Acne

Laatste Update: 18 augustus 2022

Puisten Uitknijpen - De Goede Manier!

Het uitknijpen van puisten is niet goed voor de huid omdat de huid al vol zit met bacteriën, talg en dode cellen. Wanneer je een pukkel uitdrukt is de kans erg groot dat alles ook nog dieper in de huid terecht komt. Het gevolg is dat er meer ontstekingen en pukkels kunnen ontstaan, en je loopt een groot risico op de ontwikkeling van acne littekens.

Mensen met ernstiger vormen van acne hebben ook het gevoel dat het uitknijpen van de puisten de acne alleen mar erger maakt (1).

Dit zie je vooral bij mensen die vaak de mee-eters op de neus uitdrukken. Na verloop van tijd is de huid daar dusdanig beschadigd dat er plekken overblijven.

Onweerstaanbaar

Het probleem van rijpe pukkels is dat het bijna onweerstaanbaar is om ze even uit te drukken. Dit heeft er mee te maken wanneer je iets op de huid hebt dat er niet hoort, dat je een natuurlijke drang hebt om het weg te halen.

Het is het beste om niets te doen met je puisten, meestal verdwijnen die na 3 tot 7 dagen (2).

Indien je het niet kunt laten om pukkels uit te knijpen, hier een paar tips:

Puisten uitknijpen tips

 • Zorg ervoor dat je alleen rijpe pukkels uitknijpt. Dit zijn pukkels vaak met een witte kop. Wanneer je een pukkel probeert uit te drukken die nog niet rijp is wordt het alleen maar velen malen erger. Hierdoor kan het van een onschuldige pukkel naar een steenpuist ontwikkelen. Zelf heb ik hier een keer ervaring mee gehad, ik was te vroeg en probeerde met bruut geweld een pukkel op mijn voorhoofd uit te drukken. Het gevolg was dat ik uiteindelijk naar de huisarts moest om de pukkel open te snijden… oppassen dus!
 • Hygiëne is extreem belangrijk! Altijd eerst grondig je handen wassen met zeep voordat je überhaupt de pukkel aanraakt. Anders kunnen er bacteriën binnen dringen en extra ontsteken.
 • Dermatologen raden aan om een naald te gebruiken. De bedoeling is dat je de naald goed ontsmet door warm te maken. Vervolgens laten afkoelen en schoon vegen met alcohol. Dezelfde hygiëne wanneer je je laat scheren met een scheermes bij de kapper.
 • Daarna voorzichtig het kopje inprikken en daarna kijken of het pus eruit komt.
 • Alternatief: natuurlijk is een naald niet altijd even praktisch. Een alternatief is om na het schoonmaken de 2 vingers te bedekken met latex handschoen of iets dergelijks. Vervolgens je vingers met een schone tissue en wat alcohol of desinfectie middel schoonmaken.
 • Tenslotte de huid uitstrekken en aandrukken in plaats van indrukken! Daarna de plek goed ontsmetten met een tissue.

Hieronder een korte video van alle stappen:

Zoals je in de video kunt zien is dit een velen malen betere manier om puisten uit te drukken. Hierdoor loop je geen risico op verdere ontstekingen en blijft de huid mooi schoon.

Daarnaast is een huidverzorgingsroutine ook handig om acne te verminderen, zoals dagelijks je huid schoonmaken met een cleanser en het aanbrengen van hydratatie die past bij je huidtype (3).

Voor meer tips om van acne af te komen neem dan een kijkje op mijn acne blog.

Bronnen:

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-4362.2003.01611.x
 2. https://www.dermveda.com/articles/should-i-pop-my-pimples
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997205/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Een goede tip is om je puisten uit te knijpen met wattenstaafjes als je wat langere nagels hebt. Vaak beschadig je de huid met je nagels en heb je daardoor meer kans op littekens dan wanneer je hiervoor wattenstaafjes gebruikt.

  1. De beste is, en blijft, om de puistjes niet uit te knijpen. Het puistjes zal vanzelf openknippen of gewoon uitdrogen en verdwijnen. Op deze manier voorkom je vervelende littekens!

   Heel veel succes!

 2. Ik heb ff probleem en ik ben zo dom gedaan dat ik met mijn handen witte pukkel uitgeknepen en niet hand gewassen en mijn gezicht niet schoongemaakt. Dat heb ik vanmorgen gedaan. Dat hoor ik van mijn vriend dus ik was ff paniek snel naar badkamer mijn gezicht met zeep gedaan en mijn handen twee keer gewassen.heb ik nu ff nou probleem

  1. Niet nodig om direct in paniek te raken, maar de volgende wel beter om denken.
   Je weet nu in ieder geval hoe je het WEL moet doen!

 3. Hallo,
  Ik heb soms rode vlekken in mijn gezicht die eerst lijken op een puist maar daarna diep onder mijn huid blijken te zitten, als je er gewoon afblijft gaat het rood weg maar blijft je huid daar bol voor altijd. De zalf voor puisten werkt hier ook niet op en ik knijp ze nooit uit. Wat is het en wat moet ik doen?

  1. Toch maar even een afspraak maken met je huisarts of met een dermatoloog, Joppe.
   Lastig te zeggen wat het exact is, maar dit heeft wel een adequate behandeling nodig. Dat is wel duidelijk.

