Voedingsadvies

Laatste Update: 4 april 2017

Oorzaken, symptomen en behandeling van ijzertekort

ijzertekort oorzaak vermoeidheidJe voelt je een beetje lusteloos en je hebt een bleke huid. Beide duidelijke signalen van een ijzertekort in je lichaam. Een afspraak met de huisarts is dan snel gemaakt en na een kuur met ijzerpillen ben je snel weer de oude.

Het is allemaal zo gemakkelijk, dat we er eigenlijk helemaal niet bij stilstaan dat we dit probleem beter kunnen voorkomen.

In dit artikel ontdek je alles over een ijzertekort, de oorzaken, gevolgen en hoe te voorkomen!

Wat doet ijzer in je lichaam?

IJzer speelt een hele belangrijke rol in je lichaam, en speciaal voor je bloed. Laten we allereerst even op een rijtje zetten welke rol ijzer speelt in je lichaam:

 • IJzer zorgt in je lichaam voor het aanmaken van afweerstoffen die op hun beurt weer zorgen voor het afbreken van schadelijke stoffen die je lichaam binnendringen. Een gebrek aan ijzer betekent dus direct dat je afweersysteem niet optimaal functioneert.
 • Het metaal ijzer is van wezenlijk belang voor je bloed. In je bloed zit hemoglobine, een eiwit wat in je rode bloedcellen aanwezig is. Hemoglobine is uiteindelijk verantwoordelijk voor het vervoeren van de zuurstof naar alle delen van je lichaam. IJzer is essentieel voor het aanmaken en functioneren van de hemoglobine. Je kunt je dus voorstellen dat een gebrek aan ijzer direct zal resulteren in snel moe zijn, omdat er minder efficiënt zuurstof vervoerd kan worden.

IJzer is een metaal wat uiteraard niet door het lichaam zelf aangemaakt wordt. Je moet het dus dagelijks in je voedingspatroon opnemen. Afhankelijk van je geslacht en je lichaamsbouw, heb je dagelijks een hoeveelheid van 8 tot 15 milligram ijzer nodig (1). Vrouwen die zwanger zijn hebben nog wat meer nodig.

Als je je niet aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid houdt, zal je ijzervoorraad gaan dalen tot het moment dat er écht een tekort ontstaat. Directe gevolgen zijn dan algemene lusteloosheid en moeheid door het minder efficiënt kunnen vervoeren van zuurstof in het lichaam. Dit, samen met de verminderde weerstand, kan zorgen voor verschillende kwaaltjes die vaak op zichzelf staand worden gezien, maar duidelijke signalen zijn voor een ijzertekort. Maar hierover later meer.

Oorzaken van een ijzertekort

IJzer is dus erg belangrijk voor je lichaam. Om beter te kunnen begrijpen wat je hieraan kunt doen, is het belangrijk om kennis te hebben van de oorzaken van een ijzertekort.

Allereerst even het verschil tussen de geslachten in verband met ijzertekort. Vrouwen, en dan met name als ze zwanger zijn, hebben over het algemeen een grotere behoefte aan ijzer dan mannen. Zwangere vrouwen moeten natuurlijk dit belangrijke metaal delen met het ongeboren kindje!

Ook de menstruatie van de vrouw speelt hierin een grote rol. Bij dit maandelijkse bloedverlies moet er nieuw bloed aangemaakt worden, waar natuurlijk extra ijzer voor beschikbaar moet zijn.

Natuurlijk krijg je last van ijzertekort als je niet genoeg ijzerhoudende voeding eet. Denk hierbij aan bepaalde groenten, vlees, vis en brood. Hier komen we straks op terug. Naast een ijzertekort door een verkeerd voedingspatroon, kan een tekort aan dit metaal ook ontstaan door andere oorzaken. Laten we deze even op een rijtje zetten:

