Psoriasis, menstruatie en de pil

2016-11-08T09:32:08+00:00april 4th, 2012|Psoriasis|4 Reacties

Laatste update: door

Psoriasis, menstruatie en de pil

Psoriasis klachten kunnen door verschillende factoren worden geprikkeld. Voeding, zweet, stress, slechte huidverzorging, crèmes en zelf kleding kunnen de oorzaak zijn van de jeuk en de dikke plakken op de huid!

Lees meer: Psoriasis gevolgen

Ik dacht dat ik langzamerhand wel de meeste psoriasis prikkels op de blog heb behandeld, maar dit is dus niet zo. Onlangs kreeg ik een email met de vraag of de vrouwelijke menstruatie cyclus invloed heeft op de klachten van psoriasis. De vervolg vraag was op de pilook invloed heeft.  Deze informatie was inderdaad nog niet vermeld op de blog en omdat de helft van alle psoriasis patiënten ook automatisch geïnteresseerd is op een antwoord lijkt het me niet verkeerd om er een artikel aan de wijden.

Menstrueren en psoriasis

Ik zal niet te diep ingang op de menstruatiecyclus zelf. Er zijn 4 essentiële hormonen die samen met je hersenen en eierstokken de gehele cyclus sturen. Deze 4 hormonen (FSH, LH oestrogeen en progesteron) kunnen nog wel  eens dwars zitten wanneer jij je psoriasis onder controle wilt krijgen.

Het is niet voor niets dat veel psoriasis klachten voor het eerst tevoorschijn komen wanneer de persoon zich in de pubertijd begeeft. Daarnaast zijn er ook nog eens onderzoeken verricht naar de invloed van zwangerschap op de huidziekte. Het schijnt dat wanneer vrouwen in verwachting zijn de ziekte van de ene op de andere dag stoppen…

Op het moment dat vrouwelijke hormonen door het lichaam te schieten is de kans aanwezig dat psoriasis klachten erger worden. Het is nog niet bekend dat door hormonen de klachten minder worden.

Nog een belangrijk punt!
Tijdens de menstruatie is het een feit dat het vrouwelijk humeur nogal wisselend kan verlopen! Stemmingswisselingen kunnen (direct of indirect) je huid nadelig beïnvloeden doordat er mee fysieke stress op komt te staan! Psoriasis is een huidaandoeningen en vanzelfsprekend wil jij je huid in optimale conditie houden!

Stress op de huid zorgt voor een mindere gezondheid van de huid, waardoor de kans op klachten kunnen toenemen!

Niet alleen fysieke stress maar ook mentale stress heeft invloed op de huid. Het is vanzelfsprekend dat somberheid en stemmingswisselingen (wat normaal is tijdens een menstruatiecyclus) stress met zich mee brengt. Niet alleen voor de persoon die ongesteld is, maar ook voor de personen in de naaste omgeving! Dit heeft dus ook een indirecte invloed op je huid waardoor de klachten erger kunnen worden!

Wat kan je hier tegen doen? Dit is een nogal lastige vraag omdat iedere vrouw anders hun “periode” ervaren!

Anticonceptiepil (de pil) en psoriasis

De anticonceptiepil kan zeker invloed hebben op het erger worden van psoriasis. Ook wanneer je plotseling stopt met het slikken van de pil kunnen psoriasis klachten erger worden.

Echter aan de andere kant zijn er ook vrouwen die van de ene op de andere dag geen last meer hebben van psoriasis op het moment dat ze met de pil stoppen! Het gebruik van medicijnen kan de status van de huidaandoening grotendeels beinvloeden. De pil is ook een vorm van medicijn...

Het is moeilijk te concluderen of de pil juist wel of geen invloed heeft. Het blijft een individueel variërende huidaandoening. Doordat je de pil slikt wordt je hormoonhuishouding beïnvloed. Dit kan zowel positief als negatief resulteren.
[MOWPOP id="128"]

4 Reacties

 1. Charlotte 9 juni 2017 om 11:43 - Antwoorden

  Goedemiddag
  ik heb last van psoriasis, en ik slik de pil.
  Nu ga ik binnenkort de mirena spiraal zetten heeft dit ook effect op de psoriasis?
  By the way nog nooit gehad alleen ik gebruik de pil nu meer dan 5 jaar en nu ga ik last krijgen van bijwerkingen.

  • Team OptimaleGezondheid 15 juni 2017 om 13:17 - Antwoorden

   Of de Mirena-spiraal invloed heeft op je psoriasis, denk ik niet. Tenminste niet anders dan de 'normale' pil. Wel is het zo dat het spiraaltje heel langzaam hele kleine hoeveelheden hormonen afgeven. Dit kan wel een voordeel zijn van het spiraaltje.

 2. Elke 23 juli 2017 om 19:41 - Antwoorden

  Beste, ik kwam via een zoekopdracht hier terecht. Ik heb sinds een paar jaar hormonale psoriasis op mijn hoofd. Het is te zeggen, het valt me erg op sinds enige jaren.
  Ik heb ook al bijna 4 jaar de Mirena-spiraal, hierdoor ben ik niet meer ongesteld. Maar ik heb wel iedere maand mooi op tijd een opflakkering van psoriasis op mijn hoofdhuid. Een paar dagen en dan is het weer over tot de maand nadien.

  • Team OptimaleGezondheid 28 juli 2017 om 12:18 - Antwoorden

   Nooit over nagedacht om de Mirenaspiraal te vervangen voor iets anders? Heb je daar met je arts over gesproken?

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: