Een ooglidcorrectie (ook wel blepharoplastie genoemd), vermindert het hangen van het onderste stuk van de oogleden en verwijdert de overtollige huid van het bovenste gedeelte van de oogleden.
Deze operatie wordt meestal om cosmetische redenen gedaan. Het is ook een effectieve manier om bij oudere mensen, van wie de verzakte bovenste oogleden hun gezichtsvermogen in de weg zitten, te verbeteren.
Een ooglidcorrectie elimineert niet de donkere kringen onder de ogen, de kraaienpootjes of andere rimpels in het gezicht. Het wordt vaak samen met andere procedures zoals verjonging van de huid met behulp van een laser, filler-injecties of voorhoofdsliften gedaan.
Maar ooglidcorrectie wordt niet alléén gedaan om cosmetische redenen. Je kunt bijvoorbeeld last hebben Ptosis, een mogelijk teken van een ernstigere neurologische aandoening (aan de zenuw) of een spierziekte. Het is dan absoluut noodzakelijk dat een arts wordt geraadpleegd wanneer je voor het eerst ziet dat één of beide oogleden (plotseling) zijn gaan hangen. Maar over Ptosis verderop in dit artikel meer.
Het verouderingsproces van het ooglid
Naarmate de huid ouder wordt, verliest het geleidelijk aan zijn elasticiteit. Een gebrek aan elasticiteit in combinatie met de constante werking van de zwaartekracht veroorzaakt overmatige huidophoping op de bovenste en op de onderste oogleden.
De overtollige huid op het onderste ooglid veroorzaakt rimpels en uitstulpingen. Op de bovenste oogleden kan de extra huidplooi over de wimpers gaan hangen en een goed zicht in de weg staan.
Het vet dat de oogbal van de schedel afzet, kan ook uitstulpingen in de bovenste en in de onderste oogleden veroorzaken. Het dunne membraan dat het vet op zijn plaats houdt verzwakt naarmate het ouder wordt, waardoor het vet als een uitstulpsel in de oogleden naar voren komt.
Voor wie is een ooglidcorrectie geschikt?
De beste kandidaten voor een ooglidcorrectie zijn mensen die in goede gezondheid verkeren en realistische verwachtingen hebben. De meeste zijn 35 jaar of ouder, maar als de hangende oogleden al vroeg voorkomen of iets is dat erfelijk is, kun je ook besluiten om de operatie eerder te laten doen.
Ooglidcorrecties kunnen je uiterlijk verbeteren en kunnen helpen om je zelfvertrouwen te vergroten. Het kan echter niet resulteren in je ideale uiterlijk en het kan ook niet de gezichtsstructuur veranderen. Overweeg voordat je besluit om een operatie te ondergaan wat je doelen zijn en bespreek deze met je chirurg.
Zullen de resultaten van de ooglidcorectie permanent zijn?
De resultaten van een operatie aan het bovenste ooglid kunnen minstens vijf tot zeven jaar aanhouden. Een operatie aan de onderste oogleden hoeft zelden te worden herhaald. Natuurlijk zullen je ogen na de procedure wel nog steeds gewoon ouder worden.
Als je leden weer inzakken, kan een voorhoofdslift in plaats van weer een nieuwe ooglidcorrectie een betere oplossing zijn.
Hoe wordt een ooglidcorrectie uitgevoerd?
Een ooglidcorrectie duurt, als zowel de bovenste als de onderste oogleden samen worden gedaan, meestal ongeveer twee uur. Je arts zal hoogstwaarschijnlijk een plaatselijke verdoving (een pijnstiller die rond het oog wordt geïnjecteerd) in combinatie met orale sedatie gebruiken.
Als je alle vier de oogleden laat doen, zal de chirurg waarschijnlijk eerst de bovenste oogleden corrigeren. De chirurg snijdt gewoonlijk langs de natuurlijke lijnen van je oogleden. Door deze inkepingen scheidt de chirurg de huid van het onderliggende weefsel en verwijdert het overtollige vet en de huid (en eventueel spieren, indien die er zijn). Vervolgens zal de chirurg die inkepingen weer sluiten door hele kleine hechtingen te gebruiken. De hechtingen in de bovenste oogleden blijven drie tot zes dagen zitten. De onderste oogleden hoeven afhankelijk van de gebruikte techniek meestal niet te worden gehecht.
