Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 27 juni 2015

De grote gevaren van verzuring van je lichaam

De grote gevaren van verzuring van je

We weten inmiddels allemaal hoe we een goede gezondheid kunnen bereiken, wat we er aan moeten doen om alle lichaamsfuncties zo optimaal mogelijk te kunnen laten functioneren. Gezond en gevarieerd eten, regelmatig sporten, de hormonen in balans brengen, en natuurlijk een uitgebalanceerd immuunsysteem.

Maar wat vaak vergeten wordt is de zuurbalans van het lichaam. Je lichaam kan heel erg snel verzuren, zeker met de hedendaagse industriële voeding. En dan kun nog zo gezond leven, maar als je lichaam té zuur is, zijn al je inspanningen voor niets geweest.

Eén van de vereisten voor een optimale gezondheid is dus een correcte zuurgraad. Zonder dit zullen alle orgaanfuncties en cel-functies er op achteruit gaan en niet meer optimaal werken.

Het hele lichaam reageert hierop, maar er zijn een aantal delen die extra gevoelig zijn voor een verzuring van het lichaam.

Denk hierbij maar eens aan gewrichten, pezen, urinewegen, spieren, bloed, bloedstolling, nagels, haar, en de botten.

Hoe je lichaam kan verzuren, en hoe je dit op kunt lossen, lees je in dit artikel.

Hoe ontstaat verzuring?

Het lichaam heeft twee manieren om de zuurgraad te regelen, met de longen of via de nieren. Heb je schade aan je longen door bijvoorbeeld COPD, of een verminderde longfunctie door bijvoorbeeld afwijkingen in het ademhalingspatroon door ernstige slaapapneu of teveel gebruik van barbituraten die de ademhaling belemmeren kan er verzuring ontstaan.

Maar ook trauma aan de longen door een ongeluk kan ervoor zorgen dat het lichaam niet in staat is de juiste zuurgraad te handhaven.   

Verzuring van het lichaam ontstaat in de meeste gevallen door een onderliggende aandoening, bijvoorbeeld bij mensen met diabetes en die niet genoeg insuline spuiten, het lichaam is dan genoodzaakt om vet te gaan verbranden omdat de aanwezige glucose niet om kan worden gezet in energie.

Bij het omzetten van vet in brandstof komen ketonen vrij, deze ketonen zorgen voor een verzuring van het lichaam.

Een andere oorzaak voor een snelle verzuring van het lichaam is diarree. Als je langdurig ernstige diarree hebt, verlies je in korte tijd enorm veel vocht en zout. Doordat je alle zouten in je lichaam verliest ontstaat er verzuring.

Een derde soort van verzuring is de zogenaamde lactische acidose. Dit betekent dat er grote hoeveelheden melkzuur zich in je lichaam hebben opgebouwd. Een manier waarop je teveel melkzuur in je lichaam kan krijgen is overmatig sporten, dus ook hier zie je weer alles met mate.

Om terug te komen op mensen met diabetes, een hypo zorgt ook voor verzuring door middel van de opbouw van melkzuur. Dus zowel een hyper en een hypo kunnen beide leiden tot verzuring.

Leverfalen, is ook een bekende oorzaak van verzuring, daarom is overmatig alcoholgebruik ook zeer slecht voor de handhaving van een goede zuurgraad.

Een grote niet te onderschatten factor is het langdurig gebruik van medicijnen.

Heel veel medicatie is een aanslag op de nieren omdat de afvalstoffen uit je lichaam moeten filteren, hoe meer de nieren moeten filteren des te sneller slijten de nieren.

Een verminderde nierfunctie leidt weer tot meer verzuring.

Een laatste meer omstreden oorzaak van verzuring is het eten van industrieel voedsel. Over het algemeen wordt het huidige gefabriceerde voedsel dat vol zit met kunstmatige suikers zoals glucosesiroop in combinatie met transvetten wel als boosdoener gezien voor het ontstaan van verzuring van het lichaam zonder dat er een onderliggende medische oorzaak aan ten grondslag ligt.

