• Gezonde koffiemelk

Gezonde koffiemelk, bestaat het?

2018-04-05T22:26:55+01:00maart 24th, 2014|Voedingsadvies|7 Reacties

Laatste update: door

Gezonde koffiemelk

koffiemelkKoffiemelk is een puur Nederlandse aangelegenheid. Het lekkerste wolkje in je koffie is zo’n gewoonte geworden, dat we er niet eens meer bij stilstaan. Maar ook koffiemelk is er in gezonde- en minder-gezonde kwaliteiten.

Dit heeft alles te maken met vetten en het wel of niet steriliseren van de melk voor de houdbaarheid.

Wat is koffiemelk?

We gaan eerst even kijken wat koffiemelk nu precies is. Veel mensen denken nog steeds dat het gewone melk is met wat toevoegingen, maar dat is beslist niet waar. Koffiemelk wordt uiteraard gemaakt op basis van gewone melk. Het is gesteriliseerde melk wat ingedikt is.

Wist je dat voor één liter koffiemelk, twee liter gewone melk nodig is om dit te maken?

Door het indikkingsproces is het percentage droge stof in de koffiemelk logischerwijs twee keer zo hoog als in gewone melk. Sommige fabrikanten maken hier mooie sier mee, maar dit is in feite gewoon een gevolg van het proces, en beslist géén ‘uitvinding’ van de fabrikant.

Deze droge stof bestaat voor het grootste deel eiwitten, mineralen en vetsuiker. Verder bestaat koffiemelk nog uit verzadigde en onverzadigde vetten, maar daar komen we later op terug.

Het hoge percentage droge stof is verantwoordelijk voor de crèmekleur die de koffie krijgt als je er koffiemelk aan toevoegt: Tijdens het indampen (verdikken) van de grondstof melk vindt er een zogenaamde maillard-reactie plaats wat zorgt voor de lichtgele kleur van de koffiemelk, en dus de crèmekleur van de koffie. Dit vind je bijvoorbeeld niet terug bij koffieroom, wat eigenlijk niet meer is dan de afgeschepte room van de rauwe melk.

[pullquote]Koffieroom is dus qua productieproces beslist niet vergelijkbaar met koffiemelk.[/pullquote]

Koffiemelk wordt over het algemeen gebruikt om de meestal bittere smaak van de koffie een beetje af te zwakken. De sterke smaak wordt dus wat afgezwakt. Koffiemelk toevoegen aan de koffie is voor heel veel mensen een gewoonte. Net zoals het zwart drinken van de koffie een gewoonte is.

Op het moment dat je de koffiemelk achterwege laat, en de koffie zwart drinkt, is het eerst even een paar dagen wennen aan de krachtige smaak van de koffie, maar na een week ben je er aan gewend, en vind je koffie met koffiemelk meestal niet eens lekker meer.

Koffiemelk is in veel gevallen een typisch Nederlands product. Er zijn wel vergelijkbare producten in het buitenland te vinden, maar ‘het wolkje in de koffie’ zoals wij dat kennen is vrij uniek. En dat is exact de reden dat veel vakantie