 • Er zijn een aantal chronische aandoeningen die de opname van ijzer door het lichaam minder efficiënt laten verlopen of zelfs helemaal laten stoppen. Het ijzertekort is dus in zo’n geval te wijten aan de chronische aandoening.
 • Ook door het volgen van een dieet, in de meeste gevallen om af te vallen, kan zorgen voor een ijzertekort. Veel dieten kenmerken zich door een eenzijdige voeding waardoor niet alleen een tekort aan ijzer een problemen kan geven.
 • Als je last hebt van een eetstoornis kan er ook een tekort aan ijzer ontstaan. Bij een eetstoornis is er vaak een gebrek aan een gezond en gevarieerd voedingspatroon.
 • Als je net een operatie hebt gehad, of een verwonding wat gepaard gegaan is met het verliezen van veel bloed, ontstaat er acuut een tekort aan ijzer. Er moet immers nieuw bloed aangemaakt worden, dus is er ook direct ijzer nodig.

Kwaaltjes die wijzen op een tekort aan ijzer

Een tekort aan ijzer wordt vaak pas vastgesteld na een onderzoek door de huisarts. Logisch, maar je kunt zelf al heel veel herkennen aan jezelf. Er zijn namelijk verschillende kwaaltjes die vaak op zich worden gezien en verder geen aandacht aan besteed wordt. Maar als je verder kijkt, dan zijn veel kwaaltjes een duidelijk signaal dat er een tekort aan ijzer in het lichaam is (2):

 • Onregelmatige hartslag: Doordat het transport van zuurstof niet meer efficiënt gaat bij een ijzergebrek, zal het hart sneller gaan pompen om toch de klus gedaan te krijgen. Dit overwerken kan uiteindelijk leiden tot hartruis en een onregelmatige hartslag. Overigens moet ik er wel bij zeggen dat dit pas kan gaan gebeuren als je al lange tijd en extreme vorm van bloedarmoede hebt.
 • Bleke huid: Het is de hemoglobine die verantwoordelijk is voor de rode kleur van het bloed, dus ook voor de gezonde kleur van je huid. Een bleke huid wordt vaak gezien als een teken dat er iets aan de hand is. En dat is helemaal terecht! Door een gebrek aan ijzer zal de kleur van de hemoglobine, dus van je bloed en je huid, gaan veranderen. Dit is vooral direct te zien aan de kleur van de lippen, het tandvlees en de binnenkant van je oogleden.
 • Algemene moeheid: Het meest herkenbare, en tevens het meest voorkomende, kwaaltje wat kan duiden op een gebrek aan ijzer is een algeheel gevoel van uitputting. Duidelijk herkenbaar, maar tegelijkertijd ook erg lastig. Is de moeheid te wijten aan een lange werkdag? Heb je het gewoon druk en slaap je slecht? Natuurlijk ga je jezelf dan moe voelen, maar dat zegt nog niks over een eventueel gebrek aan ijzer. Maar als deze moeheid samengaat met een gevoel van échte zwakheid, een geïrriteerd gevoel en heb je moeite met concentreren? Dan is de kans erg groot dat je een gebrek aan ijzer hebt.
 • Angstige gevoelens: Als je lichaam een gebrek aan zuurstof heeft, zijn er ook gevolgen voor het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel komt in een hogere versnelling te staan waardoor je erg gevoelig wordt. Dit, in combinatie met een hoger hartritme, zorgt voor een gevoel wat normaal helemaal niet bij je past. Een soort ‘vlucht-of-vecht’ gevoel.
 • Problemen met de schildklier: Als er sprake is van een ijzertekort, zal de schildklier worden vertraagd en zal de spijsvertering minder efficiënt verlopen. Veel mensen die een probleem hebben met de schildklier, weten dit vaak niet. In de medische wereld worden cijfers genoemd van 60%. Schrikbarende cijfers! Als je onverwacht en zonder aanwijsbare reden aankomt, geen energie hebt en eventuele je temperatuur lager is dan normaal, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts!
 • Haaruitval: Door het tekort aan ijzer zal er minder zuurstof in het lichaam beschikbaar zijn. De zuurstof die dan wél beschikbaar is, wordt naar de vitale onderdelen van het lichaam vervoert, en je haar is daar beslist géén onderdeel van! Direct gevolg: Je haren gaan uitvallen. Maar raak niet direct in paniek als je een haar in het doucheputje vindt, want je verliest op een gemiddelde dag ruim 100 hoofdharen.