Mogelijke gevolgen van een verzuurd lichaam

Als een lichaam verzuurd gaat het systeem dit proberen te compenseren om de verzuring tegen te gaan. Het lichaam gaat dan bepaalde zouten uit onder de botten, de haren en de nagels halen. Gevolg hiervan is breekbare botten, slecht haar en nagels die heel snel breken.

Het ontstaan van nierstenen is gekoppeld aan een verzuurd lichaam. Door de zure urine komt er gekristalliseerd urinezuur en calcium in de urinewegen. Als dit maar lang genoeg voortduurt zullen de kristallen steeds meer groeien, vanaf niergruis, tot het moment dat je begint te voelen dat er een niersteen in je lijf aanwezig is.

In de lichaamsweefsels vinden soortgelijke processen plaats. Gekristalliseerde zouten gaan zich in de weefsels nestelen, waardoor een verharding van deze weefsels plaats gaat vinden. Een bekend verschijnsel bij oudere mensen.

Ook het immuunsysteem merkt de gevolgen van verzuring. Het lichaam is op dat moment slechter beschermd tegen ontstekingen omdat het immuunsysteem minder efficiënt werkt.

En dan de spijsvertering. Deze werkt alleen maar optimaal als de zuurgraad goed is. Bij een slechte balans hierin gaat de spijsvertering achteruit met alle gevolgen van dien.

Verzuring tijdens het ouder worden

Door een verkeerd voedingspatroon kan je lichaam dus ernstig verzuren. Dit is niet aan leeftijd gebonden en kan dus jong en oud treffen. Aan de andere kant gaat je lichaam sowieso verzuren in het proces van ouder worden. Veel lichamelijke ongemakken die we nu voor lief nemen omdat we ouder worden, zijn het directe gevolg van de verzuring van het ouder wordende lichaam. Hoe werkt dat dan?

Tijdens het ouder worden, worden de weefsels in het lichaam harder. Dit vindt plaats onder invloed van zure zouten die neerslaan in de weefsels. Door deze verharding wordt je lichaam dus stijver, iets waar iedere oudere mee te maken krijgt, of gaat krijgen.

Ook krijgt de oudere steeds meer te maken met slechter functionerende lichaamsprocessen door de verzuring. Om deze lichaamsprocessen optimaal te laten verlopen is het lichaam afhankelijk van veel soorten enzymen.

En deze enzymen kunnen alléén maar goed functioneren in een bepaalde zuurgraad.

Wordt het lichaam zuurder, dan beginnen de enzymen in de problemen te komen waardoor het lichaam minder gaat functioneren. Dit kan resulteren in verschillende kleine en grote ongemakken.

Iets wat we vaak voor lief nemen, omdat het bij het ouder worden hoort. Maar je kunt hier wel degelijk een bepaalde invloed op uitoefenen.

Hoe meet je je eigen zuurgraad?

Dit is allemaal natuurlijk een heel mooi verhaal, maar daar heb je niets aan als je niet weet wat je moet doen om dit te controleren en eventueel te verhelpen. Natuurlijk kun je naar je huisarts gaan, maar het is gemakkelijker om dit zelf te doen.

Hoe werkt dit dan?

Via de apotheek kun je speciale pH meet-strips kopen. Prijzen hiervan variëren heel sterk, maar via internet kun je toch wel 100 strips kopen voor rond de 9 euro. Met behulp van deze meet-strips kun je de zuurgraad van je lichaam controleren via het speeksel of via de urine. Aangezien je speeksel direct beïnvloed wordt door wat je eet, is de meting van je urine meer betrouwbaar. In de volgende uitleg ga ik uit van een meting via de urine.

