Kruiden en Planten

Laatste Update: 22 oktober 2018

15 ongelooflijke voordelen van pompoensap

Hoewel pompoen, en het sap hiervan, pas onlangs onder het grote publiek ontzettend populair zijn geworden, is het vanwege het brede scala aan voedingsstoffen en het positieve effect op de gezondheid van vegetariërs en liefhebbers van natuurlijke voeding wel al vele jaren bekend. En pompoensap is ook nog eens heerlijk!

Pompoenen hebben de wetenschappelijke naam Cucurbita pepo, zijn inheems in Noord-Amerika en er zijn nogal wat verschillende soorten pompoen, die in grootte, kleur en vorm kunnen verschillen, maar hun chemische samenstelling en de voedingswaarde zijn grotendeels hetzelfde. Terwijl de pompoenpitten en het vruchtvlees vaak in gerechten zoals gebakken pompoenpitten en pompoentaart worden gebruikt, werd pompoensap tot kort geleden minder vaak gebruikt.

Pompoensap wordt gemaakt door het vruchtvlees van kleine, 'zoete' pompoenen te persen waardoor je een dikke, heerlijke drank krijgt waarvan vooral rond het oogstseizoen kan worden genoten. Boordevol met vitamine C, vitamine E, kalium, biotine, verschillende aminozuren, bèta-caroteen, B-vitamines, calcium, magnesium, ijzer en natuurlijke suikers, die allemaal op verschillende manieren het lichaam kunnen beïnvloeden, is pompoen één van de gezondste soorten groenten om sap van te maken. Het drinken van pompoensap is ook gemakkelijker dan het bereiden van pompoen, dus veel mensen kiezen, vooral als ze fans van sappen zijn, voor deze optie. Hoewel de meeste mensen geen negatieve bijwerkingen ervaren, zijn er wel een aantal unieke bijwerkingen geassocieerd met het consumeren van pompoen, dus wees voorzichtig bij het drinken of overleg even met je arts.

Hoe kun je pompoensap maken?

Pompoensap is een uiterst veelzijdige sap wat, behalve dat het in zijn ruwe vorm wordt geconsumeerd, ook in verschillende recepten wordt gebruikt. De methode om pompoensap te maken is vrij eenvoudig. Voordat je pompoensap gaat maken, moet je ervoor zorgen dat de pompoen zoet is en geschikt is om te eten of er iets mee te bereiden. Deze pompoenen zijn relatief kleiner van formaat. De pompoen moet ook een consistente kleur hebben.

 • Was de buitenkant van de pompoen op de juiste manier schoon en schil de harde buitenschil van de pompoen af.
 • Ontpit dan de pompoen en snijd hem in kleine stukjes.
 • Doe de pompoen in de sapcentrifuge en pers het sap eruit.
 • Je kunt door de gewenste hoeveelheid suiker toe te voegen het sap wat zoeter maken. Als alternatief kun je in geval van obesitas ook honing of appelsap gebruiken.
 • Je kunt de smaak van het sap ook verbeteren door specerijen zoals gemalen nootmuskaat, gemalen kaneel, gember of zelfs citroensap toe te voegen. Maar deze specerijen moeten wel met mate worden toegevoegd, zodat ze niet interfereren met de natuurlijke smaak van de drank.
 • Pompoensap kan om voor een koel en verfrissend effect te zorgen met ijsblokjes worden geserveerd.

Pompoensap en je gezondheid

De voordelen van pompoensap zijn talrijk. Net als de groente zelf, bevat ook het pompoensap vitamine B1, B2, B6, C, E en bèta-caroteen en mineralen zoals kalium, fosfor, calcium, magnesium, ijzer, sucrose en organische stoffen. Het bevat ook koolhydraten, bepaalde essentiële zouten en eiwitten. Er wordt om de verschillende geneeskrachtige en therapeutische eigenschappen aanbevolen om dagelijks 120 milliliter pompoensap te drinken. Enkele van de voordelen voor de gezondheid worden hieronder verder besproken.

 1. Je lever en de nieren

Pompoensap is erg gunstig voor de lever en voor de nieren. Mensen met nierstenen en galblaasproblemen kunnen hun toestand verbeteren door gedurende tien dagen lang drie keer per dag een half glas pompoensap te drinken.