De ingreep voor de onderste oogleden kan met behulp van verschillende technieken worden gedaan. Bij één methode maakt de chirurg een kleine inkeping in je onderste ooglid, om zo het vet te verwijderen. Die inkeping is niet zichtbaar. De chirurg kan met een C02- of Erbiumlaser de fijne lijntjes in de huid verzachten.
Een andere methode bestaat uit het maken van een kleine inkeping langs de wimperrand. Door die inkeping kan de chirurg de overtollige huid, de losse spieren en het vet verwijderen. De snijlijn vervaagt na korte tijd weer.
Acht natuurlijke manieren om hangende oogleden te voorkomen
-
Oogkompres gemaakt van een theezakje
Om de pijn en het ongemak in verband met ptosis te verlichten, week je zakjes kamillethee in heet water en laat je ze daarna op kamertemperatuur komen. Knijp de overtollige thee uit, ga liggen, leg de zakjes op je ogen en ontspan je. Omdat thee wel vlekken kan veroorzaken, moet je ervoor zorgen dat je een handdoek achter je hoofd legt om de druppels op te vangen.
Volgens een onderzoek bestrijdt kamillethee ontstekingen, kalmeert het de zenuwen en is het vanwege de verschillende fytochemicaliën, die het bevat, bijzonder nuttig bij het bestrijden van een oogontsteking. Bij een topische toepassing is het effectief bij het bestrijden van ooginfecties en bepaalde stoornissen van het oog, inclusief geblokkeerde traanbuisjes en andere ontstekingsaandoeningen.
Deze krachtige bloem wordt als thee gedronken en vertoont ook antikankeractiviteit, helpt een verkoudheid te bestrijden, kalmeert het maag-darmkanaal en kan diabetici helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Drink voor het beste resultaat 1 tot 2 kopjes per dag.
-
Acupunctuur
Als de ptosis wordt veroorzaakt door bepaalde neuromusculaire aandoeningen, zoals bijvoorbeeld Bellse parese of als gevolg van een beroerte, kan acupunctuur helpen. Een acupuncturist met ervaring in neuromusculaire aandoeningen plaatst naalden in bepaalde gezichts- en hoofdhuidspieren om zo de spieren in het gezicht te laten regenereren en om de spieratrofie te stimuleren. Het kan nodig zijn om totdat de symptomen verminderen een paar maanden lang de acupuncturist twee keer per week te bezoeken.
-
Vitamine B12
Deze essentiële voedingsstof is van vitaal belang voor de neuromusculaire functie. Als je een vegetariër of een veganist bent, heb je een grotere kans op een tekort aan vitamine B12. De algemene aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine B12 is voor volwassenen 2,4 microgram. Als je geen vis of vlees eet, kan het innemen van een supplement van een hoge kwaliteit je helpen om de niveaus binnen het optimale bereik te houden.
Het verhogen van vitamine B12 in je dieet is eenvoudig. Consumeer meer in het wild gevangen, koudwatervissen zoals zalm, tonijn en makreel, evenals met gras gevoederd rundvlees en scharrelkip. Mijn stevige stoofpot is perfect troostvoer voor op een koude avond, terwijl mijn recept voor zalm met pecanpesto geweldig is voor een snelle, gezonde maaltijd.
-
Netrapana therapie
De Ayurvedische geneeskunde bestaat al duizenden jaren en is gebaseerd op een evenwicht tussen de voeding, de levensstijl en kruidengeneesmiddelen om zo een breed scala aan aandoeningen te kunnen behandelen. De standaardbehandeling voor ptosis is een mengsel van verwarmde ghee, zout en bepaalde oliën, die zorgvuldig door een Ayurvedische geneesheer over de ogen wordt gegoten. Deze behandeling is niet alleen rustgevend, het kan zelfs de zenuwen en de spieren van de ogen versterken. Zoek een behandelaar bij jou in de buurt en vraag of zij ervaring hebben met de behandeling met netrapana.