Het meten van de zuurgraad via de urine

Het meten van de zuurgraad zou je gedurende een aantal dagen meten, iedere keer dat je moet plassen. De resultaten kun je bijhouden in een tabel. Hierin moet wel onderscheid gemaakt worden in de meting van de eerste ochtendurine en de normale urine gedurende de dag. Gedurende de nacht heeft je lever namelijk al heel veel zure elementen uit je lichaam gefilterd, zonder gestoord te worden door nieuwe voorraad (zuur) eten. Daarom is de uitslag van de ochtendurine altijd lager dan de dagurine.

De ochtendurine moet je meten op het moment dat je de eerste keer moet plassen, dus voordat je ontbeten hebt of koffie gedronken hebt. Het omslagpunt voor de ochtendurine is een pH waarde van 6. Hierin hebben we dus twee mogelijkheden:

 • De ochtendurine heeft een pH waarde boven de 6
 • De ochtendurine heeft een pH Waarde onder de 6

Maar dan zijn we er nog niet: Dit moet in de context met de dagurine worden bekeken.

De dagurine moet je meten, iedere keer als je naar het toilet gaat. Gedurende de hele dag noteer je de waardes. Als je daarna de hele lijst bekijkt, zijn er een drietal mogelijkheden:

 • De pH waarde van de dagurine komt gedurende de dag maar één keer boven de 7, terwijl de rest van de metingen onder de 7 blijft
 • De pH waarde van de dagurine komt gedurende de dag méér dan één keer boven de 7, terwijl de rest van de metingen onder de 7 blijft.
 • De pH waarde van de dagurine blijft alle keren onder de 7

Uit deze metingen kunnen we een aantal combinaties en bijbehorende conclusies te maken:

 • Heel goed: Ochtendurine heeft een waarde die hoger is dan 6, in combinatie met de dagurine die meer dan één keer boven de 7 zat.
 • Goed: Ochtendurine heeft een waarde die hoger is dan 6, in combinatie met de dagurine die één keer boven de 7 zat.
 • Goed: Ochtendurine heeft een waarde die lager is dan 6, in combinatie met de dagurine die meer dan één keer boven de 7zat.
 • Matig: Ochtendurine heeft een waarde die hoger is dan 6, in combinatie met de dagurine die altijd onder de 7 zat.
 • Matig: Ochtendurine heeft een waarde die lager is dan 6, in combinatie met de dagurine die één keer boven de 7 zat.
 • Slecht: Ochtendurine heeft een waarde die lager is dan 6, in combinatie met de dagurine die altijd onder de 7 zat.

Even goed kijken en vergelijken om de juiste conclusie te trekken!

En dan?

Nu je de zuurgraad weet van je lichaam, kun je actie ondernemen om deze eventueel op het juiste niveau te krijgen. Wat je moet doen is afhankelijk van de uitslag die je eerder bepaald hebt. Hierin zijn weer verschillende mogelijkheden:

 • Als je goed of misschien wel heel goed gescoord hebt, hoef je geen actie te ondernemen. De zuurgraad van je lichaam is afdoende voor het optimaal laten functioneren van je lichaam.
 • Als je matig hebt gescoord, dan hoef je niet direct in paniek te raken. Je kunt dan je zuurgraad beter in balans brengen door méér groente en fruit te eten en minder bewerkte voeding.
 • Als je slecht hebt gescoord, geldt hetzelfde advies: Méér groente en fruit eten, minder bewerkte voeding en ook nog eens in combinatie met voedingssupplementen die je verder kunnen helpen om de zuurgraad te regelen. Deze supplementen kun je bij de apotheek krijgen of via internet bestellen.

Om de nieuwe balans te vinden in het eten van extra groenten en fruit, wel of niet in combinatie met voedingssupplementen, is het belangrijk om wekelijks de zuurgraad weer even te meten.

Dit hoeft niet zo uitgebreid als eerder omschreven, maar controleer gewoon een paar keer op een vaste dag van de week.

Dit is nuttig om te bepalen dat de zuurgraad de 7,5 niet overstijgt, want dat gaat weer teveel de andere kant op. Als je merkt dat het boven de 7,5 stijgt, pas dan de hoeveelheid voedingssupplementen aan.