IJzer in je eten

Om voldoende ijzer binnen te krijgen, tenminste op een natuurlijke manier, is een gezond en gevarieerd voedingspatroon van groot belang. Alweer een reden om goed te eten! Voor wie dus regelmatig groente en fruit eet, aangevuld met vis, vlees en noten, voorziet automatisch in de ijzerbehoefte van het lichaam.

Kijk eens kritisch naar je eigen voedingspatroon, en check het met het volgende lijstje om helemaal zeker te zijn dat je regelmatig ijzerhoudend eten op het menu hebt staan:

voedingsmiddelen rijk aan ijzer

*Melkproducten neem ik zelf niet omdat er zat alternatieven zijn! 

Vitamine C

Om het ijzer op te kunnen nemen in je lichaam, heb je ook nog eens vitamine C nodig. Zonder vitamine C kun je ijzer eten wat je wilt, maar zal het maar mondjesmaat door het lichaam opgenomen worden. Iedere dag een versgeperste sinaasappel is al voldoende. Maar vitamine C kun je natuurlijk ook vinden in peren, appels, druiven en alle het andere verse fruit.

Vitamine C is niet alleen belangrijk voor de opname van het ijzer, maar is in het algemeen van groot belang voor je lichaam.

Voedingssupplementen

Mensen die een ijzertekort hebben naar aanleiding van bijvoorbeeld een chronische ziekte kunnen teruggrijpen op ijzersupplementen die door een arts voorgeschreven kunnen worden. Juist deze ijzersupplementen zorgen voor de broodnodige extra aanvoer van ijzer waardoor het lichaam beter kan functioneren, ondanks de chronische ziekte.

Een nadeel van deze supplementen is het feit dat het een grote belasting is voor je maag. Mochten hierdoor problemen ontstaan, dan kan je behandelend arts ook besluiten om ijzer toe te dien via een intramusculaire injectie. Nadeel hiervan is weer dat er regelmatig gecontroleerd moet worden om het ijzer op peil te houden.

Tot slot…

Zoals je uit dit artikel begrepen hebt zijn er, naast de bekende moeheid en de bleke huid, veel signalen die kunnen duiden op een ijzertekort. Negeer deze signalen niet en onderneem actie door een afspraak met je huisarts te maken. Of beter nog: pas je voedingspatroon aan zodat een ijzertekort niet eens de kans krijgt in je lichaam!1. http://www.norden.org/en/publications/publikationer/2014-002

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb resless legs absoluut geen bloedarmoede en ja af en toe eens moe verder voel ik me goed zou dan extra ijzer suplimenten helpen voor mijn benen ik gebruik al sifrol 0,0088 mg 2 tablettenen voor het slapen gaan kan er toch een ijzergebrek kunnen zijn ?alvast bedankt voor uw reacties

  1. Beste Mevrouw Ramakers-Peters,

   De huisarts kan door middel van een bloedonderzoek vaststellen of er sprake is van een ijzergebrek. Als er sprake blijkt te zijn van een ijzergebrek zal de huisarts bepalen of supplementie nodig is, of dat meer inname van ijzerrijke voeding voldoende is.

   Succes!
   Jack

  2. @Mevr Ramakers-Peters; ik zou eerder kijken of je dan geen magnesium kan gebruiken, werkt bijna direct (indien dat gebrek de oorzaak is) met 1 pilletje/bruistablet.

  3. Mevr. Rademakers, ijzertekort kan weldegelijk met restless legs te maken hebben, ook al wordt hier het tegendeel beweert. U moet kijken naar de ferritine in uw bloed, als dit lager dan 44 is kunt u last krijgen van restless legs > dit heb ik vd neuroloog en mijn ervaring komt hiermee overeen. Al zijn niet alle artsen het hiermee eens, het werkt bij mij iig wel zo.

   Succes, Anne.

