Afvallen

Laatste Update: 4 april 2017

Ketose

Afgelopen week stond de blog in het teken van afvallen en stonden een aantal diëten in het middelpunt van de belangstelling. Wanneer je wilt afvallen, wil je waarschijnlijk ook wat meer kennis over dit onderwerp. Een belangrijke term die zeker niet mag ontbreken is ketose!

Ketose is niets meer dan een metabool proces waarbij er erg veel ketonen in je bloed zitten. Een metabool proces wordt ook wel een stofwisselingsproces genoemd.

Normaal gesproken halen we energie uit koolhydraten die we bijvoorbeeld via voeding binnenkrijgen. Koolhydraten zijn dus eigenlijk een brandstof voor de ontwikkeling van energie. Wanneer je lichaam niet voldoende koolhydraten ter beschikking heeft om energie op te wekken heeft het een andere bron nodig. Wanneer er geen koolhydraten meer zijn, zal je lichaam overgaan op de verbranding van vet.

Ketogene toestand

Ketonen komen in je bloedbaan terecht omdat het een afbraakproduct is van lichaamsvet. Wanneer er een hoge concentratie ketonen in je bloed zitten spreekt men ook wel van een ketogene toestand.

Oorzaken en symptomen van ketose

Hierboven heb ik beschreven dat je lichaam normaal gesproken koolhydraten gebruikt als energiebron. Is het verbranden van vet i.p.v. koolhydraten dan slecht voor je? Wanneer men spreekt van ketose heeft men het over een “toestand” en zeer zeker niet over een ziekte.

Oorzaken

Wanneer je een laag glycogeen gehalte hebt in de lever, dan spreekt men van een ketose. Deze lage waarde aan glycogeen is vaak het resultaat wanneer men over een lange periode veel koolhydraten verbrand, zoals tijdens een hardloop wedstrijd (marathon). Ook wanneer je weinig koolhydraten eet, kan men spreken van een ketose (bijvoorbeeld tijdens een specifiek dieet).

Symptomen

Ketose is wellicht niet een begrip wat je regelmatig zult horen. Een beter begrip waarbij je ook direct zelf weet welke symptomen een ketogene toestand met zich meebrengt is “de man met de hamer”.

Een ketogene toestand wordt ook wel de “man met de hamer” genoemd!

Andere symptomen zijn bijvoorbeeld een slechte adem, weinig energie en een vieze smaak in de mond!

Is ketose slecht voor je?

Ketose is niet direct ongezond. Toch kan het voor problemen zorgen wanneer je voor een lange tijd achter elkaar vet verbrand zonder dat je van plan bent om koolhydraten te eten. Anorexia patiënten zijn eigenlijk constant in een ketogene toestand omdat ze de koolhydraten die ze binnen krijgen te snel verbranden waardoor het lichaam constant andere reserves zoals vetreserves moet aanspreken. Het is misschien wel een manier om heel snel af te vallen, echter wanneer je dit te lang volhoudt is dat zeker een groot probleem.

Hoe weet ik het?

Als jij denkt dat je misschien in ketogene toestand verkeert, maar de symptomen geven je niet voldoende duidelijkheid, dan is er een andere manier om dit te testen. Er bestaan speciale strips waar je op kunt plassen. Deze kunnen je vertellen of je in ketogene toestand verkeert of niet. Deze strips zijn niet duur en je kunt ze in je lokale apotheek krijgen!
Natuurlijk zijn ze ook online te vinden.

Conclusie

Wanneer jij je in een ketogene toestand verkeert is er niet direct een probleem zolang jij weet wat je doet. Is het je doel om af te vallen dan kan een ketogene toestand je helpen, echter moet dit eerst zeer zeker worden overlegd met je arts!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik ben te zwaar en moet derhalve afvallen. Temeer daar ik last van hypertensie begin te krijgen.

  Daarom ben ik begonnen met een proteïne dieet. Volgens de diëtiste zou ik dan na 48 uren in ketose moeten gaan, waarna de afvalrace moest beginnen. Ik ben de eerste week bijna 5 kg afgevallen, maar ik heb ongelofelijk afgezien. Uit een urinetest bleek dat ik niet in ketose ben gegaan en dat ik daarom andere verschijnselen zoals duizeligheid vertoonde.
  Op advies van de diëtiste ben ik toen overgegaan op een minder heftig dieet. Klachten verdwenen wel, maar nu val ik geen gram meer af.
  Moet ik mij zorgen maken of een arts raadplegen?

  1. Beste Michel,

   Wat goed dat je de stap genomen hebt om je levensstijl te veranderen.
   Je lichaam moet waarschijnlijk wennen aan de veranderingen die het door maakt.
   Het is ook van groot belang dat je voldoende water binnen krijgt en dat je beweegt.

   Ik zou altijd de arts raadplegen als je, je zorgen maakt of niet goed voelt.
   Het kan nooit kwaad om extra te laten checken.

   Succes!!

  2. je moet wel je vetten omhoog gooien wil je in ketose komen. en ook niet te veel eiwitten eten. Deze kunnen zorgen voor glucose vorming.
   ik zou zeggen het aantal eiwitten = gewicht in ponden.
   35 % van je calorien bestaat uit eiwitten. 5 % uit koolhydraten en dus 60 % uit vetten.
   Als je dit aanhoudt weet ik zeker dat je diet vetten in no time gaat verbranden!!

 2. Beste Jack,

  Bedankt voor dit artikel.
  Je kan snel afslanken met een ketose dieet, heb er zelf goede resultaten mee behaald.
  Het is echter niet iets wat je op de lange termijn doet, zeker niet als je nog goed wilt presteren in de sportschool, daar heb je simpelweg koolhydraten voor nodig.

  Gr, Mark

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share