• Ontstoken Tandvlees of gomziekte

Ontstoken tandvlees - de beste remedies!

2017-10-12T08:30:38+01:00september 5th, 2017|Gezond Gebit|0 Reacties

Laatste update: door

Ontstoken tandvlees (of gomziekte) is een ontsteking van de weefsels die de tanden omringen en vasthouden en dit is meestal het gevolg van slechte tandheelkundige hygiëne. Ontstoken tandvlees is een zeer veel voorkomende aandoening en varieert sterk in ernst. Het wordt gekenmerkt door rood, gezwollen tandvlees dat gemakkelijk kan gaan bloeden als de tanden worden geborsteld of geflost. Ontstoken tandvlees is niet hetzelfde als parodontitis, hoewel een persoon soms ook door beiden kan worden getroffen.

Wat is het verschil tussen ontstoken tandvlees en parodontitis?

Terwijl ontstoken tandvlees een ontsteking is van het tandvlees om de tanden heen, treedt parodontitis op wanneer ook het bot onder het tandvlees ontstoken of besmet raakt.

Ontstoken tandvlees begint wanneer voedselafval zich mengt met speeksel en bacterievormende plaque zich aan de oppervlakken van de tanden hecht. Als tandplak en tandsteen niet worden verwijderd door bijvoorbeeld te poetsen met tandpasta of door te flossen, kan het zich gaan hechten en calculus veroorzaken. Calculus is erg moeilijk te verwijderen en kan alleen worden verwijderd door een professionele tandheelkundige schoonmaakbeurt.

Zowel tandheelkundige plaque als tandsteen zitten vol met schadelijke bacteriën en als dit niet van de tanden verwijderd wordt, zal het tandvlees gaan irriteren en dit kan ontstoken tandvlees veroorzaken. Als de aandoening onbehandeld blijft, breidt de ontstoken tandvlees zich vaak uit naar het bot en dat kan weer leiden tot parodontitis. Wanneer het onderliggende bot wordt geïnfecteerd, begint het zich terug te trekken van de tanden en komen de wortels bloot te liggen. Op deze plekken verzamelt zich dan plaque en bacteriën omdat het erg moeilijk schoon te houden is en waardoor er nog meer botverlies optreedt. Als de parodontitis vordert en er steeds meer botweefsel verloren gaat, kunnen de tanden uiteindelijk los gaan zitten en uit de mond vallen.

Wat veroorzaakt de gomziekte?

Ontstoken tandvlees is de vroegste vorm van een tandvleesziekte en wordt veroorzaakt door de opbouw van plaque op de tanden. De symptomen zijn vooral rood, ontstoken tandvlees