 1. Voorkomt aderverkalking

Dit oranje gekleurde sap is een geweldig reinigingsmiddel dat helpt bij het wegwerken van de oude ophoping van arteriële afzettingen, waardoor het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen en beroertes wordt verminderd. Het hoge gehalte aan anti-oxidanten helpt bij het voorkomen van arteriosclerose (de verharding van de slagaders).

 1. Bevordert de spijsvertering en is laxerend

Pompoensap is gunstig voor het spijsverteringsstelsel en is als gevolg van zijn laxerende werking nuttig bij het genezen van zowel constipatie als een moeizame stoelgang.

15 ongelooflijke voordelen van pompoensap

 1. Helpt bij een juiste werking van het het urinestelsel en de nieren

Dit sap is effectief voor het genezen van zweren en verzuring. Het zorgt voor een goede werking van het urinestelsel en de nieren.

 1. Goede kalmerende voordelen

Vanwege zijn kalmerende eigenschappen is pompoensap ook effectief bij het genezen van slapeloosheid. Mensen die last hebben van slapeloosheid worden geadviseerd om voor het slapengaan een glas pompoensap met honing te drinken.

 1. Verlaagt een hoge bloeddruk en vermindert het cholesterol

Het minimaliseert het risico op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Het bevat ook pectine, dat helpt bij het verminderen van het cholesterol.

 1. Uitstekend verkoelend middel

Een mengsel van pompoensap en honing is een uitstekend verkoelend middel en kan dus effectief zijn bij het verlagen van de lichaamstemperatuur.

 1. Verlicht ochtendmisselijkheid

Pompoensap is effectief bij het verlichten van ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen.

 1. Reactiveert de leverfunctie bij Hepatitis A

Mensen die lijden aan virale hepatitis A kunnen als onderdeel van hun normale dieet baat hebben bij het drinken van pompoensap. De biologisch actieve stoffen, die erin aanwezig zijn, helpen om de leverfuncties te reactiveren.

 1. Verhoogt de immuniteit

Vitamine C en andere mineralen, die in het sap aanwezig zijn, fungeren als versterkers van de immuniteit en beschermen zo het lichaam tegen het krijgen van verschillende ziekten.

Pompoensap en je huid

Afgezien van zijn reeks voordelen voor de gezondheid, is pompoensap ook op vele manieren nuttig voor je huid.

 1. Zorgt voor een gezonde en mooie huid

Zoals al eerder is opgemerkt, is verse pompoensap een geweldige bron van vitamine C, vitamine E en bètacaroteen wat stoffen zijn, die helpen bij het behouden van een gezonde en mooie huid.

 1. Effectief bij het genezen van brandwonden, beten en ontstekingen

Omdat het ook een verkoelend middel is, is het effectief bij de behandeling van brandwonden, abcessen en ontstekingen en biedt het ook verlichting bij insectenbeten. De hoge hoeveelheid anti-oxidanten in de vorm van vitamine A, C en E en zink maakt het ook een uitstekend helend middel. Regelmatige consumptie van pompoensap is de beste manier om van de genezende eigenschappen te kunnen profiteren.

 1. Wordt gebruikt in anti-rimpel & hydraterende crèmes

Door de hoge voedingswaarde is het een actief ingrediënt in veel anti-rimpel en hydraterende crèmes. Het wordt in combinatie met andere ingrediënten zoals honing, yoghurt, citroensap en vitamine E-olie ook veel gebruikt in gezichtsbehandelingen voor verschillende huidtypes.

Pompoensap en je haar

 1. Bevordert de haargroei

De voordelen van pompoensap voor het haar mogen ook niet worden genegeerd. Zoals al eerder is gezegd, is dit sap een uitstekende bron van vitamine A, wat buitengewoon heilzaam is voor je hoofdhuid. Bovendien heeft het een hoog gehalte aan kalium wat een voedingsstof is die helpt bij het bevorderen van de groei van nieuw haar. Dit maakt het effectief voor de behandeling van haaruitval.

 1. Hydrateert droog en beschadigd haar

Pompoensap kan effectief zijn bij het hydrateren van droog en beschadigd haar. Het onderstaande recept kan worden gebruikt om een pompoen conditioner mee te maken:

Wat je nodig hebt:

 • 240 gram fijngehakte en gekookte pompoen
 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel yoghurt
 • 1 eetlepel kokosolie

Hoe je dit maakt:

Pureer de pompoen en de yoghurt in een blender en voeg dan ook de kokosolie en de honing toe. Breng dit mengsel aan op het haar en bedek het met een plastic zak of een stuk folie. Laat het 15 minuten intrekken en was het haar dan grondig uit met shampoo en gebruik conditioner zoals je gewoonlijk ook doet.

