Gezond Gebit

Laatste Update: 12 oktober 2017

Ontstoken tandvlees - de beste remedies!

Ontstoken tandvlees (of gomziekte) is een ontsteking van de weefsels die de tanden omringen en vasthouden en dit is meestal het gevolg van slechte tandheelkundige hygiëne. Ontstoken tandvlees is een zeer veel voorkomende aandoening en varieert sterk in ernst. Het wordt gekenmerkt door rood, gezwollen tandvlees dat gemakkelijk kan gaan bloeden als de tanden worden geborsteld of geflost. Ontstoken tandvlees is niet hetzelfde als parodontitis, hoewel een persoon soms ook door beiden kan worden getroffen.

Wat is het verschil tussen ontstoken tandvlees en parodontitis?

Terwijl ontstoken tandvlees een ontsteking is van het tandvlees om de tanden heen, treedt parodontitis op wanneer ook het bot onder het tandvlees ontstoken of besmet raakt.

Ontstoken tandvlees begint wanneer voedselafval zich mengt met speeksel en bacterievormende plaque zich aan de oppervlakken van de tanden hecht. Als tandplak en tandsteen niet worden verwijderd door bijvoorbeeld te poetsen met tandpasta of door te flossen, kan het zich gaan hechten en calculus veroorzaken. Calculus is erg moeilijk te verwijderen en kan alleen worden verwijderd door een professionele tandheelkundige schoonmaakbeurt.

Zowel tandheelkundige plaque als tandsteen zitten vol met schadelijke bacteriën en als dit niet van de tanden verwijderd wordt, zal het tandvlees gaan irriteren en dit kan ontstoken tandvlees veroorzaken. Als de aandoening onbehandeld blijft, breidt de ontstoken tandvlees zich vaak uit naar het bot en dat kan weer leiden tot parodontitis. Wanneer het onderliggende bot wordt geïnfecteerd, begint het zich terug te trekken van de tanden en komen de wortels bloot te liggen. Op deze plekken verzamelt zich dan plaque en bacteriën omdat het erg moeilijk schoon te houden is en waardoor er nog meer botverlies optreedt. Als de parodontitis vordert en er steeds meer botweefsel verloren gaat, kunnen de tanden uiteindelijk los gaan zitten en uit de mond vallen.

Wat veroorzaakt de gomziekte?

Ontstoken tandvlees is de vroegste vorm van een tandvleesziekte en wordt veroorzaakt door de opbouw van plaque op de tanden. De symptomen zijn vooral rood, ontstoken tandvlees. Als de aandoening onbehandeld blijft, kan ontstoken tandvlees leiden tot een ernstiger vorm van parodontale ziekte, die ook wel bekend staat als parodontitis en wat uiteindelijk tot tandverlies kan leiden.

Onjuiste mondverzorging

Ontstoken tandvlees komt zeer vaak voor bij kinderen en volwassenen en ontstaat wanneer plaque zich op de tanden ophoopt. Een inconsistente of slechte mondverzorgingsroutine kan leiden tot de opbouw van plaque op de tanden.

Daarom is het belangrijk om een ​​goede dagelijkse mondhygiëne te handhaven - twee keer per dag poetsen, een keer per dag tussen de tanden flossen en twee keer per dag de mond spoelen met een effectieve antiseptische mondspoeling.

Plaque & tandsteen

Ontstoken tandvlees komt voor wanneer bacteriën zich ontwikkelen tot een kleverige laag ook wel plaque genaamd. Als de plaque niet dagelijks wordt verwijderd, kan het ervoor zorgen ​​dat het tandvleesweefsel ontstoken raakt, opzwelt of gaat bloeden. Deze aandoening heet ontstoken tandvlees.

Als de plaque niet verwijderd wordt, zal het uiteindelijk verharden en in tandsteen veranderen. Tandsteen is hard, plakkerig en poreus. Het is geel of bruin van kleur en verschijnt boven en onder de tandvleeslijn. Tandsteen onder de tandvleeslijn kan alleen door een tandarts of mondhygiënist verwijderd worden.

Tweemaal daags poetsen, regelmatig flossen en spoelen met een antiseptische mondspoelmiddel kan voorkomen dat er plaque ophoopt rond het tandvlees en dit zorgt ervoor dat je de schadelijke effecten ervan kunt voorkomen.