  4. Dat wijst op een magnesiumtekort! Er zit steeds minder magnesium in onze voeding, dus het is een tekort wat steeds meer voorkomt (zie rapporten RIVM).

 2. Ik denk zelf dat ik een eetstoornis heb,gebrek aan ijzer of gebrek aan vitaminen ik vind zelf dat ik heel weinig eet ik lust bijna geen groente en het meeste eten vind ik niet lekker ik heb een bleke huid en altijd wallen ik weet niet wat ik moet doen help

  1. Beste,

   Als je het vermoeden hebt dat je een eetstoornis hebt is het heel belangrijk dat je dit duidelijk bespreekt met je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een specialist indien nodig. Wees helder en laat je niet afwimpelen.

   Sterkte,
   Jack

 3. Mevr.Ramakers-Peters; Het ijzer tekort moet u laten nakijken bij de arts. Wat de resless legs betrefd kan ik u verzekeren dat het niets met ijzer te maken heeft. Dat hoort in een heel ander hoofdstuk thuis,

  1. Ik kom net uit het ziekenhuis waar bij bij restless legs zijn geconstateerd. Het eerste wat ik moest doen is naar het lab om het ijzergehalte in mijn bloed te laten controleren. Hoe kunt u verzekeren dat dit syndroom niets met ijzer te maken heeft?

  2. Ik heb al jareneen RLS en zit nu aan het max sifrol per dag al geruime tijd. Heb dus opnieuw vroeger op de dag last, mijn neuroloog zei me meer ijzer te nemen....

 4. Hoi ,

  Ik had even vraag ik ben best vaak moe af en toe ook beetje duizelig kan dit ijzer te kort zijn de rest van de symtonen heb ik namelijk niet..?
  Groetjes,

 5. waarom neem ik geen ijzer op zodra ik stop met ijzer pillen zakt die terug
  maag, dikkkedarm en dunne darm onderzocht geen oorzaak te vinden

 6. Naast chronische ontsteking van neusslijmvlies heb ik ook regelmatig ooronsteking. Ik ben bloeddonor en mijn ijzergehalte wordt dan ook minimaal 2 maal per jaar gemeten. De laatste keuring wees uit dat mijn ijzergehalte drastisch gedaald is over een termijn van 2 jaar. Bloed doneren kan nu voorlopig niet.
  Hebben de onstekingen hier mee te maken?

  1. Ik denk dat je het eerder om moet draaien: Waarschijnlijk zijn jouw luchtweginfecties het gevolg van een ijzertekort.
   Snel even een afspraak met je huisarts maken om dit tekort op te lossen!

   Succes,
   Jack

 7. Ijzertekort heeft zeker te maken met resless legs ,heb dikwijls een tekort aan ijzer,neem ik dan tabletten ,heb ik geen problemen meer met mijn benen,kortademigheid,moeheid,duizeligheid.
  Sonja

 8. Hallo
  Ik heb zelf geen last van ijzertekort maar ik heb wel een paar vragen. Mijn vriendin eet nooot echt veel en dat heeft ze nooit gedaan ze heeft heel snel genoeg gegeten maar ze eet wel graag. Ze heft ook last van flouwvallen en slapheid ze kan niet goed meer sporten. Ze is naar het ziekenhuis en de cardioloog geweest en die zeden iets over haar hart en met een dongere plek daar rond wat vreemd was voor een meisje van 16. Ik zelf maal me erg veel zorgen want het beterd maar niet.

  Groetjes

  1. Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt om haar. Als er inderdaad een donkere plek op haar hart zit is ze daar inderdaad heel snel moe van. Haar hart werkt dan niet op volle kracht. Maar een jonge meid van 16 overleeft dit wel hoor. Ze kan er heel oud mee worden.
   Als je zo begaan bent met haar, kun je vragen aan haar ouders om meer informatie. Over wat de artsen hebben gezegd. Misschien dat dat ook een beetje oplucht.

   Ik wens jou, en vooral je vriendin, heel veel succes!

 9. heeft duizeligheid, vermoeidheid en droge huid hier ook mee te maken? als ik moe ben, word mijn huid heel droog. dus eigelijk bijna heel de dag. maar smiddags om twaalf uur begint het meestal steeds erger te worden. dan word ik ook meer moe.