Na een half jaar kun je de eerder genoemde uitgebreide procedure nog een keer herhalen om zeker te zijn dat je het goed gedaan hebt, of dat je op de goede weg bent.

Tot slot…

Verzuring van je lichaam is erg belangrijk, dat is inmiddels wel duidelijk. Herken jij jezelf in de symptomen? Ga dan eens aan de slag met de eerder genoemde meetstrips om jezelf te controleren. Het is een relatief kleine moeite met mogelijk een groots resultaat!

Vergeet niet dat zelfs als je last hebt van diabetes je twee vliegen in een klap slaat  door gezonder te gaan eten, de voeding die een negatieve impact op diabetes heeft is ook de voeding die verzuring in de hand werkt. Dus meer gezonde voeding betekent betere bloedsuikerwaarden wat wee een betere balans in je zuurgraad betekent, dus een win-win situatie!

Bronnen:

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001181.htm

http://www.uptodate.com/contents/metformin-poisoning

http://link.springer.com/article/10.1007/s40264-013-0038-6

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0026049511003155

http://www.hindawi.com/journals/jobe/2014/203474/abs/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. erg fijn al de informatie die je deelt..
  kan jij het boek van haylie pomroy het metabolisme dieet... erg fijn door genoeg en juist te eten ..weer gezond zijn..
  alles blijft goed werken ook als de daarna gezond en wel weer alles eet..
  groet annette

 2. Dit is zo mooi. Een leek kan kennis nemen van de kennis die een gepassioneerd iemand heeft vergaard op zijn of haar gebied. Hiervoor moet Internet ooit ontworpen zijn. Ik leer hier meer dan tijdens de vluchtige ontmoetingen met mijn huisarts. Die overigens van goede wil is, maar geen tijd heeft voor mij en mede- vraagstellers.
  Dank hiervoor.
  Rinus.

  1. Geen dank, Rinus. Daar doen we het allemaal voor: Om mensen zoals jij te helpen met allerlei vragen, en natuurlijk de antwoorden die je van een gemiddelde huisarts niet krijgt.

 3. Dag optimale gezondheid,
  Ik ben snel moe, en heb weinig energie.ik ben nu onder begeleiding van fysio gaan sporten.
  Dit staakt na een aantal weken omdat ik dan ziek ben.
  Het voelt aan als een soort griep.
  Als ik dan weer paar wekenrust neem dan gaat het weer, dus door sport( verzuring misschien??)
  Ga ik ziek worden en door rust gaat het weer beter.
  Er gaat dus teveel energie verloren die ik jard nodig jeb blijkbaar anders voel ik me ziek.
  Mijn weerstand is ook minimaal, snel keelpijn, snel ziek.
  Voel me eigenlijk meer ziek dan gezond en fit.
  Ik gebruik al jaren tramal en par/cod voor hoofdpijnklachten na een ongeluk.
  Graag uw reactie
  Mvg,
  Anne

  1. Dit kan inderdaad te maken hebben met verzuring, maar een sluitend antwoord kan ik je niet geven. Ten eerste ben ik geen arts, en ik ken je volledige medische historie niet.
   Wat zegt je fysio hierover? Wellicht eens een idee om je fysio en je behandelend arts met elkaar te laten communiceren?

   Heel veel succes!

  2. Mischien heb je (in overleg met je huisarts) iets aan het gebruik van baking soda. Als je daarop googlt weet je niet wat je leest.

  3. Hallo Anne,
   Ik lees jouw verhaal en herken mezelf hierin. Ik heb de diagnose me/cvs wat deze symptomen geven. Ik ben benieuwd hoe het nu met je gaat en of er misschien tips zijn die ik kan gebruiken. Voeding doet trouwens wel heel veel.