Roken

Roken verandert de normale functie van de weefselcellen en maakt je mond veel kwetsbaarder voor infectie. Roken verzwakt ook de gezondheid van je tandvlees en maakt het moeilijker om te herstellen. Dus of het nu sigaretten, sigaren, pruimtabak of het roken van een pijp is, tabaksgebruik verhoogt het risico enorm op het krijgen van de gomziekte.

Veroudering

Naarmate je ouder wordt, wordt het steeds lastiger om beschadigd tandvlees nog te herstellen. Daarom is het belangrijk om je hele leven te proberen om voor een goede conditie van je tandvlees te zorgen.

Oudere patiënten kunnen een grotere kans hebben op orale gezondheidsproblemen als gevolg van een afnemende lichamelijke en/of mentale gezondheid, het gebruik van medicijnen of het gebrek aan regelmatige tandverzorging. Gezonde mondverzorgingsgewoonten zoals twee keer per dag poetsen, een keer per dag flossen en spoelen met mondspoelmiddelen kan de gezondheid van je mond op peil houden.

Als je het lastig vindt om bijvoorbeeld door fysieke beperkingen een goede mondverzorgingsroutine te behouden, overweeg dan eens het gebruik van een elektrische tandenborstel of flossers.

Als je een volledig of gedeeltelijk kunstgebit draagt, volg dan het advies op van je tandarts over het reinigen van je gebit. Poets je gebit elke dag met een tandenborstel die is ontworpen voor het reinigen van gebitten of een zachte borstel, om zo voedselrestjes en plaques te verwijderen. Je tandarts kan je ook aanraden om je gebit in water met een speciale oplossing te reinigen.

Hormonale veranderingen

Als je zwanger bent of soms zelfs tijdens een gewone maandelijkse menstruatiecyclus, kunnen hormonen stijgen en dalen waardoor het tandvlees vatbaarder is voor het ontwikkelen van ontstoken tandvlees. Het verwachten van een baby betekent niet dat je automatisch problemen met je tandvlees of tanden zult krijgen. Het betekent gewoon dat je tijdens deze tijd extra zorg aan je mond moet besteden om je mondgezondheid op peil te houden. Enkele van de ongebruikelijke dingen die je kunt verwachten tijdens je zwangerschap zijn ontstoken tandvlees dat gezwollen en rood is en een beetje kan gaan bloeden wanneer het gepoetst of geflost wordt (als je deze symptomen ervaart kun je ervan uitgaan dat dit weer vanzelf na de zwangerschap zal verdwijnen, maar je kunt natuurlijk altijd je tandarts of huisarts benaderen met eventuele vragen over hoe je je tandvlees het beste kunt verzorgen).

Voorgeschreven medicijnen

Geneesmiddelen kunnen voor een bijwerking zorgen waarbij de speekselproductie en stroming vermindert en waardoor bacteriën omdat de mond droog is zich gemakkelijker kunnen verspreiden. Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je tandvlees, bespreek dan met je arts of je de eventuele medicijnen, die je gebruikt, kunt vervangen.

Voedingstekorten

Het is best moeilijk om al je dagelijkse vitaminen binnen te krijgen, maar als je niet genoeg vitamine C krijgt, kan dit bijzonder schadelijk zijn voor je tandvlees. Een dieet dat hoog is in suiker en koolhydraten en laag in vocht en vitamine C is een recept voor het krijgen van tandvleesproblemen.

Scheve tanden

Als je het probleem hebt dat je tanden overlappen, krom zijn of niet allemaal even lang kan dit een broedplaats vormen voor bactieren die zorgen voor het krijgen van ontstoken tandvlees. Dat komt doordat die extra ruimtes plaatsen zijn waar de plaque zich kan opbouwen en je tanden en tandvlees kan schaden. (Tip: zorg voor extra verzorging en flossen in die gebieden.)

Familiegeschiedenis

Als er in je familie een geschiedenis van tandvleesziekten is, is dit iets dat je zeker moet melden aan je tandarts omdat je zo een verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van een bacteriële infectie.

Wat zijn de verschillende stadia van de gomziekte?

Er zijn vier algemene fasen om ontstoken tandvlees (of de gomziekte) te voorkomen. Als de aandoening onbehandeld blijft, kan ontstoken tandvlees zich verder ontwikkelen wat kan leiden tot de ernstiger aandoening parodontitis.

