadigde vetten erg ongezond zijn is een achterhaalde gedachte, sterker nog je mag normaalgesproken best wat verzadigde vetten in je dieet hebben, ze spelen een belangrijke rol in de regeneratie en opbouw van de cellen. Helaas is het zo dat als je gevoelig bent voor eczeem je sneller huidproblemen krijgt door deze verzadigde vetten.

Het is bekend dat ons westerse voedingspatroon veel te veel verzadigde vetten bevat. En om het nog erger te maken, die onverzadigde vetten die we binnenkrijgen krijgen we in de verkeerde verhouding binnen, teveel omega 6 en veel te weinig omega 3. Omega 6 en verzadigde vetten werken ontstekingen in de hand, omega 3 remt ze juist.

Resumerend: naast de verzorging van je huid tegen eczeem begin je ook met de verzorging van je lichaam. Veel groente, voldoende fruit, veel omega 3 en minder verzadigde vetten en helemaal weg met die transvetten en kunstmatige suikers.

9 Vermijd de eczeem triggers

Als je last hebt van eczeem is het verstandig om op te passen met koffie, alcohol, chocolade, suiker en vet. Daarnaast is roken natuurlijk erg slecht voor je huid en verergert het eczeem.

10 Stress eczeem tegengaan

Stress eczeem, zou het al in de Dikke Van Dale zijn opgenomen als een echt woord? In ieder geval is het wel zo dat stress een hele grote invloed heeft op je huid. Stress legt je immuunsysteem tijdelijk lam en juist je huid is de eerste verdedigingslinie tegen indringers van buitenaf. (4) (5)

En bij stress is het alsof de soldaten staken en je mooie verdedigingswal daar verloren bijstaat.

Een hele goede algemene tip om eczeem tegen te gaan is door stress tegen te gaan. Dit klinkt makkelijker dan gezegd omdat het eczeem je ook weer stress bezorgt. Los van de stress die het eczeem je bezorgt heb je natuurlijk allerlei stressfactoren in je leven.

Nu kan ik heel uitgebreid ingaan op het onderwerp stress, maar dat heb ik in andere artikelen al gedaan. Wat ik je in dit artikel wel mee kan geven is dat je stress, in welke vorm dan ook, tegen kunt gaan op een paar verschillende manieren.

Op de eerste plaats helpen meditatie, Yoga, mindfulness om je geest tot rust te manen. Op die manier stop je de aanmaak van stresshormonen, ook zelfhypnose is een goede manier om rust in je hoofd te brengen.

Daarnaast, maar dat ligt aan de mate en waar je last hebt van eczeem is sporten of lichaamsbeweging een goed alternatief. Echter, als jij van zweten erg snel irritatie krijgt dan zou ik gaan voor de Yoga- of meditatiesessie.

Eczeem op je hoofdhuid en gezicht behandelen

Nu we alle algemene randvoorwaarden voor een eczeemvrije huid hebben behandeld gaan we kijken wat de beste tips zijn tegen specifieke soorten eczeem. Een veel voorkomende vorm van eczeem is dat op je hoofdhuid.

Deze variant wordt ook wel seborroisch eczeem genoemd en kenmerkt zich door droge schilfers al dan niet gecombineerd met rode geïrriteerde plekken.

Deze plekken worden vooral erger als je er aan krabt. Dus in de eerste plaats niet krabben!

9 shampoos

Eczeem op je hoofdhuid noemt men in de milde vorm ook wel roos. Natuurlijk kun je de verschillende shampoos tegen roos proberen, vaak geeft een antiroosshampoo op basis van menthol een verlichting van de klachten.

Echter, als je stopt met de shampoo dan komt de roos na verloop van tijd gewoon weer terug.

Deze huidschilfers kunnen verschillende oorzaken hebben, of je hoofdhuid maakt teveel talg aan, of je hoofdhuid regenereert sneller dan normaal en dus zit je met extra veel dode huidcellen die je dus kunt zien, maar ook schimmels of een te droog huis kan de oorzaak zijn van roos.

Ook hier is er geen gouden regel die altijd geldt. De reden dat jij roos hebt kan ook zijn omdat je juist te vaak je haar wast, of producten gebruikt waar teveel parfum of alcohol inzit.

Een huidverzorgingslijn die speciaal is gemaakt om je huid te verzorgen zonder toegevoegde middelen is dat van Grahams.

Deze producten zijn special gemaakt voor mensen met eczeem.