Hoe kun je je eigen pompoenen kweken?

Het kweken van pompoenen is niet erg moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen waarmee je rekening moet houden als je in het seizoen lekkere en gezonde pompoenen wilt oogsten. In het onderstaande stukje zal ik gedetailleerd ingaan op het kweken van pompoenen uit de zaden.

Zorg ervoor dat de grond, die je wilt gaan gebruiken, ruim is en de volle zon krijgt. De pompoenen hebben ruimte nodig om te kunnen groeien. Mensen die geen ruimte in hun tuin hebben, kunnen de pompoenen ook nog planten maar het moet dan aan de rand geplant worden zodat de groene delen over de grond heen kunnen groeien. De bodem moet voedzaam en goed gedraineerd zijn. Je moet voordat de zaden worden gezaaid een goede compost aanbrengen.

De zaden moeten direct in de grond worden geplant. De temperatuur van de grond moet als de zaden worden gezaaid niet te koud zijn. Pompoenen zijn gevoelig voor zelfs lichte kou. De zaden moeten in rijen worden gezaaid en op elke 3 zaden maak je een heuvel. Op deze manier ontkiemen de zaden gemakkelijk in de warme grond in de heuvel. Er moet dan 2 centimeter compost over de grond worden gestrooid. De zaden moeten 2,5 centimeter diep worden gezaaid en er mogen niet meer dan 3 zaden per heuvel zijn. Er moet afstand tussen de twee heuvels zijn. De kieming vindt binnen een week plaats en binnen 10 dagen verschijnt er een plantje. Tegen de tijd dat ze de hoogte van 2-3 centimeter zullen bereiken is het tijd om de ongewenste planten af te knippen.

Om de planten in het vroege voorjaar te beschermen tegen insecten, moet je rijafdekkingen gebruiken. Je moet de planten niet te veel water geven en je geeft dan ook maar een keer per week water. Wanneer de vrucht zichtbaar wordt, moet je wel meer water geven. Vermijd te veel vocht waardoor ze gaan rotten en meer vatbaar zijn voor insecten en onkruid. Toevoeging van bepaalde middelen helpt je om dit soort problemen te voorkomen.

Zorg ervoor dat je de vruchten en de planten eventueel ondersteunt. Wacht tot de bloesems zich openen en wees tot die tijd geduldig. Insecticiden mag je indien ze worden gebruikt pas in de late namiddag, wanneer de bloesems volledig zijn gesloten, worden aangebracht. Bestuiving is essentieel, dus laat de bijen zitten. Pas op dat je de fijne pompoenranken niet beschadigt.

Je kunt mest en compost mengen met water en dat mengsel kan aan de grond worden gegeven om een goede groei te bevorderen. Als de planten meer dan 30 centimeter hoog worden, moet er een meststof met een betere stikstofformule worden gebruikt. Stap dan ook over op kunstmest die rijk is aan fosfor en doe dit voordat de bloeitijd komt. Snoeien moet zo gebeuren dat de plant de energie alleen op zijn vruchten richt.

Wanneer de pompoenen volledig volwassen zijn, is het tijd om ze te oogsten. De kleur van de schil wordt oranje, wat een teken is dat ze rijp zijn. Je kunt het ook nog even zelf controleren door erop te drukken. Als de schil hard aanvoelt en hol klinkt, dan is het de geschikte tijd om te oogsten. Druk met je nagel in de schil en als deze niet beschadigd raakt, is hij rijp. Snijd met een scherp mes de vrucht af. Wees altijd voorzichtig met de vrucht. Plaats ze dan nog een week in de zon om hun schil zo taai te maken en bewaar ze vervolgens op een koele en droge plaats.

Weetjes over de pompoen

De pompoen is bijna mythisch. Halloween zoals wij dat nu kennen, draait helemaal om de pompoen en de pompoen speelt een belangrijke rol in de wereld van Harry Potter. Nieuwsgierig hoe dit komt? Lees dan snel verder:

Jack O'Lanterns en het verhaal van de gierige Jack

De Ieren zijn met de traditie van het insnijden van pompoenen om een Jack O'Lantern te maken begonnen en later is dit overgegaan naar Amerika. Maar de originele Jack O'Lantern was geen pompoen, want in Ierland waren er geen pompoenen. Oude Keltische culturen in Ierland sneden op de vooravond van Allerheiligen rapen in en plaatsten er een kaars in om zo kwade geesten af te weren.