 • Fase 1: ontstoken tandvlees is de eerste fase van een tandvleesziekte en de symptomen zijn ontstoken of rood tandvlees dat kan bloeden wanneer je poetst.
 • Fase 2: lichte periodeontitis is de tweede fase en hier vindt licht verlies van het bot dat de tanden ondersteunt plaats hoewel er ook andere symptomen zijn die niet gemakkelijk kunnen worden waargenomen.
 • Fase 3: bij matige periodontitis wordt er meer bot- en tandvleesweefsel vernietigd en kunnen de tanden ook los gaan zitten.
 • Fase 4: gevorderde periodontitis is het ernstigste stadium van de ziekte. Symptomen worden ernstiger, de tanden kunnen heel los gaan zitten en bijten en kauwen kunnen zelfs pijn gaan doen. Een uitgebreide tandheelkundige behandeling is meestal nodig om de schade van geavanceerde periodontitis te kunnen verbeteren.

Wat zijn de behandelingsopties voor ontstoken tandvlees?

Als de patiënt vroegtijdig wordt gediagnosticeerd en de behandeling snel en goed is, kan ontstoken tandvlees succesvol worden opgelost.

De behandeling omvat zorg door een tandarts en opvolgprocedures die door de patiënt thuis moeten worden uitgevoerd.

De zorg van een tandarts bij ontstoken tandvlees:

 • Plaque en tandsteen worden verwijderd. Dit staat ook wel bekend als het reinigingsproces. Sommige patiënten kunnen dit ongemakkelijk vinden, vooral als er een flinke opbouw van plaque of tandsteen is of als het tandvlees zeer gevoelig is.
 • De tandarts praat met de patiënt over het belang van mondhygiëne en legt uit hoe hij zijn tanden effectief kan poetsen en flossen.
 • Periodiek controleren van de patiënt, met verdere reiniging indien nodig.
 • Tanden eventueel herstellen zodat de mondhygiëne effectief kan worden uitgevoerd. Sommige tandproblemen zoals scheve tanden, slecht uitgeruste kronen of bruggen kunnen het moeilijker maken om de plaque en de tandsteen goed te verwijderen (ze kunnen het tandvlees ook irriteren).

Wat je thuis kunt doen:

 • Poets je tanden minstens twee keer per dag.
 • Houd er rekening mee dat elektrische tandenborstels in de meeste gevallen beter poetsen dan het handmatige poetsen.
 • Flos je tanden minstens één keer per dag.
 • Spoel je mond regelmatig met een antiseptische mondspoeling. Vraag je tandarts om er een ​​aan te bevelen.

Wat zijn de mogelijke complicaties van ontstoken tandvlees?

In de overgrote meerderheid van de gevallen dat ontstoken tandvlees behandeld wordt en de patiënt de instructies van de tandarts goed opvolgt, zijn er geen complicaties. Als de aandoening onbehandeld blijft, kan de ontstoken tandvlees zich gaan verspreiden en weefsel, tanden en botten beïnvloeden, wat tot parodontitis leidt.

 • Mogelijke complicaties van ontstoken tandvlees kunnen omvatten:
 • Een abscess in de gingiva
 • Een abscess in de kaakbotten
 • Een infectie in het kaakbeen of gingiva
 • Periodontitis - dit is een ernstige aandoening die kan leiden tot verlies van tanden
 • Terugtrekkende ontstoken tandvlees
 • Ontsteking- ulceratie van het tandvlees veroorzaakt door een bacteriële infectie

Verschillende onderzoeken hebben tandvleesziekten zoals periodontitis in verband gebracht met hart- en vaatziekten, waaronder een hartaanval of een beroerte. Andere rapporten hebben een verband gevonden met risico's op longziekte.

Zorgt de gomziekte voor een slechte adem?

Slechte adem of halitose wordt meestal geassocieerd met een aandoening in de mond zoals de gomziekte. Aangezien de bacteriën die normaal in de mond aanwezig zijn, worden afgebroken door plaque en tandsteen hebben de chemicaliën die een sterke geur hebben vrij spel in de mond. Een slechte adem kan ook afkomstig zijn van plaque die zich op de tong opbouwt. Aangezien de plaque en het tandsteen met regelmatig poetsen, flossen en een professionele tandheelkundige reiniging van de tanden en de tong kunnen worden verwijderd, kan halitose worden geëlimineerd. Dit is de makkelijkste manier om een slechte adem op te lossen maar het kan even duren voordat de vervelende mondgeur volledig verdwijnt. Een persoon die hiervan last heeft moet consistent zijn in zijn mondhygiëne om dit probleem op te kunnen lossen.

