Voedingsadvies

Laatste Update: 25 januari 2014

Gezondheidsvoordelen Van Het Stomen Van Groente

broccoli kun je stomenHet stomen van groenten maakt de groenten zachter, terwijl ze nog wel dezelfde gezonde voedingsstoffen behouden. Dit is zeker waar voor oplosbare verbindingen die gemakkelijk kunnen worden beschadigd door wat extra warmte.

Of je nu een elektrische stoomkoker, een bamboekoker of een magnetronbestendige plastic zak of schaal gebruikt, het stomen van groenten zorgt voor meer textuur, smaak en behoudt de voedingswaarde van de groenten.

We weten dus dat stomen gemakkelijk is en dat het ook erg gezond is, maar de specifieke redenen voor het stomen van groenten bekijken we in dit artikel!

Het behouden van vitaminen

Wateroplosbare vitamines, zoals vitamine C, die de weerstand verhoogt en bijdraagt ​​aan de structurele vorming van ons bindweefsel en de B-vitaminen, die een gezonde neurologische functie en glucose stofwisseling helpen bevorderen, kunnen sterk afnemen wanneer deze vitaminen in rechtstreeks contact komen met kokend water. Het stomen van groente zorgt ervoor dat deze wateroplosbare vitamines beter in de groente bewaard blijven.

Om het vitaminegehalte te behouden kook je eerst een kleine hoeveelheid water zachtjes in de onderste ruimte van de stoomkoker, hierna laat je dan de rauwe groenten koken totdat ze zacht zijn. Groenten moeten nooit in direct contact staan met het kokende water. De meeste groenten hebben niet meer dan vijf minuten nodig om goed gaar gestoomd te worden. Bij bepaalde groenten, zoals spinazie en andere bladgroenten, moet je er duidelijk op letten dat ze niet te gaar worden.

Kankerbestrijdende verbindingen

Kruisbloemige groenten, zoals broccoli, bloemkool, kool en paksoi, behouden meer van hun kankerbestrijdende verbindingen wanneer ze op lage temperaturen met een kleine hoeveelheid water gestoomd worden. Kruisbloemige groenten zijn rijk aan glucosinolaten, dat zijn in water oplosbare verbindingen die de vorming van tumoren kunnen remmen en cellulaire schade veroorzaakt door carcinogene toxinen voorkomen.

Het koken, stomen of in de magnetron klaar maken van deze groenten op een hoge temperatuur zorgt er volgens verschillende voedingsexperts voor dat maar liefst 20 tot 60 procent van de glucosinolaten verloren gaat. Het op lage temperaturen stomen van deze groenten zorgt ervoor dat deze verbindingen behouden blijven, samen met de enzymen die het lichaam helpen om glucosinolaten tijdens de spijsvertering af te breken.

Gemakkelijk te verteren

spijsverteringsproblemenAangezien gestoomde groenten zachter zijn dan rauwe groeten zijn ze ook nog eens gemakkelijker te verteren. Omdat ze gemakkelijker worden verteerd door ons lichaam worden de voedingsstoffen die ze bevatten gemakkelijker geabsorbeerd. Daarnaast geven gestoomde groenten veel minder spijsverteringsproblemen en geven ze mensen vaak niet dat opgeblazen gevoel achteraf dat mensen nog wel eens willen krijgen bij het eten van gebakken groenten.

Drie manieren om voedingsstoffen te behouden

Het stomen van groenten bij het maken van een lunch of avondmaaltijd is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat de essentiële voedingswaarde van deze groeten niet verloren gaan in het water. Voedingswetenschappers hebben bewezen dat groenten hun voedingswaarde verliezen als ze boven een bepaalde temperatuur (iets boven de 60 graden Celsius) worden verwarmd. Veel te veel warmte verwijdert de meeste van de voedingswaarden en zorgt er zelfs voor dat veel van de spijsverteringsenzymen die ons helpen het eten te verteren verloren gaan.

Hierdoor moet ons lichaam harder werken om onze maaltijd te kunnen verteren. Hoewel je niet echt voedingswaarde kan toevoegen aan een groente kan je er wel voor zorgen dat er meer smaak en voedingswaarden behouden blijven door groenten te stomen.

