schimmelinfectie supplementen

Laatste Update: 21 januari 2021

Probiotica tegen Candida: Lactobacillus, Bifidobacterium

producten met probiotica tegen candida

Een tijdje geleden heb ik al een artikel geschreven over probiotica en het effect tegen de candida schimmel. Ik heb toen der tijd niet verteld dat er verschillende soorten probiotica zijn die allemaal een andere werking hebben.

Niet 1 soort probiotica is gelijk en de effect verschillen. Door de loop der jaren is er veel onderzoek verricht zijn probiotica en is men erachter gekomen dat sommige reeds in toegediende producten aan veel nadelen hebben op lange termijn.

Ik dit artikel probeer ik je een zo goed mogelijk beeld te geven van de verschillende soorten probiotica en werking hiervan tegen de candida schimmel.

Een kleine “opfrisser” wat probiotica nu eigenlijk is kan nooit kwaad. Probiotica betekent in het Grieks letterlijk “ten gunste van het leven”. Hieruit kun je concluderen dat het eigenlijk een soort van medicijn is, of in ieder geval, het wordt tot op heden gebruikt als medicijn. In tegenstelling tot antibiotica heeft probiotica niet de werking dat het bacteriën doodt. Probiotica is een micro-organisme dat de groei van goede bacteriën bevordert. Het doel is om het evenwicht (vooral in de darm) te herstellen of optimaliseren.

Door de jaren heen heeft men er een “scherpere” betekenis aangeven maar het komt er op neer dat:

a. Probiotica is een micro-organisme

b. Het heeft een positief effect voor de gezondheid van de persoon die ze binnenkrijgt.

Soorten probiotica

Voordat je een micro-organisme de stempel “probiotica”mag geven zal deze goed gedefinieerd moeten zijn. Zo zijn er verschillende soorten probiotica die ieder een andere stam hebben. De meest voorkomende vorm zijn melkzuurbacteriën en vallen onder de soort “lactobacillus” en “bifidobacterium”.  Hieronder een rijtje met verschillende stammen

Lactobacillus: Deze bacterie valt onder de groep melkzuurbacterie, en elke stamsoort kan suikers omzetten in melkzuur. Wij mensen hebben deze bacterie al in ons lichaam zitten (soms in een te lage verhouding) in de mondholte, vagina, en de darmen. Onwetend dat het een positief effect heeft op op de gezondheid wordt het op dit moment ook toegepast in verschillende dagelijkse producten zoals kaas, salami, zuurdesem en olijven.

Deze bacterie helpt met het bestrijden van candida, maar candida in/rond de vagina is vaak wel resistenter dan candida op andere plaatsen tegen deze bacteriën(1).

Bifidobacterium: Deze bacterie valt onder de zelfde groep bacterie en is in staat om glucose om te zetten in melkzuur. Het grote verschil is, is dat de bacterie voor ongeveer 80% van de totale darmflora uitmaakt. Bij kinderen de borstvoeding krijgen is dit zelfs 95%. Deze bacterie wordt vaker aan producten  toegevoegd om bewust als probioticum te dienen zoals in yoghurt. (lees hier meer over het candida dieet en candida voeding: Het candida dieet)

Hij werkt ook goed tegen candida(2).

soorten probiotica tegen candida
soorten probiotica

Als deze bovenstaande probiotica hebben als doel op de darmflora van de mens te optimaliseren en te verbeteren. De darm kan door bijvoorbeeld een candida schimmelinfectie aangetast worden, probiotica kan de darmwerking weer herstellen door de groei van goede darmbacteriën te stimuleren.

Eigenschappen van probiotica

 • Verminderen van diarree
 • Obstipatie voorkomen
 • Stimulatie van het immuunsysteem
 • Darmflora herstellen
 • Candida infectie preventie
 • Herstellende werking voor darmen na een antibiotica kuur

Nadelen van probiotica

Feitelijk gezien mogen probiotica niet een “geneesmiddel” worden genoemd. Daarom mogen de fabrikanten die producten fabriceren in hun reclames geen gezondheidsvoordelen noemen als “werkt goed tegen candida”. In plaats daarvan is de boodschap meer in de trend van “natuurlijk evenwicht”, “ verbeterde weerstand” of “ positief effect voor je immuunsysteem”. Alsnog is dit niet helemaal waar, aangezien de boodschap bij de bevolking overkomt komt als een algemeen geneesmiddel dat goed is tegen verschillende gezondheidsklachten.

Probiotica kan een positief effect hebben op de darmen bij mensen die een niet al te sterke darmflora hebben of last hebben van een candida infectie. Bij mensen die een slechte darmwerking hebben, of zelfs ziek zijn, kunnen door de extra toediening van deze bacteriën zieker worden. Aangetoond is zelfs dat bij bepaalde ziektes zoals alvleesklierontsteking de kans op sterfte groter is. Maar ook kan probiotica weer helpen bij een acute alvleesklierontsteking(3). Ga daarom altijd naar een arts als je een alvleesklierontsteking hebt.