-
Ooglidversterkende oefeningen
Wanneer ptosis wordt veroorzaakt door veroudering of verminderde spierkracht, kan het trainen van de oogleden het uiterlijk helpen verbeteren en de de droevige uitstraling verminderen. Voor de eerste oefening sluit je beide ogen en plaats je een vinger aan de basis van het ooglid en probeer je je ogen te openen, waarbij je je wenkbrauwen zo hoog mogelijk oprekt. Doe dit 10-15 keer.
De tweede ooglidversterkende oefening vereist dat je voor een spiegel staat. Plaat je wijsvingers net onder je wenkbrauwen en til ze vervolgens op tegen het wenkbrauwbot en sluit de ogen. Knipper vijf tot zeven keer en knijp vervolgens vijf seconden lang de ogen dicht. Herhaal de hele oefening 10 keer per dag.
-
Eet oog-vriendelijk voedsel
Bèta-caroteen en andere carotenoïden zorgen voor een goede gezondheid van de ogen. Mensen met ptosis hebben voedingsmiddelen nodig die rijk zijn aan bèta-caroteen, ontstekingsremmende eigenschappen bezitten, beschermen tegen bepaalde soorten kanker, de reactie van het immuunsysteem versterken en helpen de huid tegen schade te beschermen. Houd bij het samenstellen van maaltijden rekening met het opnemen van bètacaroteenrijk voedsel!
Ze zijn gemakkelijk herkenbaar omdat ze felgekleurd zijn. Zoek naar groenten en fruit die fel geel, oranje of rood zijn zoals rode paprika, papaja, zoete aardappelen, winterpompoen en tomaten. Probeer eens deze knapperige en verzadigende wortelsalade te maken, die eigenlijk prima bij alle hoofdgerechten past.
-
Luteïne
Slechts zes milligram luteïne per dag, samen met een gezonde levensstijl en voeding met voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten en vetzuren, is volgens een onderzoek genoeg om het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie met gemiddeld 43% te verlagen en het kan ook helpen om je te beschermen tegen cataracten.
Luteïne is een krachtige carotenoïde en de beste bron hiervan is boerenkool. Andere bladgroenen bevatten ook luteïne. Maar eerlijk is eerlijk boerenkool bevat meer dan twee keer zoveel luteïne als rapenstelen, kool of spinazie. Je kunt met gebakken boerenkoolfrites en wat hummus een gezonde en voedzame snack maken.
-
Vermijd vermoeidheid van de ogen
Vermoeide ogen is tegenwoordig een reëel probleem. We spenderen zoveel tijd aan het kijken naar schermen van onze computer of de telefoon, waarbij we ons vaak ook nog eens op één afstand concentreren (en het heeft abnormaal licht), dat we onze ogen constant belasten. Als je naar een elektrisch apparaat kijkt, is het belangrijk om weg te kijken van het scherm, te knipperen en opnieuw scherp te stellen en dit zeker elke 30 seconde te doen.
Voorzorgsmaatregelen
Als je oogleden onverwacht gaan hangen of als het gepaard gaat met één of meer van de volgende symptomen, dien je onmiddellijk een arts te raadplegen.
- Migraine
- Spierzwakte in gezicht, de armen of de benen
- Dubbel zicht
- Moeite met slikken
- Een ooginfectie
- Een uitpuilend oog
- Koorts
- Pijn in het oog of in de oogkas
Ptosis is ernstiger
Hoewel ptosis typisch een gevolg is van natuurlijke veroudering, kan het ook een teken zijn van een ernstigere neurologische aandoening (aan de zenuw) of een spierziekte, dus is het absoluut noodzakelijk dat een arts wordt geraadpleegd wanneer je voor het eerst ziet dat één of beide oogleden zijn gaan hangen. Dit is met name het geval als het van de ene dag op de andere lijkt te zijn verschenen.
Deze aandoening kan op elke leeftijd toeslaan en er is vrijwel geen verschil in prevalentie tussen de geslachten of etnische groepen. Bij sommigen is het hangen nauwelijks merkbaar. Maar bij anderen kan het ooglid zich over de pupil uitstrekken, waardoor het zicht wordt belemmerd.
Kinderen kunnen ook, soms al vanaf de geboorte door deze aandoening worden getroffen. Regelmatige oogonderzoeken zijn absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat hun zicht niet nadelig wordt beïnvloed.