De beste huismiddeltjes om je tandvlees gezond te houden

De beste manier om te vermijden dat je last krijgt van ontstoken tandvlees, is natuurlijk een goede verzorging van je gebit. Maar goed, als je eenmaal last hebt van ontstoken tandvlees, kan ik je een aantal tips geven om dit thuis te behandelen, zonder enige vorm van medicatie.

Aloë Vera

Wist je dat Aloë Vera niet alleen goed is voor de huid en het haar maar dat het ook goed kan zijn voor de tanden en het tandvlees?

Ontstoken Tandvlees of gomziekte

Nu je weet dat dit een effectief huismiddel is kun je overwegen om dit te gebruiken tegen ontstoken tandvlees. Wat Aloë Vera doet is dat het de bacteriën die ontstoken tandvlees veroorzaken doodt waardoor het tandvlees zich weer kan herstellen.

 • Je kunt verse Aloë Vera gel uit een vers gesneden blad halen.
 • Doe deze Aloë Vera-gel op je tandvlees en masseer het een beetje in.
 • Wacht tot de Aloë Vera-gel zich aan het tandvlees heeft gehecht. Dit kan ongeveer een half uur duren.
 • Doe dit ongeveer 2 - 3 keer per dag.

Bakpoeder

Wist je dat bakpoeder een zeer effectief middel kan zijn om je tanden mee te verzorgen? Aangezien bakpoeder basisch is, kan het helpen om de zuren, die in de mond kunnen worden gevonden en die kunnen bijdragen aan de tandvleesproblemen die je momenteel ondervindt, te neutraliseren. Dit kan ook helpen om de infectie te verminderen waardoor het tandvlees zich weer kan herstellen.

 • Doe wat bakpoeder in een kommetje met warm water.
 • Maak er een pasta van.
 • Breng de pasta aan op het tandvlees.
 • Laat de pasta ongeveer een paar minuten intrekken op het tandvlees en spoel daarna je mond.
 • Spoel je mond na met warm water.

Mirre

Mirre kan je helpen bij problemen met je huidige mondhygiëne. Het feit dat het enkele belangrijke eigenschappen heeft die kunnen helpen om bacteriën die je tandvlees kunnen infecteren af te voeren, maakt het een effectieve behandeling voor problemen met je tandvlees. Het staat er ook om bekend dat het de pijn aan het tandvlees kan verlichten.

 • Je kunt wat mirre in een beetje warm water doen en dit mengsel gebruiken om mee te spoelen.
 • Je kunt optioneel ook een ​​beetje zout aan het water toevoegen.
 • Dit kun je meerdere keren per dag gebruiken om je mond goed mee te spoelen.

Citroensap

Er zijn veel mensen die weten dat citroensap en het vruchtvlees van een citroen vitaminen en voedingsstoffen bevatten die het lichaam nodig heeft. Citroensap is bekend als een effectief middel bij de verzorging van de mond omdat het kan helpen om de infectie van het tandvlees te genezen.

 • Neem een hele citroen en knijp het sap uit boven een glas met warm water.
 • Je moet de sap niet drinken. In plaats daarvan moet je gewoon gorgelen en spoelen zodat mogelijke bacteriën, die je aandoening veroorzaken, kunnen worden gedood.
 • Als je tandvlees bloedt, vooral als je je tanden poetst, moet je dit twee keer per dag doen.

Cranberrysap

Als citroensap al een hoog vitamine C-gehalte heeft, kun je er helemaal zeker van zijn dat cranberrysap ook veel vitamine C bevat en dit kan de weerstand die het lichaam momenteel nodig heeft, verhogen.

 • Kies voor vers cranberrysap. Je zult zien dat cranberrysap op veel plaatsen wordt verkocht. Kies voor de allerbeste soort.
 • Drink elke dag ongeveer twee grote glazen cranberrysap.
 • Dit kan ook helpen om verdere schade aan het tandvlees te voorkomen omdat het de hoeveelheid bacteriën, die er op je tanden zal achterblijven, vermindert.

Oil pulling

Dit kan ervoor zorgen dat bacteriën verwijderd worden. Meestal kan het ook helpen bij het verminderen van de hoeveelheid plaque die op de tanden achterblijft. Met het gebruik van olie pulling kun je er zeker van zijn dat je totale mondgezondheid aanzienlijk zal verbeteren.