Lees meer: "Candida"

Bronnen:

 1. https://www.hindawi.com/journals/idog/2005/280414/
 2. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0210798
 3. https://www.nature.com/articles/1602338

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Dag Jack,
  Ik heb ook in ernstige mate last van candida en het blijft maar terugkomen. Ik slik dagelijks Probiotica. 2 Producten zijn een goede aanvulling voor mij hier op. Kiwi op de nuchtere maag en zuurdesem brood.

  1. Hallo Bert,

   probiotica is zeker belangrijk tegen een candida infectie, zelf eet ik altijd magere yoghurt met havermout en lijnzaad. Naast probiotica is een wat koolhydraat-arm ook effectief tegen een candida infectie. Tevens knoflook, appel cider azijn en eventueel oregano olie.

   Succes!

 2. In de laatste zin schrijf je dat bij bepaalde ziektes de kans op sterfte groter is als probiotica gebruikt wordt. Als ik op de link klik, kom ik bij een site waar men deelnemers voor wetenschappelijk onderzoek zoekt. Kun je een link geven van de achterliggende informatie waar je op doelt?

 3. dus niet slecht maar wel voor je tanden en maag maar voor de darm is het goed en trouwens maagzuur dood bacteriën en dan vraag ik me af of het wel werkt een yakult ik heb een gevoelige darm vaak aan de race vaak dokter geweest en zij dat yakult moest proberen om het probleem te verhelpen

 4. Het Jack, ik neem nu 2 weken symbiosys alflorex. Ik heb nog geen verbetering van mijn klachten. Ik heb nl. Nog steeds pijn in mijn darmen, spieren en voedselintolleranties. Mijn keel zwelt. Slecht slapen. Een vraag ik nam daarvoor ortiflor kauwtabletten. Mag ik die combineren met deze probiotica. Mijn stoelgang is wel verbeterd met symbiosys alflorex maar voor de rest niet.

 5. enige remedie of je weet hoe erg je candida is, is een levende bloedtest laten maken bij een orthomoduculair arts. en een streng dieet zonder suikers en gisten! maar dan ook, geen probiotica als yakult nemen! per flesje 9.2 gr. suiker..... en candida voedt zich met suikers en gisten.! koolhydraatarm eten, ook peulvruchten en kaas, zijn schimmels. waarmee wederom de candida zich voedt, in het begin ook geen fruitsuikers, ik als ervaringsdeskundige zou zeker een orthomoduculair arts bezoeken want met dit best zware dieet heb je supplementen nodig.! maar dan kom je er ook vanaf! al jaren candida vrij! het is even doorbijten maar resultaat zal er zijn! inmiddels al jaren suikervrij en energie voor 10! mega haargroei, volle. bos op mijn kop, mooie lange nagels. zoveel voordelen. ik mag geen melkproducten ivm. met luchtwegen aandoening. dus neem probiotica in de vorm van tabletten die geen suikers bevatten. het werkt prima!

 6. @Spoor veel moet je laten om Candida te voorkomen en deze kwaal kwijt te raken. Ben tegenwoordig aan het zuurdesembrood maar heb liever een witte boterham met komijnenkaas. Ben ook aan de karnemelk gegaan. Lekker vond ik het vroeger nietsnutten merk ik dat ik makkelijk de inhoud van een beker naar binnenwerk. Nu is mijn vraag kan en mag ik ook met karnemelk deppen of is insmeren met kokosolie beter. Tot voorkort gebruikte ik Miconazolnitraat 20/10 en daarna Loprox10mg/g omdat mijn huisarts dit aanbeveelde.
  Graag uw advies

 7. Ik heb heel veel last van gasproductie in de darmen, de buik zwelt dan enorm op en doet pijn.. ik heb voorheen heel veel antibiotica keuren gehad en de oorzaaknl ligt waarschijnlijk daar. Wat te doen of welje probiotca?

 8. Hallo, al jaren kamp ik met een aantal schimmelnagels. Verschrikkelijk, ik ben nog geen 30 en slippers dragen kan zo echt niet.. Al van alles geprobeerd... azijn, vicks vapo rubs, knoflook, vijlen..
  Laatst uit een onderzoek kwam dat ik sowieso wat sporen candida heb. Nu heb ik dus voor het eerst probiotica gekocht waar ik vandaag mee ga starten.
  Hoe lang zal ik geduld moeten hebben voor ik kan zien of het iets doet voor mijn nagels?

  Groet H.

  1. Hoe lang dat gaat duren verschilt van persoon tot persoon. Maar het gaat zeker effect hebben. Hoe je me op de hoogte van de vorderingen?

  2. Hallo H.J. Sinds 3 jaar schimmelnagelvrij (ik had er 10(!)). Bij de dokter speciale pilletjes gekregen en die heb ik een half jaar geslikt (dan groeit de nagel uit en kan hij niet opnieuw blijven besmetten). De naam van de pilletjes weet ik niet, maar jouw dokter vast wel. Het is het proberen waard:) Succes!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share