Zowel voor kinderen als voor volwassenen lijkt er geen manier te zijn om deze aandoening te voorkomen en zowel conventionele als natuurlijke behandelingen voor ptosis kunnen helpen. Zowel chirurgische als niet-chirurgische behandelingsopties zijn beschikbaar en het beste plan moet worden afgestemd op de behoeften van elk individu. Het is belangrijk om regelmatige oogonderzoeken te krijgen en om eventuele onderliggende medische aandoeningen, die ptosis mogelijk veroorzaken, aan te pakken omdat het behoud van een goede gezondheid van het oog essentieel is voor onze kwaliteit van leven.
Wat is ptosis?
Ptosis is een aandoening waarbij één of beide bovenste oogleden gaan hangen. Dit hangen kan licht en nauwelijks merkbaar zijn of het kan juist ernstig zijn, waardoor het zicht en de gezichtslijn worden geblokkeerd. Het hangen vindt plaats omdat de levatorspier - de spier die verantwoordelijk is voor het verhogen en het verlagen van het ooglid - is aangetast. Er zijn zes erkende soorten van ptosis:
- Aponeurotische ptosis: dit is de meest voorkomende soort en wordt geassocieerd met ouder worden. De levatorspier is overbelast geraakt en kaatst eenvoudigweg niet terug, zoals het ooit wel deed. Dit kan worden veroorzaakt door overmatig wrijven aan de ogen of langdurig gebruik van contactlenzen.
- Neurogene ptosis: dit soort treedt op wanneer de zenuwbanen, die de beweging van de oogleden regelen, worden aangetast. Dit kan te wijten zijn aan het Horner-syndroom, de derde zenuwparalyse of myasthenia gravis.
- Myogene ptosis: bepaalde soorten systemische aandoeningen, die spierzwakte veroorzaken, zoals bijvoorbeeld spierdystrofie, kunnen als de andere spieren in het lichaam blijven verzwakken soms, inclusief de levatorspier, dit soort ptosis veroorzaken.
- Mechanische ptosis: als het ooglid wordt verzwaard door overmatige huid, kan er mechanische ptosis optreden.
- Traumatische ptosis: ptosis kan ook het gevolg zijn van een uitwendig letsel of trauma aan het ooglid of aan het oog. Het dragen van goede oogbescherming tijdens het sporten en het werken met gereedschap is essentieel voor een goede gezondheid van het oog.
- Congenitale ptosis: kinderen kunnen geboren worden met hangende oogleden. Dit gebeurt wanneer de levatorspier zich in de baarmoeder niet goed ontwikkelt. Chirurgie wordt vaak aanbevolen om te zorgen voor een goed zicht. Nalaten om te behandelen, kan resulteren in een lui oog en een leven lang slecht zicht. Kinderen met ptosis, zelfs milde gevallen, moeten jaarlijks een onderzoek bij een oogspecialist ondergaan. In de vroege jaren veranderen de ogen van vorm terwijl ze groeien en dat kan ptosis verergeren.
De symptomen van ptosis
- Een afhangend ooglid dat merkbaar is wanneer je in de spiegel kijkt
- Het naar achteren kantelen van het hoofd om onder het ooglid te kunnen kijken
- Het optrekken van de wenkbrauwen om de oogleden op te tillen voor een beter zicht
- Droge ogen
- Waterige ogen
- Doffe pijn in en rondom de ogen
- Er moe uitzien
Ptosis kan er op dezelfde manier uitzien en ook worden voorkomen als dermatochalasis, een bindweefselaandoening die ervoor zorgt dat de huid in plooien blijft hangen. Het wordt meestal geassocieerd met een minder dan normale elastische weefselvorming. Als je hangende oogleden opmerkt, raadpleeg dan zo snel mogelijk een oogarts.
Oorzaken en risicofactoren
Hoewel het meestal wordt veroorzaakt door veroudering, zijn er ook verschillende onderliggende gezondheidsproblemen en andere complicaties die ptosis kunnen veroorzaken.