 • Doe wat kokosolie in je mond. Als je geen kokosolie hebt, kun je ook sesamolie gebruiken.
 • Zorg ervoor dat je probeert om de olie naar de verschillende delen van je tandvlees te brengen.
 • Doe dit gedurende ongeveer 10 minuten.
 • Spuug de olie uit en spoel je mond na met water.
 • Dit zou je elke dag voor ongeveer een maand lang moeten doen. Dit kan het beste in de ochtend worden gedaan.

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide kan helpen om de bacteriën, die ontstoken tandvlees veroorzaken, te doden. Veel mensen houden van het gebruik van deze remedie omdat het ook kan helpen om de tanden witter te maken. Dit kan gunstig zijn voor mensen die geen witte tanden hebben.

 • Ga op zoek naar waterstofperoxide van 3% zodat je er zeker van bent dat het niet te geconcentreerd zal zijn.
 • Meng de waterstofperoxide even goed nog met water. Als je bijvoorbeeld 120 milliliter waterstofperoxide gebruikt moet je net zoveel water gebruiken.
 • Spoel je mond de hele week door met de oplossing.

Kruidnagel

Kruiden staan er om bekend dat zij anti-inflammatoire, anti-oxidante- en pijnstillende eigenschappen hebben, die kunnen worden gebruikt om gomziekte zoals ontstoken tandvlees en andere aandoeningen aan het tandvlees effectief te behandelen. Het gebruik van kruidnagels kan een goed huismiddeltje zijn dat je kunt gebruiken om je effectief te ontdoen van ontstoken tandvlees.

 • Neem ongeveer twee kruidnagels.
 • Kauw op de kruidnagels en probeer het sap dat vrijkomt vooral naar het gebied waarvan je weet dat je tandvlees daar erg gevoelig is te brengen.
 • Laat het ongeveer 5 minuten intrekken en spoel daarna je mond en je tandvlees goed na.
 • Doe dit tweemaal per dag.

Teatree-olie

Als je chronische ontstoken tandvlees hebt, kan het gebruik van teatree-olie als huismiddel zeer effectief voor je zijn. De belangrijkste reden hiervoor is dat het anti-biotische eigenschappen heeft, die het tandvlees kunnen genezen. Het heeft ook anti-inflammatoire eigenschappen wat je effectief kan helpen om je te ontdoen van de roodheid en ontsteking die wordt veroorzaakt door de aandoening.

 • Voeg elke dag wat teatree-olie toe aan je gewone tandpasta.
 • Het wordt aanbevolen om zeker tweemaal per dag te poetsen.
 • Als je geen olie hebt gevonden, kun je ook teatree-gel gebruiken.

Munt

Veel mensen houden van munt omdat het de mond en zelfs het lichaam helemaal kan verzachten maar het staat ook om bekend dat het een effectief huismiddel tegen ontstoken tandvlees kan zijn. Het heeft antibacteriële en antiseptische eigenschappen, die kunnen helpen om je te ontdoen van ontsteking en bacteriën.

 • Week de muntblaadjes in wat water en laat het ongeveer 30 minuten trekken. Vergeet niet om vooraf de blaadjes weer uit het water te halen.
 • Gebruik de oplossing ongeveer 2-3 keer per dag.
 • Dit zou je elke dag moeten doen totdat je tandvleesproblemen zijn opgelost.

Als je de huismiddeltjes hebt geprobeerd en je merkt dat dit je niet helpt, is het een goed idee om de hulp van de tandarts in te schakelen omdat die weet welke juiste medicijnen je kunt gebruiken om je van je ontstoken tandvlees te ontdoen.

Hoe kun je ontstoken tandvlees voorkomen?

Eenmaal genezen, zul je waarschijnlijk willen dat je ontstoken tandvlees nooit meer zal terugkomen! Hier zijn enkele tips om ontstoken tandvlees te voorkomen.

Poets je tanden dagelijks

En het liefst zelfs twee of drie keer! Het is zelfs nog beter dat je na al je maaltijden poetst maar dat is waarschijnlijk niet altijd mogelijk. Dus, was je mond grondig nadat je iets hebt gegeten, maar poets tenminste twee keer per dag echt je tanden. Het is belangrijk om een ​​keer te poetsen voordat je gaat slapen, want dit is wanneer je mond lang gesloten blijft en de bacteriën overuren kunnen maken om je infecties te geven! Zodra je alles verwijdert dat aantrekkelijk is voor de bacteriën zullen ze zich rustig houden. Dus, poets elke dag voordat je naar bed gaat je tanden.

