Sport

Laatste Update: 13 juli 2020

Optimale gezondheid begint in de ochtend

Na ongeveer 6-8 uur slapen begint de volgende dag en komt je lichaam in beweging. Dit is een heel interessant proces: Zodra je lichaam in aanraking komt met zonlicht wordt het écht wakker . Extra stresshormonen komen vrij in je bloedbaan, je bloeddruk zal stijgen, je spijsvertering komt op gang en als het goed is ben je scherp om de dag te beginnen.

Tenminste, als je goed geslapen hebt:)

Maar hoe lang duurt het ongeveer voordat je écht wakker bent?

Dit is heel erg afhankelijk van je leefstijl.

Wanneer je wakker wordt en je voelt je traag, chagrijnig en je wilt liever in bed blijven is dat een signaal dat je wat moet veranderen.

Ik weet zelf nog goed hoe ik mij voelde tijdens mijn school en studentenjaren. Ik ging laat naar bed en moest vroeg opstaan. Ik moest mij altijd haasten om op tijd te komen en sloeg ook nog het ontbijt over.

Ik dacht dat dit normaal was, totdat ik onderzoek begon te doen naar een alternatieve manier.

Waar ik achter ben gekomen is dat je je helemaal niet moe hoeft te voelen 's ochtends. Simpelweg door een aantal gezonde gewoontes in je leven te implementeren kun jij je 10x zo goed voelen.

Laat ik dat even toelichten:

Maak je lichaam wakker: Fysiek en mentaal

Eén van de meest effectieve manieren om je beter te voelen 's ochtends is door te starten met het drinken van een glas water. Na het slapen ben je uitgedroogd en dit moet worden aangevuld. Ik drink zelf 2-3 glazen water en soms ook een groene smoothie.

De volgende stap is om je hartslag te verhogen(1). Persoonlijk vind ik het heerlijk om lekker op tijd te gaan joggen, iets van 10 minuten even hardlopen. Het voordeel is dat je hele systeem op gang komt en je veel beter zult voelen.

Je kunt natuurlijk ook een aantal rek- en strek oefeningen doen, buikspieroefeningen of ga je opdrukken. Er zijn talloze manieren om je hartslag te verhogen. Je zult merken dat je dag veel beter zal verlopen.

Niet alleen door te bewegen of door verschillende sportoefeningen te doen komt je lichaam op gang, maar ook door mentale oefeningen!

Persoonlijk lees ik graag een inspirerend boek in de ochtend, luister naar een seminar tijdens het joggen of doe aan meditatie waarin ik visualiseer wat ik allemaal wil bereiken.

Vergeet niet dat je goed voelen binnen hardbereik ligt!

Door je hersenen in de ochtend te activeren begin je veel scherper en zal je dag efficiënter verlopen(2). Ken je het spreekwoord "Met het verkeerde been uit bed stappen"? Door eerst te starten met lichaamsbeweging en mentale stimulatie zal dat niet voorkomen.

Make yourself strong first

Nu kan dit betekenen dat je 's ochtends wat vroeger zal moeten opstaan. Nu hoor ik je al denken: Ik ben geen ochtend persoon! Nou dat ben ik ook niet! Echter, door je biologische klok langzaam aan te passen kun je dat wel worden. Dat extra uurtje wat je in jezelf investeert krijg je veel meer voor terug.

Denk eens in wat voor verschil het zal maken? Je staat gehaast op, snel douchen, geen ontbijt en haast je naar het werk.

Of: Je staat op tijd op, drink een paar glazen water, je gaat even sporten, je leest 15 minuten of je gaat mediteren. Een gezond ontbijt en rustig op je gemak ga je naar je werk.

Vervolgens zal ook nog een hefboomwerking optreden. Doordat je dag goed begint zal de gehele dag veel beter verlopen.

Onderschat dit niet!

Dat eerste uurtje na het opstaan is per direct het meest belangrijke uurtje.

Nu heb ik dit niet zelf verzonnen. De meest succesvolle en gelukkige mensen in onze samenleving doen hetzelfde.

Ik stel voor dat jij hetzelfde gaat doen!

Sporten in de ochtend is niet moeilijk

Als je moeite hebt om te sporten, kun je het beste direct van start gaan zodra je wakker bent. Dit komt omdat je direct na het opstaan de meeste wilskracht hebt. Nog een goede tip is om direct na het opstaan je buikspieren te trainen of even op te drukken. Ik vind zelf de 8 min abs geweldig om elke dag te doen.  Doe je dit elke dag? Binnen een aantal weken zal jij een six-pack ontwikkelen!Mocht je het een keer vergeten is dit natuurlijk geen enkel probleem. Pak het direct weer goed op door de volgende ochtend 2x zoveel "sit-ups" te doen!

Sporten in de ochtend bevorderd je stoelgang en metabolisme!

Heb je nooit honger of dorst voordat je de deur uitgaat? In de meeste gevallen is dit heel logisch te verklaren. Wanneer je slaapt zal je lichaam geen honger gevoel creëren.

Als er slecht 30 minuten tussenzit vanaf het moment dat je opstaat en je het huis verlaat heeft je lichaam nog niet de mogelijkheid gehad om helemaal wakker te worden. Je lichaam heeft dus ook nog niet de mogelijkheid gehad om "zich hongerig te voelen".

Door 10 minuten lang oefeningen te doen zal je veel alerter zijn en je stofwisseling een zetje in de rug krijgen. Je spijsvertering zal ook actiever worden waardoor voeding beter verteerd zal worden waardoor je meer energie krijgt en je de dag direct goed begint(3)!

Update!

Update

Aan het begin van het jaar heb ik mijn eigen ochtend ritueel weer even overhoop gegooid. Een nieuwe jaar betekend ook weer nieuwe routines, in ieder geval voor mij dan. Iedere ochtend start ik nu met een hardloop sessie en train met buikspieren. Daarnaast doe ik sinds kort Wing Chun bewegingen (Kung Fu).

Ik merk gewoon dat mijn dagen veel beter verlopen door een goed ochtend rituaal te hebben.

Dit kost me in totaal nog geen 20 minuten tijd per dag, maar het resultaat is verbluffend. Door mijzelf mentaal en fysiek voor te bereiden begint de dag veel beter.

Vergeet niet: Eerst een goede dag, dan een goede week, dan een goede maand, dan een goed jaar en vervolgens een goed en gezond leven!

Welke gewoontes heb jij na het opstaan? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

 

Bronnen:

  1. https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1983-32882011000300005
  2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09291016.2019.1576279
  3. https://link.springer.com/article/10.1007%2FBF02235034

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share