  1. Dat zou inderdaad kunnen. Een IJzertekort heeft ook een hele grote invloed op de conditie van je huid.

 10. Hallo . Mijn hb gehalte is 5.6 . Te laag . En jaar geleden was dit ook het geval . Nu prikken ze elke keer een week na mijn menstruatie .... zou het daar te maken mee kunnen hebben ?

  1. Je vraag is niet helemaal duidelijk, Irene. Waarom prikken ze een week na je menstruatie? Om het ijzergehalte te controleren?
   Het feit dat ze prikken, kan geen ijzertekort tot gevolg hebben. Wel is het zo dat je ijzergehalte vaak wat lager is na je menstruatie.

 11. Hallo,

  Ik heb twee keer een ijzerinfuus gehad, mijn waarden waren erg laag. Nu heb ik een andere internist en die wil me liever geen infuus geven, mijn waarden zitten net goed. Hij vind het niet verstandig om te vaak een ijzer infuus toe te dienen. Toch voel ik me erg moe, en vind dat ik wel weer aan een infuus toe ben. De artsen kijken altijd naar de cijfers, maar elk lichaam reageert toch anders naar gelang uitslagen?
  Kun je met ijzertekort ook geholpen worden met vitamine b12 of b6?

  Vr. groet, Janneke

  1. Dat kan inderdaad Janneke.
   Maar zoals je zelf al zegt: Ieder lijf reageert weer anders. Neem zelf in ieder geval geen radicale beslissingen, maar overleg altijd met je behandelend arts voordat je hun medicatie aan de kant schuift en overstapt naar B12

 12. hallo,
  ik ben een meisje van 13 met een ijzertekort.
  al vind ik niet dat ik verkeerd eet ofzo.
  Ik ben wel heel bleek maar dat heb ik al lang.
  Maar nu ik heb heel veel last van hoofdpijn, moeheid, angstaanvallen (die komen door vroeger denk ik) en ben zeer snel ziek wat helemaal niet leuk is!
  Het probleem is dat niemand me precies snapt iedereen denkt dat het niets is en dat ik me super voel terwijl ik me helemaal niet goed voel en het gevoel heb dat ik ieder moment kan instorten!
  Ik wouw dat ze me begrepen!
  Maar oke ik aanvaard het dan wel!
  Bedankt voor deze site het heeft me heel veel duidelijk gemaakt!

  1. Geen dank. Met groot plezier!

   Ik neem aan dat je al eens bij een arts geweest bent, maar dat deze je dus niet erg serieus neemt.
   Is het een idee om eens een andere arts op te zoeken voor de second opinion? Deze kan je dan helemaal doorlichten, en wellicht dat deze arts met een goede diagnose en behandeling komt.
   Is in ieder geval het proberen waard!

   Heel veel succes!

  2. Ik heb precies hetzelfde! Ik ben vegatarisch en vleesvervangers eet ik ook niet. Groente ook niet en ontbijt sla ik vaak over. Ik voel me ook moe. En ik ben ook net zoals jou 13 jaar.

 13. goeie middag, toch wel even een aanvulling.
  wanneer men naar de dokter gaat voor een bloedonderzoek, vraag dan steeds om zowel ferritine, ijzer als transferrine te laten onderzoeken. bij ijzertekort is het belangrijk te weten hoeveel reserve ijzer er nog is en dit is enkel te bepalen met ferritine waarde.
  bij inname van maagzuurremmers zal ijzer moeilijker opgenomen worden door het lichaam.