 4. Ik heb meerdere zeer vervelende puisten net onder mijn neus vleugel. Er zitten nú 3 witte koppen op. Ik heb het gevoel dat ik voor gek loop. Het doet echt zeer in ze uit te knijpen mede omdat ik denk dat er nog meer zitten die nog niet door zijn. Wat te doen? Ik heb wel eens gehoord dat tandpasta smeren helpt

 5. Hoi, ik heb dus sinds 3 dagen geleden een opgezwollen bult achter mijn oor. Vermoedelijk is het een abces.Hij is 2 à 3 cm in omvang en het doet pijn als ik het aanraak. Het gebied om de abces zelf doet geen pijn, wat mij een beetje verbaasde. Mijn huisarts heeft nu vakantie dus ik kan daar niet terecht dus ik vraag me af of het nog een weekje zou kunnen wachten, want het is nog best klein en groeit bijna niet meer. Als ik mijn oor omvouw zie ik wel dat het een witte bult is, maar nu is het nog rood en is de huid eromheen nog niet dunner geworden (de abces is nog niet rijp). Nu ik al deze verhalen lees word ik best bang, want als er iets is waar ik niet tegen kan dan is het pijn. Ik weet zelf niet meer wat ik moet doen.

  Zou iemand hier zsm op kunnen reageren.
  Groetjes,
  Bojana

  1. Toch belangrijk om even naar een arts te gaan, Bojana.
   Is niet een vervangende arts waar je even terecht kunt?

 6. Ik heb een aantal kleine pukkeltjes op mijn voorhoofd en een paar zijn ook rood. ik zit er best mee wat kan ik het beste doen zodat het minder word? Zou ik wat zon kunnen gebruiken en veel water moeten drinken of hebben jullie nog andere tips?

 7. ik heb een pukkel/puist naast mijn neus voor mijn gevoel te vroeg uitgeknepen,en ik ben bang voor een litteken, wat gebeurd er als je iets te vroeg uitknijpt?? helppp

  1. Als je er verder niet meer aan peutert, zullen eventuele beschadigingen van de huid waarschijnlijk wel weer herstellen, Sarah!

 8. Wat kan je best doen nadat je een puist hebt uitgeknepen?
  Ik weet dat je dat beter niet doet maar soms is het sterker dan mezelf

  1. Toch moet je proberen sterk te zijn, Jos.
   Maar als je het dan toch niet kunt laten: Ontsmetten en niet meer aankomen!

 9. Ik heb al een lange tijd een bult op mijn kin, vermoedelijk een puist die maar niet rijp wil worden. Gister toch geknepen en nu lijkt deze binnen in mijn huid stuk te zijn gegaan i.p.v. dat de viezigheid naar buiten is gekomen als gevolg dat ik nu met een zwarte bloed uitstorting op m’n kin rondloop, wat moet ik doen? Ik ben bang dat het ontstekingen kan veroorzaken.

  1. Jammer dat je niet geduldiger bent geweest, maar ik kan me dit heel goed voorstellen.
   Maar in dit geval zou ik toch even naar de huisarts gaan. Doordat alle viezigheid nu onder de huis zit, is de kans op meer ontstekingen groot. Dus om erger te voorkomen, even naar je arts.

 10. Beste,
  Doordat ik op vakantie ben kreeg ik bultjes (met vocht in) op mijn kon en neus te staan. Ik drukte dees allemaal open omdat ik nooit van mijn gezicht kan blijven. nu zit heel mijn gezicht vol met wondjes, precies dat ik op mijn gezicht ben gevallen. Wat is de snelste manier om dit te genezen?

 11. Hallo, ik ben nu 15 jaar oud dus ik zit vol in de pubertijd. Helaas heb ik erg last vast pukkels, in het begin deed ik mijn pukkels niet uitknijpen ik gebruikte duren maskers en een droog lotion om de pukkels uit te drogen. Op een gegeven moment werkte dat niet meer en zei mijn vader tegen mij; je moet je pukkels echt gaan uitknijpen wat er zit nu allemaal viezigheid in je gezicht. Hij had een punt, de afgelopen weken heeft hij dus pukkels uitgeknepen. Het is al minder geworden maar ik vind het nog niet zoals ik het gewild had. Ik ben ook bang omdat de pukkels niet stoppen met komen dat ik steeds blijf uitknijpen en dat er dan littekens ontstaan op mijn gezicht. Wat moet ik doen? Wat is het beste?

  1. Jouw angst is terecht, Nikki. Als je ze uit blijft knijpen, dan zullen er uiteindelijk alléén maar meer komen. Ook is er een groot gevaar voor littekens. Uitknijpen is beslist een slechte oplossing.

   Lees de volgende artikelen maar eens door voor andere oplossingen:
   https://www.optimalegezondheid.com/?s=acne

 12. Nouw ik heb op dit moment een dikke puist op mijn neus en die doet best pijn. Wat moet ik daar dan mee doen?

 13. Ik heb helaas een paar puistjes op de verkeerde manier uitgedrukt nu heb ik last van hele kleine rode bultjes in mijn gezicht.

  Wat kan ik hier aan doen of voor gebruiken waar door het weg gaat.

  1. Dat is nu al te laat, Yvette. Beste wat je nu kunt doen is het plekje laten ademen, dus niet verbergen onder een laag make-up. Na een poosje zal het dan verdwijnen.

 14. Ik had een puist op mijn neus die ik uitgeknepen had maar daarna werd het rood paarsig en erger
  Nu is het een paar dagen later en het is een beetje zwart paarsig en het doet niet pijn maar het ziet er vies uit en ik schaam me ervoor als ik naar school ga

 15. Ik heb echt al bijna 1,5 jaar een pukkel ofzo op m'n kin eerst was het een puistje maar k was zo dom om die uitteknijpen en nu is het ontstoken en zit ie onder me huid en van elk ding dat ik er op doe woord het erger ik probeer nu cocosolie ik hoop dat het werkt!

 16. Hoii, ik heb een vreselijke puist op mijn voorhoofd alleen is het hard ik wil hem super graag eruit halen maar hoe??

  1. Niet doen, Ela. En als je deze puist écht kwijt wilt, laat het dan even op de goede manier doen door je huisarts.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share