schimmelinfectie supplementen

Laatste Update: 28 november 2016

Pro- en prebiotica: een winnend team in de strijd tegen candida!

Probiotica helpen ons om schimmelinfecties te bestrijden, net als prebiotica. Probiotica zijn kort gezegd levende micro-organismen die in bijvoorbeeld yoghurt kunnen voorkomen en die eens in je lichaam opgenomen kunnen helpen bij de bestrijding van ziektes. Prebiotica vinden we ook terug in onze voeding en zijn eigenlijk ingrediënten die de goede darmflora en bacteriën stimuleren.

Prebiotica zijn voedsel voor probiotica zou je kunnen zeggen. Synbiotica tenslotte is een term die gebruikt wordt om supplementen mee aan te duiden die zowel probiotica als prebiotica bevatten. Klinkt dit verwarrend? We zullen proberen het wat concreter en duidelijker te maken!

Problemen met candida ontstaan wanneer slechte bacteriën de overhand krijgen op de goede. Een overdreven groei van candida kan leiden tot veel lastige gezondheidsproblemen. Indien je met deze symptomen naar een dokter gaat zal die je proberen te helpen met klassieke medicijnen. En die heb je misschien nodig ook.

Maar je kan zelf ook veel doen om je lichaam te helpen bij het gevecht dat het levert met de slechte bacteriën. Je kan er immers voor zorgen dat je veel goede bacteriën binnenkrijgt via je voeding. En als je er ondertussen ook nog eens voor zorgt dat je niet te veel voedingsmiddelen consumeert die de groei van candida bevorderen zal je lichaam zich dankbaar tonen voor de hulp en candida veel sneller kunnen overwinnen.

Pro- en prebiotica gebruiken

Hier zijn een aantal manieren waarop je pre- en probiotica in je dieet kan verwerken om zo tot een gezondere darmflora te komen en je weerbaarder te maken tegen candida. Niet enkel tegen candida trouwens, als je onderstaande tips volgt zal je immuunsysteem er in z'n geheel op vooruitgaan.

Inuline

Inuline is een prebiotica die verkregen wordt uit bepaalde planten. Het kan als supplement aan je voeding worden toegevoegd (gemakkelijk te verwerken in bijvoorbeeld milkshakes of smoothies) en die je ook als zoetmaker kunt gebruiken. Onderzoek naar dit supplement heeft voor- en tegenstanders opgeleverd en het debat is nog steeds bezig. Praat er dus eventueel over met je arts of een voedingsspecialist alvorens dit supplement in grote hoeveelheden te beginnen consumeren.

Gezondheidswinkel

In gezondheidswinkels, alternatieve voedingszaken maar tegenwoordig ook gewoon in de supermarkt zijn er drankjes te vinden, meestal op basis van yoghurt of inuline, met synbiotica, een mix van pro- en prebiotica dus. Denk hierbij aan merken als Actimel en Yakult. Vergis je echter niet, het is niet omdat deze merken veel reclame voeren met hun gezondheidsclaims dat het de enige zijn die probiotica bevatten.

Gewone vanille-yoghurt zonder suiker is vaak even gezond, zeker als je hem nog een tijdje in de koelkast bewaard zodat de aanwezige goede bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. In periodes van ziekte of wanneer je een kuur met antibiotica volgt zijn deze erg nuttig bij het herstellen van de darmflora. Antibiotica vernietigen immers alle bacteriën, zonder onderscheid of het nu de goede of de slechte zijn.

Kefir

Kefir: Een gefermenteerd melkdrankje op basis van kefir-granen dat echt heel erg goed werkt bij de bestrijding van schimmelinfecties. Het zijn de graantjes die zorgen voor de groei van de micro-organismen in de drank die ervan gemaakt wordt. Een drankje dat zich al in verschillende wetenschappelijke tests bewezen heeft en dat je dan ook zonder twijfelen op je dieet zou moeten zetten als je last hebt van candida. Hoewel oorspronkelijk een traditioneel Oost-Europees en Russisch product vinden we het tegenwoordig ook bij ons in de meeste grote voedingszaken.

Knoflook, ajuin, asperges

Producten die uit zichzelf al veel prebiotica bevatten en die je kunnen helpen in een mix met probiotica zijn bijvoorbeeld knoflook, ajuin en asperges.