  1. heey,

   ik heb dus een jaar geleden een hele erge iijzertekort gehad en heb hier voor 6 maanden ijzer drankjes moeten nemen. maar ik heb dus sinds dien nog steeds een laag ijzer reserve. maar ben nu 2-3 maanden aan de maagzuurremmers heeft dit zoals jij zegt invloed op de opname van ijzer in het lichaam? want ik ben heel erg moe en snel duizelig enzo en wou al ee afspraak maken bij de huisarts want denk zelf dat me ijzer weer een grote drama is

 14. hallo, ik ben 47 en worstel al heel m'n leven met lage ijzerwaarden. Het absolute minpunt was een aantal jaar geleden, toen was ik supemoe, duizelig, etc. Ferritine 7.
  Via ortho moluculair arts toen ijzerbaxters gekregen. Dan aangevuld tot ferritine 85 ofzo. Lange tijd goed gevoeld, nu een 3 jaar later weer tot 10.Ik eet gezond, ben veelmet voeding bezig, veel groene groenten enzo.Af en toe vlees, net omwille van dit aandachtspunt. Ik neem ook regelmatig pro biotica,probeer m'n darmen te verzorgen omwille van ev opnameprobleem.
  Ik ga bij homeophaat die de waarde van ijzerbaxters betwijfelt en eigenlijk afraad. Ze weet het dus eigenlijk niet wat te doen. Ik ben dan maarvoorlopig aan de Floradix.
  Ik let dus volgens mij op alles waar je kan op letten. Behalve koffie drinken laten, waarvan ik weet dat het mineralen afbreekt, weet ikniet zo goed wat tedoen.
  Dokters weten het echt niet altijd, dus ik ben continu bezig met m'n eigen zoektocht. Heb je nog een ultieme tip ?
  Groetjes, Inge

  1. Dé ultieme tip bestaat helaas niet, Inge.
   Maar je bent wel goed bezig!

   Wel vreemd dat je homeopaat het ene afraad, maar zelf verder geen andere oplossing aan kan dragen. Wellicht een idee om een tweede homeopaat te raadplegen? Al was het alleen maar als bevestiging...

   In ieder geval heel veel succes!

   1. Waar heel veel artsen niet naar kijken (in mijn geval 1 uit de 5), is de baarmoeder. Vrouwen kunnen een ijzer tekort hebben als gevolg vanfibroids (vleesbomen) in en om de baarmoeder. Ijzertekort constateren is maarvhet begin, de oorzaak verhelpen is wat men wil. Schrijf alles wat je voelt en meemaakt op papier zodat het voor jezelf en een evt begripvolle arts duidelijk is. In mijn geval was operatie de oplossing.
    5 jaar later heb ik weer last van ijzertekort en weet ik nu precies wat en hoe. Ook al dreigden de meeste artsen met baarmoeder verwijdering, zonder ook maar naar me te hebben gekeken, is er wel eem ander oplossing. Operatie mét baarmoeder behoud.

 15. heb kleinkind last van tekort aan ijzergehalte kan geen bruistabletten slikken. bestaan er geen andere kleine tabletjes. mindere vorm van autisme kan dus niet goed slikken
  ze zeggen van dubbele reactie is niet zo

 16. Ik ben heel erg duizelig en het gevoel dat er een bal in me keel zit. Heb de hele dag het gevoel van binnen dat ik tril als een rietje. Zou dit kunnen door bloedarmoede?

  1. Hi sonja met samira
   K ben meisje van 21 jaar oud ik heb ook
   Ijzer tekort is zo verfelend soms
   Wil k me zelf iets aan doen dan kan k geen eens normaal lopen of lang zitten
   Ik krijg tijdenlopen als of ik bijna val en duiziligheid en heb haar uitval ben vaak moe ik heb nergens zin in ook niet als we iets leuks gaan doen ik viel in een keer slaap. Ik wil me leven echt terug anders zie ik wel
   Alvast groetjes van samira

 17. Hier ook het zelfde erg moe en vooral pijn aan mijn lijf ik merk t nu al 3 jaar op rij in de zelfde periode ook. En nu weer aan de pillen. Ik begin mij sterk afsteken vragen of t niet ook aan de menstruatie ligt. Inmiddels ligt er een afspraak het daar eens overste hebben met mijn huisarts

 18. Ik heb best veel medicatie .zelfs pillen die slaapapneu als bijwerking hebben.ik heb steeds ijzer te kort wat schommeld op het randje te laag of net goed meestal te laag .ik eet toch goed.zit steeds bij de tv te slapen.de arts is van mening dat dit bij mijn gestel hoort .Ik krijg dus geen staalpillen zoals vroeger.ik weet niet wat ik verder nog kan doen.

