Zwangerschap en Voeding

Laatste Update: 3 maart 2016

Alles wat je moet weten over een zwangerschapstest en vroege symptomen van een zwangerschap

Alles wat je moet weten over een zwangerschapstest en vroege symptomen van een zwangerschapzwangerschapstest

Ongeacht of je probeert zwanger te raken of je zorgen maakt over een ongeplande zwangerschap, een zwangerschapstest is een belangrijk hulpmiddel. Voor veel vrouwen is het nemen van een zwangerschapstest behoorlijk stressvol. Het brengt vaak ook veel emoties met zich mee om een zwangerschapstest te doen, met inbegrip van opwinding en angst. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk erachter te komen of je inderdaad zwanger bent, zodat je de juiste beslissingen en/of voorbereidingen kunt treffen. Hiervoor komt een zwangerschapstest natuurlijk goed van pas.

Wat is een zwangerschapstest precies?

Zwangerschapstests zijn meestal eenvoudige urinetests die laten zien of een vrouw zwanger is. Ze testen op het hormoon HCG. HCG wordt vrijgegeven wanneer een bevruchte eicel zich hecht aan de baarmoeder. HCG is alleen te vinden in het lichaam van een vrouw als ze zwanger is.

Je kunt kiezen om thuis zelf een zwangerschapstest te doen, maar je kunt ook naar je huisarts die een test voor je kan doen. Zwangerschapstests worden verkocht in de meeste drogisterijen en kosten over het algemeen minder dan 10 euro. Als je thuis een test wilt nemen, is het belangrijk om alle instructies te volgen op de verpakking van de zwangerschapstest. De resultaten zullen ofwel positief zijn – wat inhoudt dat je inderdaad zwanger bent – of negatief – wat natuurlijk inhoudt dat je niet zwanger bent.

Je huisarts kan ook testen of je zwanger door het testen van je bloed. Maar dit soort zwangerschapstests worden niet heel vaak uitgevoerd, met name omdat tests voor thuis al zo relatief accuraat zijn.

Wanneer moet je eigenlijk een zwangerschapstest doen?

Je kunt een zwangerschapstest doen zodra je menstruatie te laat is. Sommige zwangerschapstests werken zelfs een paar dagen voordat je je menstruatie gemist hebt. Lees het etiket op de verpakking, omdat hierop staat vanaf welk tijdstip de test het effectiefst is.

Wees ervan bewust dat de tests betrouwbaarder worden wanneer je dichter bij je menstruatie komt en vooral nadat je je menstruatie gemist hebt.

Zwangerschapstests zijn zeer nauwkeurig. De meeste zwangerschapstests werken in 99 van de 100 gevallen als ze gebruikt worden na je gemiste periode. Ze kunnen minder effectief zijn als je de zwangerschapstest te vroeg neemt, wanneer je hem niet goed gebruikt, of als de vervaldatum op de zwangerschapstest is verstreken.

Als de zwangerschapstest positief is, betekent dat dat je zwanger bent. Als je een zwangerschapstest hebt genomen, is het belangrijk om wel nog je arts te bezoeken om eventueel nog een andere test te doen. Je huisarts kan de resultaten bevestigen, de mogelijkheden met je bespreken als je niet zeker weet wat je nu moet doen en je helpen om voor de prenatale zorg te zorgen.

Een negatief resultaat van een zwangerschapstest betekent dat je waarschijnlijk niet zwanger bent. Maar pas op, want soms betekent dit dat je de zwangerschapstest te vroeg gedaan hebt om het zeker te weten. Wacht tot een dag of twee na je gemiste menstruatie en neem een ​​andere test om zeker te zijn van het resultaat.

Verschillende zwangerschapstests

Er zijn verschillende zwangerschapstests beschikbaar om erachter te komen of je zwanger bent of niet. In de meeste drogisterijen, zoals bijvoorbeeld Etos of Kruidvat, vind je urinetests. Dit soort tests worden meestal ook door artsen genomen.

Ga je naar de huisarts kan het echter ook wel eens voorkomen dat er een bloedtest afgenomen wordt. In dit geval kan voor twee soorten tests gekozen worden. Deze test kan eerder een zwangerschap detecteren dat urinetests die thuis worden gedaan. Meestal kun je zo al een week na de ovulatie erachter komen of je zwanger bent.

Er zijn twee soorten bloedtests. Zo heb je de kwalitatieve HCG test die kijkt of dit hormoon aanwezig is in je bloed. Deze test wordt meestal als controlemiddel gebruikt voor een eerder genomen test.

Daarnaast heb je ook de kwantitatieve HCG test bekijkt niet alleen of dit hormoon in je bloed te vinden is, maar meet precies hoeveel je in je bloed hebt. Zulke tests worden soms ook gedurende de zwangerschap gebruikt om bepaalde problemen uit te sluiten.

