Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem tips

Laatste Update: 15 februari 2022

Organische Shea Boter en Eczeem, fabel of feit?

Een goede huidverzorging is ontzettend belangrijk en helemaal nu dat de winter eraan begint te komen. In de winterperiode hebben veel mensen met eczeem extra last van klachten (1) doordat de huid extra bescherming nodig heeft tegen kou, zweet die niet kan verdampen en vuil die in de kleding achterblijft.

Hier heb ik zelf ook ervaring mee omdat ik zelf een erg droge huid heb en een juiste vochtbalans is dan nodig. Nu stuitte op een interessant artikel over de wonderlijke eigenschappen van shea boter en eczeem en besloot dit verder uit te zoeken of het echt werkt tegen eczeem.

Nu zijn er tientallen producten op de markt, maar niet elke shea boter is even goed ben ik achter gekomen. Heel belangrijk is dat je 100% organische shea boter aanschaft omdat non organisch bij lange na niet zo goed werken om je huid te hydrateren.

De beste shea boter is vers en afkomstig uit Afrika en wordt gemaakt uit noten die daar groeien. Het is een oud product en de inwoner daar gebruiken het ook om zichzelf te beschermen tegen het warme klimaat.

Werking Shea boter (video fragment):

Geweldig voor een droge huid

Voor mensen met een droge huid en eczeem is het product geweldig omdat het volledig organisch is en de huid soepel en vochtig houdt. Daarbij duurt het effect voor meerdere uren en als je last hebt van eczeem is het erg vervelend om constant een zalf opnieuw te moeten aanbrengen.

Hieronder een aantal voordelen van shea boter:

 • Shea boter bevat vitamine A, E en F die allemaal belangrijk zijn voor de huid en om ontstekingen en droogte tegen te gaan. Het mooie van shea boter is dat het geschikt is voor elk type huid en zowel voor natte eczeem als droge eczeem.
 • Shea boter bevat kaneelzuur die de huid beschermt tegen zon, nu is dat momenteel geen probleem in Nederland, maar wel handig wanneer je op vakantie bent in een warm klimaat om je huid extra te beschermen. Want te veel droogt de huid weer uit en dat is iets waar je met eczeem zeker voor moet oppassen. Dit effect wordt vergroot wanneer je medicijnen neemt waarbij de bijwerkingen vaak een dunnere huid is en je dus vatbaarder wordt voor de zon.
 • Shea boter bevat anti-inflammatoire eigenschappen (ontstekingen) en dat is erg belangrijk wanneer je last hebt van eczeem. Hetzelfde effect als zalven van de dermatoloog, alleen zonder de bijwerkingen.
 • Helpt tegen veroudering van de huid doordat het de huid soepel houdt wat minder wordt met het verouderingsproces.
 • Tenslotte beschermt shea boter de huid voor vrije radicalen en chemische stoffen wat één van de onderliggende oorzaken en prikkels is van eczeem. Hierdoor verminder je de kans op allergieën en eczeem uitbraken.

Belangrijk

Omdat shea boter extreem vettig is kan het zijn dat je gezicht in eerste instantie problemen heeft en er eerst aan moet wennen. Dit is natuurlijk afhankelijk per persoon, vandaar dat het verstandig is om eerst een laag aan t brengen op bijvoorbeeld je benen, hals en armen, omdat de huid daar dikker is. Tevens opletten bij een allergie tegen noten en daarom eerst goed testen voordat je te veel aanbrengt!

Wetenschappelijk onderzoek naar shea boter tegen eczeem

Inmiddels zijn zalven met shea boter als ingrediënt ook wetenschappelijk getest op de werking tegen eczeem. In dit onderzoek moesten de deelnemers eerst stoppen met alle behandelingen die ze op dat moment ondergingen om de eczeem weer te krijgen zoals die bij hen natuurlijk voorkwam.

Vervolgens mochten ze de zalf van shea boter en andere ingrediënten gebruiken. In dit onderzoek kwam naar voren dat dit binnen 2 weken hielp om de eczeem klachten te verminderen. Het ging in dit onderzoek wel om een zalf waarin ook andere ingrediënten zaten, zoals zout en vitamine B. Die zijn daarom ook aan te wijzen als veroorzaker voor het verminderen van de eczeem klachten. Toch is de toevoeging van shea boter opmerkelijk en onderbouwt het de stelling dat het zeker goed kan zijn voor mensen die last hebben van eczeem(2).

Ook in een ander onderzoek waarin een zalf met shea boter extract werd getest was na 4 weken resultaat te zien in het verminderen van eczeem klachten. In dit geval hielp de zalf bij 75% van de mensen die het heeft gebruikt(3). Dat zijn 3 van de 4 mensen die baat hebben gehad bij deze zalf waarin shea boter extract was toegevoegd.

Instructies bij het kopen en toepassen van shea boter tegen eczeem

 1. Ga alleen voor kwaliteit, 100% organische shea boter is het beste, en niet een zalf waarin het een actief bestandsdeel is (vaak maar een paar procent).
 2. Eerst testen voordat je je eczeem ermee gaat behandelen, test bijvoorbeeld eerst shea boter op je benen of armen.
 3. Breng shea boter aan op de huid terwijl het nog vochtig is, hierdoor scheurt de huid niet en voorkom je verdere eczeem irritaties.

Tot slot...

Om je eczeem zo goed mogelijk te behandelen is het van belang om niet alleen op zalven te vertrouwen. De huid kan namelijk ook van binnenuit beschermd worden tegen eczeemklachten. Het hebben van een gezond dieet met zo min mogelijk voedingsmiddelen die ontstekingen veroorzaken is dan van belang. Dit betekent dat je zo min mogelijk toegevoegde suikers eet en zo min mogelijk transvetten. Hierdoor is het vaak belangrijk om te stoppen met snoepen en snacken.

In plaats daarvan eet je meer groente, fruit, noten en vis. Deze ingrediënten werken over het algemeen ontstekingsremmend wat alleen maar goed is tegen eczeem. Ook probiotica kan het immuunsysteem zodanig beïnvloeden dat het minder snel de verkeerde cellen aanwijst als vijand.

De shea boter is zeker een ingrediënt die je kunt gebruiken voor het behandelen van je eczeem. Het is belangrijk om de boter op een juiste manier te gebruiken. Als je puur op de boeter wilt bouwen is het van belang om 100% organische shea boter te gebruiken. Test deze altijd eerst op een klein stukje huid en wacht dan 24 uur om te zien of het niet toch nog een trigger voor je eczeem is.

Wil je meer tips tegen eczeem? Download dan het gratis e-book boordevol tips tegen eczeem. 95% van de mensen die het heeft gelezen is super tevreden met de tips die erin staan.

Bronnen:

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2133.2006.07381.x
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jocd.12199
 3. https://www.hkmj.org/system/files/hkmj144472.pdf

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share