 19. De combinatie ijzerhoudende voeding en vitamine C heb ik in de adviezen hierboven gemist bij de reacties. Vitamine C/ fruit, bij de maaltijd met volkoren producten, is erg goed voor de opname van ijzer in je bloed.

 20. Ik merkte ijzertekort door overgangsverschijnselen: veel of juist geen menstruatiebloedingen. Overigens, de combinatie ijzerhoudende voeding en vitamine C heb ik in de adviezen hierboven gemist bij de reacties. Vitamine C/ fruit, bij de maaltijd met volkoren producten, is erg goed voor de opname van ijzer in je bloed. Er schijnen ook soorten ijzer te zijn. En rabarber verminderd de opname van bepaalde ijzer in je bloed.

 21. Dag Frans,
  Ik ben man met leeftijd van 77 jaar en heb al heel veel jaren een onrustbarend ijzertekort door een darmstoornis. Mijn Hb was recent 6 mmol/l en moet minimaal 8 mmol/l zijn.
  Staalpillen, Floradix en alles waar ijzerzouten in zitten kan ik niet verdragen waardoor ik alleen maar bloed verlies. Voor mij was de enige oplossing een infuus met ijzeroxide-complex.
  Door dit alles heb problemen met zien, dubbelzien, en eczeem.
  Omdat geen arts een oplossing heeft, ben ik zelf voorzichtig aan het proberen met het volgende:
  In 50 ml jus d'orange los ik 200 mg van het dubbelzout Mohrs zout op en breng de pH op 4,75, wat ik tot nu toe goed kan verdragen en dit doe ik tweemaal daags.
  Mijn gezichtsvermogen is na twee weken al veel beter geworden, maar moet dit zeker 4 weken doen om het Hb- gehalte merkbaar omhoog te krijgen.

  Voor de liefhebbers: In 200 mg Mohrs zout zit 28,58 mg ijzer of 0,5 mmol, per dag dus 1 mmol. Stel dat er 25 % van opgenomen wordt, dan zou het Hb gehalte moeten zijn na 4 weken:
  6 + (4 x1 x 0,25 : 8) = 6,5 mmol/l.
  Hopelijk heeft mijn poging succes en kan misschien de apotheek helpen voor iemand met gelijkaardige problemen.

  1. Beste Harrie,
   Je gebruik en uitleg van Mohrszout klinkt heel logisch. Kan je aangeven hoe het hiermee op langere termijn gaat?
   Maak je telkens een verse oplossing van Mohrszout om te voorkomen dat het ijzer(II) in een waterige oplossing oxideert tot ijzer(III) waarmee de werking dan minder wordt en je er mogelijk toch ook last van krijgt zoals met de andere ijzersupplementen?

 22. Hoi, ik ben 62 en heb levercirrose ( geen alcoholprobleem) en ook steeds bloedarmoede. Als klein kind kreeg ik al wekelijks een ijzerinjectie. Had ook veel last van restles benen als kind. 4 jaar geleden 2 x een slokdarmbloeding gehad. Inmiddels zijn de spataderen in slokdarm behandeld door bandjes te plaatse.n.
  Nu reeds 4 x een ijzerinfuus gehad. Nu vraag ik me af wat de oorzaak zou kunnen zijn.
  Dus geen eet of drank probleem. Al 4 jr zelfs geen wijntje gedronken .

 23. ik heb bloed onderzoek gehad
  en alles was goed maar ik heb wel bloedarmoede
  maar ik heb geen ijzer te kort en vitamine is ook goed

 24. Hoi, ik heb al hele lange tijd last van rusteloze benen, vooral als ik in bed lig maar ook als ik zit. Ook ben ik al lange tijd erg moe en futloos en heb ik hartkloppingen als ik alleen al een trap oploop. Ik ben niet spierwit maar wel een beetje bleek in mijn gezicht vind ik zelf. Ik lees vandaag voor het eerst over een ijzertekort en ik denk dat ik dat heb. Hoe snel denkt u dat de klachten zullen afnemen als ik nu meer ijzerrijke dingen ga eten? Ik ben namelijk nog voor 2 maand in het buitenland en wil hier liever niet naar de dokter. Ik ben trouwens 21 jaar. Een jaar geleden werd bij mij een lage bloeddruk geconstateerd, al weet ik niet hoe dat nu zit.