De symptomen van een vroege zwangerschap

Je denkt dat je zwanger bent maar weet het niet zeker? Je hoeft natuurlijk niet gelijk een zwangerschapstest te doen wanneer je een dag te laat bent. Hieronder heb ik een lijst voor je gemaakt met de verschillende symptomen die je in een vroege zwangerschap kunt verwachten. Als je een of meerdere symptomen hebt wil dat natuurlijk nog niet gelijk zeggen dat je zwanger bent, maar het kan wel een reden zijn om een test te doen!

1. Gezwollen en gevoelige borsten: Pijn of een tintelend gevoel in de borsten is een van de meest voorkomende symptomen tijdens de zwangerschap. Vroeg in de zwangerschap zullen de borsten voller worden en van vorm veranderen om en zich voorbereiden om melk te produceren. Vrijwel elke vrouw ervaart dit tijdens de zwangerschap, met name vrouwen die eerder de pil hebben genomen.

2. Donkerdere tepels: Voor veel vrouwen kunnen hormonen ervoor zorgen dat de cirkels rond de tepels breder en donkerder worden tijdens de zwangerschap. Dit gebeurt als het lichaam zichzelf voorbereid op het geven van borstvoeding.

3. Bloedingen: Ongeveer 5 tot 10 dagen na de bevruchting bemerken sommige vrouwen kleine bloedvlekjes in hun ondergoed tegen de tijd dat de embryo zich innestelt in de baarmoeder. Dus als je een lichte periode hebt gehad kan het nog steeds zo zijn dat je zwanger bent.

4. Meer plassen: Als je zwanger bent drukt je baarmoeder direct op de blaas, wat leidt tot vaker moeten plassen. Deze extra druk en intestinale veranderingen kunnen ook leiden tot constipatie. Natuurlijk wordt dit sterker naarmate de baby groter wordt.

5. Vermoeidheid: Veel vrouwen voelen zich erg moe vroeg in de zwangerschap (het kost veel energie om een ​​baby te maken!). Sterker nog, vermoeidheid is vaak een van de eerste tekenen van zwangerschap. Als je zwanger bent, is de kans groot dat je je echt uitgeput begint te voelen rond week 12 wanneer de placenta geheel gevormd is.

6. Misselijkheid: Misselijkheid is een van de meest voorkomende symptomen van de zwangerschap. Misselijkheid wordt onder andere veroorzaakt door hogere hormoonniveaus (ongeveer 80 procent van de vrouwen ervaren "ochtendmisselijkheid" tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap). Voor velen is misselijkheid niet per se beperkt tot de ochtend - sommigen zijn de hele dag lang misselijk.

7. Gevoeligheid voor geuren: Veel vrouwen hebben een verhoogde gevoeligheid voor geuren tijdens de zwangerschap. Dit symptoom is een van de meest voorkomende vroege tekenen dat je zwanger zou kunnen zijn. Sommige onderzoekers hebben gespeculeerd dat het zou kunnen zijn om vrouwen te beschermen tegen het eten van 'bedorven' voedsel, waardoor de baby beschermd wordt tegen schadelijke substanties.

8. Stemmingswisselingen: Veel vrouwen ervaren emotionele stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap. Het is natuurlijk om een scala aan emoties te ervaren als hormonen zich aanpassen en het lichaam verandert.

9. Uitblijvende menstruatie: Dit spreekt eigenlijk voor zich. De eerste reden van bezorgdheid komt meestal opzetten wanneer de menstruatie uitblijft. Hoewel niet iedereen altijd stipt op tijd menstrueert, is een uitblijvende menstruatie natuurlijk wel een aanleiding om direct een zwangerschapstest te doen.

Tot slot...

Alleen omdat je onder bovenstaande symptomen lijdt wil dat niet gelijk zeggen dat je in verwachting bent. Wel is het verstandig om snel een zwangerschapstest te doen, zodat je weet waar je aan toe bent.

Als je niet zwanger bent is er niks aan de hand. Ben je echter wel zwanger dan zul je waarschijnlijk belangrijke beslissingen moeten nemen met betrekking tot je leven. Zorg er altijd voor dat je ook de steun van familie en vrienden hierbij betrekt zodat je er nooit alleen voor staat. Een zwangerschap is natuurlijk iets prachtigs, maar dit is over het algemeen alleen het geval als het kindje gewenst is.

Ook zul je de nodige voorbereidingen moeten treffen, je huisarts kan je hierin adviseren.

Bronnen:

http://www.webmd.com/baby/guide/pregnancy-tests

http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/symptoms-of-pregnancy/art-20043853

http://americanpregnancy.org/getting-pregnant/early-pregnancy-symptoms/

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hoi ik ben normaliter goed op tijd met menstrueren. Wij gebruiken de methode “voor het zingen de kerk uit” en zijn daar ook wel stipt in. Nu ben ik 10 dagen overtijd en heb al meerdere testen gedaan, allen negatief ( op verschillenden tijden van de dag om niks te missen). Wat zou het kunnen zijn? Ik ben overigens bijna 41 jaar.

    1. 'voor het zingen de kerk uit' is een goede methode, maar natuurlijk minder betrouwbaar dan de pil of een condoom.
      Ook in het voorvocht van de man kan al sperma zitten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share