Slapen

Laatste Update: 5 februari 2014

Hoe word je uitgerust wakker?

uitgerust wakker wordenHeb jij ook elke ochtend als de wekker gaat het gevoel dat je nog lang niet genoeg geslapen hebt? Veel mensen die wel goed slapen vinden het toch erg moeilijk ’s ochtends vroeg op te staan om te gaan werken of naar school te gaan. Dat komt niet zozeer omdat ze niet genoeg uren geslapen hebben maar eerder door de manier waarop ze slapen en wakker worden.

Hieronder geef ik je dan ook graag een aantal tips om energieker wakker te worden!

Het fenomeen staat bekend als slaap-inertie, een mentale staat die het ons erg moeilijk maakt uit bed te komen. Uiteraard kan je hier last van hebben omdat je niet genoeg geslapen hebt en dan is de oplossing eenvoudig: meer uren slapen!

Maar wat als je wel genoeg slaapt en toch elke morgen weer met jezelf moet vechten om goed wakker te worden?

Koop een betere wekker

Om te beginnen moet je misschien iets aan je wekker doen. Je hebt deze wel nodig wil je op tijd wakker worden natuurlijk maar het probleem is dat de meeste alarmklokken je te abrupt wakker maken. Een wekker die je toelaat langzaam wakker te worden (met een alarmtoon die bijvoorbeeld heel langzaam luider wordt en liefst niet onaangenaam klinkt) is een goede manier om de ergste slaap-inertie te voorkomen.

Daglicht

Nog een goede manier om ‘gradueel’ wakker te worden is een beetje daglicht in je kamer binnenlaten. Zelfs met je ogen gesloten zal je het daglicht in je slaap ‘zien’. Zeker in de lente en zomer, als je pas wakker wordt als het buiten al licht is, zal dit je brein helpen neuronen te sturen die je laten weten dat je weldra moet opstaan. Zo is je lichaam al voorbereid tegen dat je alarm afgaat.

Woon je ergens waar het onmogelijk is om met de rolluiken of gordijnen halfopen te slapen? Dan kan je eventueel een daglicht-simulator kopen. Verschillende bedrijven bieden tegenwoordig lampen aan die het daglicht beginnen te simuleren een half uurtje voor je wekker afgaat. Deze schijnen hoe langer hoe helderder zodat je lichaam echt het gevoel krijgt dat de zon aan het opkomen is.

Koffie

koffieUiteraard weten we allemaal dat een kop koffie ons helpt om sneller wakker te worden. Maar wist je dat dit effect ook bestudeerd is? Wetenschappers stelden vast dat mensen tot een uur nadat ze uit bed gekomen zijn mentaal en fysiek minder goed presteren dan mensen die al langer wakker zijn.

In één interessante studie werd vervolgens gekeken wat het effect was als mensen onmiddellijk na het opstaan een kop koffie kregen. Het bleek dat binnen de 15 tot 30 minuten na het consumeren van de koffie de proefpersonen 30% beter scoorden op de mentale en fysieke tests dan zij die geen koffie gekregen hadden. Koffie zorgt er met andere woorden voor dat we de slaap-inertie met de helft van de tijd kunnen inkorten als we onszelf meteen na het opstaan een kop inschenken.

Een klein beetje lichaamsbeweging

Zelfs al is het maar even naar de voordeur lopen om je krant op te halen, een klein beetje lichaamsbeweging blijkt een heel goede manier om snel frisser te worden en de slaap van je af te schudden. Nog beter is de dag te beginnen met een paar korte fitnessoefeningen of met een gezonde ochtendwandeling.

Probeer je biologische klok te volgen

Zoals je weet gaan we tijdens onze slaap allemaal door verschillende cycli. Elke cyclus bestaat uit een periode van erg lichte slaap, een periode van iets diepere slaap, twee periodes van erg diepe slaap en tenslotte de REM slaap die opnieuw lichter is. We gaan in één nacht verschillende keren door deze cyclus en tegen de ochtend worden de periodes van lichte slaap langer.

Als jij altijd erg veel moeite hebt om wakker te worden wil dit misschien zeggen dat je telkens probeert op te staan in een periode van diepe slaap. Probeer je wekker een half uurtje vroeger of later te zetten zodat je in een andere periode in de cyclus wakker kan worden, misschien gaat dit wel gemakkelijker.

Zet je verwarming lager

Een erg eenvoudige tip is tenslotte de volgende: zet je verwarming een paar graden lager of programmeer ze zo dat je slaapkamer tegen de ochtend wat kouder aanvoelt. Warmte doet ons in slaap vallen en in een erg warme kamer is het moeilijk om wakker te worden, een koele kamer daarentegen zal je juist helpen om fris wakker te worden.

Heb jij nog goede tips om fris en energiek wakker te worden? Aarzel niet en stuur ze door!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Het lichaam heeft na ontwaken vocht nodig. Sta op en neem als eerst 2 glazen water (niet te koud).
    Doe een beetje citroen water er doorheen dat reinigt de lever en helpt de spijsvertering opgang komen. Koffie is heerlijk en heeft veel voordelen maar voorziet je lichaam niet van de nodige hoeveelheid vocht die het nodig heeft na het opstaan. Zet de wekker nooit op SNOOZE

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share