Helpt kamillethee bij diabetes?

2017-01-18T02:09:09+01:00september 19th, 2013|Diabetes en voeding|2 Reacties

Laatste update: door

Helpt kamillethee bij diabetes?

Recent verschenen er in een aantal tijdschriften en dagbladen berichten over de heilzame werking van kamillethee, meer bepaald bij de strijd tegen diabetes. Deze berichten waren gebaseerd op een wetenschappelijke studie waarvan de resultaten zouden suggereren dat het drinken van deze thee de bloedsuikerwaarde helpen verlagen.

Maar is het nu dan ook echt bewezen dat kamillethee helpt voor diabetespatiënten? Of is die conclusie toch nog wat voorbarig?

De studie die in de populaire pers werd geciteerd is afkomstig van de Toyama universiteit in Japan. Het werd gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad 'Journal of Agricultural and Food Chemistry'. Het ging om een experimentele studie waar werd gekeken welke effecten kamillethee had op cellen in een laboratorium en op ratten.

De onderzoekers wilden weten of kamillethee hyperglycemie kan voorkomen of dat het drankje kan helpen om de negatieve effecten van diabetes op onze gezondheid te vermijden.

Ze deden dit door een aantal verschillende experimenten uit te voeren. Eén daarvan ging als volgt: mannelijke ratten kregen een hele nacht niets te eten en 's ochtends kregen ze een suikeroplossing. Sommige van deze ratten kregen vervolgens kamillethee te drinken, een tweede groep kreeg esculetine, een derde groep quercetine (beide actieve bestanddelen van kamillethee) en een laatste groep kreeg enkel een zoutoplossing (placebo). De volgende twee uren bekeken ze de bloedsuikerwaarden van alle ratten.

In een tweede experiment gaven ze de ratten een medicijn dat ervoor zorgde dat ze diabetes kregen. Opnieuw werden de ratten in vier groepen verdeeld en kregen ze of kamillethee of één van de twee actieve bestanddelen of een placebo. De ratten werden vervolgens gedurende drie weken verder geobserveerd.

Verder deden de onderzoekers ook een aantal laboratoriumproeven op cellen.

De resultaten

Kamillethee en z'n actieve bestanddelen bleken wel degelijk een effect te hebben. Esculetine had het sterkste effect maar ook kamillethee en quercetine deden de bloedsuikerwaarden sneller dalen.

Bij de ratten die diabetes hadden bleek hetzelfde effect op te treden: hun bloedsuikerwaarden waren lager dan bij de ratten die enkel een placebo kregen, al waren ze wel nog hoger dan bij ratten die geen diabetes hadden.

De conclusie die de onderzoekers daaruit trokken was dat “het dagelijks consumeren van kamillethee bij de maaltijden een goede manier is om diabetes, hyperglycemie en de negatieve effecten ervan op onze gezondheid te voorkomen en zelf te behandelen.”

Enig voorbehoud

Hoewel deze studie ons interessante inzichten verschaft in de effecten die kamillethee en z'n actieve bestanddelen hebben op ratten en op laboratoriumcellen is het nog te vroeg om te concluderen dat ook mensen hier baat bij kunnen hebben. Vooral de laboratoriumexperimenten die zouden aantonen dat het drinken van kamillethee de typische complicaties gerelateerd aan diabetes kan helpen voorkomen of genezen zijn nog niet uitvoerig genoeg getest.

Hier mag men dus voorlopig zeker geen bewijs in zien dat kamillethee deze ernstige aandoeningen kan voorkomen of verbeteren.

Mensen met diabetes doen er dus goed aan de instructies van hun behandelend arts grondig op te volgen voor wat betreft hun dieet,