Blancheren

Blancheren is een soort van stomen waarbij de bereide groenten in een pot of kom met ijswater worden bewaard voordat ze in een pot met kokend water worden geplaatst. Het kokende water wordt normaal iets gezouten om een barrière tussen het kokende water en de groenten te creëren. De groenten worden verwijderd uit het ijswater en gedurende dertig tot zestig seconden in het kokend water gezet. Het ijswater en gezouten water worden er af gekookt en stomen de groenten.

Na ongeveer dertig seconden moet je de groenten testen met een vork. Als ze een krokante buitenkant hebben en zachte binnenkant, dan zijn de groenten klaar. Ze moeten uit het kokende water worden gehaald en weer terug gedaan worden in het ijswater. Hier vormt zich een tijdelijk dampscherm rondom de groenten, hierdoor stomen ze iets verder door totdat het ijswater het kookproces uiteindelijk stopt.

Smaakvol stomen

vegetarisch etenAls jij jouw groenten al stoomt of wat variatie toe wilt voegen bij het koken, dan kun je wat knoflook of zout en peper over de groenten sprenkelen wanneer jij ze stoomt. Je kunt ook een lichte sojasaus of chilisaus toevoegen aan het kookwater om een licht zoete en zure smaak aan de groenten te geven. Voor een ietwat pittige kick voeg je wat cajunsaus toe aan het water. Het is zowel leuk en lekker om te experimenteren met verschillende smaakcombinaties.

Gebruik een knoflookpers met blokjes peper en knoflook en druk die sappen in het kokende water om de groenten een pittige smaak te geven. Daarnaast is knoflook ook gezond voor het hart, hierdoor maak je dus de groenten niet alleen iets lekkerder, maar ook een beetje gezonder.

Gebruik gezouten water

Of je de groenten nu gaat blancheren of stomen, het toevoegen van zout aan het water zal het kookpunt van het water iets verhogen. Dit betekent dat de stoom die geproduceerd wordt warmer zal zijn en de groenten veel sneller gaan koken. Sneller koken betekent dat er minder voedingswaarden verloren gaan tijdens het kookproces. Hoe sneller je groenten stoomt, hoe meer gezonde inhoud er nog in zit. De spijsverteringsenzymen in groenten gaan verloren wanneer ze te lang worden blootgesteld aan hoge temperaturen.

Caloriearm stomen is gemakkelijk

Het stomen van groenten zorgt ervoor dat de groenten smaakvol en stevig blijven, dit betekent dat je geen boter hoeft te gebruiken of veel saus hoeft te maken om deze groenten goed eetbaar te maken Een half kopje gekookte groenten, zoals wortelen of courgette, bevatten slechts 25 calorieën, 5 gram koolhydraten en bevat helemaal geen vet. Het toevoegen van een theelepel boter of margarine of een eetlepel salade dressing aan deze groenten zou 45 calorieën en 5 gram vet toevoegen. Een lichte kruidenmix of sap van citrusvruchten geeft deze gestoomde groenten wat extra smaak zonder de toevoeging van vet, natrium en calorieën.

Drie redenen om groenten niet te gaar te maken

De meeste mensen hebben hun groenten het liefst rauw of licht gekookt, hierdoor kunnen ze de rijke smaak van de groenten nog volop proeven. Als je groenten gaat stomen is het belangrijk dat je deze groenten niet te gaar maakt – dus niet ‘overstomen’. Daar zijn maar liefst drie redenen voor:

Flauwe kleur

Onderzoekt toont aan dat mensen die proberen gewicht te verliezen minder zullen eten wanneer hun hersenen zeggen dat het eten goed smakelijk is. Een bord vol groene broccoli die licht werd gestoomd (en dus die mooie groene kleur heeft) ziet er beter uit dan een stapel grijsachtige broccoli. Hierdoor registreren onze hersenen het veel beter dat we iets gegeten hebben. We eten dus minder, hoewel we het wel lekkerder vinden.