 4. Verzuring wordt niet alleen veroorzaakt door industrieel voedsel, het veroorzaakt langzame vergiftiging (= blokkeert enzymatische werking), net zoals roken, andere producten met ingewikkelde formules (cosmetica, poetsmiddelen, enz), ook bepaalde tandvullingen en tandmetalen, tandwortelbehandelingen, chemische medicijnen, enz enz. Vergiftigingsbronnen komen bijna elke dag aan het licht.
  Wie zei/schreef ook weer "de mens vergiftigt zichzelf"?
  Waarom wordt de ene mens vlugger ziek dan de andere door vergiftiging ? Dit is afhankelijk van weer een aantal factoren bv. goed functionerende organen, zuiverend vermogen, sterke weerstand, enz.
  Belangrijk : wees waakzaam! Ga terug naar de eenvoud en natuurlijkheid!

 5. Helder verhaal en duidelijke uitleg. Ik ga het checken. Nog wel aanvullende vragen: wat voor supplementen worden dan aanbevolen? Ik meende ook te hebben gelezen dat zure lichaamsgeur ook een symptoom kan zijn van verzuring, klopt dit? Klopt het dat het goed is om bijv. detox voetenbad te nemen en/of citroen in water om te zure balans weer te herstellen?

 6. Ik ben sinds mei dit jaar bezig met ph meten, aanpassen etc. Nu Is het juli en ik heb al mijn doel bereikt. Mijn ph Is al in de ' zeer goed' kategorie. Ik vermeng 4 theelepels baking soda met 3 theelepels organische kurkuma een deze portie vul ik aan met snufje peper omdat deze stof nodig Is om curcumine op te nemen. Deze portie verdeel ik over 1 week, elke avond laat neem ik het in met water. Is niet echt lekker maar het resultaat mag er zijn.ik voel me erg fit en schrijf dit even als bemoediging voor iedereen die dit wil proberen. Is beslist niet ingewikkeld. Tevens gebruik ik baking soda als deodorant, ik zag boven dat iemand aanhaalde problemen te hebben met lichaamsgeur. . De zure lichaamsgeur heb ik op deze manier geheel overwonnen;) De baking soda met water tot papje aanmaken en opsmeren. Werkt heel lang.
  Vrgr en succes, mona Lichtenveldt

  1. Dankjewel voor het delen van jouw ervaringen, Mona.
   Wordt erg op prijs gesteld!

  2. Je schrijft dat je iedere avond een theelepel van dit mengsel oplost. Is dit een volle theelepel of een afgestreken theelepel?

 7. Beste allemaal, - ik heb ketose sticks gekocht maar die geven alleen kleurtje aan. Geen uitleg over wat die kleuren betekenen. Kan iemand mij vertellen hoe ik aan sticks kom waar een cijfer opstaat ? Sorry domme vraag misschien, maar ik ben nieuw op dit gebied maar wel zeer geinteresseerd omdat ik zoveel aan klachten herken. Lijkt alsof ik over mijzelf lees.
  Heel veel dank voor advies !

 8. Baking soda (natrium bicarbonaat) is een middel dat iedereen in huis zou moeten hebben.
  Ontzuren elke ochtend op een nuchtere maag 1 theelepel met heet water (ong de helft van een Senseo kopje) met een thee lepel naar binnen werken (ja het is vies :-( )
  Ook bij pijn in je maag na eten en werkt super tegen maagzuur.

 9. Hallo, Ik heb een beetje hetzelfde verhaal als Anne, Ik ben pas weer begonnen met sporten in de sportschool en krijg een paar uur na het sporten ongelooflijke pijn in mijn hele lijf, echt een extreme spierpijn, waarvoor ik dan paracetamol in moet nemen, Ook een weekje rust genomen, wat mijn lijf verbeterde, maar afgelopen maandag weer naar de sportschool gegaan, op toestellen met gewichten het laagst mogelijke gewicht ingesteld, en s'avonds weer dezelfde pijn, en ontzettend moe, Di is echt 10x erger dan een gewone spierpijn, voor mij onverklaarbaar...Vorig jaar ben ik burnout geweest, en in die tijd ook proberen te sporten wat ook dezelfde verschijnselen opbracht wat ik nu ook ervaar. Een test gedaan op internet gaf aan dat mijn verzuringsgraad 110 was, waarbij men uitging van 80 of hoger een ernstige verzuring bleek.
  Vraag: Wat kan ik hier tegen doen? Voor mij is niet sporten nu mijn optie, maar of het probleem dan opgelost is vraag ik mij af..
  Graag advies, Kan mijn huisarts hier ook wat mee? Groetjes Aly