  1. Het is verstandig om toch even naar een arts te gaan, zelfs in het Buitenland.
   Om bloeddruk te meten en ijzertekort vast te stellen, zal voor hen te doen zijn. Maar zodra ze allerlei behandelingen voor gaan stellen, raad ik je toch aan om dat in Nederland te doen. Dit is natuurlijk afhankelijk van welk land je nu bent.
   Met de kennis dat je last hebt van ijzertekort en eventueel lage bloeddruk, kun je zelf in ieder geval vast actie ondernemen, in afwachting van je afspraak in Nederland over twee maanden.

 25. Hoi, sinds geboorte zoon last van ijzertekort en tekort rode bloedcellen... Drie maanden geleden voor het laatst gecheckt, was 41 (moet in oostenrijk waar ik woon boven de 40 zijn), en woensdag was het 11, dokter schrok enorm... ivm heftige maandsbloedingen heb ik al spiraaltje dus die heb ik niet meer zo heftig , toch weet huisarts niet echt hoe en wat.. Heb inmiddels sinds woensdag drie ijzerinfuzen gehad... en moet er nog twee, daarna twee weken niets en dan controle hoe het in mijn bloed is... check op gluten allergie heb ik al gehad, omdat mijn darmen vaak rommelen, maar die waarde was okay...

 26. Ik woon in Frankrijk en daar hebben ze het vergoeden van ijzer onderzoek in het bloed uit het ziekenfonds geschrapt!!! Schandalig gewoon !!!

 27. Ik heb serieuze bloedarmoede, gisteren op controle geweest en de dokter raadde mij ijzerbaxters aan. Maar die zouden 150 € kosten en dat kan ik niet betalen. IEMAND hier ervaring mee. Laat het me dan weten. De mutualiteit kan mij ook niet verder helpen wat betreft de terugbetaling.

 28. Ik heb al lang last van aambeien waardoor ik regelmatig (om 4 tot 6 weken) meerdere dagen na elkaar toch wel aanzienlijk wat bloed verlies.

  6 jaar geleden is er coloscopie gedaan waarvan het resultaat volledig negatief was.
  Aangezien je na een coliscopie voor 10 a 15 jaar gerust mag zijn ( voor poliepen of darmkanker) is mijn bloed verlies dus uitsluitend te wijten aan aambeien.

  Gezien het regelmatig veel bloed verlies heb ik nu voor de eerste keer een ijzertekort.
  Moet ik mij nu echt zorgen gaan maken ?

  1. IJzertekort is op zich helemaal niet erg, als het maar tijdelijk onderkent wordt, EN behandelt wordt.

 29. ik slik veel medicijnen nu moet ik met ijzer tablet stopen kan het kwaad want ik heb hartklachten

  1. Ik ken jouw medische historie niet, dus kan ik daar geen antwoord op geven, Eliza.
   Dit moet je echt even met je behandelend arts overleggen.

 30. Ik heb ook ijzer te kort Ontlasting onderzocht was goed alle andere bloeonderzoeken goed.moest een heupoperatie ondergaan ijzer infuus gehad en het was weer7.3 Na de operatie weer 6.5. Nu ijzer tabletten heb nooit klachten die wijzen op ijzer gebrek wel heb ik 2 keer een shake dieet gevolgd .En veel asparines geslikt omdat ik bijna 3 jaar met pijn liep voor ze mijn heup opereerde .Ook andere pijnstillers zoals ibrbrufen en naxopren . Ik vind het onzin om maag darm onderzoek te laten doen. Dit alleen omdat ik 65 ben .

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

5 Shares
Tweet
Pin5
Share