Oorsuizen Behandeling

Laatste Update: 10 maart 2022

Tinnitus Geluidstherapie

Wanneer je last hebt van oorsuizen dan weet je natuurlijk heel goed dat de klachten extra vervelend zijn in een stille omgeving (bijvoorbeeld wanneer je probeert te slapen). Bewust gebruik maken van geluid kan zeer goed helpen om oorsuizen draagbaarder te maken in je omgeving doordat je zelf minder bewust wordt van tinnitus. Deze techniek wordt al heel lang gebruikt(1). Deze manier van behandelingen klinkt weliswaar zeer eenvoudig maar moet zeker niet onderschat worden.

Geluidstherapie wordt tevens gebruikt bij het behandelen van de hypoacousis, hetzij een overgevoeligheid van geluid en kan uiteindelijk zelfs uitgroeien tot oorsuizen(2).

Geluidstherapie tegen oorsuizen

Momenteel is het nog niet exact duidelijk wat betreft de werking van geluidstherapie en tinnitus. Bij sommige kan het de gevoeligheid van oorsuizen aanpassen terwijl het bij anderen niet meer is dan een tijdelijke afleiding van oorsuizen.

Echter, veel mensen met oorsuizen maken gebruik van deze simpele maar effectieve manier van behandelen.

Persoonlijk ben ik van mening dat geluidstherapie een onderdeel moet vormen van je oorsuizen behandeling programma, want oorsuizen is niet te stoppen met maar één behandeling, vooral de combinatie van behandelingen kan voor verlichting zorgen en op lange termijn oorsuizen drastisch verminderen. Gelukkig is geluidstherapie ook een zeer eenvoudige behandeling en daarvoor hoef je geen duur apparatuur aan te schaffen.

 

Soorten geluid therapieën

Geluidstherapie kan al iets simpel zijn als een achtergrond geluid afkomstig van een cd, mp3 speler of natuurlijke de maskering apparatendie van hetzelfde principe uitgaan. Zelf heb ik in mijn kantoor altijd klassieke achtergrond muziek aanstaan op een erg lichte volume dat je het nét kunt horen. Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van klassieke muziek zowel de linker als de rechterhelft van de hersenen beter samenbrengen en is één van de geheimen van geconcentreerd werken. Onderaan dit artikel kun je de link vinden naar het kanaal en tevens heb je een kanaal met omgevingsmuziek.

Geluid uit de omgeving

Naast een bewuste geluidsbron zoals een maskering apparaat of klassieke muziek kan achtergrond geluid van verkeer, geluid van vogels, de wind, regen ook helpen zodat je minder let op oorsuizen. Daarom kan iets simpels als een raam openen al voor verlichting van klachten zorgen.

Slapen en geluid

Een goede nachtrust is natuurlijk extreem belangrijk voor je gehele gestel en vaak hebben mensen met oorsuizen juist hier een probleem(3). Door het constante geklop, gesuis of gezoem is het moeilijk om in slaap te vallen waardoor de zeer belangrijke REM slaap niet bereikt wordt. Om toch oorsuizen minder opvallend te maken kun je overwegen om a. bewuste achtergrond geluid te creëren, door bijvoorbeeld een raam open te zetten (pas wel op dat het niet te koud wordt). Of b. je geluidsapparaat zoals een cd / mp3 speler of laptop aan laten staan met rustige muziek of geluid van bijvoorbeeld de zee. Deze simpele technieken kunnen zeker helpen om beter te slapen.

Dit laatste heb ik zelf getest en heb ik bewust klassieke muziek aan laten staan op een ERG laag niveau en op de één of andere manier viel ik erg snel in slaap. Ook herinner ik mij nog een vakantie op Tenerife en hoorde ik het geluid van de zee en bevorderd zeker de slaap. Dit is wellicht een super simpele tip, maar ik raad het zeer zeker aan voor het slapen gaan.

Maskering apparaten

Je kent ze natuurlijk wel de maskering apparaten en kan ook goed werken om oorsuizen minder opvallend te maken. Deze plaats je in je oor en creëren een achtergrond apparaat. Normaal gesproken kun je ze in de oor of achter de oor plaatsen en kunnen voor verlichting zorgen. Dit is vooral een goede oplossing wanneer je op een kantoor werkt en niet de muziek aan kunt zetten vanwege collega’s.

Waar te krijgen:

Hieronder een korte lijst met bronnen voor geluidstherapie:

  • Speciale cd’s met ontspanningsmuziek kun je het beste kijken op bol.com of lokale muziek winkel.
  • Kanaal voor op je computer ga naar: http://www.sky.fm/play/classical
  • En maskering apparaten kun je bij de KNO arts krijgen

Het valt mij overigens op dat in Nederland veel van deze apparaten en zogenaamde ''white noice'' behandelingen niet eenvoudig te krijgen zijn. Indien je wel een online winkel hebt gevonden hoor ik het natuurlijk graag.

Bronnen:

  1. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD006371.pub3/abstract
  2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14992027.2019.1660812
  3. https://www.tinnitusjournal.com/abstract/sleep-disturbances-associated-with-tinnitus-reduce-the-maximal-intensity-of-tinnitus-11493.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share