Oorsuizen Stress

Laatste Update: 6 februari 2021

Ontspanningsoefeningen tegen tinnitus?

Mensen die er last van hebben weten het maar al te goed, er is bijna niets zo vervelend als tinnitus; het constante brommen, piepen, fluiten, suizen of zoemen op de achtergrond drijft veel patiënten tot wanhoop. En het gehoorsvermogen vermindert er ook nog eens door.

Er zijn wel 400 verschillende oorzaken vastgesteld voor het ontstaan van tinnitus. De ziekte van Ménière is een bekende ziekte die met oorsuizen gepaard gaat. Maar ook stress en een te hoge bloeddruk kunnen tinnitus klachten veroorzaken. Waarschijnlijk wordt de tinnitus in het eerste geval op gang gebracht door de stresshormonen die in het lichaam gaan circuleren als iemand voor langere tijd gespannen is, maar hoe het precies werkt is nog onduidelijk.

Een recent onderzoek in Neuroscience Letters (Hebert & Lupien 2006 (1)) werpt wel enig licht op de zaak. Een groep patiënten met tinnitus werd hierbij vergeleken met een controlegroep. Beide groepen moesten een stressvolle taak uitoefenen en tijdens de test werden bloedmonsters afgenomen om te kijken naar de hoeveelheid cortisol, een stresshormoon, in het bloed. De groep die last had van tinnitus reageerde anders op de stress dan de controlegroep, een indicatie dat bij deze patiënten stress waarschijnlijk en rol speelt bij het ontstaan of de waarneming van de tinnitus. De cortisolwaarden van de controlegroep waren significant anders dat die van de groep tinnitus patiënten. De stress veroorzaakte in dit geval een meetbare verandering in het lichaam. Het zit dus niet 'tussen de oren', zoals soms wel gezegd wordt.

Cortisol
Cortisol

Het blijkt dus dat er een verband bestaat tussen tinnitus en stress. Wat ook is aangetoond is dat stress het oorsuizen altijd verergert, wat voor primaire oorzaak de tinnitus ook heeft. Maar tegen stress is iets te doen, er is zelfs een breed scala aan ontspanningsoefeningen en -technieken, zodat er voor iedereen wel een passende manier te vinden is om stress te verminderen. Het is waarschijnlijk dat als de tinnitus voor een deel veroorzaakt wordt door stress, je deze met ontspanningsoefeningen voor een deel kan verminderen. Als stress de enige oorzaak is van het oorsuizen dan is het zelfs mogelijk het oorsuizen helemaal kwijt te raken door het doen van deze oefeningen.

Ontspanningsoefeningen tegen tinnitus

Er zijn veel verschillende soorten ontspanningoefeningen. Het is niet zo dat patiënten met tinnitus baat hebben bij een bepaald soort oefening. Het is belangrijker dat de oefening bij een bepaalde persoon past, en dat hij of zei het een prettige oefening vindt.

Luisteren naar muziek kan bijvoorbeeld al veel doen om te ontspannen en om minder last te hebben van tinnitus(2).

Een bekende techniek is het ontspannen door te letten op de ademhaling, dit wordt onder andere in de yoga gebruikt(3). Ook meditatie, mits regelmatig beoefend, is een goede manier om je te ontspannen.

Een derde type oefeningen is de zogenaamde bodyscan, waarbij je je bewust wordt van alle onderdelen van je lichaam, en ze stuk voor stuk in je gedachten 'onderzoekt'. Dit kan leiden tot een diepe ontspanning. Voor elk type oefening geldt dat regelmaat belangrijk is.

Aanvankelijk zal je misschien niet merken dat het iets met je doet, maar na een week zou je al een stuk meer onstpannen moeten zijn, hopelijk met positieve gevolgen voor de vermindering van de tinnitus.

Er zijn op internet veel ontspanningsoefeningen te vinden. Sommige sites hebben ook MP3's met ontspanningsoefeningen zodat je ze makkelijk mee kan nemen op je telefoon of MP3 speler. Kijk eens op deze sites:

http://www.lannoo.be/content/lannoo/mindfulness/index.jsp (MP3's)

http://www.health-psychology.com/ontspanning/tekst1.html (tekst)

http://www.youtube.com/watch?v=bjcpOIxq3rQ (youtube)

Bronnen:

  1. S. Hebert, S.J. Lupien, The sound of stress: Blunted cortisol reactivity to psychosocial stress in tinnitus sufferers, Neurosci. Lett. (2006), doi:10.1016/j.neulet.2006.10.028
  2. https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/7015402
  3. https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1809-48642018000100009&script=sci_arttext

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share