• 15 ongelooflijke voordelen van pompoensap

15 ongelooflijke voordelen van pompoensap

2018-10-22T08:57:28+01:00november 9th, 2018|Kruiden en Planten|0 Reacties

Hoewel pompoen, en het sap hiervan, pas onlangs onder het grote publiek ontzettend populair zijn geworden, is het vanwege het brede scala aan voedingsstoffen en het positieve effect op de gezondheid van vegetariërs en liefhebbers van natuurlijke voeding wel al vele jaren bekend. En pompoensap is ook nog eens heerlijk!

Pompoenen hebben de wetenschappelijke naam Cucurbita pepo, zijn inheems in Noord-Amerika en er zijn nogal wat verschillende soorten pompoen, die in grootte, kleur en vorm kunnen verschillen, maar hun chemische samenstelling en de voedingswaarde zijn grotendeels hetzelfde. Terwijl de pompoenpitten en het vruchtvlees vaak in gerechten zoals gebakken pompoenpitten en pompoentaart worden gebruikt, werd pompoensap tot kort geleden minder vaak gebruikt.

Pompoensap wordt gemaakt door het vruchtvlees van kleine, 'zoete' pompoenen te persen waardoor je een dikke, heerlijke drank krijgt waarvan vooral rond het oogstseizoen kan worden genoten. Boordevol met vitamine C, vitamine E, kalium, biotine, verschillende aminozuren, bèta-caroteen, B-vitamines, calcium, magnesium, ijzer en natuurlijke suikers, die allemaal op verschillende manieren het lichaam kunnen beïnvloeden, is pompoen één van de gezondste soorten groenten om sap van te maken. Het drinken van pompoensap is ook gemakkelijker dan het bereiden van pompoen, dus veel mensen kiezen, vooral als ze fans van sappen zijn, voor deze optie. Hoewel de meeste mensen geen negatieve bijwerkingen ervaren, zijn er wel een aantal unieke bijwerkingen geassocieerd met het consumeren van pompoen, dus wees voorzichtig bij het drinken of overleg even met je arts.

Hoe kun je pompoensap maken?

Pompoensap is een uiterst veelzijdige sap wat, behalve dat het in zijn ruwe vorm wordt geconsumeerd, ook in verschillende recepten wordt gebruikt. De methode om pompoensap te maken is vrij eenvoudig. Voordat je pompoensap gaat maken, moet je ervoor zorgen dat de pompoen zoet is en geschikt is om te eten of er iets mee te bereiden. Deze pompoenen zijn relatief kleiner van formaat. De pompoen moet ook een consistente kleur hebben.

  • Was de buitenkant van de pompoen op de juiste manier schoon en schil de harde buitenschil van de pompoen af.
  • Ontpit dan de pompoen en snijd hem in kleine stukjes.
  • Doe de pompoen in de sapcentrifuge en pers het sap eruit.
  • Je kunt door de gewenste hoeveelheid suiker toe te voegen het sap wat zoeter maken. Als alternatief kun je in geval van obesitas ook honing of appelsap gebruiken.
  • Je kunt de smaak van het sap ook verbeteren door specerijen zoals gemalen nootmuskaat, gemalen kaneel, gember of zelfs citroensap toe te voegen. Maar deze specerijen moeten wel met mate worden toegevoegd, zodat ze niet interfereren met de natuurlijke smaak va