Hoe dan ook, je kunt de verschillende vrij verkrijgbare shampoos proberen, mocht dat niet voldoende zijn kun je de volgende alternatieven proberen:

10 Eczeem behandelen met appel cider azijn

Een sterk gist- en schimmeldodend middel is appelciderazijn. Appelciderazijn moet je wel met water verdunnen anders is het te sterk. De juiste verhouding is ongeveer 50/50. De appelciderazijn kun je direct op de met eczeem aangetaste huid aanbrengen, het doodt de gisten en schimmels die voor ontstekingen zorgen en tegelijkertijd breekt het de vetten en de dode huid af.

Deze appelciderazijn kun je twee tot driemaal daags aanbrengen op de eczeemplekken.

11 Eczeem behandelen met tea tree olie

In tegenstelling tot appelciderazijn is tea tree olie geen middel dat je ook voor je interne gezondheid kan gebruiken. Voor de duidelijkheid tea tree olie is als je het drinkt giftig, ook kunnen mensen er allergische reacties van krijgen.

Echter, ben je er niet allergisch voor dan kun je proberen je eczeem ermee te verminderen, het is namelijk sterk antiseptisch en het brengt de rode eczeemplekken weer tot rust. Een of twee druppels mengen met bijvoorbeeld een voedende andere olie is al voldoende. (6)

Tea tree olie is met name erg effectief in je gezicht en op je hoofdhuid. Tea tree olie werkt in grotere hoeveelheden juist weer uitdrogend, dus het hangt een beetje af van of je droog eczeem of nat eczeem hebt.

Pas natuurlijk wel op dat je het goedje niet in je ogen smeert!

12 Eczeem behandelen met kokosolie

Kokosolie heeft van zichzelf ook sterke antischimmel eigenschappen maar het werkt meer voedend. Kokosolie hydrateert je huid en je brengt als het ware een klein beschermlaagje aan, samen met de antiseptische werking van kokosolie helpt het je huid sneller te herstellen en weer van de eczeem beschadigingen af te komen.

Eczeem op je ogen/ooglid behandelen

Als eerste wil ik je waarschuwen voor de corticosteroïden zalven, vooral op je oogleden. Niet alleen wordt de toch al dunne huid op je oogleden er nog dunner van, je kunt van deze zalven op termijn ook nog beschadigingen aan je oog zelf oplopen. Je kunt er onder andere verhoogde oogdruk en staar van krijgen, dus als je huisarts deze zalven wil voorschrijven voor je oogleden sta er dan op dat je ogen regelmatig gemonitord worden.

Opgezwollen ogen duiden meestal op een allergie!

13 koel je oogleden

Omdat je ogen zo ontzettend gevoelig zijn kun je eigenlijk het beste proberen de jeuk te verminderen door verkoeling, bijvoorbeeld door een paar in koud water gedrenkte watten op te leggen. Hydrateer je oogleden met een non allergene voedende crème en spoel vooral geen heet water op je oogleden tijdens het douchen. Ook vooral niet wrijven!

Eczeem op je armen en benen behandelen

Gelukkig is de huid op je armen en benen wat minder gevoelig dan je oogleden, dit geeft je meer mogelijkheden om het eczeem te behandelen. Een veelvoorkomende plek waar je last van eczeem kunt krijgen is bijvoorbeeld in je knieholte. Daar zit precies zo’n huidplooi waar je zweet in blijft zitten en je zo’n warme broeierige plek hebt, ideaal voor de schimmels, gisten en bacteriën  om je aan eczeem te helpen.

14 Draag luchtende kleding en katoenen ondergoed

Om ervoor te zorgen dat zweet verdampt en geen vochtige plekken op je lichaam creëert is het verstandig om luchtige kleding te dragen. Doordat de lucht erdoorheen kan is er een weg voor het zweet om te verdampen. Luchtige kleding is over het algemeen gemaakt van:

 • Katoen
 • Linnen
 • Viscose
 • Zijde

Deze vier stoffen zijn luchtig en laten het zweet verdampen in tegenstelling tot stoffen zoals polyester. Die moet je dan ook zoveel mogelijk vermijden.

Eczeem op je voeten en handen behandelen

De huid op je handen en voeten is veel dikker dan op andere plekken op je lichaam, dat wil helaas niet zeggen dat je daardoor minder last hebt van eczeem.