Vergeet niet om elke dag te flossen

Flossen is even belangrijk als je tanden poetsen. Het flossen reinigt de gebieden die de tandenborstel niet kan bereiken. Dagelijks flossen voorkomt niet alleen de ophoping van voedselresten en bacteriën in holtes, maar ook periodontale ziekten. Dus vergeet niet om te flossen voordat je je tanden poetst.

Bezoek regelmatig je tandarts

Regelmatige controles door je tandarts zijn een must. Hoe goed je ook probeert om je mond vrij te houden van plaque, er zijn altijd plaatsen in je mond die je zelf niet kunt bereiken. Hier heb je echt je tandarts voor nodig. Hij zal je mond grondig reinigen. Bezoek hem, tenminste elke zes maanden!

Gebruik dagelijks de juiste mondspoeling

Niet alle mondspoelmiddelen zijn even effectief. Kies daarom je mondspoeling zorgvuldig. Je hebt een middel nodig met antibacteriële effecten. Het moet ook voorkomen dat de plaque zich kan opbouwen. Als je liever geen middelen gebruikt die je in de winkel kunt kopen kun je ook zelf thuis van natuurlijke ingrediënten een mondspoelmiddel maken.

Enkele andere tips om ontstoken tandvlees te voorkomen

 • Vervang elke drie maanden je tandenborstel, ook al ziet hij er misschien nog niet versleten uit. Bij regelmatig gebruik wordt de effectiviteit van de borstel beïnvloed. Je voelt het niet, maar de borstel is dan echt niet meer effectief voor gebruik. Dus is het verstandiger om je tandenborstel met regelmatige tussenpozen te vervangen.
 • Stop met roken. Uit een onderzoek bleek dat degenen die roken vier keer meer kans hebben op het krijgen van ernstige ontstoken tandvlees in vergelijking met degenen die nooit gerookt hebben. Waarom is rook zo gevaarlijk voor je tanden en tandvlees? Omdat het je bloedsomloop beïnvloedt. Onjuiste doorbloeding van je tandvlees maakt het ziek en zorgt er zelfs voor dat het niet goed zal reageren op de behandelingen. Dit leidt in ernstige gevallen tot het verlies van tanden.
 • Eet gezond en voedzaam voedsel. Verhoog je consumptie van groenten en fruit die rijk zijn aan antioxidanten. Zij bevorderen de mondgezondheid en voorkomen dat ontstoken tandvlees en andere aandoeningen aan het tandvlees zich kunnen ontwikkelen.
 • Eet meer vitamine C rijk voedsel. Ze voorkomen ook de ontwikkeling van ontstoken tandvlees. Praat met je arts en vraag hem als dat nodig is om een ​​vitamine C-supplement voor te schrijven.
 • Vermijd suikerrijk en zetmeel-rijk voedsel. Zij bevorderen de bacteriële groei in je mond. Dit zijn ook zure voedingsmiddelen die bacteriën in je mond laten groeien en tandbederf en tandvleesinfecties veroorzaken.

Tot slot...

Als je daadwerkelijk maatregelen neemt om je tanden en je tandvlees dagelijks te reinigen en tenminste tweemaal per jaar je gebit laat controleren bij je tandarts, dan zul je waarschijnlijk niet worden geconfronteerd met het probleem van ontstoken tandvlees. Niet alleen blijf je zo beschermd tegen ontstoken tandvlees, maar je zult ook geen andere tandvlees problemen of problemen met je tanden krijgen. Begin daarom je mond goed na te kijken. Neem je mondgezondheid serieus en gebruik de juiste tandenborstel, flosdraden en mondspoelmiddelen om de gezondheid van je tandvlees optimaal te houden. Als je toch last krijgt van je tandvlees gebruik dan de eerder beschreven natuurlijke huismiddeltjes om je van deze problemen en je ontstoken tandvlees te ontdoen.

Bronnen

www.colgate.com/en/us/oc/oral-health/conditions/gum-disease/article/professional-gingivitis-treatment-and-home-care-0713

crest.com/en-us/oral-care-topics/gingivitis/gingivitis-home-treatment

www.trustedhealthproducts.com/health-resources/oral-health/gingivitis/#What_Is_Gingivitis

www.yourdentistryguide.com/gingivitis/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

11 Shares
Tweet
Pin10
Share1