  1. Een test via internet geeft je misschien een idee over de verzuring van je lijf, maar dat is nooit het hele verhaal.
   Er is natuurlijk een achterliggende oorzaak.

   Ga met deze gegevens even naar je huisarts of naar een sportarts voor een volledig onderzoek, en met name om te bepalen wat de achterliggende oorzaak is.

   Laat je me weten als er nieuwe ontwikkelingen zijn?

 10. Hallo, heeft íemand ervaring met verergering van spier- en gewrichtsklachten na het starten van TPV (voeden via de aderen)? De pijn is zuur en branderig, t voelt alsof mijn lijf verzuurd is. Artsen leggen hier geen relatie tussen.

 11. Hallo Aly, De spierpijnen duiden erop dat in je spiercellen de energie niet gemaakt kan worden. Door het sporten verbruik je veel enegie(die er al niet is) en maak je het tevens nog meer zuur door de inspanning. Al is dat op een heel laag niveau. Het kan zijn dat je gebrek hebt aan bepaalde stofjes zoals Q10 of carnitine. Maar ook een opname of verwerkings probleem vanuit je darmen. Waardoor je in de loop van de tijd tekorten hebt opgebouwd. Je zou eens via bioresonantie of Biofotonen therapie kunnen laten controleren waar je oorzakelijke probleem ligt. Je spier klachten zijn de uitingsvorm. En niet de oorzaak. Artsen kunnen hier vaak niets mee. Zoeken niet naar de oorzaak maar bestrijden symptomen. Dat wil je niet als het goed is. Ik wens je veel inzichten en succes met zoeken. Groetjes Anny

  1. Hi Aly,
   Hebben ze bij het sporten ook de saturatie waarde gemeten. Zuurstof in bloed. Ik heb ongeveer dezelfde klachten gehad nadat ik weer begonnen was met fysio fit. Deze was bij mij te laag.
   Succes Hendrik

 12. Ook chronische hyperventilatie geeft extreme verzuring.Hier kwam ik achter na een steeds terugkerende blaasontsteking.Een zuur-base dieet deed me enorm goed en toch kwamen de klachten steeds terug.Ik heb erg veel last van stress en hierdoor ben ik verkeerd gaan ademen.Je komt dan in een cirkel terecht en weet even niet meer welke klacht eerst was.Ook iedere keer na het sporten(verzuring) kreeg ik een
  blaasontsteking omdat mijn lichaam al heel erg verzuurd was.Voeding kan heel veel doen maar als je ademhaling niet oké is zal dit alles weer te niet doen.Dus,de stress aanpakken en anders leren ademen.
  Ook is het belangrijk te weten dat chronische hyperventilatie en dus verzuring aan de grondslag liggen van heel veel ziekten.Veel mensen hebben niet door dat ze verkeerd ademen en hoeveel klachten(een lange lijst,te vinden op internet) dit kan veroorzaken.Ze
  pakken dan de klacht aan maar niet de oorzaak.Pas ook op tijdens het ontzuren met voedingssupplementen.Deze zijn vaak erg geconcentreerd en absoluut niet base.

 13. Ook is bij mij s'ochtends de ph waarde van de urine erg laag doordat ik vooral s'nachts(onbewust)last heb van chronische hyperventilatie.In de loop van de dag herstelt zich dat iets.

