Recent verschenen er in een aantal tijdschriften en dagbladen berichten over de heilzame werking van kamillethee, meer bepaald bij de strijd tegen diabetes. Deze berichten waren gebaseerd op een wetenschappelijke studie waarvan de resultaten zouden suggereren dat het drinken van deze thee de bloedsuikerwaarde helpen verlagen.
Maar is het nu dan ook echt bewezen dat kamillethee helpt voor diabetespatiënten? Of is die conclusie toch nog wat voorbarig?
De studie die in de populaire pers werd geciteerd is afkomstig van de Toyama universiteit in Japan. Het werd gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad 'Journal of Agricultural and Food Chemistry'. Het ging om een experimentele studie waar werd gekeken welke effecten kamillethee had op cellen in een laboratorium en op ratten.
De onderzoekers wilden weten of kamillethee hyperglycemie kan voorkomen of dat het drankje kan helpen om de negatieve effecten van diabetes op onze gezondheid te vermijden.
Ze deden dit door een aantal verschillende experimenten uit te voeren. Eén daarvan ging als volgt: mannelijke ratten kregen een hele nacht niets te eten en 's ochtends kregen ze een suikeroplossing. Sommige van deze ratten kregen vervolgens kamillethee te drinken, een tweede groep kreeg esculetine, een derde groep quercetine (beide actieve bestanddelen van kamillethee) en een laatste groep kreeg enkel een zoutoplossing (placebo). De volgende twee uren bekeken ze de bloedsuikerwaarden van alle ratten.
In een tweede experiment gaven ze de ratten een medicijn dat ervoor zorgde dat ze diabetes kregen. Opnieuw werden de ratten in vier groepen verdeeld en kregen ze of kamillethee of één van de twee actieve bestanddelen of een placebo. De ratten werden vervolgens gedurende drie weken verder geobserveerd.
Verder deden de onderzoekers ook een aantal laboratoriumproeven op cellen.
De resultaten
Kamillethee en z'n actieve bestanddelen bleken wel degelijk een effect te hebben. Esculetine had het sterkste effect maar ook kamillethee en quercetine deden de bloedsuikerwaarden sneller dalen.
Bij de ratten die diabetes hadden bleek hetzelfde effect op te treden: hun bloedsuikerwaarden waren lager dan bij de ratten die enkel een placebo kregen, al waren ze wel nog hoger dan bij ratten die geen diabetes hadden.
De conclusie die de onderzoekers daaruit trokken was dat “het dagelijks consumeren van kamillethee bij de maaltijden een goede manier is om diabetes, hyperglycemie en de negatieve effecten ervan op onze gezondheid te voorkomen en zelf te behandelen.”
Enig voorbehoud
Hoewel deze studie ons interessante inzichten verschaft in de effecten die kamillethee en z'n actieve bestanddelen hebben op ratten en op laboratoriumcellen is het nog te vroeg om te concluderen dat ook mensen hier baat bij kunnen hebben. Vooral de laboratoriumexperimenten die zouden aantonen dat het drinken van kamillethee de typische complicaties gerelateerd aan diabetes kan helpen voorkomen of genezen zijn nog niet uitvoerig genoeg getest.
Hier mag men dus voorlopig zeker geen bewijs in zien dat kamillethee deze ernstige aandoeningen kan voorkomen of verbeteren.
Mensen met diabetes doen er dus goed aan de instructies van hun behandelend arts grondig op te volgen voor wat betreft hun dieet, lichaamsbeweging en behandeling. Een extra wandeling van 30 minuten per dag heeft in elk geval een reeds bewezen positief effect op diabetes, en dat kunnen we van kamillethee voorlopig nog niet met zekerheid zeggen.
Had jij de berichten over kamillethee en diabetes ook in de pers gelezen? Wat is jouw mening hierover? Heb je misschien zelf diabetes en ben je een fervente kamillethee-drinker? Merk jij het effect op je bloedsuikerspiegel? Laat het me allemaal weten in jouw reactie!
In januari 2017 is er diabetes type 2 bij mij vastgesteld. Mijn glucose is voor het naar bed gaan steeds rond de 10 mmol/l. Deze avond voor het eerst kamillethee gedronken en mijn glucose is gedaald naar 4.2 mmol/l. Dus gelijk op Internet gezocht of deze daling te maken kon hebben met het drinken van kamillethee. Op deze site bleek dit inderdaad het geval, dus wil ik bij deze mijn ervaring met jullie delen. Mvg, Dirk
Dank voor het delen van jouw ervaring, Dirk!
Mijn diabetes was laatst 7.1 en bloeddruk was normaal ik heb wel veel stress
Stress is erg slecht voor zowel je bloeddruk als voor je diabetes.
Maar daarmee vertel ik je, denk ik, niks nieuws.