De legende van Jack O'Lantern gaat honderden jaren terug in de Ierse geschiedenis. Veel van de verhalen gaan over de gierige Jack. Dit is het meest populaire verhaal:

Gierige Jack was een ellendige, oude dronkaard die er plezier in had om zo ongeveer iedereen het leven zuur te maken: familie, vrienden, zijn moeder en zelfs de duivel. Op een dag bedroog hij de duivel in de buurt van een appelboom. Nadat de duivel de boom had beklommen, plaatste gierige Jack haastig kruisen rond de stam van de boom. Omdat de duivel niet in staat was om een kruis aan te raken, zat de duivel vast in de boom. Gierige Jack liet de duivel hem beloven zijn ziel niet mee te nemen als hij zou doodgaan en toen de duivel beloofde zijn ziel niet te nemen, verwijderde gierige Jack de kruisen en de duivel klom weer uit de appelboom.

Vele jaren later stierf Jack en ging naar de parelwitte poorten van de hemel en kreeg hij van de heilige Petrus te horen dat hij gemeen en wreed was en een ellendig, waardeloos leven op aarde geleid had. Gierige Jack mocht de hemel niet binnen. Hij ging toen naar de hel en de duivel. De duivel hield zijn belofte en stond hem niet toe de hel binnen te gaan. Nu was Jack wel bang. Hij kon nergens heen, maar zou voor altijd ronddwalen in de donkere wereld tussen de hemel en de hel. Hij vroeg de duivel hoe hij kon vertrekken omdat er geen licht was. De duivel gooide hem een kist uit de vlammen van de hel om zo de weg van gierige Jack toch te verlichten. Jack had een raap bij zich. Het was een van zijn favoriete gerechten en hij had er altijd een bij zich. Jack holde de raap uit en plaatste een kaars die de duivel hem had gegeven, in de knol. Vanaf die dag zwierf gierige Jack de aarde af zonder een rustplaats en verlichte hij zijn weg terwijl hij met zijn "Jack O'Lantern overal langs ging".

Op de vooravond van Halloween holden de Ieren rapen, koolrapen, kalebassen, aardappelen en zelfs bieten uit. Ze plaatsten een kaarsje in hen om boze geesten af te weren en om Gierige Jack weg te houden. Dit waren de originele Jack O'Lanterns. In de jaren 1800 gingen veel Ierse immigranten naar Amerika. De Ierse immigranten ontdekten al snel dat pompoenen groter en gemakkelijker uit te hollen waren. Dus gebruikten ze voortaan pompoenen voor het maken van Jack O'Lanterns.

Harry Potter en pompoenen

"In het kleine moestuintje achter het huis van Hagrid stonden twaalf van de grootste pompoenen die Harry ooit had gezien. Elk van hen was zo groot als een grote rots."

Pompoenen met daarin kaarsen behoorden ook tot de Halloween-decoraties op Hogwarts. Ook "honderden ingesneden pompoenen keken vanuit elke hoek tijdens Halloween toe".

Hagrid heeft achter zijn hut buiten een pompoenveld, waar de pompoenen die worden gebruikt om de Grote Zaal voor Halloween te versieren vandaan komen. Hoewel de planten niet inherent magisch zijn, geeft Hagrid ze wat ‘hulp’, zodat de pompoenen tegen de tijd dat het feest voor de deur staat opzwellen tot de grootte van tuinhuisjes. Hoewel Hagrid dat niet direct zei, concludeerde Hermelien Griffel wel dat hij een kracht had gebruikt.

In het tweede jaar van Harry Potter werden deze pompoenen uitgehouwen om er lantaarns van te maken die groot genoeg waren om er drie mannen in te laten zitten zodat ze het Halloween feest op Zweinstein konden bekijken

In latere afleveringen kwamen de pompoenen regelmatig terug.

Tot slot…

Ja, dat zijn allemaal hele leuke weetjes over pompoenen, maar het meest belangrijke weetje is dat pompoen, en dan met name pompoensap, een echt superfood is. Fantastisch voor je gezondheid en heel erg breed toepasbaar.

En wat je met de lege pompoen gaat doen, nadat je het pompoensap hebt gemaakt? Laat je fantasie de vrije loop…


Bronnen

healthykitchen101.com/pumpkin-juice-recipes/

www.all-about-juicing.com/pumpkin-juice.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share