 14. verzuring leidt dus tot verstoring van lichaam ziel en geest,oorzaken zijn reeds benoemd.het is niet makkelijk,in deze tijd om naar de natuur te leven.eco-nomie,my ass.we worden ziek gemaakt om er poen aan te kunnen verdienen met alle gevolgen van dien.een wereld overheerst door oorlog,honger ziekte en onderdrukking.ik kan er wel van janken.doe dat veel de laatste tijd .wens allle lotgenoten veel kracht en solidarieteit.oleg.

 15. Ik ben gestart met een koolhydraat arme eetgewoonte.
  Geen aardappels,tarwe,rijst producten.
  Veel groente ,eiwitten en goede vetten..
  Verzuurt het lichaam dan ook en is dat nu wel of niet schadelijk?

  1. Bij een koolhydraatarm dieet is er inderdaad een risico op verzuring. En een verzuurd lichaam is beslist niet aan te raden!

 16. Bovenaan deze site de afbeelding: precies, maar dan ook exact DAAR tussen de handen ter hoogte van de duimnagels heb ik nu bijna 2 jaar last.
  Sinds November dusdanig dat ik steeds slechter kan eten en teveel ben afgevallen.
  Het komt op in mijn slaap/in de vroege ochtend, een alles overheersende krampende, vaccuumzuigende pijn, die me in alles beperkt en dus tot de klok van 16.00/17.00 op de bank lig met de t.v. hard aan zodat ik niet in slaap val. Als de pijn weg trekt, kan ik werkelijk weer alles! ook eten.
  Mijn h.a. heeft dit zeer serieus genomen en allerlei z.h./bloed onderzoeken laten doen, alles okey....gelukkig.
  Nu ik het hier allemaal lees neig ik een andere conclusie te trekken, kan het zo zijn dat:
  Zo'n 15 jaar geleden bleek ik een rugaandoening te hebben, hiervoor volop therapie, artsen complimenteerde me dat ik het zo goed deed en daardoor ook goed kon functioneren. De training was er grotendeels op gericht om mijn buik/spier corset krachtig te trainen om de rugwervels op te vangen. Dit was d.m.v. bij alles altijd en overal je buik aan te spannen, van het moment van opstaan tot het naar bed gaan.
  Nu met de enorme buikpijn kan ik inmiddels wel zeggen dat ik liever de pijn van mijn rug destijds gehouden had dan nu deze pijnen.
  Het beïnvloed mijn dagelijks leven in alles, allerlei medicatie geprobeerd niets helpt. Ben me nu ook pas bewust dat ik nauwelijks mijn buik nog bol kan maken.

  1. jazeker, Dirk. Calcium is alkalisch, en zal verzuring in je lijf weer in balans brengen.

 17. ik ben lactose intolerant en ook voor koolhydraten. Hierdoor stijgt het bloedsuiker enorm. gevolg haaruitval spier en gewrichtspijn dorst enz. Dat kan ik geen verzuring noemen. Wat is hier wijsheid? Bij mij komt het door een giardia infectie die mijn darmen beschadigd heeft.

 18. In mijn ervaring is gevarieerd en met mate eten in combinatie met lichaamsbeweging en goed diep ademen de sleutel tot balans in je lichaam. Wij hebben de neiging om te gestresst te leven en daardoor oppervlakkig te ademen. Wees bewust van je ademhaling, dat is de manier om zuurstof je lijf in te krijgen en verbrandingsprocessen optimaal te laten verlopen. Dat zal ook verzuring tegengaan. Begin daar en duik niet eerst in alle pillen en potjes die overal aangeboden worden als de oplossing voor je probleem.

 19. Super bedankt voor de duidelijke uitleg! Ik heb de ziekte van Lyme en ondervindt steeds meer klachten. Dit is een belangrijk onderwerp om mijn ontstekingen deels te lijf te kunnen gaan, zonder deze info had ik wellicht nog langer een zoektocht gehouden.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

202 Shares
Tweet
Pin202
Share