Langer Leven

Laatste Update: 15 november 2016

Op een gezonde manier oud worden!

Heel veel mensen hebben de wens op gezond oud te worden. Hier ben ik het helemaal mee eens natuurlijk, wie wil er nu niet op een gezonde manier oud worden zodat je langer van het (super leuke) leven kunt genieten. Met de hedendaagse medicijnen etc zijn we in staat om het menselijk lichaam een langere houdbaarheidsdatum te geven. Dit betekent echter niet dat dit ook direct een gezonde manier is om oud te worden.

Ondanks de grote wens om gezond oud te worden zie ik vandaag de dag de mensen om mijn heen niet naar dit doel streven. Want wanneer je gezond oud wilt worden moet (is verstandig) om hiermee vroeg te beginnen. Het is niet moeilijk om op een gezonde manier oud te worden wanneer je er een klein beetje energie in steekt. Natuurlijk, je moet niet al te veel pech hebben!

Ok, in dit artikel de top 10 beste routines die er voor zorgen dat je niet alleen nu gezond bent, maar ook wanneer je ouder begint te worden. Vooral de laatste jaren heeft je lichaam goede ondersteuning nodig, hier kunnen we dus niet vroeg genoeg me beginnen.

1. Bewustwording van je gezondheid

Misschien is dit wel een van de beste tips die ik je direct kan geven. Wanneer je jong bent kan je lichaam zich snel aanpassen. De celdeling werkt sneller wanneer je jong bent wat zal resulteren dat je lichaam sneller zal reageren op verschillende (gezonde)  aanpassingen. Wanneer je er pas op late leeftijd achter komt dat je een aantal zaken (wat betreft je gezondheid)  anders moet doen, zal je lichaam hier veel langer de tijd voor nodig hebben omdat je celdeling ook langzamer verloopt. Wil je dus gezond ouder worden, dan is het verstandig om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. De dingen die je nu doet, tellen simpel gezegd zwaarder mee.

2. Gezonde relaties

Misschien had je nu al gedacht dat ik het zou hebben over bepaalde voedingsmiddelen. Deze komen zeker aan bod, maar eerst het volgende. Gezondheid heeft niet alleen te maken met een gezond en een goed functionerend lichaam, gezondheid zit ook in je "hoofd". Een gezond lichaam heeft ook gezonde relaties nodig. Niet alleen een een partner maar ook vrienden en familie. Het is namelijk bewezen dat wanneer je veel vrienden en goede relaties hebt, dat je immuunsysteem sterker is, je kunt mentaal meer aan, je staat sterker in het leven wat gepaard gaat met langer leven!

3. Stoppen met roken

Dit is vast ook niet geheel onbekend voor je, maar het belang van het stoppen van roken is bij heel erg veel mensen nog niet geheel duidelijk. Veel mensen roken hun hele leven en wanneer ze tegen de 50/55 aanlopen besluiten ze ineens om te stoppen met roken omdat dit veel gezonder is. Dit is natuurlijk ook zo, maar waarom zou je niet gaan stoppen met roken wanneer je 30 bent? Omdat je er misschien nog niets van merkt? De klachten van roken zal je pas gaan ervaren op langer termijn, logisch ook dat veel mensen niet stoppen, wat is het direct nut ervan? Er is veel tegenstrijd, maar iedereen is het er mee eens dat je longen zichzelf schoonmaken. Hoelang het duurt voordat het teer en nicotine uit je lichaam verdwenen is hangt af van het feit hoelang je gerookt hebt. De een zegt 3 maanden en de ander 5 jaar. Ga zelf maar na, wanneer je stopt met roken op je 50ste, heb je er 5 jaar later nog steeds last van! Stop nu!

4. Eieren eten

Teveel eieren is niet goed, maar toch is het verstandig om een paar keer per week eieren te eten. De eiwitten in eieren zijn van dusdanige hoge kwaliteit dat ze het dicht bijkomen bij onze eigen menselijke eiwitten. Er bestaan eigenlijk niet echt voedingsmiddelen die exact op het menselijke natuurlijke eiwit lijken. Het eiwit uit eieren komen het dichtstbij! Saai? Probeer het eens af te wisselen. Die ene dag kook je een lekker eitje en de andere dag bak je een omelet. Er zijn zoveel verschillende recepten, er is er altijd wel 1 die nieuw voor je is.

5. Drink voldoende water

Ja, daar is ie weer, het vele water drinken komt ook hier weer aan bod. Is 1 liter genoeg? Of moeten we er minimaal 2 drinken? Daarnaast is het vaak moeilijk bij te houden hoeveel water je al hebt gedronken. Ik koop alleen maar 2 liters water flessen in de winkel en ik weet dat ik voldoende water heb gedronken wanneer ik 1 fles op heb gedronken.

Je hoeft niet elke dag een nieuwe fles water te kopen, het kraanwater in Nederland is van een dusdanige hoge kwaliteit dat dit het bronwater zeker kan vervangen. Voor meer informatie hierover klik op het onderstaande artikel:

 "Kraanwater gezonder dan bronwater?"

6. Eet elke geregeld knoflook

Misschien is je partner het er niet mee eens, maar wanneer beide partijen dit eten is er niets aan de hand. Tevens kreeg ik een tip als "comment" op een van mijn blogs dat wanneer je de kern van een teentje knoflook eruit snijd dat je geen "stinkende" adem meer zult krijgen.

Knoflook is voor zo veel verschillende goed, dat het eigenlijk teveel is om op te noemen. Het verlaagd je bloeddruk, gaat aderverkalking tegen, het heeft een antibacteriële werking, zorgt voor meer energie, een verhoogde concentratie en gaat natuurlijk vermoeidheid en vergeetachtigheid tegen. Je hoeft knoflook natuurlijk niet puur te eten, er zijn genoeg recepten die knoflook als ingrediënt kunnen gebruiken.

7. Beweeg 30 minuten per dag

Zonder te overdrijven denk ik dat we dit wel een aantal keer per dag te horen krijgen. Er zijn steeds meer files, men pakt voor alles de auto en statistieken laten zien dat de afgelopen jaren men alleen maar minder is gaan beweging.

Toch nog even een positieve opmerking tussen door. 2012 ziet er vrij rooskleurig uit, men beweegt weer meer.

Je hoeft je niet direct op te geven bij de plaatselijk sportschool of tennisvereniging. Trek je hardloop schoenen uit de kast, of trek je natuur in voor en ga 30 minuten wandelen. Al loop je 30 minuten na het eten een blokje om is al voldoende. Het menselijk lichaam is er om te bewegen, laten we dit dus ook doen.

Je hoeft overigens niet 30 minuten achter elkaar te bewegen, dit kan ook verspreid over de dag wanneer dit beter uit komt!

8. Eet 2 stuks fruit per dag

Ook deze opmerking horen we geregeld voorbij komen, maar doen we hier wat mee. Wanneer ik deze opmerking niet elke dag bewust hoor is het voor mij ook nog een hele opgave om 2 stuks fruit te eten. Het feit dat ik fruit eten zelfs erg lekker vind, schiet het er vaak doorheen zonder het te weten. Hang een papiertje aan de koelkast op die je hier elke dag aan herinnerd.

Om het leuk te houden, probeer elke dag een ander soort fruit te eten!

Afsluiter

Zo, dit was een hele waslijst. Om het makkelijk te houden kun je deze lijst van bovenaf gaan afwerken. Neem niet teveel hooi op je vork wat op stress zitten we natuurlijk niet te wachten. Het is nooit te laat om te beginnen dus begin er vandaag nog mee! Succes

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share