Gelukkig heb je op je handen en voeten wel meer keuze wat betreft natuurlijke behandelingen, want alle bovengenoemde natuurlijke geneesmiddelen kun je natuurlijk ook op je handen en voeten gebruiken.

15 Alitretoine  (afgeleide van vitamine A) tegen eczeem

Natuurlijk los je het eczeem probleem liever op een natuurlijke manier op. Ben jij een van de personen die al super gezond leeft en het toch niet kwijtraakt dan heb je misschien baat bij alitretoine, een van de groep medicijnen die bekend staat als retinoïden.

Uit onderzoek  (8)is gebleken dat mensen die last hebben van chronisch eczeem op de handen en voeten baat hebben bij het nemen van supplementen van alitretoinevoor meer dan 70 procent binnen 3 maanden tot vermindering van het eczeem op de handen en voeten had.

Als je dan weer stopt met het nemen van dit supplement duurt het iets langer dan een half jaar voor de klachten weer terug komen.

Helaas is er nog wel 30 procent die geen baat heeft bij deze afgeleide van vitamine A. Dit middel wordt in de VS en Groot-Brittannië vooral onder de merknaam Toctino  (9)voorgeschreven door artsen. Vraag je huisarts daarom om meer informatie.

16 neem vitamine E

Een ander onderzoek (10) merkt op dat vitamine E een krachtig antioxidant is dat goed werk doet voor de huid. Een van de proefpersonen nam dagelijks 400 mg vitamine E en had daardoor op gegeven moment totaal geen hand eczeem meer. Echter dit was slechts 1 patiënt, maar de kans bestaat dus.

Verder onderzoek naar vitamine E en de werking daarvan tegen eczeem wordt door de onderzoekers aangeraden.

Vitamine E kan weliswaar geen eczeem genezen, maar een tekort kan wel tot klachten leiden zoals eczeem, dus hetzelfde verhaal als gezonde voeding geldt ook hier weer, zorg dat je je lichaam voldoende voorziet van alle benodigde nutriënten.

Tot slot…

Een alomvattend medicijn tegen eczeem is er helaas nog niet. De meest sterke medicatie heeft ook sterke bijwerkingen, dus wat dat betreft kun je wel stellen dat het soms echt paardenmiddelen zijn, die maar tijdelijk gebruikt mogen worden. Het beste is om zoveel mogelijk ongezonde facetten uit je leefstijl te verbannen en die vervangen door gezondere gewoontes.

Een hele grote stap voorwaarts kun je maken door echt bewust te zijn van hoeveel troep we over het algemeen consumeren.

Eet meer groente en fruit waar geen pesticiden op zijn gespoten en minder vooral met die ongezonde transvetten en kunstmatige suikers.

Op het moment dat je huid niet meer belast is met het uitscheiden van al die gifstoffen, zal je zien dat je ook veel effectiever zult worden in het onderdrukken van je eczeem!

Succes!

Bronnen:

1 http://ajcn.nutrition.org/content/79/4/537.short

2 http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/en.2003-1167

3 http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(99)01609-8/abstract

4 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0022399972900840

5 http://www.karger.com/Article/Abstract/53755

6 http://www.huffingtonpost.com/2014/03/04/tea-tree-oil-benefits_n_4818635.html

7 http://www.huffingtonpost.com/2012/06/27/coconut-oil-benefits_n_1625631.html

8 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4401182/

9 https://en.wikipedia.org/wiki/Alitretinoin

10 http://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-642-39546-8_39

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Veel mensen hebben ook baat bij aleppo zeep (olijfolie/laurierolie en soda as).
  Zelf gebruik ik deze voor haar en lijf.
  Ook bij natte eczeem plekken heeft het geholpen en bij een geval van psoriasis is het een stuk rustiger geworden.
  Ook ben ik inderdaad fan van de kokosolie maar dan wel de extra vierge.

 2. Wat een fijn en uitgebreid artikel! Ik heb zelf slechts een klein plekje op mijn onderarm dat maar niet weggaat. Ga de appel cider azijn en kokosolie eens proberen. Gelukkig eet ik al gezond. 🙂

 3. Ik heb 1 week geprobeerd om voor het eczeem op mijn hand bad met dode zeezout te nemen. Op het begin leek het weg te gaan maar later kwam het terug op dezelfde plek en qndre plekken op mijn hand dus bij mij werkt het kennelijk voor geen meter

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

5 Shares
Tweet
Pin2
Share3