- Leeftijd
- Letsel of trauma
- Infectie of tumor van het ooglid
- Tumor in de oogkas
- Bijwerking van een cataractoperatie
- Bijwerking van corrigerende oogchirurgie, zoals LASIK, PRK, LASEK, RLE en andere
- Problemen met de 'levator scapulae' spier
- Oogtumor
- Diabetes
- Myasthenia gravis, een zeldzame en progressieve spierzwakte-aandoening. Een hangend ooglid is vaak een eerste teken van deze aandoening
- Spierziekte zoals spierdystrofie
- Een hersentumor
- Een beroerte
- Uitstulping van de wand van een hersenslagader
- Horner-syndroom
- Kanker aan de zenuwen
- Bells paralese
- Bijwerking van een Botox-injectie
Conventionele behandeling
Voordat je met een behandelplan kunt beginnen, is er een juiste diagnose noodzakelijk. Aangezien er vele mogelijk gevaarlijke onderliggende oorzaken van ptosis zijn, kan een lichamelijk onderzoek, een bespreking van de medische geschiedenis, een uitgebreid oogonderzoek, bloedonderzoek en mogelijke CT-scans en MRI's noodzakelijk zijn. Deze onderzoeken kunnen helpen om neurologische en spierziekten zoals myasthenia gravis en bepaalde auto-immuunziekten uit te sluiten.
Bij het oogonderzoek zal er een lamp worden gebruikt en kan er verwijding van het aangedane oog of de aangedane ogen nodig zijn. Bovendien kan je arts een spanningstest doen door het geneesmiddel edrophonium (merknaam: Tensilon) te injecteren om zo de spierkracht en de respons te bepalen. Wees voorbereid op het feit dat je arts je kan vragen hoe lang de oogleden al hangen of je iets specifieks kunt bedenken dat het veroorzaakt en andere tekenen of symptomen, die je kunt ervaren zoals hoofdpijn, spierzwakte, gevoelloosheid, tintelingen en eventuele veranderingen in de spraak of slikken.
Als wordt vastgesteld dat een onderliggende aandoening, zoals diabetes, de oorzaak is van de ptosis, zal de aandoening vaak moeten worden behandeld voordat er chirurgische opties om het hangende ooglid te corrigeren worden overwogen.
Als de ptosis ernstig is en het hangende ooglid het zicht blokkeert of beperkt, kan een operatie wel nodig zijn. De operatie is een poliklinische procedure waarbij de chirurg de levatorspieren aanspant om zo de oogleden op te tillen. Dit verbetert zowel het zicht als het uiterlijk van het ooglid.
Zoals met alle chirurgische ingrepen zijn er risico's aan verbonden. Na deze operatie kunnen de oogleden asymmetrisch lijken en in zeldzame gevallen kan de beweging van het ooglid verloren gaan. Andere zeldzame complicaties zijn een gekrast hoornvlies en een hematoom. Het is voor de beste resultaten noodzakelijk dat je een oogarts of plastisch chirurg selecteert met veel ervaring in het corrigeren van ptosis.
Een van de meer effectieve niet-chirurgische opties is een bril met een daaraan bevestigde ‘spalk’ die voor een goed zicht het ooglid ophoudt. Een oogarts bevestigt de spalken aan de binnenkant van de frames en deze zijn zelden waarneembaar. Ze worden als effectief en veilig beschouwd, maar een goede pasvorm kan wel eerst wat geduld vergen. Het is mogelijk dat je droge ogen krijgt omdat de spalken de oogleden openhouden. Zorg ervoor om je ogen goed vochtig te houden en dat je de aanwijzingen van je oogarts volgt.
Tot slot…
Hangende oogleden kunnen erg lastig zijn als het zicht geblokkeerd wordt. In dat geval is een ooglidcorrectie zeker aan te raden, ongeacht de leeftijd. Als het alléén maar gaat om cosmetische redenen, is het raadzaam om goed overleg te plegen met je behandelend arts. Aan iedere operatie zijn immers risico’s verbonden, en een ooglidcorrectie van de bovenste oogleden zou iedere 5 a 7 jaar opnieuw uitgevoerd moeten worden.
Denk dus goed na, en overleg met je behandelend arts, voordat je stappen gaat ondernemen!
Bronnen
belredcosmeticsurgery.com/the-benefits-of-blepharoplasty/
californiaskininstitute.com/7-surprising-benefits-of-upper-lower-eyelid-lifts-blepharoplasty/
www.mayoclinic.org/tests-procedures/blepharoplasty/about/pac-20385174
zeer nuttige informatie.