Je raakt de voedingsstoffen kwijt

Wanneer we onze groenten te lang stomen dan verdwijnen die gezonde voedingsstoffen in het kokende water. Tenzij jij het water waarin gekookt is opdrinkt gaan deze voedingsstoffen dus verloren. Wateroplosbare vitaminen zoals C, B6 en foliumzuur gaan als eerste verloren. De hoeveelheid flavonoïde antioxidanten die minder worden wanneer groenten te lang worden gekookt zijn diezelfde verbindingen die tegen vrije radicalen vechten.

De smaak en textuur worden minder

Als jij een topchef aan het werk ziet zullen ze nooit zomaar een paar groenten in het water knikkeren en weglopen. Het resultaat is niet lekker en ziet er niet mooi uit. Wanneer je precies oplet wanneer groenten gaar zijn en toch knapperig blijven dan smaakt het beter. Natuurlijk zijn groenten gezond, maar ze moeten ook smaakvol blijven.

Welke groenten kun je stomen?

Bijna elke stevige groente of bladgroente leent zich uitstekend om te stomen. Om de meeste gezondheidsvoordelen van deze groenten binnen te krijgen, zorg er dan voor dat je een verscheidenheid van gestoomde groenten eet. Dit kan van asperges en okra tot groene bonen en rode paprika zijn. Broccoli en andere donkergroene groenten zijn rijk aan vitamine C en foliumzuur. Foliumzuur is een B-vitamine betrokken bij het ​​behoud van cellulair genetisch materiaal.

Bij het eten van wortelen en gele pompoen krijg je zowel vitamine A en betacaroteen binnen, deze worden tijdens de spijsvertering omgezet in meer vitamine A. Deze vitamine ondersteunt onze weerstand en zorgt ervoor onze huid gezond te houden. Donkergroene bladgroenten zoals boerenkool, Chinese kool, en spinazie zorgen voor vitamine A en C, B-complex vitaminen en kalium, een essentieel mineraal dat helpt een gezonde bloeddruk te behouden.

Stoom jij ook je groente? En heb je nog aanvullende tips, laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten. Delen via social media wordt altijd erg gewaardeerd!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Gemakkelijk te verteren..

  Aangezien gestoomde groenten zachter zijn dan rauwe = groeten= zijn ze ...

  Ik ga mijn stoompan ook maar eens weer tevoorschijn halen.

 2. Ik gebruik vaak diepvries groente.
  Dit is geblancheerd ,dus het heeft dus al een proces achter de rug. Ik stoom altijd de groente.
  Maar nu kan ik er maar niet achter komen ,hoelang ik de groente moet stomen,
  Wat er op de verpakking staat word ik ook niet veel wijzer van.
  Als ik zoals vermeld bv rode kool 6-8 stoom dan is het net pap. Dus ontdooi ik het nu alleen maar .
  Van de klantenservice van verscheidene leveranciers werd ik ook niet veel wijzer, niks eigenlijk..
  Nu zal het stomen van de meeste groente geen problemen geven als het niet 100 % gaar is.
  Maar als ik veel side 's mag geloven, dan is het slecht om bv. spuiten, peulvruchten en boerenkool
  rauw te eten,
  Mijn hamvraag is;; wat kan er nu wel en wat kan er nu niet!
  Maar wat ik het meest belangrijkste vindt , wat is het gezondste.

 3. Bedankt voor je groentestoom tabel. Hier kan ik wat mee!

  Maar toch heb ik nog een vraag over de temperatuur
  Mijn groentestomer kan ik niet instellen, de temperatuur is dan ook veel hoger neem ik aan.
  Als ik het deksel er afhaal dan is alles gloeiend heet.
  Heb ik nu de verkeerde stomer gekocht? De groente stomen moet gezonder zijn , daar doe ik het voor.
  Wat wordt er nu precies bedoelt met de 60 graden, volgens mij komt er bij 60 gr. watertemperatuur weinig of geen stoom af?
  Als ik de verkeerde gr.stomer heb, welke is dan beter.

  Bedankt alvast...
  en vrgr.

  Harm

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share