Supplementen

Tenslotte zijn er nog de supplementen die je in gespecialiseerde zaken kunt kopen en die meestal een mix van pre- en probiotica bevatten. Indien je zorgt betrouwbare merken te kopen kunnen deze inderdaad even efficiënt werken als de meer klassieke voedingsmiddelen. Onthou echter dat een gezond dieet minstens even effectief en vaak zelfs goedkoper is dan deze, soms dure, supplementen.

Conclusie: Gezondheid begint in je darmflora

In elk geval heb je na het lezen van dit artikel hopelijk begrepen dat een goede gezondheid begint met een goede darmflora en dat de meest efficiënte manier om bijvoorbeeld candida te bestrijden niet altijd (enkel) uit een behandeling met medicijnen bestaat.

Jouw ervaringen met dit onderwerp of tips over voeding die probiotica en prebiotica bevat kunnen misschien onze lezers ook helpen. Aarzel dus niet en stuur ze ons door!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Een goed artikel en een waarheid als een koe. Ik ben inmiddels een ervaringsdeskundige met probiotica. De meeste heb ik wel geprobeerd aangezien ik steeds op zoek ben naar de beste die bij me past voor mijn zeer gevoelige darmen met vaak klachten van candida etc. De laatste die ik heb geprobeerd en nog steeds neem omdat ik er tevreden over ben is de symbion forte van vital direct en die bevalt me heel goed. Mijn ontlasting is zichtbaar beter geworden en heb ook geen last meer van obstipatie en dan weer diarree. Mijn buik is ook rustig en ontspannen. Voor mij een belangrijk signaal.

  1. Bedankt voor de tip, zelf ga ik momenteel erg goed op kefir en merk dat mijn spijsvertering sterker is geworden. Vooral ook in combinatie met het eten van een klein beetje spelt brood i.p.v. volkoren en af en toe lijnzaad door de yoghurt. Het is altijd even uitzoeken waar je darmen goed op reageren, met name consistentie en langzaam opbouwen is essentieel!

   Mvg,

   Jack

  2. Ik kan de eerste helft tekst zo van je overnemen. Ik ben ervaringsdeskundigheid van bijna alles wat je op internet kan vinden tegen candida, en had succes met een caprylzuur icm probiotica. Lekker cold turkey ervoor gegaan met meteen een flinke hoeveelheid, wat ik de eerste 2 weken kon merken maar wat voelde dát goed. Eindelijk gebeurde er iets! Voor het onderhoud wil ik nog kefir, appelcider en de symbion proberen. Ik merk wel aan mijn darmen of het bij me past, dan zijn ze rustig...

 2. Hoe krijg ik een dunne darm weer aan het werk? Geen suiker ik weet dit al oergondisch koken. Al jaren krijgt hij probiotica. Dit is niet effectief. Ik vermoed dat het hem zit in de prebiotica in combinatie. Ik weet het niet. Ga ik dit goed kunnen krijgen hij heeft dit al vanaf zijn geboorte.Wat zegt dit over mij? Waar moet ik aan werken?

  Met vriendelijke groet,
  Wilma Roubos

  1. Prebotica en combinatie met probiotica is vrij effectief om de opname in het lichaam te versterken. Een gezonde voedingspatroon waaronder voldoende voedingsvezels in zitten is belangrijk voor gezonde darmen, maar dit moet langzaam opgebouwd worden en met begeleiding van een professional. Wellicht is er sprake van prikkelbare darm syndroom?

   Ik heb nog een special geschreven over probiotica, welicht interessant voor u:

   https://www.optimalegezondheid.com/probiotica-special-deel-1-waarom-is-probiotica-zo-gezond/

   Meer informatie over PDS:

   https://www.optimalegezondheid.com/prikkelbare-darm/

   Heel veel succes!

 3. ik ben begonnen met het fermenteren van groente eenmaal gestart blijkt dit zeer eenvoudig te zijn .gefermenteerde groente zijn vele malen sterken dan probiotica preparaten en bevatten bovendien tal van anderen gunstige vitaminen en mineralen. hup aan het fermenteren dus met zijn allen. Net als onze voorouders want die fermenteerde massaal omdat het een manier was om groente in de winter te bewaren denk maar aan zure kool en zoute bonen. Ik ben begonnen met zure kool, kind kan de was doen. Succes !!!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share